Zajačia pečeň
Zajačia pečeň

Pečeň pre záhradkára i zajačiara fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. februára 2024
Pečeň pre záhradkára i zajačiara (fotorecept)
Foto: sracz

Je to už dávno, keď som sa na našej záhradke na Furči v mojich rodných Košiciach venoval aj chovu zajacov. Často ich bolo aj Zobraziť celý popisJe to už dávno, keď som sa na našej záhradke na Furči v mojich rodných Košiciach venoval aj chovu zajacov. Často ich bolo aj okolo stovky a tak som ich pečeň pripravoval v rôznych kombináciách. Moja dcérenka, princeznička Angelika pôvabná, ma dokázala svojimi chúťkami naozaj pozitívne inšpirovať a nikdy som neodmietol jej prosby typu, Tatík môj malilinký, nemohol by si mi urobiť ... ? Nebola veľký „jedlík“, ale dobre vedela, čo je dobré. Tak vznikol aj tento môj originálny a pôvodný recept.

2-4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

400-500 g
2-3 KL (Liptov)
120-150 g
1 ks menšia (alebo zväzok jarnej)
240-250 ml pokrájaný
1 ks menší
1 ks (alebo inej farby)
2 ks
240-250 ml (petržlenová a zelerová)
5-6 PL strúhaný (alebo oštiepok)
1 ČL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Začal som „včera večer“, keď som odblanenú, dočistenú, umytú, odkvapkanú a osušenú pečeň vložil do misky, zmiešal s liptovskou plnotučnou horčicou a uložil cez noc do chladničky.

    Pečeň pre záhradkára i zajačiara (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred obedom som v rajnici vyškvaril asi 12-15 mm plátky slaniny a následne na nej orestoval pokrájanú cibuľu a zelenobielu časť póru.

    Pečeň pre záhradkára i zajačiara (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do získaného základu som vložil pokrájanú zeleninu (petržlen, hrubostennú papriku - na farbe naozaj nezáleží, zelerové stonky a „broky“ stoniek petržlenovej vňate) a prikryté pokrievkou podusil asi 7-8 minút, kedy už bola zelenina al dente.

    Pečeň pre záhradkára i zajačiara (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do jej „postieľkovej náruče“ som zveril pečeň, cez noc marinovanú v horčici. Na polovičnom ohreve som pečeň, bez miešania, soli a korenín, orestoval rovné 4 minúty, teraz už som ju pomocou kuchynských klieští poobracal, opäť orestoval 4 minúty, odstavil z ohrevu. Až teraz podľa chuti posypal soľou, čerstvo mletým čiernam korením a čerstvou mletou paprikou a zľahka premiešal.

    Pečeň pre záhradkára i zajačiara (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Výborne nám chutila s domácim rascovým chlebíkom (môže byť nahradený bielym pečivom), posypaná so strúhaným syrom (u nás aj so strúhaným oštiepkom), či na krajci chleba.

    Pečeň pre záhradkára i zajačiara (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Moje krajšie a lepšie JA si takto restovanú pečeň objednala na prívarku z luskov mladej žltej fazuľky.

    Pečeň pre záhradkára i zajačiara (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia