Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčový perkelt s kyslou kapustou fotorecept

sracz - fotkasracz, dnes 08:27
Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: sracz

Možno by som tento recept mal nazvať „segedínsky guláš s väčším pomerom mäsa“. Pomer 2:1 v prospech mäsa používam v našej kuchyni už Zobraziť celý popisMožno by som tento recept mal nazvať „segedínsky guláš s väčším pomerom mäsa“. Pomer 2:1 v prospech mäsa používam v našej kuchyni už desaťročia. Iniciátorom bola moja dcérka Angelika 52 a štafetu od nej prevzala aj jej mamka 77, s požiadavkou, Tati, ale viac mäsa ako kapusty, resp., v prípade tzv. francúzskych, zemiakov. Dnes som to prehnal, lebo som „kontroloval mrazák“ so zavadzajúcim mäsom, tak vznikla kombinácia pliecka, rebierok a bôčika. Teda samé dobré veci! Záver? Opäť dobrá vecička!

6-8
porcií
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
500 g
7 ks
3 ks
350 g
540 g
2 PL (Nahrin)
3 PL
3 KL
1 KL
7 strúčikov
2,2 kg prerastené (pliecko, bôčik, rebierka)
500-600 ml (alebo horúca voda)
500 g
454 g
7 ks
12 ks
7 ks
400 g hustá




Postup

  1. 1

    Pokrájal a vyškvaril som slaninu, vložil do nej pokrájanú cibuľu a cibuľky aj s „pierkami“, pridal pokrájané stonky zeleru a po premiešaní a dusení vytvoril základ, ktorý vytvoril "lôžko"

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dusenie zeleninovej „nadstavby“, t.j. pokrájaná zelená paprika a zrelá paradajka!

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po necelých 10 minútach nasledovali koreniny (gulášové korenie Nahrin, krém pikantný Harissa, paprika mletá sladká, rasca mletá) a cesnak nadrobno. Po zmiešaní som asi 3 minúty dusil a

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pomiešal s väčšími kockami (nech je do čoho kusnúť) mäsa a následne, prikryté, dusil asi 33 minút,

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po ktorých mäso vytvorilo vlastnú šťavu, ale pre istotu som zalial mäsovým vývarom, ale horúca voda by tiež splnila svoj účel, zahustil strúhaným zemiakom (ako náhrada za hladkú múku), po zmiešaní dusil približne 7 minút.

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne som pridal vrecúško kyslej kapusty a drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom s guličkami čierneho a nového korenia.

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po zmiešaní, opäť asi pol hodinu povaril a „nadstavil“ téglikom kyslej smotany, zmiešal, zo 5 minút zavaril a zakryté nechal bez ohrevu až

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do servírovania, tentoraz s krajčekom domáceho rascového chleba, ale ja

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    len s veľkou lyžicou bez prílohy. Spomenul som si na vynikajúceho MUDr. Miroslava Brůžu, pri ktorého „mäsovej diéte“ som v r. 1988 vo VLÚ Teplice v Čechách, za 21 dní "stratil" 13,720 kg; toto bol môj variant diéty A7.

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Moje krajšie a lepšie „Ja“ oslávilo dve sedmičky, tak kytica nesmela chýbať!

    Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu