Raňajková polievka s vajíčkami fotorecept
Foto: sracz
Leto odovzdalo vládu jeseni a táto, „krok za krokom“, smeruje s čoraz chladnejšími ránami, do vlády sychravého novembra. Spomienkami som sa vrátil o Zobraziť celý popisLeto odovzdalo vládu jeseni a táto, „krok za krokom“, smeruje s čoraz chladnejšími ránami, do vlády sychravého novembra. Spomienkami som sa vrátil o vyše 70 rokov späť do čias detstva, kedy sme sa s bratom Imrichom, v dome pri hradskej pod Šibenou horou v rodných Košiciach, tešili na fantastické voňavé raňajkové polievky, ktorými nás sýtila a zohrievala naša úžasná babička lady Ann. Rascová, zapražená, s vajíčkom. Dnes Vám predstavujem variant, starkej nanáčky Eržiky z Hurbanovej 20. pod Bankovom.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 ks |
|
3-4 ks (i viac) |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby (teplá) |
|
1/2 ks |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL (alebo olivový) |
|
2-3 PL |
|
2 KL domáca |
|
1-1,5 KL |
|
1 ML |
|
1 KL |
|
900-1 000 ml (alebo horúca voda) |
|
8-10 ks |
|
podľa chuti (lístočky) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Pripravil som si hrniec na polievku, rajnicu na zápražku a misu s rozbitými vajíčkami.
-
2
Do hrnca som vložil kúsky stonkového zeleru aj s lístočkami, bobkový list („adidasku“, ale ak máte čínsky, tak radšej množstvo zdupľujte, ale aj to bude asi na „šmak“ málo), PL soli, polovicu citróna a všetko zalial asi poldruha litrom teplej vody.
-
3
Do rajnice som nasypal hladkú múku, pridal 2 PL masla a zalial olejom.
-
4
Než sa tento základ na budúcu zápražku rozohrial, pridal som do hrnca domácu vegetu, mletú červenú papriku, kopcovitú malú lyžičku čerstvo pomletého čierneho korenia a kopcovitú malú lyžičku kryštálového cukru.
-
5
Medzitým základ na zápražku zavoňal a získal peknú okrovú farbu,
-
6
tak som ho, počas priebežného miešania, zalial mäsovým vývarom (pri diétnej verzii horúcou vodou) v rajnici.
-
7
Po zhustnutí cez sitko prilial do hrnca
-
8
a po zvretí a odstavení u ohrevu aj rozbité celé vajíčka.
-
9
Bielky po zmiešaní so základom polievky vytvorili na jej povrchu takýto „závoj“. Z polievky som vybral bobkové listy, ktoré už splnili svoju úlohu, ako aj uvarenú polovicu citróna a cez sitko som ho vyžmýkal do polievky.
-
10
Polievku som podával posypanú pokrájanou petržlenovou i bazalkovou vňaťou; kto má rád, môže si polievku dochutiť sušenými feferónovými semienkami, či podľa chutí Picante Nahrin korením. Samozrejme, pôvodná receptúra prešla procesom inovácie a každý si môže základ dochutiť podľa vlastnej predstavy a chutí prísediacich „kostovníkov“, prípadne i s prikusovaním domáceho chlebíka, či pečiva.
Diskusia k receptu