Recepty, kde je pažitka
Jarná reďkovka na slanine
Slaninu pokrájame a popražíme aj s cibuľkou. Pridáme očistenú a pokrájanú reďkovku, podusíme ju a...
Grécke tzaziky
Všetky suroviny premiešame, necháme ich odstáť cez noc a podávame s kúskom chleba so šunkou.
Ananásový šalát s reďkovkou
Ananás očistíme a pokrájame na plátky, pridáme postrúhanú reďkovku. Premiešame a pridáme na jemno posekané...
Špargľový šalát
Olúpanú špargľu uvaríme v osolenej vode a po odkvapkaní nakrájame na malé kúsky.
Jarná polievka s krupicovými haluškami
Karfiol rozoberieme na ružičky. Kaleráb očistíme a pokrájame na kocky. Mrkvu očistíme, časť pokrájame...
Balotínka z prepelice na špargľovom rizote
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a...
Kaleráb plnený hubami
Mladé kaleráby vydlabeme, aby steny zostali hrubé 0, 5 cm. Naplníme hubovou plnkou, skrojené...
Consommé s hubovými haluškami
Hovädzie mäso sparíme, opláchneme a vložíme do studenej vody spolu so špikovými kosťami. Kontrolujeme mäso...
Špagety s omáčkou zo šampiňónov
Špagety uvaríme v mierne osolenej vode a scedíme ich. Na malom množstve olivového oleja krátko orestujeme
nadrobno...
Miešaný šalát s miešanými hubami
Kombináciu húb pokrájame a na horúcom oleji opražíme, osolíme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri...
Pstruh s plnkou zo šampiňónov
Zeleninu a šampiňóny očistíme a najemno pokrájame. Na masle osmažíme do zlatista cibuľu, pridáme zeler,...
Zubáč s klobásovou plnkou
Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme...
Grilovaný pstruh s jogurtovou omáčkou
Pstruhy vypitveme a umyjeme. Ryby zvnútra aj po povrchu pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme....
Slepačia polievka Ujházy
Do veľkého hrnca dáme očistenú,
vypitvanú sliepku aj
s drobkami, ale bez pečene,
pridáme hovädzie mäso, ...
Cestoviny s orechovou omáčko
Mrkvu a cuketu nastrúhame
nahrubo a opražíme
spoločne s nasekanými orechmi na rozohriatom
masle.
Kolienka s talianskou omáčkou
Kolienka uvaríme, polejeme
omáčkou a posypeme strúhaným
syrom a nakrájanou
pažítkou.
Mašličky s teľacím mäsom
Uvarené cestoviny pokvapkáme
olejom, premiešame
a uložíme na teplé mieste.
Šmirkas s plátkami oravskej slaninky
Bryndzu vymiešame
s paprikou, pridáme korenie,
rascu a soľ.
Syrová roláda
Ementál ponoríme do horúcej
vody až do zmäknutia,
potom ho rozvaľkáme
na doske a na alobale na
hrúbku asi 3...
Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
Mäso umyjeme pod tečúcou
vodou a osušíme. Cesnak
nakrájame na malé prúžky
a prešpikujeme nimi mäso.
Osolíme a okoreníme...
Benátska kelová polievka
Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme cesnak rozotrený...
Praženica s rybacím mäsom
Na masle speníme cibuľu,
pridáme kúsky vykosteného
uvareného rybacieho
mäsa a okoreníme podľa
chuti.
Cesnačka narýchlo
Očistené a na kúsky nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka a precedíme.
Zemiaky s tvarohom
Zemiaky uvaríme v šupke,
prekrojíme a dáme na 10
minút piecť do rúry vyhriatej
na 180°C.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme
soľ, vykysnutý kvások, žĺtok
a teplé mlieko. Cesto dobre
vypracujeme a necháme na
teplom...
Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...
Polievka Julienne
Na tuk z vývaru dáme dusiť do hrnca zeleninu, ktorú sme si nakrájali na dlhé rezance...
Pečené zemiaky s cesnakovým tvarohom
Na menší plech položíme zopár väčších umytých nových zemiakov so šupkou a dáme ich upiecť pri teplote...
Kalerábový šalát so špenátom a arašidmi
Vajcia uvaríme natvrdo, vychladnuté ich očistíme a nadrobno nakrájame. Vňate umyjeme a najemno nasekáme...
Pstruh so šampiňónovou plnkou
Zeleninu a šampiňóny očistíme a najemno pokrájame. Na masle osmažíme do zlatista cibuľu, pridáme zeler,...
Jarná reďkovka na slanine
Slaninu pokrájame a popražíme aj s cibuľkou. Pridáme očistenú a pokrájanú reďkovku, podusíme ju a...
Grécke tzaziky
Všetky suroviny premiešame, necháme ich odstáť cez noc a podávame s kúskom chleba so šunkou.
Ananásový šalát s reďkovkou
Ananás očistíme a pokrájame na plátky, pridáme postrúhanú reďkovku. Premiešame a pridáme na jemno posekané...
Špargľový šalát
Olúpanú špargľu uvaríme v osolenej vode a po odkvapkaní nakrájame na malé kúsky.
Jarná polievka s krupicovými haluškami
Karfiol rozoberieme na ružičky. Kaleráb očistíme a pokrájame na kocky. Mrkvu očistíme, časť pokrájame...
Balotínka z prepelice na špargľovom rizote
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a...
Kaleráb plnený hubami
Mladé kaleráby vydlabeme, aby steny zostali hrubé 0, 5 cm. Naplníme hubovou plnkou, skrojené...
Consommé s hubovými haluškami
Hovädzie mäso sparíme, opláchneme a vložíme do studenej vody spolu so špikovými kosťami. Kontrolujeme mäso...
Špagety s omáčkou zo šampiňónov
Špagety uvaríme v mierne osolenej vode a scedíme ich. Na malom množstve olivového oleja krátko orestujeme nadrobno...
Miešaný šalát s miešanými hubami
Kombináciu húb pokrájame a na horúcom oleji opražíme, osolíme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri...
Pstruh s plnkou zo šampiňónov
Zeleninu a šampiňóny očistíme a najemno pokrájame. Na masle osmažíme do zlatista cibuľu, pridáme zeler,...
Zubáč s klobásovou plnkou
Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme...
Grilovaný pstruh s jogurtovou omáčkou
Pstruhy vypitveme a umyjeme. Ryby zvnútra aj po povrchu pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme....
Slepačia polievka Ujházy
Do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, ...
Cestoviny s orechovou omáčko
Mrkvu a cuketu nastrúhame nahrubo a opražíme spoločne s nasekanými orechmi na rozohriatom masle.
Kolienka s talianskou omáčkou
Kolienka uvaríme, polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom a nakrájanou pažítkou.
Mašličky s teľacím mäsom
Uvarené cestoviny pokvapkáme olejom, premiešame a uložíme na teplé mieste.
Šmirkas s plátkami oravskej slaninky
Bryndzu vymiešame s paprikou, pridáme korenie, rascu a soľ.
Syrová roláda
Ementál ponoríme do horúcej vody až do zmäknutia, potom ho rozvaľkáme na doske a na alobale na hrúbku asi 3...
Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
Mäso umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Cesnak nakrájame na malé prúžky a prešpikujeme nimi mäso. Osolíme a okoreníme...
Benátska kelová polievka
Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme cesnak rozotrený...
Praženica s rybacím mäsom
Na masle speníme cibuľu, pridáme kúsky vykosteného uvareného rybacieho mäsa a okoreníme podľa chuti.
Cesnačka narýchlo
Očistené a na kúsky nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka a precedíme.
Zemiaky s tvarohom
Zemiaky uvaríme v šupke, prekrojíme a dáme na 10 minút piecť do rúry vyhriatej na 180°C.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...
Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...
Polievka Julienne
Na tuk z vývaru dáme dusiť do hrnca zeleninu, ktorú sme si nakrájali na dlhé rezance...
Pečené zemiaky s cesnakovým tvarohom
Na menší plech položíme zopár väčších umytých nových zemiakov so šupkou a dáme ich upiecť pri teplote...
Kalerábový šalát so špenátom a arašidmi
Vajcia uvaríme natvrdo, vychladnuté ich očistíme a nadrobno nakrájame. Vňate umyjeme a najemno nasekáme...
Pstruh so šampiňónovou plnkou
Zeleninu a šampiňóny očistíme a najemno pokrájame. Na masle osmažíme do zlatista cibuľu, pridáme zeler,...