Liptovské pirohy

egreska - fotkaegreska, 4. januára 2010
Liptovské pirohy
Foto: egreska

Suroviny

Cesto:
4 ks
1 ks
Plnka:
Posypka:




Postup

  1. 1

    Rozky si nakrajame na kocky,zalejeme mliekom tak aby zmakli ale neboli moc rozflakane,musi to byt tak akurat,pridame vajce,sol a postupne pridavame polohrubu muku a vypracujeme nelepive cesto.Mne vyslo zo 4 rozkov viac ako 50 pirohov.

  2. 2

    Cesto rozvalkame a vykrajujeme poharikom kolieska ktore naplnime a dobre uzavrieme.Na plnku sa len zmieša trochu bryndze a popučene zemiaky.Slaninku si orestujeme,maslo rozpustime.Maslo preto lebo my vyškvarenu mast zo slaninky nedavame,len maslo.Ked su pirohy uvarene ,všetko vrstvime do misy-bryndzu,na to pirohy,škvarky a zase byndzu,pirohy atd...a na vrch dame pažitku a polejeme maslom.Vrstvi sa preto lebo uz by sa to nemalo premiešavat..Podavame s kyslym mliekom...

Diskusia k receptu

sovka62
Veeeľmi dobre to vyzerá, ale toto by môj žalúdok určite nestrávil. So slaninou už prerušil diplomatické styky a aj v nátierke musí byť pol tvarohu a pol bryndze, inak posiela diplomatické nóty. Ale aspoň som si nad receptom zasnívala, aké to len musí byť dobré.
sjuz
Moja mama robí výborné pirohy, zo zemiakového cesta. Mne sa také žiaľ ešte nepodarili :) Ale toto vyzerá super, vyskúšam a dám vedieť:)
egreska
ahoj,ja som odkukala toto jednoduche cesto,pretože so zemiakovym treba rychlo pracovat a vzdy sa mi lepilo..toto rožkove je skvele,rychle a chutí rovnako dobre ako prave zemiakove...tak dufam ze si pochutite..
jojobeco
Je to výborné a obľúbené jedlo hlavne mojich detí. Býva to tiež sobotňajší obed. To cesto ma zaujalo, lebo my robievame zemiakové a do bryndzovozemiakovej plnky pridávame kôpor, má to skvelú chuť. Nabudúce vyskúšame tento recept.
sjuz
Vari sa ako dlho? Kým nevyplávajú?
egreska
Ja ich varim ešte minutku-dve ked vyplavaju hore.
sjuz
Tak egreška - toto je podľa mňa originálny recept - pirohy som robila v piatok, boli úžasné:) - fakt - cesto sa super vaľkalo. Vyšlo mi tiež vyše 50 kúskov, a manžel a syn sa len tak oblizovali:) Manžel sa priznal, že si vravel - že čo za experiment to bude - cesto z rožkov - ale keď ochutnal, nevedel vynachváliť:)
Vďaka za obohatenie nášho jedálnička:), chystám sa urobiť ich najbližšie s nejakou mäsovou plnkou....
egreska
super,to ma velmi teší. No ,to cesto znie tak nedoveryhodne,ale je perfektné,určite budu dobre aj s masovou plnkou.Ja ked robim masove pirohy,tak ich podavam na udusenej kyslej kapuste a ty?
sjuz
To nie - ja to sice milujem, ale moj manzel velmi nie:) Este vymyslim, s cim ich urobim - ale teraz mam take"cinske" obdobie :)) - takze mozno k nim pripravim nejaku sladko-kyslu omacku na namacanie...alebo mozno na mexicky sposob:) - no mam chut aj na sladke pirohy:)
naozaj - tvoj recept sa mi vidi ako najoriginalnejsi - chystam sa ho posunut dalej - samozrejme ako tvoj:)) . u nas v Apolle v BA kde robim je taka mala restauracia, kde varia take fajn domace jedla, tak im chcem dat tvoj recept - dufam, ze vyskusaju :)), potom ti napisem, ako dopadli :)
egreska
Tak to som zvedava ..ked raz zabludim do BA tak sa tam pojdem najest a poviem ze chcem moje pirohy :-)) žartujem, ale budem rada ked receptik posunieš .Budem čakat na reakciu :-))
kaca868
hm, poznam z mimibazaru od Gubky, robievam ich s lekvarom
alzbetka2
Vyskúšam. Minulý týždeň som robila zemiakové a lepili sa ako šľak. Napriek tomu boli dobré, ale ak budú tieto lepšie :))), čo určite budú, tak rozhodne presedlám....
cuckasiska
taaaak mame ich za sebou ! mala som velke oci a pre 5 ludi som robila s 1 a pol davky, ale bohate by bola stacila aj ta jedna, pre deticky som naplnila lekvarom a nam s tvojou plnkou, boli uuzasneee - len to je take syte !!! cesticko sa mi chvilku lepilo, ale ked som riadne dosypala muky, tak to bolo to prave a chutilo presne ako zemiakove, diky moc za super recept a tip a ostavam uz len pri nom !
cuckasiska
a teraz mozem zodpovedne napisat, ze su vyborneee aj na studeno len tak po jednom vyberame bez posypu a chrumkame !!!
viera1
@egre ška ,takéto recepty sú pokladom pre ľudí,ktorí majú málo času.Ja oceňujem tieto vychytávky,voľakedy mal deň pre mňa málo hodín,tak som využívala takéto recepty.
Keď nemám zemiaky,dám PL zemiakového cesta v prášku,pridám trošku mlieka a plnku mám raz-dva.Toto sušené zemiakové cesto využívam aj na zahusťovanie polievok.Rozmiešam v studenej vode a zavarím.
daewootn
....pre egreska, aj já Ti chcem za Tvoj recept " Liptovské pirohy " poďakovať, robieval som ich zo zemiakového cesta, pokial som ich robil menej, bolo to ako tak, ak ich bolo treba viac s cestom boli problémy - začalo sa lepiť. Toto som skúšal nechať stát, pozrel som si telku a cesto sa spracovávalo bez problémov. Pritom som na kus / odrezky / zabudol. Všetko som mal pobalené, poumývané tak, čo teraz. Spravil som plát cesta a narezal široké rezance a boli jedna báseň. Tiež sa mi podarilo spraviť 80 ks., polovička bryndzové druhá
polovička lekvarové. Výhoda toho receptu je aj v tom, že je jednoduchý, nie sú tam zemiaky / já som inak zemiakový / ale v ceste
sú s ním problémy. Už končím, som rád, že som mal čas ho vyskúšať
odteraz túto papinu inak nerobím, ešte ráz pekne ďakujem...
mracik9
egresku poznám dávno z mimibazáru a poviem vám,odborníčka na všetko
turistka
@egreska , zaujímavé bryndze mám až-až vyskúšam, a aby sa mi recept neschoval, okamžite dávam do KK.
erika1111
@egreska skusala som a su velmi dobre.ja som pridala aj zemiaky kedze som mala-len sa mi zda byt trocha tuhe cesto.mozno tymi zemiakmi alebo vela muky ale zjedli sme vela:P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia