Recepty, kde je pažitka
	
      
 
	          
	            Šťavnaté hovädzie špízy
	          
  Tak asi šťavnaťejšie špízy som asi nejedla.  Tieto súúú...  jednoducho vynikajúce,  a keď sa... 
        
      
    
	
	
      
 
	          
	            Lahôdkové fašírky Royal
	          
  Tento recept som použila na výrobu fašírok pripravovaných vo veľkej kuchyni.  Jedli ich nóbl hostia a... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Pomazánka MŇAM
	          
  Táto pomazánka patrí k našim obľubeným, pretože má svoju vynimočnú chuť. Pripravujeme ju svojim priateľom ako pochúťku,... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Zemiakový mozoček
	          
  Zemiaky olúpeme a pokrájame na menšie kocky.  Na tuku speníme cibuľu,  pridáme zemiaky,  ochutíme... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Veľkonočný pletenec
	          
  Z múky,  vajca,  droždia,  masla,  mlieka,  soli pripravíme kysnuté cesto.  Necháme... 
        
      
    
	
	
      
 
	          
	            Nákyp zo šunky
	          
  Údenú šunku nadrobno pokrájame a spolu s nakrájanou cibuľou urestujeme na oleji.  
        
      
    
	
      
 
	          
	            Syrová nátierka s vajcom a mäsom
	          
  Údené mäso dáme do vriacej vody a uvaríme domäkka.  Vajcia uvaríme natvrdo.  
        
      
    
	
      
 
	          
	            Zeleninové krokety
	          
  Mrkvu,  petržlen,  kaleráb a zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky.  Nakrájanú zeleninu osolíme... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Syrový srnčí chrbát
	          
  Bryndzu dobre rozšľaháme s tvarohom,  prelisovaným plesňovým syrom,  maslom a nátierkovým maslom.  
        
      
    
	
      
 
	          
	            Syrové gule s petržlenovou vňaťou
	          
  Maslo rozohrejeme spolu s roztlačeným syrom na slabom ohni.  Pridáme papriku,  nakoniec pažítku.  Maslo... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Jarná bylinková nátierka
	          
  Nátierkové maslo vymiešame s rastlinným tukom,  pridáme posekané vňate,  posekanú pažítku,  očistený a prelisovaný... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Jarná reďkovka na slanine
	          
  Slaninu pokrájame a popražíme aj s cibuľkou.  Pridáme očistenú a pokrájanú reďkovku,  podusíme ju a... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Grécke tzaziky
	          
  Všetky suroviny premiešame,  necháme ich odstáť cez noc a podávame s kúskom chleba so šunkou. 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Ananásový šalát s reďkovkou
	          
  Ananás očistíme a pokrájame na plátky,  pridáme postrúhanú reďkovku.  Premiešame a pridáme na jemno posekané... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Špargľový šalát
	          
  Olúpanú špargľu uvaríme v osolenej vode a po odkvapkaní nakrájame na malé kúsky.  
        
      
    
	
	
      
 
	          
	            Jarná polievka s krupicovými haluškami
	          
  Karfiol rozoberieme na ružičky.  Kaleráb očistíme a pokrájame na kocky.  Mrkvu očistíme,  časť pokrájame... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Balotínka z prepelice na špargľovom rizote
	          
   Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla.  Biela je obľúbená najmä v Belgicku a... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Kaleráb plnený hubami
	          
  Mladé kaleráby vydlabeme,  aby steny zostali hrubé 0, 5 cm.  Naplníme hubovou plnkou,  skrojené... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Consommé s hubovými haluškami
	          
  Hovädzie mäso sparíme,  opláchneme a vložíme do studenej vody spolu so špikovými kosťami.  Kontrolujeme mäso... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Špagety s omáčkou zo šampiňónov
	          
  Špagety uvaríme v mierne osolenej vode a scedíme ich.  Na malom množstve olivového oleja krátko orestujeme
nadrobno... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Miešaný šalát s miešanými hubami
	          
  Kombináciu húb pokrájame a na horúcom oleji opražíme,  osolíme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Pstruh s plnkou zo šampiňónov
	          
  Zeleninu a šampiňóny očistíme a najemno pokrájame.  Na masle osmažíme do zlatista cibuľu,  pridáme zeler,... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Zubáč s klobásovou plnkou
	          
  Zubáča zbavíme šupín a žiaber,  vypitveme ho,  dôkladne poumývame a vytrieme dosucha.  Nožom urobíme... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Grilovaný pstruh s jogurtovou omáčkou 
	          
  Pstruhy vypitveme a umyjeme.  Ryby zvnútra aj po povrchu pokvapkáme citrónovou šťavou,  osolíme a okoreníme.... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Slepačia polievka Ujházy
	          
  Do veľkého hrnca dáme očistenú, 
vypitvanú sliepku aj
s drobkami,  ale bez pečene, 
pridáme hovädzie mäso, ... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Cestoviny s orechovou omáčko
	          
  Mrkvu a cuketu nastrúhame
nahrubo a opražíme
spoločne s nasekanými orechmi na rozohriatom
masle. 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Kolienka s talianskou omáčkou
	          
  Kolienka uvaríme,  polejeme
omáčkou a posypeme strúhaným
syrom a nakrájanou
pažítkou. 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Mašličky s teľacím mäsom
	          
  Uvarené cestoviny pokvapkáme
olejom,  premiešame
a uložíme na teplé mieste. 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Šmirkas s plátkami oravskej slaninky
	          
  Bryndzu vymiešame
s paprikou,  pridáme korenie, 
rascu a soľ. 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Syrová roláda
	          
  Ementál ponoríme do horúcej
vody až do zmäknutia, 
potom ho rozvaľkáme
na doske a na alobale na
hrúbku asi 3... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
	          
  Mäso umyjeme pod tečúcou
vodou a osušíme.  Cesnak
nakrájame na malé prúžky
a prešpikujeme nimi mäso. 
Osolíme a okoreníme... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Benátska kelová polievka
	          
  Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky.  Pridáme cesnak rozotrený... 
        
      
    
	
      
 
	          
	            Praženica s rybacím mäsom
	          
  Na masle speníme cibuľu, 
pridáme kúsky vykosteného
uvareného rybacieho
mäsa a okoreníme podľa
chuti. 
        
      
      

Šťavnaté hovädzie špízy
Tak asi šťavnaťejšie špízy som asi nejedla. Tieto súúú... jednoducho vynikajúce, a keď sa...

Lahôdkové fašírky Royal
Tento recept som použila na výrobu fašírok pripravovaných vo veľkej kuchyni. Jedli ich nóbl hostia a...

Pomazánka MŇAM
Táto pomazánka patrí k našim obľubeným, pretože má svoju vynimočnú chuť. Pripravujeme ju svojim priateľom ako pochúťku,...

Zemiakový mozoček
Zemiaky olúpeme a pokrájame na menšie kocky. Na tuku speníme cibuľu, pridáme zemiaky, ochutíme...

Veľkonočný pletenec
Z múky, vajca, droždia, masla, mlieka, soli pripravíme kysnuté cesto. Necháme...

Nákyp zo šunky
Údenú šunku nadrobno pokrájame a spolu s nakrájanou cibuľou urestujeme na oleji.

Syrová nátierka s vajcom a mäsom
Údené mäso dáme do vriacej vody a uvaríme domäkka. Vajcia uvaríme natvrdo.

Zeleninové krokety
Mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Nakrájanú zeleninu osolíme...

Syrový srnčí chrbát
Bryndzu dobre rozšľaháme s tvarohom, prelisovaným plesňovým syrom, maslom a nátierkovým maslom.

Syrové gule s petržlenovou vňaťou
Maslo rozohrejeme spolu s roztlačeným syrom na slabom ohni. Pridáme papriku, nakoniec pažítku. Maslo...

Jarná bylinková nátierka
Nátierkové maslo vymiešame s rastlinným tukom, pridáme posekané vňate, posekanú pažítku, očistený a prelisovaný...

Jarná reďkovka na slanine
Slaninu pokrájame a popražíme aj s cibuľkou. Pridáme očistenú a pokrájanú reďkovku, podusíme ju a...

Grécke tzaziky
Všetky suroviny premiešame, necháme ich odstáť cez noc a podávame s kúskom chleba so šunkou.

Ananásový šalát s reďkovkou
Ananás očistíme a pokrájame na plátky, pridáme postrúhanú reďkovku. Premiešame a pridáme na jemno posekané...

Špargľový šalát
Olúpanú špargľu uvaríme v osolenej vode a po odkvapkaní nakrájame na malé kúsky.

Jarná polievka s krupicovými haluškami
Karfiol rozoberieme na ružičky. Kaleráb očistíme a pokrájame na kocky. Mrkvu očistíme, časť pokrájame...

Balotínka z prepelice na špargľovom rizote
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a...

Kaleráb plnený hubami
Mladé kaleráby vydlabeme, aby steny zostali hrubé 0, 5 cm. Naplníme hubovou plnkou, skrojené...

Consommé s hubovými haluškami
Hovädzie mäso sparíme, opláchneme a vložíme do studenej vody spolu so špikovými kosťami. Kontrolujeme mäso...

Špagety s omáčkou zo šampiňónov
Špagety uvaríme v mierne osolenej vode a scedíme ich. Na malom množstve olivového oleja krátko orestujeme nadrobno...

Miešaný šalát s miešanými hubami
Kombináciu húb pokrájame a na horúcom oleji opražíme, osolíme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri...

Pstruh s plnkou zo šampiňónov
Zeleninu a šampiňóny očistíme a najemno pokrájame. Na masle osmažíme do zlatista cibuľu, pridáme zeler,...

Zubáč s klobásovou plnkou
Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme...

Grilovaný pstruh s jogurtovou omáčkou
Pstruhy vypitveme a umyjeme. Ryby zvnútra aj po povrchu pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme....

Slepačia polievka Ujházy
Do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, ...

Cestoviny s orechovou omáčko
Mrkvu a cuketu nastrúhame nahrubo a opražíme spoločne s nasekanými orechmi na rozohriatom masle.

Kolienka s talianskou omáčkou
Kolienka uvaríme, polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom a nakrájanou pažítkou.

Mašličky s teľacím mäsom
Uvarené cestoviny pokvapkáme olejom, premiešame a uložíme na teplé mieste.

Šmirkas s plátkami oravskej slaninky
Bryndzu vymiešame s paprikou, pridáme korenie, rascu a soľ.

Syrová roláda
Ementál ponoríme do horúcej vody až do zmäknutia, potom ho rozvaľkáme na doske a na alobale na hrúbku asi 3...

Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
Mäso umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Cesnak nakrájame na malé prúžky a prešpikujeme nimi mäso. Osolíme a okoreníme...

Benátska kelová polievka
Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme cesnak rozotrený...

Praženica s rybacím mäsom
Na masle speníme cibuľu, pridáme kúsky vykosteného uvareného rybacieho mäsa a okoreníme podľa chuti.
Suroviny
Mäso
Zelenina+ strukoviny
Ovocie
Mliečne +syry
Cestoviny +prílohy
Ryby
Huby
Orechy+ semienka
Bylinky+ koreniny
Sladkosti+ pochutiny
Tekutiny
Oleje