Máme tu druhý měsíc nového roku 2026 a jsme zase o krok blíže k jaru. Což je dobrá zpráva pro milovníky tepla a méně dobrá zpráva pro milovníky zimy, zimních radovánek a zimních dobrot. Dny se prodlužují, pomalu a jistě, i sluníčko se chystá svítit déle, vylepšit nám náladu a přinést plno radostí. Zahrádkáři si pomalu chystají semínka, nářadí, v kuchyni voní dobroty. Pojďme, přátelé, sdílet své radosti i případné potíže a nástrahy nejen kuchyňského druhu. Jaro se blíží a my jsme připraveni!
@zareaguj
Bude i dezertík, včera jsem dostala chutné muffinky, dva kusy ještě žijí.
Přeji všem dobrou chuť nejen k nedělnímu obědu, přátelé!
@haji , vítame ťa späť :-)
Na nedeľné raňajky býva väčšinou viac času, tak sme mali "bikini" so syrom a šunkou. Je to v toasteri opečený toastový chlieb, dobre pomazaný maslom, a zvyčajne plnený šunkou a plátkovým syrom. Jednoduché ale výborné a všade obľúbené.
Takže bacha, ak by ste si niekedy v katalánsku v bare objednali "bikini" … netešte sa, že vám za pár € donesú plavečky :-))
U nás pod mrakom a sychravo. Ale ja to mám rada. Dnes po obede budem sama doma (hurá :-)) … tak mi počasie akurát vyšlo na knihu, čaj a niečo sladké.
Aj vám prajem pohodovú nedeľu.
Dúfam, že to nebude vadiť, že sa podelím aj o čitateľské info a odporučania.
Veď knihy sú tiež potravou. Duše. ( niekto to tu nedávno spomenul )
Asi uz skoro oběd. Chutove vyrazný, sytý. Cesnecka z vývaru a místo krutonků topinka se sýrem.
Porad rikam, ze se mám líp, nez si zaslouzim!
Odpoledne bude nedělně kávové, poklidné a přátelské.
Bravčové mäso s klobasovou zmesou, zemiakové pyré, nakladané kukuričky 😋
...a bol aj lahodný vývar z kuracích trupov s niťovkami
Výborné menu, dobre si to vymyslela, iste si si pochutnala. My dojedáme kapustovú so smotanou a kôprom, po odležaní je ešte lepšia. Nenarobila som sa veľmi, teľacie rezne a zemiakový šalát, len na obed. Ešte ma možno popadne túžba niečo upiecť. Možno práve muffinky, už pár dní mi chodia po rozume:-)
Fantázia, dala by som si povedať:-)
Presne do tohoto počasia pripravené. Pekné ako vždy.
Takto to vyzerá teraz
Skus urobiť dcere domáci iontovy napoj, velmi jednoducho aj kazde 2-3 hod sodu bicarbonu+ pár zrniek soli a citronova štava je to prirodny šumivy ionták , nech pije kým šumí....vyrovná ph a dodá stratené minerály a soli. Ak nemá velmi zvysenú teplotu tak jej ju nezrážaj, telo potrebuje vypitit toxiny a bordel z tela,....v lete sa pitime prirodzene ide to ľahšie, v zime telo použiva na vylúčenie iné mechanizmy...potenie,sople...vsetko čo nepitrebujeme ide von...u niekoho aj črevami(hnačky) ...
....bol aj šalát
Som velmi rada, ze si februar ty osobne otvorila. Drz sa a straz si svoje zdravicko 😘🌷
U nas "tosti". A v tej podobe, sunka-syr, tosti ham-kaas.
Prijemne citacie popoludnie ti prajem.
... keď vidím tie tvoje a @mijaita zelené šaláty v rôznych variáciách ale hlavne s lupeňami rukoly, hneď mi vlezie do hlavy "ušný červ" a ozve sa:..."na železnici, dějou se věci"...a ozýva sa do noci
youtu.be/2wQZ26nf4CQ?si=S5JnSyAfAb2SayFU...
Zeby preto lebo majù "trojuholníkovy" tvar ako vrch z bikín?? :-)))
Ja si robím kávu s kurkumou + dalšie ingr. a som navýsost' spokojná. tlak, klby, Nohy naberaly slimačí pohyb , a traz behajú ako srnka. Ako vravím, neskúsiš, nevieš. ( chleba s maslom med cesnak ...)
Kuracie behy? Prvýkrát počujem …. :-) Idem vygúgliť, že čo to je …
Ale vyzerá to chutne.
@tiamostef - tie trojuholníčky má iba môj toastovač :-)))
Ono to vlastne nemá nič spoločné s plavkami :-)
V 50-tich rokoch bola v Barcelone Sála Bikini, kde sa chodilo zabávať, tancovať a na koncerty. Sendvič na spôsob Croque Monsieur bol u nich veľmi dobrý, tak dobrý že sa začal volať sendič "de sala Bikini". Časom sa z toho stal sendvič Bikini, nakoniec iba Bikini. V iných častiach Španielska sa zvyčajne volá sendič "mixto".
Moderné verzie sú aj s jamon (pršuto), sobrasada… a samozrejme, môže byť aj na sladko.
Ryža, endamame, shitake s mrkvou a koreninami, a opečené tofu, potom potreté pikantnou gojuchang omáčkou. Gojuchang som povarila s medom a trochou limetky.
Ešte idem urobiť niečo sladké na svačiny. Muffiny alebo nejaké keksíky. Alebo bude len bábovka… :-)
Kurkuma je výborná korenina a všeobecne je považovaná za zdravú. A áno, aby sme z nej mali úžitok, treba ju spojiť s mliekom, olejom alebo čier.korením.
Problém je v tom, že ak by sme z kurkumy chceli viditeľné výsledky, museli by sme jej zjesť kopce. A to by zase prišli nežiadúce účinky.
Pekný deň prajem.
Ďakujem, skúsime. To sa bude pozdávať aj mužovi, beháva a kupuje ich hotové. Teplotu zrážam až nad 38,5, čo boli prvé dni, do 39 mala. Včera večer už len 37,4 a dnes 37,1, varím bylinkové a ovocné čaje, ovocné šťavy pije riedené a vodu. Každým dňom o kúsok lepšie, aj sa cíti tak.
Myslíš niečo ako Zlaté mlieko. Ja v kurkumu verím, naši nemajú radi jej chuť, to len v hlave si človek urovná, čakám.
Mňam, vyzerá to veľmi chutne
Moja staršia dcéra jedáva edamame, poďakovala by ti za také desiate určite. Šikovná si, že tak chystáš.
Vidím, že jste se tu hezky sešli, přátelé! Mám radost!
:-))) netreba googlit, staci sa zamysliet, na com kura beha
Práve včera som čítala, že budú hrať. Djokovič aj ako človek je veľký pán, tiež mu fandím. Dobrá hláška zase, že napínavé ako malé trenky:-))) inak, ďakujem ti za nakopnutie, muffinky som upiekla, spokojnosť je teraz:-)
Orlická prehrada je na minimu. Uz jsou nekde videt i zbytky kostelika a jine, ktere byly zatopene. Jinak je zamek temer na hladine. Pred zatopenim byl 60m nad rekou.
Zamyslenie nepomôže. Kuracie behy, zrejme boli myslené beháky, je tá časť, ktorú na kúpenom kurati nenájdeš. A vykostiť sa určite nedá, môžeš ju akurát tak použiť na polievku.
Dakujem za tip, zvazovala som to, ale neodhodlala som sa k cinu... 🙃
Ako mozes vediet, co bolo myslene??? Ked ma behy zajac, preco by nemohla mat aj kura?
www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=zad...
Kto chcel, pochopil.
A zajac má behy? Doteraz som si myslela, že má nohy. Zajačí beh je asi skôr pohyb, ktorý vykonáva a nie jeho končatina😉
Tak to je fakt zaujímavá situácia
Vydarený pokus:-) čerstvý punčák by som si veru dala, vyzerá pekne aj s tým tanierom.
Asi aj kolega mal na mysli beh: varecha.pravda.sk/recepty/zajacie-behy-na-smotanach-la-sv...
Asi viem že samochvála smrdí,a musim povedať že teda tento je zo všetkych uplne najlepši, aky som kedy piekla
u nas doma sa punčový nepiekol, a
Keď som ho robila tak vzdy iny recept, nikdy to nebolo to pravé...a včera som spojila 2 recepty + improvizácia. Uz budem robit len takto. Na foto este čerstva glazúra no do 1hodinky super "obschla" tak akurát
neboj, nevyznie to ako samochvála, skôr radosť a zadosťučinenie:-) u nás práve začalo snežiť, jar v nedohľadne, milá @haji
... večerná tv pohoda 🙂😋
Meteoinfo:
... dnes slnečno, celodenný mráz!
za tie hormóny šťastia to stojí sem-tam:-))
Haji, este k tomu petrzlenovemu caju z januara. Caj ma mocopudne ucinky, moze sa sa pit preventivne, aj v pripade, ze citis nejaku nepohodu. Chutovo je vyborny a dobre funguje! 🙂
Děkuji za odpověď, s instantní kaší nemám problém, poohlédnu se.
Dnes jsem se dokopala k šití, už to bylo akutní. Pár věcí se mi páralo a to je nepříjemné. Hezky jsem šila "v ruce", opraveny dvoje tepláky, dvě trička. Určitě přejde na další, čekající v řadě.
Jako bych celou dobu slyšela moji babičku: "Á naše Sára, ve dne šije, v noci párá...!" Mno, věci se spíš párají ve dne, strojní entlování je sice úžasná vymoženost, ale když trčí nit a zatáhneš za ni......... to každý zná, radost veliká.
Jdu si udělat bílé kafíčko, dám muffinek a jdu na komenty. Vidím, že jste hodně plodní, přátelé!
U nás dnes oblačno. V noci kolem -6°C, přes den kolem 2°C. A díky oteplení čekáme déšť. Já vím, jaro daleko. Kuku i u nás teď tři dny posněžovalo, ale jen pocukrovalo a hned zmizelo.
Děkuji za odpověď, jsi milá. Určitě dodržuj dávkování, délku použití - dělej pauzy. Předávkování, byť petrželí, jsem zažila a je to docela překvapující a nepříjemná zkušenost. Užívala jsem odvar z kořene petržele na zánět močového měchýře. A v domnění, že více je lépe, jsem byla překvapená tou sílou.
Si šikovná, že si poopravovala. Je to velká pomoc často, zíde sa taká zručnosť každej žene. Ja sa pritom ukľudním. Ak treba silný šev, tak mašinkou( bola to jedna z prvých vecí, ktorú som si za mlada kúpila do domácnosti a ešte dobre funguje) ale niekedy radšej ručne, mám taký zvláštny dobrý pocit.
@kukulienka71
unás to bola Klára,čo vnoci šije a cez deň pára. Zbožnujem šit a obšívat..doma sme mali 3 stroje, jeden jemny profesional,toho som sa nemohla dotknút -starkin,lebo krajčirka, neskor ked som mala 16-17 a viac uz ma nechala, + staru pedálovu singerku na pedál má na hrubé látky, na rifle a starkého monterky, a tretí mala mama, s tym som sa doma ako decko ked nikto nebol doma furt hrala a potom to mame nikdy nešilo....teraz mam doma stroj starši typ zo 60-70 rokov..taky jednoduchý ale ten nikdy nesklame...
Na večeru som robila trochu bielich cestovin aglio olio e peperončino s ptržlenovou vňatou a šalát
Vyzerajú parádne
Tak to si potom mala ako "maltagliati" su to na cik-cak nakrájané/nalámané papardelle....
www.salepepe.it/tecniche-base/come-fare-pasta/fresca-fo...
A to sú prave dnes hromnice....o hodinu více...jar sa už blíži
doma mám vo váze uz bahniatka z prechadzky videla som už aj sirôtky v črepníčkoch zasadené..a sneh do štvrtku hlasia aj u nas...ale sa asi pomylili
Je ako maľovaný:-)
Jéj, to je neskutočné, koľko druhov cestovín tam je:-))
Ďakujem za link. Objavila som tam niečo, čo zužitkujem;-)
Urobila si ten gulášik?:-)
Zlaté sú áno. A hrnček nemá chybu! potom že odkiaľ sa berie tvoja dobrá nálada:-))))
No teda, fakt sa blíži:-) kým si zvykneme, zase sa to zmení. V Emirátoch mi je veľmi zvláštne, že sa zotmie okolo šiestej.
Dobrý tip: Halal prodejna na Puškiňáku je po rekonstrukci opět v provozu a doprodává neprošlé zboží po minulém provozovateli volně i vázané do cenově výhodných kombinací. Turecký kravský sýr v nálevu Böreklik ( kolečka 80x25 mm) určený do náplně böreků dle @cesminas v konzervě 1500 g s čistou váhou 800 g za 150 Kč.
Nemáš začo, rada sa podelím :-)
Keď som čítala tvoj komentár, myslela som si že si písala "zväzovala" som to a hvorím si, aké šťastie máš, pracuješ vo vydavateľstve :-))))
Až potom, som prišla nato, že ty myslíš "zvažovala". Zdalo sa mi to celkom srandovné .-)
Ak knihu prečítaš, daj vedieť (ak si spomenieš) ako na teba zapôsobila. Pekný deň.
Káva… a ako hovorí @mijaita - pekný štart do nového dňa.
Dnes vylieza slniečko, bude pekne.
Ďakujeme za všetky tvoje odpovede a komentáre v januárovej diskusii. Si ako včielka Maja.
Pekný deň.
@mijaita
U nás práve naopak : po veľa rokoch sú nádrže plné vody. Dokonca museli odpúšťať. To tu už nebolo dlhoooooo….
Ani si nepamätám, kedy naposledy toľko dní pršalo. Ja mám dážď rada ale domácim sa to veľmi nepáči. Keďže nie sú zvyknutí, skoplikuje sa pre nich skoro všetko : radšej ani nechodia von, na cestách sú zápchy, vlaky majú meškanie … a aj keď len tak trochu mrholí, nosia "galoše" do dažďa a sú nababušení :-))
Veru, čím bližšie k rovníku, tým kratšie a pravidelnejšie sú východ a západ slnka. Keď som bývala v Singapure, západ slnka bol vždy o 7hod a behom 10min bola hma.
Posielam fotku včerajšieho rána z Vietnamu. (Syn fotil), potešte sa nádhernou prírodou, tak ako som sa aj ja :-))
Připomnělo mi to knihu Jaroslava Seiferta s krásným názvem Všechny krásy světa ....
Lehoucka, stavnata mozzarella, rajce (nic moc) a rukola. Bazalkové pesto.
Za to muze prace na prehrade, delaji nejaky vytah na lode, zabezpečení vodního díla před účinky velkých vod (výstavba nového bezpečnostního přelivu). Plánovano na 2 roky.
Fakt krásny výhľad! To šli na výlet do hôr, či majú ubytovanie tak vysoko? Dcéra vybrala v Thajsku vilu na vysokom kopci, lebo sa bála cunami a potom chodili autom dobreže nie kolmo, strmé to bolo až hrôza.
Kazdy druhy clovek mi tvrdi, ze si na ten koriandr zvyknu, nebo ze ho taky nemel rad a ted mu chutna apod. U me je to neprekonatelna fobie. (nekomu jsem to tady uz i psala). Staci jen omylem privonet a mam v kreci i mozek, cele telo. Alergie to neni, je to opravdova hruza, ze se nemuzu par vterin ani nedejchnout. Nejaky dr by mel vyjimecnou dizertacni praci kdyby me zazil :-)
Mas taky lakavou snidani, nabizi vyber! Ten hermelin a papriku, to bych velmi mohla. Hermelin dlooouho jsem nemela.
Celkovo sa hovori ze koriander/cilantro je naj -silnejšiou bylinou pri očiste tela od toxinov a ťažkych kovov,(bez vedlajšich účinkov) ktore prechadzaju aj cez encefaliticku barieru do mozgu(priciny zevraj add, adhd či inych porúch u detí ....) Dokaze očistiť aj epifyzu v mozgu,
Dokáže ich( ťažké kovy) naviazat na seba a pomáha ich vyplavovať z tela.
Za nim je chlorella,mlady jačmen,spirulina, badian atd....a pino silvestre - borovicove ihličie, ktore obsahuje sylmarin -čisti aj pečeň ale to sa neodporúca uživat dlhodobo... to len tak v skratke ..
Koriader a účinky prírodnej chelácie
ecosalute.it/blogs/notizie/non-solo-chelazione-i-mil...
Zapekané zemiaky (slanina, klobasa, ky. uhorka, paprika, cibuľka, vajco), strúhaný syr parmigiano reggiano (Tesco) a lahodný domáci hruškový kompót zakapnuty rumom 😋
... pracovala teplovzdušná friteza, odviedla dobrú prácu...ja som si leňošil🙂
Tiež si chodiaca encyklopedia:-) užitočné znalosti, ďakujem. Aj link, veľmi zaujímavý, manžel povedal, že teda zje pol kochlíka, čo som včera kúpila:-)) robila som jazmínovú ryžu, dusené šampiňóny a morčacie kúsky, dcére na prírodno, samej som dala ešte červenú kari pastu a ryžovú smotanu
A este aj konopné semienka
Veľmi dobre si navaril aj s pomocníčkou. Tiež rum do hrušiek je dobrý nápad
To mi je ľúto, uvidím aké množstvo bude prijateľné pre mňa.
Dlho som mala v merku zemiakovú klobásu, tak som skúsila. odobrala trochu masa, pridala zemiaky a ostatné ingr. . No, hlava mapa, tak som si na majoránku spomenula až som dávala klobásu na plech upiect'. Niečo mi zostalo i na panvicu, to som už zkonzumovala, Dobré bolo. Párkoklobásu a zemiakovú klobásu som piekla pomalu asi 2 hodky. Dobre popichala ihlou, tak nepraskli. Tie tmavšie to sú ""klobásy"" normál,svetlejšie -zemiakové.
Až bude nabudúce, polepším sa. Nateraz- vyskúšané ,splnené.
Ty ses dáááábel!!!
Zavarujes a vyrabis zavodne, nebo pro rodinné "hejno" ? :-) Ale umíš, to se musí nechat! Muj nejvetsi uspech kdyz jsme kdysi vyrobily s kamoskou krasny tlacenky a ze obcas udelam pastiku. Klobasy a parky umím jen konzumovat :-)
Klobúk dolu! Aj za výsledok aj za odvahu sa pustiť sama do takej roboty. Použila si nakoniec tú koreniacu zmes?
Úprimne obdivujem! Nikdy som nič podobné neskúšala a s najväčšou pravdepodobnosťou ani nevyskúšam.
Syn cestuje po Ázii s kamarátmi, majú po-skúškové voľno. Toto boli na 4-dňovom výlete v horách. Ha Giang loop, na motorkách.
Je mi ľúto, že tvoja dcéra mala nedobrú skúsenosť s vybraním ubytovania. Môže to celkom znepríjemniť dovolenku. Musí ísť ešte raz a vybrať iné - aby "napravila" spomienky :-)))
S radosťou by som brala aj ten kus domácej pizze od pravého Taliana. Mali sme neskoré raňajky až po návrate od lekára, nadôvažok studené.No po káve sa mi vracia chuť do života:-) Bude mäsový vývar a pečené mäso. Dobrú chuť k obedu na Vareche!
Fíha, po skúškach zase adrenalín, len z iného súdka:-)) nech sa im výlet vydarí! Budú spomínať na staršie kolená:-) Dcéra už tam iste nie, moc ju to nenadchlo, okrem cesty aj jašteričky po stenách lebo sieťky na oknách neboli:-( ale príroda nádherná! Z Abu Dhabí to mali bližšie ako z domu.
Čo bolo fajn, objednali si chéfa
A pak je tu dobrý pocit ,že ještě nejsem úplná koroze.Dnes jsem zahlédla rcp.na domácí pečenou šunku, tak už mi to v hlavě šrotuje. Tak jak ty nesnášíš koriandr, tak mne v každém šunkovém salámu ,nebo v šunce vadí koření, -nevím co to je,- ale začuchám ho všude. Dám si chvíli pohov ,a pak zkusím. A jasně, že se pochlubím, jak jinak??
"Školská" polievka, niekto pozná pod názvom geršňa - aj u nás sa jej tak hovorilo, v IT zuppa di farro, orzo e con patate e carote....
Určite chutná polievočka, u teba je zvykom. Máš aj pekné taniere;-)
Znie to veľmi zaujímavo. To sú domáce či hotové cestoviny?
Aj tak dobre a vkusne:-)
Sympatickejšia ako tá zo školskej jedálne:-)) neznášala som ju. Teraz už áno. Krúpy sú aj po maďarsky gersli
Urobila si dobre, viac hláv viac rozumu vraj.
A bôčik s kosťou som narezala a upiekla spolu s kuracími stehnami( dcére) v tom väčšom pekáči
Dnes jsem dorazila k obědu poslední díl pečeného kuřete, rýži a otevřela si k tomu domácí čalamádu, kterou jsem dostala od kamarádky.
Dezert: poslední díl sušených datlí.
V noci kolem 0°C, přes den cca 2°C, zataženo, po většinu dne mrholilo. Spavo, tmavo.
Tieto kupujeme,
Paccheri/ Pacchero neapolsky - schiaffoni - pasta
larustichella.it/prodotto/schiaffoni/...
Musím napsat, že sirotky/macešky jsou mrazuvzdorné, pokud je holomráz, doporučuje se pokrýt je chvojím. Bývalo obvyklé na podzim macešky nasadit na hřbitově do záhonů a vlastně tak rostly, kvetly do léta, kdy se vyměnili např. za voskovky - begónie, muškáty apod. Mají jednu nevýhodu, koncem jara už se vytahují víc, než je milé. Dnes se prodávají i macešky převislé, drobnokvěté, dříve se preferovaly velkokvěté. Docela dobře se množí ze semen. Do truhlíků jsou vděčné. A jako vše v truhlíku, musí člověk pozorně zalévat.
www.rostlinky.cz/blog/macesky-pestovani-oblibene-pestrob...
www.harasim.info/clanky/blog/maceska-a-jeji-pestovani/...
Děkuji za koment a foto, má se mi o čem zdát! Jejda, ty jsi šikovná!
Vďaka tak teraz už viem ďalšie slovo, doteraz len hogy-vogy, nagymaros....a to som priležitost naučit sa reč mala
:-)))) podarená si
Klobáskové hody si si nachystala, teraz už zaslúžene konzumuj:-)
Nezaháľaš, postupuješ. Vraj sú silné geomagnetické búrky, preto spavo a unavene, otupene niektorí. Sirôtky mám tiež veľmi rada, sú vďačné a odolné dlho.
Děkuji za koment a foto. Vtipné mi to přišlo už v prvním čtení. Že bikini, to mě úplně rozsekalo. Smála jsem se s chutí a od srdce. Mám teplé tousty moc ráda a ubezpečila jsi mě tím opisem - dobře pomazané máslem. Já někdy dělávám i na sucho, ovšem chuť je to jiná. Darmo, tuk je nositelem chuti. Další text opisuje, že proč bikini a podobnost s plavečkami čistě náhodná. Neva, alespoň vím, kde se název vzal. První volba /plavečky/ však ve mě vítězí haha
Je fajn, že máš i chvilku pro sebe. Je to potřeba, měla jsi hezkou neděli.
Děkuji za komenty a fota, knihy jsou fajn doplnění, vyšperkování nejen naší diskusie, ale i života. Čtenářský kroužek není na škodu. Přiznám se, že tímto směrem nejsem v obraze. Dříve jsem knihy hltala jako na běžícím pásu. Ve svých dvanácti letech jsem měla velmi rychle přečtenou babiččinu knihovnu. Pohrdla jsem Jiráskem, ale veškeré detektivky padly bleskovou rychlostí. Běhala jsem k babičce a od babičky s taškami jako fretka. Babi sice Jirásek mrzel, ale přežila to.
Díky za aktuální knižní inspiraci, potrava duše má své místo. Tištěná kniha je bezpečná forma. Nevyskakují reklamy, videa a podobné nesmysly. Díky Bohu za ně!
Děkuji za komenty a fotečky. Česnečka, topinečky, kávička, přátelské posezení. Měla jsi fajn neděli, díky za sdílení!
Děkuji za komenty a fotečky. Drůbeží vývar máš krásný, hezky čirý a krásnou barvu. Vepřové s klobásovou směsí, br. kaší a nakládanými kukuřičkami se mi moc líbí. Mně by moc chutnalo. Výborný oběd jste měli!
Děkuji za koment a foto, kapustová polévka, br. salát a telecí řízek jsou bezva volba. Mně by moc chutnalo. Jak tě znám, určitě na muffinky dojde, o tom nepochybuji. Bezvadný začátek nového měsíce, neděle jako lusk se všemi dobrotami od tebe by se mi líbila. Asi zabalím kufřík... haha
Tak to si aspom dobre oddýchli, viem si predstaviť, že im dobre varil.
A jašteričky by asi mali aj so sieťkami, tie prelezú všade :-)
Děkuji za komenty, fotečky a inspiraci - zdravé to bude a účinné též. Mno, také nejsem úplně kamarád s kurkumou, ale už je to o fousek lepší. Líbí se mi tvůj postoj. Dcera si udrží "vykopanou" pozici, ale manžel podlehne naléhání! Haha Máš páky, o tom nepochybuji. A jako správná mamina dáš dceři svobodu. Chytrá Horákyně - moudrá a milující žena.
Děkuji za inspiraci.
No vidíš, tak to možno preto "bikini" … je to výstraha! Že keď bude človek jesť tieto maslové toasty, tak asi si ich potom nebude môcť obliecť :-)))
Také děkuji za koment - návod na iontový nápoj a opis pochodů v lidském těle. Jsi studnice informací, díky za ně.
Děkuji za komenty a fotečky, ravioli jako "ze škatulky", parádní salátek!
Jirásek bol babičkin, a aj babička aj Jirásek ti odpustili … a nakoniec boli určite radi, že si predsa len čítala. :-))
Aj ja rada čítam.
Knihy sú moje najväčšie €€€ náklady :-((
Na obrazovke ( Kindle ) by to čítanie bolo lacnejšie, ale ja by som si to neužila. Som stará štruktúra : vôňa knihy, prelistovávať medzi stránkami …
Som členkou dvoch klubov čítania : každý mesiac niekto navrhne knihu, prečítame a potom sa stretneme pri dobrej večeri a diskutujeme. Takýmto spôsobom čítame aj knihy, ktoré by sme si možno nikdy nevybrali.
Štart do zamračeného dňa. Sem tam aj spŕchne.
Domáci sú radi, dúfajú, že sa to teraz vyprší a cez karneval ( na druhý týždeň ) bude slnečno.
Děkuji za komenty, přání a foto. Jsi milá. Miluju smažený sýr, je to velká dobrota. U nás se kyselé okurky běžně podávají ke slaným jídlům, mně to nezvyklé nepřipadá. Já je nemusím, jedině k luštěninám - tam jsou doporučovány kyselé okurky pro trávení, nabudí větší množství žaludečních šťáv, člověk lépe tráví hlavně kabátky luštěnin.
Mám utopenou klávesnici, smažák dlouho nebyl a to se musí změnit!
Na večeru bola zemiaková omeleta. K tomu pár listov šalátu, uhorky, avokáda …
Zostalo aj na dnes. Hurá.
Kuřecí mě nikdy nezklame. A je jedno či běhy, křídla, prsa. Dobrý nápad vypodložit mrkvou. Mně by moc chutnalo. Také jsem měla kuřecí ťapky, s kostí - neboli s držátkem. Už mi bylo smutno po chuti pečeného kuřete.
Děkuji za koment a fotečku, mně by moc tvoje těstovinovo zeleninovo sýrová směs chutnala. Mám takovou "pánev" ráda, parádička. Klidně i na oběd, nejen na večeři!
Děkuji za vtipný koment s kulturní vložkou přímo na míru! Haha
P.S. Neotřelá píseň, neznala jsem.
Při troše dobré vůle nejen horní část evokuje trojúhelník. Aj ta spodní, u štíhlých dam, evokuje trojúhelník. Haha
Děkuji za zajímavý koment, užívání kurkumy je zajímavé. Přiznám se, že to není moje chuť. Pomalu se s ní snažím najít když nic, tak kompromis. Bude to jako s brokolicí, dlouho jsem jí nemohla přijít na chuť. Ale už dobrý. Uvidíme.
Zajímavý opis toustů, poučný a detailní. Děkuji za vnesení světla! Ovšem vysvětlení - plavky - je vtipnější a romantičtější. Haha
Jasné, že ve tvaru trojúhelník. Také mám stejný tvar sendvičovače. Už je to stařeček, hezky zmučený používáním. Ovšem, když koupím nový, budu na toustech opět "ujíždět". Teď mám jistotu - často nedělám.
Děkuji za komenty a fotečky, velmi zajímavá a neotřelá fúze chutí, surovin. Jsi úžasná žena, takové dobroty do krabičky by se mi také líbily.
Dobrá rychlovka, někdy bohatě stačí. Díky za fotečku a koment.
Hezký den přeji všem, mizím.
Sliby, chyby . Vidim u tebe, slíbím sobě a ne a ne ji udelat. Stydim se! Ale co, trpelivost i placky prinasi! :-)
Ja mam talire plné "trávy", ty más ale také "dietní" ale i vonavý talíř :-)
Rozhodne bych se neupejpala!? :-)
Na malé suchárky máznuté máslem, kolečka pikantní klobásky, vajíčko a kafíčko.
Uz se vaří, už se pomalí, máš pohádkovou polívku, taky budu mít!! Maso taky taky dobré, ale vývar má přednost!
Vývar z koreňovej zeleniny opečenej na masle so šampiňónmi a niťovkami
...a Domáce rezance s mletými orechami, hrozienkami a kešu orieškami s wasabi príchuťou
Poznámka:
...pivo mi k tomu nepasovalo 🙂
...zarobil som viac cesta tak som nachystal do zásoby domáce dlhé širšie rezance - "tagliatelle"...budeme si nakrucať na vidličku
A nezajíš to nejakym buřtem alespon? :-)
Aj ja by som si veru tapku dala. Taku vybornu grilovanu, pecenu, mnami.
Ja vzdy az k pred vecerom musim premyslat, ze co navarim :-). Cez den je pokoj ;-).
Namiesto zdravych ranajok croissant (so sunkou a syrom).....ale chutny ;-).
Jarní talíř, uuuž brzo!! :-)
U nás dnes....
Na večeru som frittata di patate, šalaty(lusty a coleslaw) ja aj kus grapefruitu...inak bola este aj pečená klobáska...
Všetko najlepšie..... ((pamatám si, bo ja za pár....))
...prianie potešilo, ďakujem (dobrá pamäť 🙂)
.Raviolo allà Nino Bergese...s maslom a šalviou
varecha.pravda.sk/recepty/raviolo-all-nino-bergese-s-masl...
Dnes také dojídám zbytek. Vepřové polévky, dnes jsem si do ní vytlačila česnek. Okolo obchází chřipky a podobné kvality, prevence je potřeba.
Vystavil jsem i cibuli na odchyt bacilů. Mluvila jsem s bráchou po telefonu, v uplynulých dnech chořel, soused také něco chytil.
K pozdnímu obědu: co lednička dá. Zítra budu dělat zapékané těstoviny. Už se těším.
Dnes - odpočinkový den.
no a k "raviolu" som urobila aj trochu čerstvych cestovín a zeleniny
Happy to you! :-)
V tom bulguru je co? To muselo byt dooobre!!
Aj ja ich tak najradšej + pokvapkané citrónom
Je to dezert rychly, kdyz prijde chut a v dosahu ani susenka :-)
Jéj, musí byť výborný!
To je zvyšok tarhone ako cesta do polievky zmiešaný so zvyškom dusenej hlávkovej kapusty čo bola k pečenému mäsu. Chutilo:-)
Pripájam sa ku gratulantom. Ponúknem sa?:-)
Ano, ano, tiež sa k nim uchyľujeme ak nič iné rýchle doma nie je. Máš ich vydarené.
samozrejme...je to síce pre pani svokru na zajtrajšiu "drobnú" oslavu jej 94!...ale ona sa rada podelí 🙂
Nech jej zdravíčko ešte slúži v takom úctyhodnom veku!
kokosky recept pidla @cesminaz
obed bude len nejaká rýchlovka.peknú sobotu...
Niečo tu mi nejde dnes....
Topinka s křenovým, pomazankovým máslem, semínkama a řeřichou. Ta byla!
Hovädzí guláš "klasik"🙂
Poznámka:
...mierne som to prehnal s feferonom... manželka, podľa mňa, dosť nevhodne zareagovala...ale to sa stáva, nie??
Nepáči sa jej? Aspoň tebe viac zostane😉
Dnes bolo u nás krásne slnečno, síce pofukoval vietor ale čo už… bundy a svetre hodené cez ruky, na nohách už len tenisky.
Boli sme sa prejsť po promenáde, boli obrovské vlny, more plné surferov… ale mali čo robiť aby sa udržali.
Príjmený zvyšok víkendu prajem.
Rezeň (šak nedeľa🙂), 1/2 pučene zemiaky, 1/2 paprikova ryža, domáci miešaný kompót a zaslúžený pohár piva
... počasie na prechádzku je tak na hrane, asi budeme leňošiť
Kdyby mi nekdo naserviroval uz nakrajeny rizek, pichla bych ho vidlickou do krku. To se dela? :-( Zůate brambory! :-)
To uz vypada jak nejaké vádí :-) A vádí jsou krásná!
Prozrad, kolik jich zustane na lzici, kdyz naberes? :-)
Za jak dlouho ti to zkvasi? Já kvasim recke zeli presne tri tydny. Krasne to mas, musim vyzkouset znovu. Kdyz jsem nakladala prvne, kríst se mi delala neustale.
Ako na lyžici??? Urobim bielka s cukrom,zmiešam mandlovu múku,citr.aromu, pár lyžic kokosu a pár lyžic múky..a trochu sody bikarbony...(ten amoniakovy prašok nepouživam) to dám na par hodin do chladničky alebo z večera do rána...a potom naberám takouto lyžicou, tvarujem gulky, obalim v cukre a dám na papier na pečenie...trochu ich postláčam a pečiem 170°c cca 20min....
Ked už je teplejšie tak od marca az do oktobra tam chodime močiť nohy...
Na jar za take 2mesiace by to už mohlo byt oveľa viac vody...prirodný bazén. Ked je veľa snehu tak je to plnšie aj v zime
Toto som ti @mijaita asi zle odpísala...:-))) som to nepochopila
Toto je pre cca 2 osoby ako príloha, keď do tej misky dám čalamádu tak vojde 350ml (?) zavárací pohár ...
Gnocchi
Pekne tam máte, viem si to predstaviť v plnej zeleni
Sme čerstvo po obede, no stvrť porcie by som neodmietla.
Pekne aj u vás, tradičný našinský nedeľný obedík.
:-)))))
A lusková omáčka s dusenou a opečenou krkovičkou. Dusená preto, aby mohla jesť aj dcéra s ryžou, keďže ani cícer ani omáčku neľúbi.
Myslela jsem to tak, ze ty lusky jsou dlouhe a ze lzice to spadne, tak jsem se smala s otázkou, kolik se jich tou lzici nabere a da do pusy!!! :-)
Jasne, priloha skvela, take mam rada!
:-) krkovicku, takove kousky vydal mrazak, upekla jsem s kvetakem :-) Tvoje je luxusni s tou omackou! Chana masala, indicka jidla jsou vseobecne skvela.
Už to asi za chvíľu začne, včera som videla mimosu už v puku, ešte nerozkvitnutú... it.wikipedia.org/wiki/Acacia_dealbata...
Dnes vařím houbovou polévku a chystám se topit sádlo.
U nás oblačno, někde kolem 5°C. Čas od času trochu mrholí Počasí na zalezení do peří. Plním nezbytné. Zítra musím do terénu, nejde odložit.
Dobrou chuť ke všem dobrotám, přátelé!
Kveták a kousek veproveho na kmině.
Takto to vyzerá v lete
Aj tebe dobrú chuť k hubovej polievke a masť máš už iste hotovú. Chystali sme sa chodiť niekde no sme nejakí uťahaní obaja s mužom a tak sme si radšej oddýchli. Neviem, či ich môžem nazvať cannoli, sú plnené mascarpone a posypané arašidami. Sú božské!
Krásne, voda má úžasnú farbu
Nepochybne si si pochutila, vyzerá to veľmi dobre
:-) diky za snahu popsat podtrzitko :-) Nasla jsem, rozdil mezi mym zelim a touhle zeleninou je pouze v teplote nalevu. Ale i tak neni mozne, aby to za tri dny zkvasilo? Ty uz jsi to delala nebo to je prvni pokus? Vyzkousim to urcite, kvasenou zeleninu mam rada a je zdrava.
Tak to bych tak 2 - 3 s klidem odebrala :-) To testo to jsou piskotove placicky, horke ohnute? Delavam takové vanocni placicky, to testo ale jen placicka, kterou pomazu cokoladou a lehce ooriskuju.
To je krasne!
To je cesto z múky, masti a vína. Nechá sa odpočinúť, rozvaľká sa a vykrajuje na väčšie kruhy, čo obopnú hrubšiu formu na trubičky. Potom sa vypraží v oleji.
Určite môžeš :-)) že či, a hneď sicílske...tu aj tieto z cesta brisè volajú cannoli....tiež ich plním krémom z ricotty a mascarpone a omáčam v mandlovej múke
Cannoli su vo všeobecnosti asi všetky trubičky, aj trdelník by tam patril...
Vďaka:-)) sú naozaj fantastické, skúšala som kedy sú najlepšie, potrebujú trocha zmäknúť. Dnes ráno sú ideálne, ešte chrumkajú, no už sa skamarátili s plnkou. Idem zohnať viac veľkých trubičiek, aby som ich mohla upiecť naraz viac ako 12. Tvoje vyzerajú profesionálne. Tie sa ako vidím obtáčajú, asi ako naše šamrole?
Další týden chutně zahájen :-)
U mňa dnes raňajky veľmi jednoduché. Kúpila som chleba "lavash". Mám ho veľmi rada.
Jemne som zohriala pláty, oliváč, soľ, korenie, jeden bol s pastrami a druhý so syrom. Výhonky a list šalátu. A kýblik kávy.
Na pondelok to nebolo zlé. A ako hovorí @mijaita : horsa do nového dňa s plnou energiou!
Take miluju lavash, vzdycky u nej stojim a premyslim, jestli ho snim, co do nej a k nemu a pak zvitezi uplne nejobycejnejsi, kmínový chleba :-) Ale ukecalas me, az pujdu k Arabasum, tak si ho zas koupim a udelam hummus! :-)
Máv do tepla, ted jsem parkovala upne u reky a vrhala jsem se do auta, jak u ni byla zima. Brrr
Vysvistela smer plotna, jedienecna kulajda s topem na topince. Tvaroh s koprem, peprem.
Dneska me tady zadne jidlo neprebije, tak dobre to bylo.
Znala jsem pána, který neuměl dobře "R" a říkal, ze to bylo tak dobhrre, ze jenom delal "chhrochhrochhochrt, chhrrrocht" :-) Tak jsem na nej vzpomnela kdyz jsem si tiše chrochtala blahem :-)
Presne ako šamrolky, pravdu povediac tento typ trubičiek u nás predávajú aj čerstvé prázdne v pekárni.tak ked ideme po chleba ich
niekedy kupujeme,... (aj tie na foto su od tiaľ, až taký profi na tieto trubičky niesom) a chuťovo ako domáce. ja už som len naplnila...plnku podla tohto akurát v menšom množstve lapanciadellupo.blogspot.com/2015/03/pate-choux-con-crema-di-ricotta...
Nepoznám, musím googliť:-) vzorkou ( tie prepečené fliačky) mi to veľmi pripomína "lašky", čo babka piekla na okraji sporáka na drevo, keď robila rezance. Vždy nám okraj cesta odrezala a takto opiekla. Keby sa tak dal vrátiť ten čas!
Teraz si ma namotala, už dva dni nemám polievku. Máš ju krásnu, a príbeh povavil:-))
Ak je možnosť, treba si to uľahčiť. Ten krém sa mi páči, vďaka
Ono to je všetko to isté :-)) len iné tvary.
Mne lavash veľmi chutí s dipom ( ako spomínala @mijaita , napr.. s humusom ) alebo ku karí kde je viac omáčky. Celkove sa hodí k "namáčaniu".
Ja si ho ale dám aj ako sendvič, slúži aj ako tortilla, wrap …. čo len chceš. Skús a ak si spomenieš, daj vedieť ako chutil.
Pekný deň.
Tak "buena suerte"… a pekný deň.
Polievky máme hneď dve, manžel volal, že by jedol zeleninovú s kuracím mäsom, tak si pochutil tiež.
Pripájam sa. Tiež mám lavaš rada v podoných variáciách.
:-) ta je krááásnááá, zacinam premyslet, ze si ji brzo uvarim zas! Joo, kulajda nikdy nezklame a jeste nas tady inspiruje :-)
Aj u vás to muselo rozvoniavať:-) zeler povarený a ugrilovaný?
Nepredváram, nakrájam ,osolim zmiešanou solou,oliv olej dam do malej panvice s pokrievkou a na 3jke začnem pomali opekat, ked omekne odkryjem a na 4-5 dogrilujem bez pokrievky...pozeram akurat jeden tvoj rcp - rychle lustkove cesto, ale ho neprekladáš zo strany na stranu???
Omäkne....nie lustkove ale lístkové cesto.....
Vy tu vsechny tak krasne a chutně pecete!!
Neviem, či píšem za všetky, ale asi nás to baví :-) vďaka
Dakujem za odpoveď
Tento tyžden budem robiť asi pastieru, ale cez víkend ak bude klud a trpezlivost tak možno vyskúšam, maslo klasika 82%??
Áno, maslo tradičné, 82%
"L e p e n i c a"
nahrubo popučene mastene zemiaky, opečená kyslá kapusta s klobasou, chrumkavé opražené plátky slaniny, lahôdkova cibuľka a pivo
Kuchyňa Pársiov je super, skvelá,napriek tomu, že majú také prísne obmedzenia (nielenže sú vegetariáni, ale sú mimoriadne prísni vegetariáni, ktorí nejedia ani viaceré druhy zeleniny).
Mne by treba take bavilo, ale v mnozstvi, mne dostacujicim, se to nevyplati.Ani treba jen 10 rohliku.Kdy se doma vyskytne dite, dopredu nevim a na sladke moc nejsme. Pecu kdyz je nas vic a hlavne musim vedet, ze mi to tu nezbyde a nebudu se muset cpat sladkym a pecivem. Proste chudinka, no :-)
To je vetsi delikatesa nez popisou slova. Nikdy nezklamou takové štouchacky! Unesly by ale vetsi peci pri servirovani :-) A asi bych jich snedla i vic a rozhodne bych se delila s tezkym srdcem, pokud vubec!
Zelí odpočívá v chladu, a zdá se, bude dobré. na řadě je nakládaný česnek s čili.
A promiň,že ti skáču do komentu....
A trochu aspiku s octovym nalevom cibulkou,petržlenom a oliv olejom
Ak máš prostriedky- materiál- na výrobu masla, tak ti tíško závidím (myslím smotanu nie pretečenú cez kilometry trubiek ,ale priamo od kravičky.) Budem na teba mysliet' a v duchu pomáhat'.
A ked' to budeš robit' po ""novom"", smotana (trubková) tak , aj tak, nech sa ti podarí. Domáce je vždy domáce. Vieš,čo v tom máš.
Mýlíš se, hups do komentu je naopak velmi žádoucí! Alespon do nich skakej treba zavodne :-)
Nejde mi na rozum, ze nedas koblihy do mrazaku? Kolik mam v mrazaku krajicku ruznych chlebu a jinych dobrot? A zrovna koblihy tam byly tri, protoze jsem je koupila domnivajic se, ze bych si treba pulku dala, kdyz me bude mlsna slapat na paty. No uprimne, tak hnusne tim vanilinovým cukrem na povrchu to neslo. Jenze jsou tací (skoro vsichni) kterí ho ani od dobreho, vanilkoveho nerozeznaji. To presne kamoska, ktera si je s chuti odnesla, rozmrzla a psala, jak si pochutnala!
O vik mam v planu rohliky, no nevim, ale rada bych. A kdyz se nesni, my radi rozpecene, krupave. Synecek dnes dostane take rozpecene rohliky a burgulas. Máv tobe i operencum! :-)
Ted' na večeři dostaly kočky můj ""zapomenutý "" včerejší oběd (kuřecí a trochu krkovice s rýží. Však vypadají jak bernardýní štěňata.
Abych se nenudila, tak zítra jdu na krkovici (bude šunka pomalu pečená v troubě, pak po studenu, -- zase YT . A česnek s čili . Ještě kdyby mne někdo dotáhl ke stroji, at' si pospravuji oblečení.
Dobre, že píšeš, zaujalo ma to, popozerám. Ďakujem
Chudinka iste nie, nepreháňaj:-) veľa receptov sa dá upraviť na malé množstvá, trebárs aj do remosky. Moja mama v nej bežne piekla buchty. A druhá vec, dáš si do mrazu čerstvo upečené, iste vieš o tej finte. Tiež som tak teraz jeden börek uložila a vytiahnem, keď príde návšteva. Niekde som zachytila, vraj zamrazené pečivo je lepšie na trávenie, dôkazy nemám:-)
Tiež neobsedíš ako čítam. Často sa mi nestáva, že by ohlásení neprišli, no viem sa vžiť do takej situácie. Asi by som pobalila a porozdávala rodine a susedom.
Zase samé neokukane dobroty. Pekne sa činíš.
Mrazák máš plný pečiva ako čítam. Tak to je ťažko potom, keď tu sa pečie furt niečo. Inak, ja by som piekla oveľa častejšie, musím sa krotiť kým na to bude vhodná doba.
...vajičkovy a čerstvé pečivo
... úspešný deň prajem
Zeleninu, čo sa povaľovala v chladničke, som trochu opiekla na kvapke oliváča, prikryla pokrievkou ( zelenina sa akoby udusí na pare ) ale iba na chvíločku, aby bola stále chrumkavá. A potom odokryla, doopekala a keď bolo hotovo dala hrudku masla. Soľ a korenie. A dobrota na stole.
Tvaroh, kápia, lyžica jogurtu, soľ a korenie. Kváskový chlieb a pár výhonkov.
My sme dnes doma, máme "veterný alarm". Je taký vetrisko, že zatvorili školy, zrušili niektoré práce a podujatia. Takže máme neočakávaný deň voľna. Všetky plány v koši…
Príjemný štvrtok prajem.
..."veterné voľno" p
...o tom sa dozvedám prvý krát ...ale spomínam si na "uhoľné prázdniny" v ČSSR, asi január 1979, energetická kríza, ulice bez osvetlenia, tma vo výkladoch, omša v kostole pri sviečkach, tv program skrátený len do 22:00
Takovy krajicek, to je radost nejen pohledet! Musim zase neco naklicit. Idealni je rericha, ta jde rychle! :-)
To musim vyzkouset, mam to par let ulozeny uz od @meti trosku jeste obohocene . Jsem havne zvedava, co ve vajickach udela zazvor. Jasam, zes pripomnela, mas bod! :-)
p.s. tys vynechala feferonku, ja vynecham (brrrr) koriandr :-)
Dakujem...ale pre mňa celkom normalne recepty...práveže raz-dva žiadny stres.
To si tuším pamätám aj ja :-)
Ozaj asi bolo lepšie, že sme boli doma. Povykacovalo stromy, utrhlo strechy … po ulici lietali krabice, smeti, stoličky z barov …. Des a hrôza.
To si dobre vymyslela. Musím si to zapamätať :-)
Niektorí sa dokonca navlečú do igelitov/pršiplášťov, nakúpia kilá merengue a ide sa …
Kedysi sa to dialo po celom meste, a keď náhodou išiel človek okolo, tak sa stalo, že prišiel domov celý biely a lepkavý. Posledných pár rokov je ale táto akcia kontrolovaná a majú vymedzené iba námestie.
My sme si dali merengue doma ( kupované ) a ako je zvykom : s jahodami.
Zítra musím do terénu. Odpoledne čekám plynaře - výměna přívodní hadice ke sporáku za kvalitní ohebnou nerezovou podle norem EU. Už mě přestalo bavit se pořád s revizním technikem kočkovat o tom, že ji zatím nemám.
Mějte krásný zítřejší páťulínek a celý víkend, přátelé!
Zazila jsem to v Ecuadoru, netusily jsme co to je z fiestu, behem chvile si nas vychutnali mistnaci, noooo, ze nas to uchvatilo, to se rict nedalo. A jeste jsme zdaleka nemely namireno bydlet. A hlavne jsme jim to nemohly oplacet, nebylo cim! :-)
Tady jsme se taky nechytaly.... :-)
Vídam niečo podobné vo videách, láka ma vyskúšať. Ked bude mladá kapustička:-) pekné to je!
Nesledovala som predtým počasie v tej časti Európy no v poslednom čase to vôbec nemáte ľahké:-( dávajte pozor na seba!
Znie zaujímavo, možno niekedy ochutnám.
Asi by som ich chytala a jedla:-))
Ďakujeme, že sa delíš o tieto zvyky, a aj fotky pridávaš. To je ako malá exkurzia.
Cítim, že máš dobrú náladu, teším sa spolu s tebou, že sa veci pohli správnym smerom. Od 17.2. tu máme rok divokého koňa (či som to dobre napísala) a to už pôjdu veci veľmi rýchlo:-) este dovtedy sa treba zbaviť všetkého čo nám už neslúži.
Hrozný pohľad, som ich nemala vidieť. Tipujem, že sú to morčiatka:-((
Ano, ecuadorska specialita. To jsem si opravdu nedala !
Peceny kvetak, mladé zeli, opecene zampionky. Ochuceny olej a trochu chili oleje.
:-)
Rýchla, mierne pikantná zemiaková polievka s cesnakovym "závanom" a prikusovanym namačanym bielym pečivom
Dusené bravčové mäso so šampiňónom a vajcom, zemiaky s opraženym maslom, ryža s hráškom a domáca ky. uhorka ročník 2025
Jsem polivkova, tahle jednoducha , bramborova pseudo gulasovka jednou sedne jako rychlovka! K bramboram housky mi netreba :-)
milá @haji ,prosím o vymazanie komentára bez textu ak je to možné. Ďakujem
Pekná bohatá porcia dobrých chutí.
Veľmi pekné
Chystám sa na ne už dlho, tvoje vyzerajú veľmi chutne
Aj tebe krásny deň!
Domáce cestoviny so syrom, šunkou a sušenou paradajkou (bez piva...nepasuje🙂)
Ďakujem, aj u nás sa nebezpečne rýchlo míňajú zasoby z mraziaka,tak kym je ešte taketo počasie musim aj ja do zásob narobiť...včera bola aj u nás vo vzduchu citit jar, okolo 13°st, dnes sa to zasa pototo.., nad nami všade sneží, u nás mrholo-primŕza sme v cca 500mt/nm,
Verím, že bola radosť:-) aj ja sa na ňu už teším
Plný mäska, veru by som si dala.
Dobrý nápad! Tu na okolí boli akcie, kde sa vyháňala zima, do Ipľa sa včera hodila horiaca Morena, maškary skákali cez oheň...
Kuracie krídla a zemiaky v teplovzdušnej friteze, chrumkavá mrkva s stopkovy zeler 😋
Krásnou neděli přeji všem! Ať už s dobrým jídlem, dobrou náladou a nebo jen tak krásnou!
Ono to tak někdy je, že si člověk vybere recept a není to ono. Mno, dnes bych přivítala moučník "neono" s tichou duší. Alespoň nějaký, než žádný...
Musím ti, milá Kuku, a všem koho to zajímá, napsat informace, které jsem ve čtvrtek od pana plynaře dostala. Konzultovala jsem s ním onen problém, kdy plynový hořák nevyvine tu správnou hodnotu, aby pokrm vařil. Případně plyn "srší" a nemá požadovanou/obvyklou účinnost. A dozvěděla jsem se, že i distributoři plynu si chtějí víc vydělat, mít větší zisk i bez nepopulárního zdražování. Tak plyn více smíchají se vzduchem - objem větší /tedy i odběr/, účinnost menší - ta je moc nezajímá. Proto aby člověk uvařil, musí odebrat větší množství plynu. Není to oficiální stanovisko, to nejspíš nikdo nepřizná, má to z doslechu od zdroje. Mno, nic nového pod sluncem. Takové obyčejné "pančování" to je. Známe ho z potravin, drogistických a jiných výrobků. Kouzla nejsou žádné čáry. Jen lidská hamižnost vede. Neviditelná ruka trhu.
Mám novou přívodovou hadici podle norem EU a při příští revizi plynu klid.
Proběhla menší akce kulový blesk, která bude pokračovat později. Musím pošetřit síly.
Včera jsem vařila drůbeží játra na cibulce, špeku, majoránce, to celé se smetanou. Chuť jiná, došel Iberský špek a náhradní varianta špeku má prostě jinou chuť. Podáváno s chlebíkem. Ještě mám houbovou polévku. K hlavnímu chodu dnes domácí čalamáda od kámošky /kapusta, mrkva, uhorky, rajčata, paprika/, má ji chutnou. Oběd bude pozdnější.
Po chvílích budu brát komenty posloupně. Zítra jedu do terénu na kontrolu. Si držím pěsti.
P.S. Recept na metr řezy máš z Varechy, šlo by napsat, který jsi testovala? Děkuji. Už dlouho se na ně chystám, recept jsem si zatím nevybrala a nerada bych se dostala ke stejné zkušenosti.
Predsa sa robí šarapata s plynom:-( to je smutné. Mala si dobrého tušáka, že niečo nesedí. Aspoň hadičku už máš ako má byť. V lete sme prešli z plynovej varnej dosky na indukciu. Som veľmi spokojná. Účinnosť varenia plynom už teda pozorovať nemôžem. Metrové rezy som piekla podľa receptu z TV Varecha. Aj sa mi zdalo veľa tej múky a cukru, no išla som ďalej. Mám len jednu formu srnčieho chrbáta a dve formy obdĺžnikové, cesto som dala do nich. Stred sa mi veľmi vzdul, ten som odrezala. Vtedy som videla to hutné cesto, úplne iné na aké si pamätám. Puding sa mi zdal tiež veľmi riedky. Aj čas pečenia bol dlhý, aj keď som piekla "len" 40 min. cesto sa vysušilo .Možno inému sa ten recept podaril, neviem to posúdiť, no až potom som si prezerala iné a to bola chyba. Mala som rovno pýtať mamin recept od sestry. Som nepoučiteľná.
A manžel Štefanskú
Nápadité, vkusné, zdravé. Chválim
Niekolkokrát som doma skúsila takéto halušky ,ale velmi som nepochodila. (no, to boli deti ešte malé,tak asi skúsim najbliší čas.) Vd'aka za pripomienku.
No a ja bych se s radosti vetrela k vasemu stolu!! Asi zacnu varit!? :-)
Manželka cviklovy šalát s vajcom, ja klobáska a slanina...a je nám dobre 🙂
... chladné dopoludnie...-6°C!...holomráz
Je to rýchlovka. A je sezóna artičokov.
U nás už je skoro po karnevale, už len také dozvuky :-) Vo štvrtok ešte budú pochovávať "sardinku" ( u nás basu ? ) a bude koniec.
Bol to veru náročný víkend. Ulice plné ľudí v kostýmoch : v sobotu som v bare na káve sedela vedľa piráta, rodinky Šmoulov, Gargamel mal v sieťke chyteného malého Šmoulu ( plyšového ), čašník bol pápež a čašníčky boli v rovnakom kostýme Barbie.
Najlepšia bola mexická rodinka a deti boli kaktusy :-)
V našom meste je v nedeľu karneval trochu iný : ľudia tancujú v skupinách po uliciach, a potom sa na hlavnom námestí hádžu cukríkmi - sladká vojna :-)
Ešte bude aj dnes, aj keď sme rozdali aj susedom.
( ak som to tu už kedysi dávala, tak sa ospravedlňujem … :-)
youtu.be/YLE5k15dOKg?si=-FRtjehAbVhjJL1K...
Presne si opísala aj moje spomienky z detstva, až na zemiakovú kašu, tú nedávali. Na 30 dkg pečienok dávam 1dcl oleja, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté nové korenie a mušk.oriešok, a toľko strúhanky aby to bolo este vždy mäkké a lyžica sa v tom nepostaví. Ale iste máš aj svoj recept, tak už len urobiť.
Vzdycky ulahodí oku a chutovým poharkum! A na másle je to prvotridní!
Dobré menu zase, čaruješ vždy v kuchyni.
Podobne ako u nás, manžel údeniny, ja by som radšej ten cviklový šalátik:-)
Kam sa pochováva "sardinka"? Do vody sa asi nehádže:-)) aký rozmanitý je ten svet! Veľmi pekne sa dodržiavajú tradície u vás. Veľa mladých vo videu, je to tam pestré veru! Hneď na začiatku sa ozvala moja obľúbená hudba z obľúbeného Posledného Mohykána. Tak už aj máte moje sympatie:-)
Milé a veselé, to sú výborné nápady na karneval.
Po dlhej zime sa chce ľuďom jašiť už od dávna, u nás boli cez víkend tiež dosť zaplnené ulice v centre, hlavne večer. No na nedeľu sa zopsulo počasie, fúkal vetrisko a veľmi sa ochladilo. Kto mohol, išiel von v piatok a v sobotu.
Známa bola na akcii v maďarskom Mohácsi, kde sú viacdenné tradičné programy, veľa ľudí sa tam premelie a maškary si oblečie aj dvetisíc ľudí, majú svoje huňaté zvieracie kožuchy a strašidelné masky s rohami... okoloidúcich pomažú popolom, tak sa neodporúča ísť do sprievodu v drahom kabáte. Vravela, že tri dni jej úplne stačili:-)))
Vyzerá veľmi chutne!
Chutné to musí byť, páči sa mi.
Pre Mijaita: to kvašení začalo fakt za ty 3 dny. už se i dalo "" koštovat"".
Dneska jsem kopila kvetak, jestli najdu sklenici, nalozim!
A dnes hviezdiš v steakom výbere - oprávnene!
do coho pouzivas ten cesnak s chilli v octe?
Dakujem, ale to nebol steak, bolo to robene v PH, maso sa rozpadalo, skoro sa ani nedalo nabrat bez ujmy na vyzore.
Pečená sekana so syrom a vajcom, dusené zemiaky s maslom, fazuľové lusky s čilli vločkami...a pohár piva 🙂😋