Varenie

Co dnes vaříte, pečete? Február 2026

haji - bez fotkyhaji, 1. februára 2026

Máme tu druhý měsíc nového roku 2026 a jsme zase o krok blíže k jaru. Což je dobrá zpráva pro milovníky tepla a méně dobrá zpráva pro milovníky zimy, zimních radovánek a zimních dobrot. Dny se prodlužují, pomalu a jistě, i sluníčko se chystá svítit déle, vylepšit nám náladu a přinést plno radostí. Zahrádkáři si pomalu chystají semínka, nářadí, v kuchyni voní dobroty. Pojďme, přátelé, sdílet své radosti i případné potíže a nástrahy nejen kuchyňského druhu. Jaro se blíží a my jsme připraveni!

@zareaguj

Diskusia k téme

haji
Dnes k obědu: polévka z vepřových kostí s masskem a nějakou vložkou /ještě nejsem rozhodnutá, co použiju/. Pečená kuřecí stehna, jasmínová rýže a polníčkový salát. Dnes vyzkouším do salátu nový ořechový olej od Ježíška.
Bude i dezertík, včera jsem dostala chutné muffinky, dva kusy ještě žijí.
Přeji všem dobrou chuť nejen k nedělnímu obědu, přátelé!
kucharka
Dobrý deň.
@haji , vítame ťa späť :-)
Na nedeľné raňajky býva väčšinou viac času, tak sme mali "bikini" so syrom a šunkou. Je to v toasteri opečený toastový chlieb, dobre pomazaný maslom, a zvyčajne plnený šunkou a plátkovým syrom. Jednoduché ale výborné a všade obľúbené.
Takže bacha, ak by ste si niekedy v katalánsku v bare objednali "bikini" … netešte sa, že vám za pár € donesú plavečky :-))

U nás pod mrakom a sychravo. Ale ja to mám rada. Dnes po obede budem sama doma (hurá :-)) … tak mi počasie akurát vyšlo na knihu, čaj a niečo sladké.
Aj vám prajem pohodovú nedeľu.

kucharka
Kniha ktorú momentálne čítam je od Hisham Matar o priateľstve v komplikovaných časoch.
Dúfam, že to nebude vadiť, že sa podelím aj o čitateľské info a odporučania.
Veď knihy sú tiež potravou. Duše. ( niekto to tu nedávno spomenul )

kukulienka71
@haji (1.2.2026 07:54)

Výborné menu, dobre si to vymyslela, iste si si pochutnala. My dojedáme kapustovú so smotanou a kôprom, po odležaní je ešte lepšia. Nenarobila som sa veľmi, teľacie rezne a zemiakový šalát, len na obed. Ešte ma možno popadne túžba niečo upiecť. Možno práve muffinky, už pár dní mi chodia po rozume:-)

kukulienka71
Robila som takúto zmes na posilnenie odolnosti, kurkuma, zázvor, cierne korenie, citr.šťava, kúsky pomaranča, celá škorica, badián, zaliate medom. Pretrasie sa a vždy do pohára za 1-2PL zmesi zaliať horúcou vodouasi 1-1,5dcl. Je to fajnotka, včera ma začalo tiež niečo obchádzať po obede, horeli mi oči, divne mi bolo, pila som dva poháre a na večer som bola dobre už. Dcére to nechutí:-( vadí jej vôňa kurkumy. Manžel to vypil len na naliehanie. Tiež kurkumu nemá rád.

tiamostef
@kukulienka71 (1.2.2026 13:46)

Skus urobiť dcere domáci iontovy napoj, velmi jednoducho aj kazde 2-3 hod sodu bicarbonu+ pár zrniek soli a citronova štava je to prirodny šumivy ionták , nech pije kým šumí....vyrovná ph a dodá stratené minerály a soli. Ak nemá velmi zvysenú teplotu tak jej ju nezrážaj, telo potrebuje vypitit toxiny a bordel z tela,....v lete sa pitime prirodzene ide to ľahšie, v zime telo použiva na vylúčenie iné mechanizmy...potenie,sople...vsetko čo nepitrebujeme ide von...u niekoho aj črevami(hnačky) ...
janger
Mala som nedavno strasnu chut na vysmazany syr. Takze som musela spravit ;-). A cudnu chut k tomu som mala.....na kysle uhorky 😯. Zemiaky len tak trochu popucene s kuskom masla. Syr bol vyborny. Mam velku "tehlu", takze bude este raz.

tomeska
@kukulienka71 (1.2.2026 13:46) Dnes ráno som našla článok na YT , no skor som poslúchala než čítala. A pan doktor tam vykládal ako účinkuje kurkuma. Jasne zrozumitelne ako pre malé deti. Všetko čo máš vo svojom koktejli je fajn. súhlas. Len on by ti doporučil vodu vymenit' za mlieko, a pridat' pár kvapiek oilolej. Odkaz nepridám ,lebo.. najdem ,prečítam a znova až zase náhodou.
Ja si robím kávu s kurkumou + dalšie ingr. a som navýsost' spokojná. tlak, klby, Nohy naberaly slimačí pohyb , a traz behajú ako srnka. Ako vravím, neskúsiš, nevieš. ( chleba s maslom med cesnak ...)

kucharka
@janger (1.2.2026 15:21)
@tiamostef - tie trojuholníčky má iba môj toastovač :-)))
Ono to vlastne nemá nič spoločné s plavkami :-)
V 50-tich rokoch bola v Barcelone Sála Bikini, kde sa chodilo zabávať, tancovať a na koncerty. Sendvič na spôsob Croque Monsieur bol u nich veľmi dobrý, tak dobrý že sa začal volať sendič "de sala Bikini". Časom sa z toho stal sendvič Bikini, nakoniec iba Bikini. V iných častiach Španielska sa zvyčajne volá sendič "mixto".
Moderné verzie sú aj s jamon (pršuto), sobrasada… a samozrejme, môže byť aj na sladko.
kucharka
A na zajtra som pripravila do obedárov taký ázijský mix:
Ryža, endamame, shitake s mrkvou a koreninami, a opečené tofu, potom potreté pikantnou gojuchang omáčkou. Gojuchang som povarila s medom a trochou limetky.

kucharka
@tomeska (1.2.2026 16:25)
Kurkuma je výborná korenina a všeobecne je považovaná za zdravú. A áno, aby sme z nej mali úžitok, treba ju spojiť s mliekom, olejom alebo čier.korením.
Problém je v tom, že ak by sme z kurkumy chceli viditeľné výsledky, museli by sme jej zjesť kopce. A to by zase prišli nežiadúce účinky.
Pekný deň prajem.
kukulienka71
@tiamostef (1.2.2026 14:07)

Ďakujem, skúsime. To sa bude pozdávať aj mužovi, beháva a kupuje ich hotové. Teplotu zrážam až nad 38,5, čo boli prvé dni, do 39 mala. Včera večer už len 37,4 a dnes 37,1, varím bylinkové a ovocné čaje, ovocné šťavy pije riedené a vodu. Každým dňom o kúsok lepšie, aj sa cíti tak.
haji
Dala jsem si odpoledne ze záznamu tenisový zápas AO Djokovič/Alcaraz. Ufky, to bylo adrenalinové, ke konci jsem si musela zakrývat oči, emoce mi vyskočily.. Vyhrál Alcaraz, gratulace. Držela jsem pěsti Djokovičovi. Napínavé jako malé trenky!
Vidím, že jste se tu hezky sešli, přátelé! Mám radost!
kukulienka71
@haji (1.2.2026 18:00)

Práve včera som čítala, že budú hrať. Djokovič aj ako človek je veľký pán, tiež mu fandím. Dobrá hláška zase, že napínavé ako malé trenky:-))) inak, ďakujem ti za nakopnutie, muffinky som upiekla, spokojnosť je teraz:-)

mamec
@afataga (1.2.2026 18:45)
Zamyslenie nepomôže. Kuracie behy, zrejme boli myslené beháky, je tá časť, ktorú na kúpenom kurati nenájdeš. A vykostiť sa určite nedá, môžeš ju akurát tak použiť na polievku.
tiamostef
Na večeru som robila scoglio di pesce so spaghettami (spaghetti allo scoglio) a dokončila som punčovy rez,
mamec
@afataga (2.2.2026 09:57)
A zajac má behy? Doteraz som si myslela, že má nohy. Zajačí beh je asi skôr pohyb, ktorý vykonáva a nie jeho končatina😉
tiamostef
@kukulienka71 (2.2.2026 12:56)

Asi viem že samochvála smrdí,a musim povedať že teda tento je zo všetkych uplne najlepši, aky som kedy piekla
u nas doma sa punčový nepiekol, a
Keď som ho robila tak vzdy iny recept, nikdy to nebolo to pravé...a včera som spojila 2 recepty + improvizácia. Uz budem robit len takto. Na foto este čerstva glazúra no do 1hodinky super "obschla" tak akurát
sisaaa
@haji (31.1.2026 22:30)

Haji, este k tomu petrzlenovemu caju z januara. Caj ma mocopudne ucinky, moze sa sa pit preventivne, aj v pripade, ze citis nejaku nepohodu. Chutovo je vyborny a dobre funguje! 🙂
1x haji
haji
@kukulienka71 (2.2.2026 15:42)
Děkuji za odpověď, s instantní kaší nemám problém, poohlédnu se.
Dnes jsem se dokopala k šití, už to bylo akutní. Pár věcí se mi páralo a to je nepříjemné. Hezky jsem šila "v ruce", opraveny dvoje tepláky, dvě trička. Určitě přejde na další, čekající v řadě.
Jako bych celou dobu slyšela moji babičku: "Á naše Sára, ve dne šije, v noci párá...!" Mno, věci se spíš párají ve dne, strojní entlování je sice úžasná vymoženost, ale když trčí nit a zatáhneš za ni......... to každý zná, radost veliká.
Jdu si udělat bílé kafíčko, dám muffinek a jdu na komenty. Vidím, že jste hodně plodní, přátelé!
U nás dnes oblačno. V noci kolem -6°C, přes den kolem 2°C. A díky oteplení čekáme déšť. Já vím, jaro daleko. Kuku i u nás teď tři dny posněžovalo, ale jen pocukrovalo a hned zmizelo.
haji
@sisaaa (2.2.2026 18:15)
Děkuji za odpověď, jsi milá. Určitě dodržuj dávkování, délku použití - dělej pauzy. Předávkování, byť petrželí, jsem zažila a je to docela překvapující a nepříjemná zkušenost. Užívala jsem odvar z kořene petržele na zánět močového měchýře. A v domnění, že více je lépe, jsem byla překvapená tou sílou.
kukulienka71
@haji (2.2.2026 18:20)

Si šikovná, že si poopravovala. Je to velká pomoc často, zíde sa taká zručnosť každej žene. Ja sa pritom ukľudním. Ak treba silný šev, tak mašinkou( bola to jedna z prvých vecí, ktorú som si za mlada kúpila do domácnosti a ešte dobre funguje) ale niekedy radšej ručne, mám taký zvláštny dobrý pocit.
tiamostef
@haji (2.2.2026 18:20)
@kukulienka71

unás to bola Klára,čo vnoci šije a cez deň pára. Zbožnujem šit a obšívat..doma sme mali 3 stroje, jeden jemny profesional,toho som sa nemohla dotknút -starkin,lebo krajčirka, neskor ked som mala 16-17 a viac uz ma nechala, + staru pedálovu singerku na pedál má na hrubé látky, na rifle a starkého monterky, a tretí mala mama, s tym som sa doma ako decko ked nikto nebol doma furt hrala a potom to mame nikdy nešilo....teraz mam doma stroj starši typ zo 60-70 rokov..taky jednoduchý ale ten nikdy nesklame...
tiamostef
@kukulienka71 (2.2.2026 15:40)

A to sú prave dnes hromnice....o hodinu více...jar sa už blíži
doma mám vo váze uz bahniatka z prechadzky videla som už aj sirôtky v črepníčkoch zasadené..a sneh do štvrtku hlasia aj u nas...ale sa asi pomylili
chemik
@mijaita (2.2.2026 21:47)

Dobrý tip: Halal prodejna na Puškiňáku je po rekonstrukci opět v provozu a doprodává neprošlé zboží po minulém provozovateli volně i vázané do cenově výhodných kombinací. Turecký kravský sýr v nálevu Böreklik ( kolečka 80x25 mm) určený do náplně böreků dle @cesminas v konzervě 1500 g s čistou váhou 800 g za 150 Kč.
kucharka
@sisaaa (1.2.2026 22:17)
Nemáš začo, rada sa podelím :-)
Keď som čítala tvoj komentár, myslela som si že si písala "zväzovala" som to a hvorím si, aké šťastie máš, pracuješ vo vydavateľstve :-))))
Až potom, som prišla nato, že ty myslíš "zvažovala". Zdalo sa mi to celkom srandovné .-)
Ak knihu prečítaš, daj vedieť (ak si spomenieš) ako na teba zapôsobila. Pekný deň.
kucharka
@kukulienka71 (1.2.2026 18:48)
@mijaita
U nás práve naopak : po veľa rokoch sú nádrže plné vody. Dokonca museli odpúšťať. To tu už nebolo dlhoooooo….
Ani si nepamätám, kedy naposledy toľko dní pršalo. Ja mám dážď rada ale domácim sa to veľmi nepáči. Keďže nie sú zvyknutí, skoplikuje sa pre nich skoro všetko : radšej ani nechodia von, na cestách sú zápchy, vlaky majú meškanie … a aj keď len tak trochu mrholí, nosia "galoše" do dažďa a sú nababušení :-))
kucharka
@kukulienka71 (2.2.2026 23:29)
Veru, čím bližšie k rovníku, tým kratšie a pravidelnejšie sú východ a západ slnka. Keď som bývala v Singapure, západ slnka bol vždy o 7hod a behom 10min bola hma.
Posielam fotku včerajšieho rána z Vietnamu. (Syn fotil), potešte sa nádhernou prírodou, tak ako som sa aj ja :-))

mijaita
@kucharka (3.2.2026 08:30)

Za to muze prace na prehrade, delaji nejaky vytah na lode, zabezpečení vodního díla před účinky velkých vod (výstavba nového bezpečnostního přelivu). Plánovano na 2 roky.
kukulienka71
U nás len tak chumelí! @mijaita , radosť pozerať na tvoje servírovanie. Čítala som o tom, že jedna skupina ľudí má nejak inak vyvinuté chuťové vnímanie koriandra, preto cítime mydlovú chuť, kým druhá skupina cíti skôr citrusovú. No keďže má výrazne blahodárne účinky, začínam sa s ňou kamarátiť. Natrafila som na cícerový chlieb, chutný je.

kukulienka71
@kucharka (3.2.2026 08:48)

Fakt krásny výhľad! To šli na výlet do hôr, či majú ubytovanie tak vysoko? Dcéra vybrala v Thajsku vilu na vysokom kopci, lebo sa bála cunami a potom chodili autom dobreže nie kolmo, strmé to bolo až hrôza.
mijaita
@kukulienka71 (3.2.2026 11:07)
Kazdy druhy clovek mi tvrdi, ze si na ten koriandr zvyknu, nebo ze ho taky nemel rad a ted mu chutna apod. U me je to neprekonatelna fobie. (nekomu jsem to tady uz i psala). Staci jen omylem privonet a mam v kreci i mozek, cele telo. Alergie to neni, je to opravdova hruza, ze se nemuzu par vterin ani nedejchnout. Nejaky dr by mel vyjimecnou dizertacni praci kdyby me zazil :-)
Mas taky lakavou snidani, nabizi vyber! Ten hermelin a papriku, to bych velmi mohla. Hermelin dlooouho jsem nemela.
tiamostef
@kukulienka71 (3.2.2026 11:07)

Celkovo sa hovori ze koriander/cilantro je naj -silnejšiou bylinou pri očiste tela od toxinov a ťažkych kovov,(bez vedlajšich účinkov) ktore prechadzaju aj cez encefaliticku barieru do mozgu(priciny zevraj add, adhd či inych porúch u detí ....) Dokaze očistiť aj epifyzu v mozgu,
Dokáže ich( ťažké kovy) naviazat na seba a pomáha ich vyplavovať z tela.
Za nim je chlorella,mlady jačmen,spirulina, badian atd....a pino silvestre - borovicove ihličie, ktore obsahuje sylmarin -čisti aj pečeň ale to sa neodporúca uživat dlhodobo... to len tak v skratke ..
stefanm
...dnes:

Zapekané zemiaky (slanina, klobasa, ky. uhorka, paprika, cibuľka, vajco), strúhaný syr parmigiano reggiano (Tesco) a lahodný domáci hruškový kompót zakapnuty rumom 😋
... pracovala teplovzdušná friteza, odviedla dobrú prácu...ja som si leňošil🙂

kukulienka71
@tiamostef (3.2.2026 14:22)

Tiež si chodiaca encyklopedia:-) užitočné znalosti, ďakujem. Aj link, veľmi zaujímavý, manžel povedal, že teda zje pol kochlíka, čo som včera kúpila:-)) robila som jazmínovú ryžu, dusené šampiňóny a morčacie kúsky, dcére na prírodno, samej som dala ešte červenú kari pastu a ryžovú smotanu

tomeska
Dnes skončíla moja d'alšia kuchárská epopej. Výroba klobásy. Až po plnenie všetko v pohode, ale potom mi chýbal pár rúk na pomoc. Tak začala práca kamarátov Pat a Mat. Prežila som to. Miesto klobásy mám ""párky"" ((ked' som plnila, nechala som v mlynci nože i sitko, tak mi to pomlelo ešte raz na párkovo. )).
Dlho som mala v merku zemiakovú klobásu, tak som skúsila. odobrala trochu masa, pridala zemiaky a ostatné ingr. . No, hlava mapa, tak som si na majoránku spomenula až som dávala klobásu na plech upiect'. Niečo mi zostalo i na panvicu, to som už zkonzumovala, Dobré bolo. Párkoklobásu a zemiakovú klobásu som piekla pomalu asi 2 hodky. Dobre popichala ihlou, tak nepraskli. Tie tmavšie to sú ""klobásy"" normál,svetlejšie -zemiakové.
Až bude nabudúce, polepším sa. Nateraz- vyskúšané ,splnené.

mijaita
@tomeska (3.2.2026 19:58)

Ty ses dáááábel!!!
Zavarujes a vyrabis zavodne, nebo pro rodinné "hejno" ? :-) Ale umíš, to se musí nechat! Muj nejvetsi uspech kdyz jsme kdysi vyrobily s kamoskou krasny tlacenky a ze obcas udelam pastiku. Klobasy a parky umím jen konzumovat :-)
kucharka
@kukulienka71 (3.2.2026 11:12)
Syn cestuje po Ázii s kamarátmi, majú po-skúškové voľno. Toto boli na 4-dňovom výlete v horách. Ha Giang loop, na motorkách.
Je mi ľúto, že tvoja dcéra mala nedobrú skúsenosť s vybraním ubytovania. Môže to celkom znepríjemniť dovolenku. Musí ísť ešte raz a vybrať iné - aby "napravila" spomienky :-)))
kukulienka71
@kucharka (4.2.2026 08:28)

Fíha, po skúškach zase adrenalín, len z iného súdka:-)) nech sa im výlet vydarí! Budú spomínať na staršie kolená:-) Dcéra už tam iste nie, moc ju to nenadchlo, okrem cesty aj jašteričky po stenách lebo sieťky na oknách neboli:-( ale príroda nádherná! Z Abu Dhabí to mali bližšie ako z domu.
tomeska
@mijaita (3.2.2026 20:05) Díky za pochvalu, .To já ráda některé výzvy,tož proto takhle blbnu.
A pak je tu dobrý pocit ,že ještě nejsem úplná koroze.Dnes jsem zahlédla rcp.na domácí pečenou šunku, tak už mi to v hlavě šrotuje. Tak jak ty nesnášíš koriandr, tak mne v každém šunkovém salámu ,nebo v šunce vadí koření, -nevím co to je,- ale začuchám ho všude. Dám si chvíli pohov ,a pak zkusím. A jasně, že se pochlubím, jak jinak??
tomeska
@kukulienka71 (3.2.2026 20:07) Aj tebe vd'aka za pochvalu, (ja rada,ak ma chvália). Korenie som použila, no nie plnú dávku,ale len doplnkovo. Nedávo som bola v masne,prázdno, tak som položila pánu masiarovi dotaz na to moje korenie. A po zistení ,ako sa vec má, skonštatoval ,že by nemal byt' žiaden problém. Ked' som doma otvorila sáčok, tak som cítila papriku a rascu ako práve namiešanú. Chut',voňa príjemná. .Aj po upečení je to ok. No uvidíme za čas,či to bolo neškodné. ( Do polievky som včera použila 3 roky starú rascu(domácu)), paprika to isté. Myslím,že hodne záleží na tom ,kde ako je to uložené.

kukulienka71
@tiamostef (4.2.2026 18:41)

Sympatickejšia ako tá zo školskej jedálne:-)) neznášala som ju. Teraz už áno. Krúpy sú aj po maďarsky gersli
haji
Hurá, mám hotový Január, zítra pokračuji zde.
Dnes jsem dorazila k obědu poslední díl pečeného kuřete, rýži a otevřela si k tomu domácí čalamádu, kterou jsem dostala od kamarádky.
Dezert: poslední díl sušených datlí.
V noci kolem 0°C, přes den cca 2°C, zataženo, po většinu dne mrholilo. Spavo, tmavo.
haji
@tiamostef (2.2.2026 22:03)
Musím napsat, že sirotky/macešky jsou mrazuvzdorné, pokud je holomráz, doporučuje se pokrýt je chvojím. Bývalo obvyklé na podzim macešky nasadit na hřbitově do záhonů a vlastně tak rostly, kvetly do léta, kdy se vyměnili např. za voskovky - begónie, muškáty apod. Mají jednu nevýhodu, koncem jara už se vytahují víc, než je milé. Dnes se prodávají i macešky převislé, drobnokvěté, dříve se preferovaly velkokvěté. Docela dobře se množí ze semen. Do truhlíků jsou vděčné. A jako vše v truhlíku, musí člověk pozorně zalévat.
 www.rostlinky.cz/blog/macesky-pestovani-oblibene-pestrob...

www.harasim.info/clanky/blog/maceska-a-jeji-pestovani/...

haji
@tomeska (4.2.2026 20:15)
Děkuji za koment a foto, má se mi o čem zdát! Jejda, ty jsi šikovná!
kukulienka71
@haji (4.2.2026 19:35)

Nezaháľaš, postupuješ. Vraj sú silné geomagnetické búrky, preto spavo a unavene, otupene niektorí. Sirôtky mám tiež veľmi rada, sú vďačné a odolné dlho.
haji
@kucharka (1.2.2026 10:53)
Děkuji za koment a foto. Vtipné mi to přišlo už v prvním čtení. Že bikini, to mě úplně rozsekalo. Smála jsem se s chutí a od srdce. Mám teplé tousty moc ráda a ubezpečila jsi mě tím opisem - dobře pomazané máslem. Já někdy dělávám i na sucho, ovšem chuť je to jiná. Darmo, tuk je nositelem chuti. Další text opisuje, že proč bikini a podobnost s plavečkami čistě náhodná. Neva, alespoň vím, kde se název vzal. První volba /plavečky/ však ve mě vítězí haha
Je fajn, že máš i chvilku pro sebe. Je to potřeba, měla jsi hezkou neděli.
haji
@kucharka (1.2.2026 11:00)
Děkuji za komenty a fota, knihy jsou fajn doplnění, vyšperkování nejen naší diskusie, ale i života. Čtenářský kroužek není na škodu. Přiznám se, že tímto směrem nejsem v obraze. Dříve jsem knihy hltala jako na běžícím pásu. Ve svých dvanácti letech jsem měla velmi rychle přečtenou babiččinu knihovnu. Pohrdla jsem Jiráskem, ale veškeré detektivky padly bleskovou rychlostí. Běhala jsem k babičce a od babičky s taškami jako fretka. Babi sice Jirásek mrzel, ale přežila to.
Díky za aktuální knižní inspiraci, potrava duše má své místo. Tištěná kniha je bezpečná forma. Nevyskakují reklamy, videa a podobné nesmysly. Díky Bohu za ně!
haji
@mijaita (1.2.2026 11:24)
Děkuji za komenty a fotečky. Česnečka, topinečky, kávička, přátelské posezení. Měla jsi fajn neděli, díky za sdílení!
haji
@stefanm (1.2.2026 12:51)
Děkuji za komenty a fotečky. Drůbeží vývar máš krásný, hezky čirý a krásnou barvu. Vepřové s klobásovou směsí, br. kaší a nakládanými kukuřičkami se mi moc líbí. Mně by moc chutnalo. Výborný oběd jste měli!
haji
@kukulienka71 (1.2.2026 13:33)
Děkuji za koment a foto, kapustová polévka, br. salát a telecí řízek jsou bezva volba. Mně by moc chutnalo. Jak tě znám, určitě na muffinky dojde, o tom nepochybuji. Bezvadný začátek nového měsíce, neděle jako lusk se všemi dobrotami od tebe by se mi líbila. Asi zabalím kufřík... haha
kucharka
@kukulienka71 (4.2.2026 11:47)
Tak to si aspom dobre oddýchli, viem si predstaviť, že im dobre varil.
A jašteričky by asi mali aj so sieťkami, tie prelezú všade :-)
haji
@kukulienka71 (1.2.2026 13:48)
Děkuji za komenty, fotečky a inspiraci - zdravé to bude a účinné též. Mno, také nejsem úplně kamarád s kurkumou, ale už je to o fousek lepší. Líbí se mi tvůj postoj. Dcera si udrží "vykopanou" pozici, ale manžel podlehne naléhání! Haha Máš páky, o tom nepochybuji. A jako správná mamina dáš dceři svobodu. Chytrá Horákyně - moudrá a milující žena.
Děkuji za inspiraci.
kucharka
@haji (5.2.2026 08:09)
No vidíš, tak to možno preto "bikini" … je to výstraha! Že keď bude človek jesť tieto maslové toasty, tak asi si ich potom nebude môcť obliecť :-)))
haji
@tiamostef (1.2.2026 14:07)
Také děkuji za koment - návod na iontový nápoj a opis pochodů v lidském těle. Jsi studnice informací, díky za ně.
haji
@tiamostef (1.2.2026 14:13)
Děkuji za komenty a fotečky, ravioli jako "ze škatulky", parádní salátek!
kucharka
@haji (5.2.2026 08:17)
Jirásek bol babičkin, a aj babička aj Jirásek ti odpustili … a nakoniec boli určite radi, že si predsa len čítala. :-))
Aj ja rada čítam.
Knihy sú moje najväčšie €€€ náklady :-((
Na obrazovke ( Kindle ) by to čítanie bolo lacnejšie, ale ja by som si to neužila. Som stará štruktúra : vôňa knihy, prelistovávať medzi stránkami …
Som členkou dvoch klubov čítania : každý mesiac niekto navrhne knihu, prečítame a potom sa stretneme pri dobrej večeri a diskutujeme. Takýmto spôsobom čítame aj knihy, ktoré by sme si možno nikdy nevybrali.

haji
@janger (1.2.2026 15:06)
Děkuji za komenty, přání a foto. Jsi milá. Miluju smažený sýr, je to velká dobrota. U nás se kyselé okurky běžně podávají ke slaným jídlům, mně to nezvyklé nepřipadá. Já je nemusím, jedině k luštěninám - tam jsou doporučovány kyselé okurky pro trávení, nabudí větší množství žaludečních šťáv, člověk lépe tráví hlavně kabátky luštěnin.
Mám utopenou klávesnici, smažák dlouho nebyl a to se musí změnit!
haji
@afataga (1.2.2026 15:06)
Kuřecí mě nikdy nezklame. A je jedno či běhy, křídla, prsa. Dobrý nápad vypodložit mrkvou. Mně by moc chutnalo. Také jsem měla kuřecí ťapky, s kostí - neboli s držátkem. Už mi bylo smutno po chuti pečeného kuřete.
haji
@janger (1.2.2026 15:10)
Děkuji za koment a fotečku, mně by moc tvoje těstovinovo zeleninovo sýrová směs chutnala. Mám takovou "pánev" ráda, parádička. Klidně i na oběd, nejen na večeři!
haji
@stefanm (1.2.2026 15:21)
Děkuji za vtipný koment s kulturní vložkou přímo na míru! Haha
P.S. Neotřelá píseň, neznala jsem.
haji
@tiamostef (1.2.2026 15:35)
Při troše dobré vůle nejen horní část evokuje trojúhelník. Aj ta spodní, u štíhlých dam, evokuje trojúhelník. Haha
haji
@tomeska (1.2.2026 16:25)
Děkuji za zajímavý koment, užívání kurkumy je zajímavé. Přiznám se, že to není moje chuť. Pomalu se s ní snažím najít když nic, tak kompromis. Bude to jako s brokolicí, dlouho jsem jí nemohla přijít na chuť. Ale už dobrý. Uvidíme.
haji
@kucharka (1.2.2026 16:44)
Jasné, že ve tvaru trojúhelník. Také mám stejný tvar sendvičovače. Už je to stařeček, hezky zmučený používáním. Ovšem, když koupím nový, budu na toustech opět "ujíždět". Teď mám jistotu - často nedělám.
haji
@kucharka (1.2.2026 16:50)
Děkuji za komenty a fotečky, velmi zajímavá a neotřelá fúze chutí, surovin. Jsi úžasná žena, takové dobroty do krabičky by se mi také líbily.
haji
Dnes to vidím na výpravu do terénu. Tak snad to dám bez úplného promočení, bo pršet má.
Hezký den přeji všem, mizím.
mijaita
@kucharka (5.2.2026 08:46)

Sliby, chyby . Vidim u tebe, slíbím sobě a ne a ne ji udelat. Stydim se! Ale co, trpelivost i placky prinasi! :-)
janger
@haji (5.2.2026 08:53), u nas vecera namiesto vecere, ved vies.
Ja vzdy az k pred vecerom musim premyslat, ze co navarim :-). Cez den je pokoj ;-).
janger
A ja som takto dopadla, kedze som isla rano s prazdnym bruchom na nakup ;-)). Potom kupim aj co netreba.
Namiesto zdravych ranajok croissant (so sunkou a syrom).....ale chutny ;-).

haji
Přeji všem krásný páťulínek! Sice už je pozdní odpoledne, o to blíž je víkend.
Dnes také dojídám zbytek. Vepřové polévky, dnes jsem si do ní vytlačila česnek. Okolo obchází chřipky a podobné kvality, prevence je potřeba.
Vystavil jsem i cibuli na odchyt bacilů. Mluvila jsem s bráchou po telefonu, v uplynulých dnech chořel, soused také něco chytil.
K pozdnímu obědu: co lednička dá. Zítra budu dělat zapékané těstoviny. Už se těším.
Dnes - odpočinkový den.
kukulienka71
@mijaita (6.2.2026 17:09)

To je zvyšok tarhone ako cesta do polievky zmiešaný so zvyškom dusenej hlávkovej kapusty čo bola k pečenému mäsu. Chutilo:-)
tiamostef
Včera večer som ešte spotrebovala bielka a ešte mám pripravené amaretti v chladničke vypiecť...
kokosky recept pidla @cesminaz
obed bude len nejaká rýchlovka.peknú sobotu...
kucharka
A zelený šalát - little gem, avokádo, jabĺčko poma smith, sušené brusnice, orech.olej, jablč.ocot, soľ, korenie a koreniny mix.

Dnes bolo u nás krásne slnečno, síce pofukoval vietor ale čo už… bundy a svetre hodené cez ruky, na nohách už len tenisky.
Boli sme sa prejsť po promenáde, boli obrovské vlny, more plné surferov… ale mali čo robiť aby sa udržali.
Príjmený zvyšok víkendu prajem.

kukulienka71
Všetko ste pripravili veľmi pekne, o chuti tiež nepochybujem. Takto ako sa pridalo, z každého troška by sa mi páčilo. Preveľmi som rozmýšľala dnes o chana masala s ryžou, no predsa z toho zišlo. Ráno bola tortilla s vajcom a semienkami, na obed som ohriala ešte jednu porciu mäsovej polievky, no už skysla, bola len na terase a už také zimy nie sú. Bolo jej máličko našťastie. Manžel neskôr objednal pizzu. Maškrtu vo fľaši je skyr s pečenými slivkami a opraženými semienkami.

tiamostef
Dnes na obed chystám gnocchi alla bergamasca, typické pre vidiek okolo Bergama...ja som robila bez vajíčka s omáčkou alla sorentina s mozzarellou a k tomu len fazulky...a dokončila som amaretti.

mijaita
@tomeska (7.2.2026 19:36)

Za jak dlouho ti to zkvasi? Já kvasim recke zeli presne tri tydny. Krasne to mas, musim vyzkouset znovu. Kdyz jsem nakladala prvne, kríst se mi delala neustale.
tiamostef
@mijaita (8.2.2026 12:31)

Ako na lyžici??? Urobim bielka s cukrom,zmiešam mandlovu múku,citr.aromu, pár lyžic kokosu a pár lyžic múky..a trochu sody bikarbony...(ten amoniakovy prašok nepouživam) to dám na par hodin do chladničky alebo z večera do rána...a potom naberám takouto lyžicou, tvarujem gulky, obalim v cukre a dám na papier na pečenie...trochu ich postláčam a pečiem 170°c cca 20min....

tiamostef
@mijaita (8.2.2026 12:30)

Ked už je teplejšie tak od marca az do oktobra tam chodime močiť nohy...
Na jar za take 2mesiace by to už mohlo byt oveľa viac vody...prirodný bazén. Ked je veľa snehu tak je to plnšie aj v zime
tiamostef
@mijaita (8.2.2026 12:31)

Toto je pre cca 2 osoby ako príloha, keď do tej misky dám čalamádu tak vojde 350ml (?) zavárací pohár ...
mijaita
@tiamostef (8.2.2026 13:29)

Myslela jsem to tak, ze ty lusky jsou dlouhe a ze lzice to spadne, tak jsem se smala s otázkou, kolik se jich tou lzici nabere a da do pusy!!! :-)
Jasne, priloha skvela, take mam rada!
mijaita
@kukulienka71 (8.2.2026 13:51)

:-) krkovicku, takove kousky vydal mrazak, upekla jsem s kvetakem :-) Tvoje je luxusni s tou omackou! Chana masala, indicka jidla jsou vseobecne skvela.
haji
Krásnou neděli přeji všem!
Dnes vařím houbovou polévku a chystám se topit sádlo.
U nás oblačno, někde kolem 5°C. Čas od času trochu mrholí Počasí na zalezení do peří. Plním nezbytné. Zítra musím do terénu, nejde odložit.
Dobrou chuť ke všem dobrotám, přátelé!
tomeska
@mijaita (8.2.2026 12:44 ) Myslím tak 3-5 dní. Je to z YT @garik-gotovit (ta čárka mezi slovy má být v dolní části) (moje perfektní ovládání počítače to nemúže trefit.) Mám to podle něj, jen bez zelených rostlin.

kukulienka71
@haji (8.2.2026 16:13)

Aj tebe dobrú chuť k hubovej polievke a masť máš už iste hotovú. Chystali sme sa chodiť niekde no sme nejakí uťahaní obaja s mužom a tak sme si radšej oddýchli. Neviem, či ich môžem nazvať cannoli, sú plnené mascarpone a posypané arašidami. Sú božské!

mijaita
@tomeska (8.2.2026 19:22)

:-) diky za snahu popsat podtrzitko :-) Nasla jsem, rozdil mezi mym zelim a touhle zeleninou je pouze v teplote nalevu. Ale i tak neni mozne, aby to za tri dny zkvasilo? Ty uz jsi to delala nebo to je prvni pokus? Vyzkousim to urcite, kvasenou zeleninu mam rada a je zdrava.
mijaita
@kukulienka71 (8.2.2026 20:39)

Tak to bych tak 2 - 3 s klidem odebrala :-) To testo to jsou piskotove placicky, horke ohnute? Delavam takové vanocni placicky, to testo ale jen placicka, kterou pomazu cokoladou a lehce ooriskuju.
kukulienka71
@mijaita (8.2.2026 21:09)

To je cesto z múky, masti a vína. Nechá sa odpočinúť, rozvaľká sa a vykrajuje na väčšie kruhy, čo obopnú hrubšiu formu na trubičky. Potom sa vypraží v oleji.
tiamostef
@kukulienka71 (8.2.2026 20:39)

Určite môžeš :-)) že či, a hneď sicílske...tu aj tieto z cesta brisè volajú cannoli....tiež ich plním krémom z ricotty a mascarpone a omáčam v mandlovej múke
Cannoli su vo všeobecnosti asi všetky trubičky, aj trdelník by tam patril...

kukulienka71
@tiamostef (8.2.2026 22:58)

Vďaka:-)) sú naozaj fantastické, skúšala som kedy sú najlepšie, potrebujú trocha zmäknúť. Dnes ráno sú ideálne, ešte chrumkajú, no už sa skamarátili s plnkou. Idem zohnať viac veľkých trubičiek, aby som ich mohla upiecť naraz viac ako 12. Tvoje vyzerajú profesionálne. Tie sa ako vidím obtáčajú, asi ako naše šamrole?
kucharka
Samé dobroty sa tu varia a pečú :-)
U mňa dnes raňajky veľmi jednoduché. Kúpila som chleba "lavash". Mám ho veľmi rada.
Jemne som zohriala pláty, oliváč, soľ, korenie, jeden bol s pastrami a druhý so syrom. Výhonky a list šalátu. A kýblik kávy.
Na pondelok to nebolo zlé. A ako hovorí @mijaita : horsa do nového dňa s plnou energiou!

mijaita
@kucharka (9.2.2026 12:15)

Take miluju lavash, vzdycky u nej stojim a premyslim, jestli ho snim, co do nej a k nemu a pak zvitezi uplne nejobycejnejsi, kmínový chleba :-) Ale ukecalas me, az pujdu k Arabasum, tak si ho zas koupim a udelam hummus! :-)
Máv do tepla, ted jsem parkovala upne u reky a vrhala jsem se do auta, jak u ni byla zima. Brrr
mijaita
Nejen chlap ale i hladova zenska existuje, jen neni protivna :-)
Vysvistela smer plotna, jedienecna kulajda s topem na topince. Tvaroh s koprem, peprem.
Dneska me tady zadne jidlo neprebije, tak dobre to bylo.
Znala jsem pána, který neuměl dobře "R" a říkal, ze to bylo tak dobhrre, ze jenom delal "chhrochhrochhochrt, chhrrrocht" :-) Tak jsem na nej vzpomnela kdyz jsem si tiše chrochtala blahem :-)

tiamostef
@kukulienka71 (9.2.2026 08:50)

Presne ako šamrolky, pravdu povediac tento typ trubičiek u nás predávajú aj čerstvé prázdne v pekárni.tak ked ideme po chleba ich
niekedy kupujeme,... (aj tie na foto su od tiaľ, až taký profi na tieto trubičky niesom) a chuťovo ako domáce. ja už som len naplnila...plnku podla tohto akurát v menšom množstve  lapanciadellupo.blogspot.com/2015/03/pate-choux-con-crema-di-ricotta...
kukulienka71
@kucharka (9.2.2026 12:15)

Nepoznám, musím googliť:-) vzorkou ( tie prepečené fliačky) mi to veľmi pripomína "lašky", čo babka piekla na okraji sporáka na drevo, keď robila rezance. Vždy nám okraj cesta odrezala a takto opiekla. Keby sa tak dal vrátiť ten čas!
kucharka
@kukulienka71 (9.2.2026 22:34)
Ono to je všetko to isté :-)) len iné tvary.
Mne lavash veľmi chutí s dipom ( ako spomínala @mijaita , napr.. s humusom ) alebo ku karí kde je viac omáčky. Celkove sa hodí k "namáčaniu".
Ja si ho ale dám aj ako sendvič, slúži aj ako tortilla, wrap …. čo len chceš. Skús a ak si spomenieš, daj vedieť ako chutil.
Pekný deň.
tiamostef
@kukulienka71 (10.2.2026 16:02)

Nepredváram, nakrájam ,osolim zmiešanou solou,oliv olej dam do malej panvice s pokrievkou a na 3jke začnem pomali opekat, ked omekne odkryjem a na 4-5 dogrilujem bez pokrievky...pozeram akurat jeden tvoj rcp - rychle lustkove cesto, ale ho neprekladáš zo strany na stranu???
kukulienka71
@tiamostef (10.2.2026 16:20) prekladanie nahrádza rolovanie a potom tie rolky sa rozvalkajú a este ulozia na seba( tu sa môže potrieť tukom este)a potom sa celé rozvalká na jeden tenký plát.
farbuska
@kukulienka71 (11.2.2026 09:22)
Kuchyňa Pársiov je super, skvelá,napriek tomu, že majú také prísne obmedzenia (nielenže sú vegetariáni, ale sú mimoriadne prísni vegetariáni, ktorí nejedia ani viaceré druhy zeleniny).
mijaita
@kukulienka71 (10.2.2026 18:26)

Mne by treba take bavilo, ale v mnozstvi, mne dostacujicim, se to nevyplati.Ani treba jen 10 rohliku.Kdy se doma vyskytne dite, dopredu nevim a na sladke moc nejsme. Pecu kdyz je nas vic a hlavne musim vedet, ze mi to tu nezbyde a nebudu se muset cpat sladkym a pecivem. Proste chudinka, no :-)
mijaita
@stefanm (11.2.2026 12:25)

To je vetsi delikatesa nez popisou slova. Nikdy nezklamou takové štouchacky! Unesly by ale vetsi peci pri servirovani :-) A asi bych jich snedla i vic a rozhodne bych se delila s tezkym srdcem, pokud vubec!
tomeska
@mijaita (11.2.2026 14:05) taky to tak vidím a pravda pravdoucí, "" ale v možství mne dostačujícím, se to navyplatí...""" A hlavně když někoho čekáš a když si nachystáš ""pohoštění, tak zavolá, "mami dnes nepřijedem, kluci jsou nemocní"" ( no, ví to celý den a volá až po práci, kdy by měl být na cestě.) Tak jsem nasmažila plný plech tvarohových koblížků a budu se dělit s kočkami a slepicemi. (těsto bylo nachystané ,že kluci pomůžou,oni rádi) No, ráda vařím, ráda peču a tak to dopadá.
Zelí odpočívá v chladu, a zdá se, bude dobré. na řadě je nakládaný česnek s čili.
A promiň,že ti skáču do komentu....

tomeska
@tiamostef (10.2.2026 22:09) poznámka o masle mi pripomenula,ako sme vyrábali my doma. Bolo hospodárstvo,dobytok, kravička, hromada hladných krkov..... Smotana odstredená z čerstvo nadojeného mlieka,- mali sme odstredivku a to bola poriadna fuška,ked' sa s ňou pracovalo. taká malá centrifuga. Smotana po dvoch dňoch sa dala krájat'. To mala konzistenciu ako dnes mascarpone. Raz sa nám zadarilo ,že bude maslo z takej. No nikto nevládal (asi 3 l )smotanou pohnút'. Zbelka, tak sa u nás volala tá nádoba na výrobu masla, sa musela rozobrat', smotana vybrat', poriadne rozmiešat' a znovu naliat'.Potom to už šlo, ale človek sa i tak poriadne zapotil. Druhý produkt - cmar,mal krátku trvanlivost' ,na večeru k nemu boli nachystané uvarené, zemiaky so škvarkami a mohlo sa hodovat'. Bolo to čisté BIO. Dnes len vzdialená spomienka...
Ak máš prostriedky- materiál- na výrobu masla, tak ti tíško závidím (myslím smotanu nie pretečenú cez kilometry trubiek ,ale priamo od kravičky.) Budem na teba mysliet' a v duchu pomáhat'.
A ked' to budeš robit' po ""novom"", smotana (trubková) tak , aj tak, nech sa ti podarí. Domáce je vždy domáce. Vieš,čo v tom máš.

mijaita
@tomeska (11.2.2026 18:46)

Mýlíš se, hups do komentu je naopak velmi žádoucí! Alespon do nich skakej treba zavodne :-)
Nejde mi na rozum, ze nedas koblihy do mrazaku? Kolik mam v mrazaku krajicku ruznych chlebu a jinych dobrot? A zrovna koblihy tam byly tri, protoze jsem je koupila domnivajic se, ze bych si treba pulku dala, kdyz me bude mlsna slapat na paty. No uprimne, tak hnusne tim vanilinovým cukrem na povrchu to neslo. Jenze jsou tací (skoro vsichni) kterí ho ani od dobreho, vanilkoveho nerozeznaji. To presne kamoska, ktera si je s chuti odnesla, rozmrzla a psala, jak si pochutnala!
O vik mam v planu rohliky, no nevim, ale rada bych. A kdyz se nesni, my radi rozpecene, krupave. Synecek dnes dostane take rozpecene rohliky a burgulas. Máv tobe i operencum! :-)
tomeska
@mijaita (11.2.2026 19:41 No, mražak nemám nafukovací, už ted' vzdychá, ale pár kousků zkusím. Ono totiž jak tam něco dám, tak jako bych to hodila do odpad.koše. skleroza funguje spolehlivě, Hlavně že jsem si na lednici napsala seznam, a co v kterém šuplíku mám.
Ted' na večeři dostaly kočky můj ""zapomenutý "" včerejší oběd (kuřecí a trochu krkovice s rýží. Však vypadají jak bernardýní štěňata.
Abych se nenudila, tak zítra jdu na krkovici (bude šunka pomalu pečená v troubě, pak po studenu, -- zase YT . A česnek s čili . Ještě kdyby mne někdo dotáhl ke stroji, at' si pospravuji oblečení.

kukulienka71
@mijaita (11.2.2026 14:05)

Chudinka iste nie, nepreháňaj:-) veľa receptov sa dá upraviť na malé množstvá, trebárs aj do remosky. Moja mama v nej bežne piekla buchty. A druhá vec, dáš si do mrazu čerstvo upečené, iste vieš o tej finte. Tiež som tak teraz jeden börek uložila a vytiahnem, keď príde návšteva. Niekde som zachytila, vraj zamrazené pečivo je lepšie na trávenie, dôkazy nemám:-)
kukulienka71
@tomeska (11.2.2026 18:46)

Tiež neobsedíš ako čítam. Často sa mi nestáva, že by ohlásení neprišli, no viem sa vžiť do takej situácie. Asi by som pobalila a porozdávala rodine a susedom.
kukulienka71
@mijaita (11.2.2026 19:41)

Mrazák máš plný pečiva ako čítam. Tak to je ťažko potom, keď tu sa pečie furt niečo. Inak, ja by som piekla oveľa častejšie, musím sa krotiť kým na to bude vhodná doba.
stefanm
...dnes raňajky netradične pri stole (bol som o 6:15 na dentálnu hygienu tak už sa mi do postele nechce)

...vajičkovy a čerstvé pečivo

... úspešný deň prajem

kucharka
Včera na večeru som mala iba zeleninový mix, lebo obed bol "náročný" :-))
Zeleninu, čo sa povaľovala v chladničke, som trochu opiekla na kvapke oliváča, prikryla pokrievkou ( zelenina sa akoby udusí na pare ) ale iba na chvíločku, aby bola stále chrumkavá. A potom odokryla, doopekala a keď bolo hotovo dala hrudku masla. Soľ a korenie. A dobrota na stole.

kucharka
Neskoré raňajky: po rubrike "tvaroh.pomazánky" mi @redakcia narobila chute na dnešné raňajky :-)
Tvaroh, kápia, lyžica jogurtu, soľ a korenie. Kváskový chlieb a pár výhonkov.

My sme dnes doma, máme "veterný alarm". Je taký vetrisko, že zatvorili školy, zrušili niektoré práce a podujatia. Takže máme neočakávaný deň voľna. Všetky plány v koši…

Príjemný štvrtok prajem.

stefanm
@stefanm (12.2.2026 10:07)

...o tom sa dozvedám prvý krát ...ale spomínam si na "uhoľné prázdniny" v ČSSR, asi január 1979, energetická kríza, ulice bez osvetlenia, tma vo výkladoch, omša v kostole pri sviečkach, tv program skrátený len do 22:00
mijaita
@kucharka (12.2.2026 09:54)

Takovy krajicek, to je radost nejen pohledet! Musim zase neco naklicit. Idealni je rericha, ta jde rychle! :-)
mijaita
@kukulienka71 (11.2.2026 09:22)

To musim vyzkouset, mam to par let ulozeny uz od @meti trosku jeste obohocene . Jsem havne zvedava, co ve vajickach udela zazvor. Jasam, zes pripomnela, mas bod! :-)
kucharka
@stefanm (12.2.2026 10:12)
To si tuším pamätám aj ja :-)
Ozaj asi bolo lepšie, že sme boli doma. Povykacovalo stromy, utrhlo strechy … po ulici lietali krabice, smeti, stoličky z barov …. Des a hrôza.
kucharka
Ja som dnes robila zemiakové placky, asi po sto rokoch. Dcéra si urobila "jacket potatoe" s maslom a Heinz baked beans. K tomu sme mali "xató" - šalát karnevalového obdobia. Je to kučeravý šalát, sušená treska alebo tuniak, olivy, sardely a najdôležitejšia je omáčka - podobná romesco - z mandlí, lieskovcov, strúhanky, octu, cesnaku, oliváča, soli, korenia a sušenej papriky Nyora/Ňora.

kucharka
Dnes mala byť u nás "merenguada" … je to zvyk nášho mesta. Ľudia, väčšinou mladí školáci, sa proste hádžu s merengue. Tak ako u nás guľovačka :-)
Niektorí sa dokonca navlečú do igelitov/pršiplášťov, nakúpia kilá merengue a ide sa …
Kedysi sa to dialo po celom meste, a keď náhodou išiel človek okolo, tak sa stalo, že prišiel domov celý biely a lepkavý. Posledných pár rokov je ale táto akcia kontrolovaná a majú vymedzené iba námestie.
My sme si dali merengue doma ( kupované ) a ako je zvykom : s jahodami.

kucharka
Tipické jedlo tohto obdobia sú tiež “calçots” … na ohni pečené cibule ( vyzerajú ako pór ) s omáčkou. Vrchná šupa sa stiahne, cibuľa sa namočí do omáčky a zvýšky so zaklonenou hlavou si pomaly zjete celý calçots. Je nutný podbradník - ten vám v reštaurácii k tomu samozrejme ponúknu.

haji
Hezký večer přeji všem! V posledních dnech opět nestíhám a tak jen napíšu, že včera jsem konečně udělala zapékané těstoviny s hlívou, kouskem buřta, cibulí, zalité vejci se šlehačkou a posypané francouzským ementálem. Podařilo se mi je vypéct spešl do chrumkava. Paráda.
Zítra musím do terénu. Odpoledne čekám plynaře - výměna přívodní hadice ke sporáku za kvalitní ohebnou nerezovou podle norem EU. Už mě přestalo bavit se pořád s revizním technikem kočkovat o tom, že ji zatím nemám.
Mějte krásný zítřejší páťulínek a celý víkend, přátelé!
mijaita
@kucharka (12.2.2026 18:50)

Zazila jsem to v Ecuadoru, netusily jsme co to je z fiestu, behem chvile si nas vychutnali mistnaci, noooo, ze nas to uchvatilo, to se rict nedalo. A jeste jsme zdaleka nemely namireno bydlet. A hlavne jsme jim to nemohly oplacet, nebylo cim! :-)
kukulienka71
@mijaita (12.2.2026 13:16)

Vídam niečo podobné vo videách, láka ma vyskúšať. Ked bude mladá kapustička:-) pekné to je!
kukulienka71
@haji (12.2.2026 19:11)

Cítim, že máš dobrú náladu, teším sa spolu s tebou, že sa veci pohli správnym smerom. Od 17.2. tu máme rok divokého koňa (či som to dobre napísala) a to už pôjdu veci veľmi rýchlo:-) este dovtedy sa treba zbaviť všetkého čo nám už neslúži.
mijaita
@stefanm (13.2.2026 16:32)

Jsem polivkova, tahle jednoducha , bramborova pseudo gulasovka jednou sedne jako rychlovka! K bramboram housky mi netreba :-)
kukulienka71
Dojedáme včerajší hovädzí perkelt, varil komplet manžel. O to viac chutí:-) večer sme sa prešli pred kinom po meste, už bez čiapky a šálu konečne, jar sa nezadržateľne blíži. Dnešné ochladenie bude dúfam posledné už. Búrlivé výšiny som nečítala, ale terajší film sa nám veľmi páčil. Emočne silný, krásny príbeh.

tiamostef
@kukulienka71 (14.2.2026 12:44)

Ďakujem, aj u nás sa nebezpečne rýchlo míňajú zasoby z mraziaka,tak kym je ešte taketo počasie musim aj ja do zásob narobiť...včera bola aj u nás vo vzduchu citit jar, okolo 13°st, dnes sa to zasa pototo.., nad nami všade sneží, u nás mrholo-primŕza sme v cca 500mt/nm,
kukulienka71
Na Vianoce nebol, vlastne tuším už 30 rokov nebol u nás metrový koláč. Tak včera podvečer som ho robila, no recept nebol dobrý, musím si nájsť iný, cesto má byť jemnejšie, vláčnejšie, krém maslovejší, čokoláda tekutejšia.

haji
@kukulienka71 (15.2.2026 10:09)
Krásnou neděli přeji všem! Ať už s dobrým jídlem, dobrou náladou a nebo jen tak krásnou!
Ono to tak někdy je, že si člověk vybere recept a není to ono. Mno, dnes bych přivítala moučník "neono" s tichou duší. Alespoň nějaký, než žádný...
Musím ti, milá Kuku, a všem koho to zajímá, napsat informace, které jsem ve čtvrtek od pana plynaře dostala. Konzultovala jsem s ním onen problém, kdy plynový hořák nevyvine tu správnou hodnotu, aby pokrm vařil. Případně plyn "srší" a nemá požadovanou/obvyklou účinnost. A dozvěděla jsem se, že i distributoři plynu si chtějí víc vydělat, mít větší zisk i bez nepopulárního zdražování. Tak plyn více smíchají se vzduchem - objem větší /tedy i odběr/, účinnost menší - ta je moc nezajímá. Proto aby člověk uvařil, musí odebrat větší množství plynu. Není to oficiální stanovisko, to nejspíš nikdo nepřizná, má to z doslechu od zdroje. Mno, nic nového pod sluncem. Takové obyčejné "pančování" to je. Známe ho z potravin, drogistických a jiných výrobků. Kouzla nejsou žádné čáry. Jen lidská hamižnost vede. Neviditelná ruka trhu.
Mám novou přívodovou hadici podle norem EU a při příští revizi plynu klid.
Proběhla menší akce kulový blesk, která bude pokračovat později. Musím pošetřit síly.
Včera jsem vařila drůbeží játra na cibulce, špeku, majoránce, to celé se smetanou. Chuť jiná, došel Iberský špek a náhradní varianta špeku má prostě jinou chuť. Podáváno s chlebíkem. Ještě mám houbovou polévku. K hlavnímu chodu dnes domácí čalamáda od kámošky /kapusta, mrkva, uhorky, rajčata, paprika/, má ji chutnou. Oběd bude pozdnější.
Po chvílích budu brát komenty posloupně. Zítra jedu do terénu na kontrolu. Si držím pěsti.
P.S. Recept na metr řezy máš z Varechy, šlo by napsat, který jsi testovala? Děkuji. Už dlouho se na ně chystám, recept jsem si zatím nevybrala a nerada bych se dostala ke stejné zkušenosti.
kukulienka71
@haji (15.2.2026 12:37)

Predsa sa robí šarapata s plynom:-( to je smutné. Mala si dobrého tušáka, že niečo nesedí. Aspoň hadičku už máš ako má byť. V lete sme prešli z plynovej varnej dosky na indukciu. Som veľmi spokojná. Účinnosť varenia plynom už teda pozorovať nemôžem. Metrové rezy som piekla podľa receptu z TV Varecha. Aj sa mi zdalo veľa tej múky a cukru, no išla som ďalej. Mám len jednu formu srnčieho chrbáta a dve formy obdĺžnikové, cesto som dala do nich. Stred sa mi veľmi vzdul, ten som odrezala. Vtedy som videla to hutné cesto, úplne iné na aké si pamätám. Puding sa mi zdal tiež veľmi riedky. Aj čas pečenia bol dlhý, aj keď som piekla "len" 40 min. cesto sa vysušilo .Možno inému sa ten recept podaril, neviem to posúdiť, no až potom som si prezerala iné a to bola chyba. Mala som rovno pýtať mamin recept od sestry. Som nepoučiteľná.

tomeska
@kukulienka71 (15.2.2026 19:08) Ten tanier polievky ma vrátil 60 i viac rokov naspat' do detstva, ked' sme doma robili zabíjačky. Neviem ,ako kde, ale u nás ak niekto zabíjal, tak celá rodina ,susedia.... dostali výslužku. To sa nabrala polievka do konvcičky, varené maso, Na tanier upečené maso, zemiaková kaša .... a obdarovaní mali o jedno jedlo postarané . Za deň dva bola druhá polovica výslužky, klobása, papriková slanina,hurky, jaternice, alebo jater. kaša. Polievka bola vždy s pečienkovými haluškami, krásne číra, dobre okorenená, tak akurát mastné oká,aby nebolo prehnane. Varila sa z hodne masa. I teraz si dokážem vybavit' jej voňu a chut'. Myslím, že lepšej polievky na svete niet, nech sa deje ,čo chce.
Niekolkokrát som doma skúsila takéto halušky ,ale velmi som nepochodila. (no, to boli deti ešte malé,tak asi skúsim najbliší čas.) Vd'aka za pripomienku.

kucharka
U nás bola ryža s artičokmi a hráškom.
Je to rýchlovka. A je sezóna artičokov.

U nás už je skoro po karnevale, už len také dozvuky :-) Vo štvrtok ešte budú pochovávať "sardinku" ( u nás basu ? ) a bude koniec.
Bol to veru náročný víkend. Ulice plné ľudí v kostýmoch : v sobotu som v bare na káve sedela vedľa piráta, rodinky Šmoulov, Gargamel mal v sieťke chyteného malého Šmoulu ( plyšového ), čašník bol pápež a čašníčky boli v rovnakom kostýme Barbie.
Najlepšia bola mexická rodinka a deti boli kaktusy :-)

kukulienka71
@tomeska (15.2.2026 20:24)

Presne si opísala aj moje spomienky z detstva, až na zemiakovú kašu, tú nedávali. Na 30 dkg pečienok dávam 1dcl oleja, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté nové korenie a mušk.oriešok, a toľko strúhanky aby to bolo este vždy mäkké a lyžica sa v tom nepostaví. Ale iste máš aj svoj recept, tak už len urobiť.
kukulienka71
@kucharka (16.2.2026 13:48)

Kam sa pochováva "sardinka"? Do vody sa asi nehádže:-)) aký rozmanitý je ten svet! Veľmi pekne sa dodržiavajú tradície u vás. Veľa mladých vo videu, je to tam pestré veru! Hneď na začiatku sa ozvala moja obľúbená hudba z obľúbeného Posledného Mohykána. Tak už aj máte moje sympatie:-)
kukulienka71
@kucharka (16.2.2026 13:50)

Po dlhej zime sa chce ľuďom jašiť už od dávna, u nás boli cez víkend tiež dosť zaplnené ulice v centre, hlavne večer. No na nedeľu sa zopsulo počasie, fúkal vetrisko a veľmi sa ochladilo. Kto mohol, išiel von v piatok a v sobotu.
kukulienka71
@kucharka (16.2.2026 13:50)

Známa bola na akcii v maďarskom Mohácsi, kde sú viacdenné tradičné programy, veľa ľudí sa tam premelie a maškary si oblečie aj dvetisíc ľudí, majú svoje huňaté zvieracie kožuchy a strašidelné masky s rohami... okoloidúcich pomažú popolom, tak sa neodporúča ísť do sprievodu v drahom kabáte. Vravela, že tri dni jej úplne stačili:-)))
kukulienka71
U nás sa dojedla mäsová polievka a kačacie prsia, fašírku poje manžel na studeno. Na večeru dom robila žlté so žltým - zvyšok zemiakovej kaše s praženicou a pre farbu pár kúskov zeleniny.

tomeska
Cesnak s čilli v ryžovom octe, kimchi - d'alší prísun vitamínov, a kvasená zelenina ,už skoro zjedená - dobrá chrumkavá, možno bude d'alšia várka.
Pre Mijaita: to kvašení začalo fakt za ty 3 dny. už se i dalo "" koštovat"".
mijaita
Tyhle mega kusy reckeho kvaseni fakt tri tydny. Dneska jsem ochutnavala a jeste ten tyden presne to chce.
Dneska jsem kopila kvetak, jestli najdu sklenici, nalozim!
afataga
@farbuska (17.2.2026 06:57)

Dakujem, ale to nebol steak, bolo to robene v PH, maso sa rozpadalo, skoro sa ani nedalo nabrat bez ujmy na vyzore.
stefanm
... dnes:

Pečená sekana so syrom a vajcom, dusené zemiaky s maslom, fazuľové lusky s čilli vločkami...a pohár piva 🙂😋