Foto: honestka
Kvaka sa niekedy na Slovensku pestovala vo velkom mnozstve, ale pouzivala sa vacsinou pri vykrme osipanych. Farba kvaky bola slabo oranzova a troska sladkastej Zobraziť celý popisKvaka sa niekedy na Slovensku pestovala vo velkom mnozstve, ale pouzivala sa vacsinou pri vykrme osipanych. Farba kvaky bola slabo oranzova a troska sladkastej chuti. Aj ked Rutabaga-(tiez Swede je angl. vyraz) nie je uplne ta ista odroda, co si pamatam ja z domu, tu z nej robim dobru polievku, ktoru varila mama z kvaky doma a patri medzi nase oblubene. V chudobnejsich rodinach sa z nej varili aj ine - napr. mucne jedla, alebo sa podavali tam, kde sa pouzivali zemiaky.
príprava
Postup
-
1
Vsetku zeleninu pokrajame na kocky a dame pomaly dusit tak, ze prilievame po troske vodu. Ked je vsetko polomake, zalejeme horucou vodou a prevarime. Ked zacne vriet, tak zo smotany si urobime s mukou zatrepku a vsetko spolu prevarime. Dodnutime podla svojich potrieb koreninami a solou.
-
2
Tato polievka je velmi chutna a vyzivna a tak isto sa z nej moze urobit KREMOVA tak, ze vsetko rozmixujeme ponornym mixerom. Ma zvlastnu sladkastu chut od mrkvy a rutabagy a tak je velmi dobra aj vtedy, ked sa namiesto sladkej smotany prida smotana kysla.
-
3
Rozdiel medzi RUTABAGA a TURNIP v obrazku sa mozno nezda velmi velky ale vo farbe a v chuti je tento rozdiel podstatny. Turnip je viac biely a ma pikantnu chut, ktora sa skor da prirovnat k stiplavejsiemu kalerabu, naopak rutabaga je slabo-oranzova a nasladla. Pre porovnanie som nasla obrazky ak pomozu. Obidve zeleniny samostatne su tak isto vyborne ak ich pridame k varenym zemiakom a tieto potom vymiesame na pyre.
-
4
Tuto polievku som uverejnila na podnet diskusie, ktora bola o sweet potato (sladkych zemiakoch) a yams - pretoze bola tam rec o nich, ale su to zase len predsa ine a samostatne druhy zeleniny hoci my ked sa tu snazime tieto prelozit nenajdeme poriadny eqvivalent ako ich nazvat. http://varecha.pravda.sk/diskusie/nedocenene-lacne-suroviny/346-forum.html Na obrazku je cast mojej urody vlani. Nove listky su vynikajuce osmazit na masle a troska cesnakovej soli.
-
5
K polievke podavame celozrnne zemlicky s orechami ak ich mame poruke, alebo ine druhy chlebov, ci placiek, ktorych receptov je na vareche velky pocet. http://varecha.pravda.sk/recepty/celozrnne-zemlicky-vlasskymi-orechami/6462-recept.html Dobru chut!
Vegeta ( brand name) je dehydratovana ,ochutena a pomleta zelenina.
dakujem , odkladam
Kvaka je tak vyfarbená ako táto vodnica,ale je to skôr ako repa.Mám doma sáčik so semienkami,ale nemám skener.
@sovka Ty máš záhradu?Ja tieto semená kupujem bežne niekoľko rokov v semenách.
Je fantasticke, ze na zaklade toho, ked niekto spomenie jednu vec- sa diskusia rozsiri roznymi smermi a dozvieme sa celkom nove veci.
Je strasne vela veci, co sa tu na Vareche premelie rad a receptov- ja mam rada trebarz veci, ktore som uz davno pozabudla a ked si znova precitam nejaky recept- vybavi sa mi detstvo.
Vtedy sa veru mamy museli obracat co navarit denne, aby nakrmili 4-5 chlapov v rodine, kedze vtedy este neboi ani tak rozsirene zavodne kuchyne, aby sa clovek najedol aspon raz denne teple jedlo...
teraz viacej z nostalgie sa vraciam k tymto jedlam, ale aj preto, ze clovek pochopil, ake boli tie nase zakladne jedla jednoduche a predsa dobre!
Som tu rada medzi vami ze sa nilene clovek pouci, ale aj zasmeje!
praveze som bola aj ja prekvapena, ze sa to uz nepestuje. ja ako mala pamatam, ze sme ju pestovali na lanoch pola a ozaj iba pre prasiatka, iba mama obcas z nej nieco dobre navarila, hoci sme sa s tym vtedy nechvalili, lebo sa to povazovalo za jedlo prasiatok, hehe... aka skoda ale dobre, ze sa k veciam co boli znova vraciame...
Cheers, pozdravujem ta na dialku!
=ako dlho zijez v cudzine- si tam natrvalo?
Pozdrvujem ta!
Neboj, recepty tu ostanu. hugs!
a verim, ze tato polievocka bude stalaicou aj vo vasej kuchyni.
Ked ju budes servirovat "NJ domorodcom" neuveria z coho si ju pripravila a pre tych fajnovych urob ako krem :).