Liptovské lokše

egreska - fotkaegreska, 27. januára 2010
Liptovské lokše
Foto: egreska

Suroviny

LOKŠE:




Postup

  1. 1

    Urobime si cesto ako na zemiakove placky (mozno trošičku hustejšie),Plech vymastime mastou a cesto rozotrieme ,mozeme dat trošku masti aj na vrch.Dame upiect na 200 st ,pečieme asi 40 min.Ked mame babu upečenu,nakrajame ju na male štvorčeky.Dame zovret vodu do hrnca a babu par minut povarime.Do misky pripravime bryndzu,pridame scedenu babu,pažitku a polejeme rozpustenym maslo,premiešame a podavame s kyslým mliekom.

Diskusia k receptu

praezision
Často chodím na Liptov, ale o takomto recepte som nielenže nepočula, ale som ho ani nikdy nejedla, je to zvlášna kombinácia, ale kto má rád zemiakové placky a bryndzové halušky tak to má vlastne 2v1. Vyskúšam.
egreska
My to robievame odjakživa takze sme na to zvyknutí a chutí nam to,dufam ze aj vam bude.
honestka
aky je vyznam, ze sa harula povari?
nestrati to chut? ved prave co ma "baba" specificke sa vo vode strati nie/; a potom aj ta chrumkavost zmizne.
prosim o odpoved, kto to ozaj vari. dakujem
egreska
honestka,ta baba v rure trochu vyschne a je chrumkava,ked sa da na chvilu do vody,samozrejme ze chrumkavost zmizne ale zostane štavnata a o to ide.Potom sa pekne spojí s bryndzou a maslom.Nikdy sme to nerobili zo suchej baby,tak ma to naučila moja mama,a tak predavam dalej.
sjuz
To je sranda - este som nevarila placky:) - ale kedze - egreska mas naozaj originalne recepty - samozrejme vyskusam :) !
sjuz
Inak - egreska - moj manzel sa narodil v ruzomberku :)
jeho rodicia teraz byvaju v Dolnom Kubine..takze tam pomerne casto chodime. Aj do Zazrivej - kde ma dvoch strykov na lazoch - pasu ovecky, robia korbace a udia syry...:)
egreska
No je to taky trošku netradičny recept,vela ludí tomu neverí ze to moze byt jedle :-)) ale naša mama to robí cely život tak my sme na to zvyknutí.Treba raz vyskušat a uvidiš čo ti doma povedia :-)) Tak sme s manželom krajani? to mate super ze mate take vyrobky z prvej ruky,paraada,treba na jar prist nabrat čerstvu bryndzu,syry a vyvarat:-)) Teším sa, ze sa ti moje recepty pačia..
babidka
som vychodniarka a aj tu sa vselico "cudne " vari ale taky recept som este nevidela . Velmi zaujimave , urcite ho skusim . nalesnik alebo malecnik ako sa u nas baba vola sa tu odjakziva jedol iba s kyslym ci sladkym mliekom . este ma zaujima kolko asi toho cesnaku a cibule treba dat aby velmi "nevycnievali" a neprebili chut bryndze .tak na porciu pre 2 ludi .
egreska
babidka ,davam jednu strednu cibulu a par stručikov cesnaku,zaleží či mate radi cesnak alebo nie.my mame ,tak davam 4-5 stručikov,ale kludne daj menej.Mam rada taketo "zvlaštne" jedla,tak šup sem s nimi,na vychode ich musite mat kopec :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia