Recepty, kde je petrzlenova
Blesková vajíčková polievka
Do hrnca dáme maslo a múku a usmažíme zápražku. Keď má svetlohnedú farbu, pridáme vajcia...
Mandľové zemiaky
Očistené zemiaky nakrájame na kocky, pridáme na oleji upražené mandle, osolíme a okoreníme. Ďalej...
Prívarok zo zelenej fazuľky
Mladým fazuľovým strukom odrežeme špičky, pokrájame ich na kúsky a v slanej vode uvaríme.
Mrkvový prívarok
Umytú očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky. Vložíme ju do vriacej osolenej vody a uvaríme...
Karfiolový prívarok
Očistený a umytý karfiol aj s pokrájanými mladými listami dáme variť do vody.
Pikantná pfeffer omáčka
Do výpeku z mäsa pridáme olej a orestujeme korenie. Do výpeku pridáme brandy, smotanu a...
Šošovicový šalát
Šošovicu uvaríme, scedíme a necháme vychladnúť. Potom pridáme uvarené, nastrúhané vajcia, nastrúhanú
uhorku a...
Guľky z mletého mäsa v omáčke
K mletému mäsu pridáme na troche tuku urestovanú pokrájanú cibuľu, soľ, žemle, všetko dobre...
Žemľová knedľa
Žemle nakrájame na kocky. Mlieko uvedieme do varu a odstavíme. V horúcom mlieku ušľaháme vajcia,...
Zemiakové kroketky
Olúpané zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka a prelisujeme. Pridáme žĺtky, hrubú múku, štipku...
Zelerová polievka so smotanou
Zeler nakrájame na plátky a uvaríme v 1, 25 l vody domäkka. Potom ho rozmixujeme a...
Zelená fazuľka s paradajkami
Fazuľku umyjeme, nakrájame a dáme na olej, pridáme paradajky – sparené a olúpané, pokrájané...
Pórová polievka s palacinkou
V mlieku uvaríme mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme na drobno nakrájané zemiaky a na kolieska...
Syrové rizoto z pšena
Pšeno niekoľko krát sparíme. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme odkvapkané pšeno, cesnak a...
Polievka z kapra
Očistené a opláchnuté hlavy a vnútornosti z kapra uvaríme každé zvlášť v mierne osolenej vode. Z...
Syrové očarenie
Syr a salámu postrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme na drobné kocky pokrájané uhorky, vajcia uvarené
natvrdo,...
Kurací šalát so syrom
Na oleji opečené, osolené a okorenené kuracie prsia necháme vychladnúť a zmiešame so syrom, paradajkami...
Šunkovo–syrová podkova s hubami
Lístkové cesto rozvaľkáme ako na závin. Údené mäso nadrobno rozsekáme, pridáme nakrájané, v...
Pečená hus s citrónovo–datľovou plnkou
Rúru predhrejme na 180 stupňov Celzia. Vyberieme drobky z husi a narežeme kožu. Dobre...
Filet zo zubáča s krevetovou omáčkou
Krevetová omáčka:
Nakrájame si pór na jemné pásiky. Na panvici rozpustíme maslo na ktorom speníme pór,...
Čertovská omeleta
Na oleji urestujeme kolieska klobásy, pridáme nakrájané feferónky, kapie a premiešame. Túto zmes zalejeme
vajcami...
Králik v plnke
Králika rozdelíme na porcie a osolíme. Žemle namočíme do mlieka. Slaninu a cibuľu pokrájame na...
Cesnaková krúpová polievka
Krúpy opražíme dozlatista na masti, zalejeme ich vodou, osolíme a varíme domäkka.
Žobrácka chlebová polievka
Do 1 l vody alebo vývaru z kostí dáme chlieb, cesnak rozotrený so soľou, najemno...
Staročeská bramboračka
Najskôr si uvaríme krúpy, fazuľu a pohánku. Na masle osmažíme nakrájanú cibuľu a nastrúhanú koreňovú...
Pečené jahňacie koleno na čiernom pive s karlovarskou knedľou
Predvarené kolená dáme na plech s nakrájanou cibuľou a nasekaným cesnakom a trochou vývaru. Zaprášime
paprikou, ...
Huspenina
Paprčky, kožu a kus hlavy vložíme do vriacej octovej vody, ktorá by mala mäso prekrývať...
Toasty s párkami
Plátky chleba opečieme z oboch strán. Z jednej strany natrieme horčicou, posypeme nadrobno nakrájanou cibuľou...
Toasty
Mäso pomelieme a ochutíme najemno nakrájanou cibuľou, čiernym korením, horčicou, kečupom a premiešame.
Pečený pstruh s pečenými zemiakovými dukátikmi
Pstruhy osolíme, obalíme do hladkej múky, poukladáme na plech, potrieme roztopeným maslom alebo olejom,...
Bifteky s rokfortom
Dobre odležanú sviečkovicu umyjeme, odblaníme a nakrájame na rezne. Zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme...
Štuchané zemiaky
Zemiačiky uvaríme v osolenej vode , keď sú mäkké zlejeme vodu, pridáme maslo a petržlenovú...
Blesková vajíčková polievka
Do hrnca dáme maslo a múku a usmažíme zápražku. Keď má svetlohnedú farbu, pridáme vajcia...
Mandľové zemiaky
Očistené zemiaky nakrájame na kocky, pridáme na oleji upražené mandle, osolíme a okoreníme. Ďalej...
Prívarok zo zelenej fazuľky
Mladým fazuľovým strukom odrežeme špičky, pokrájame ich na kúsky a v slanej vode uvaríme.
Mrkvový prívarok
Umytú očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky. Vložíme ju do vriacej osolenej vody a uvaríme...
Karfiolový prívarok
Očistený a umytý karfiol aj s pokrájanými mladými listami dáme variť do vody.
Pikantná pfeffer omáčka
Do výpeku z mäsa pridáme olej a orestujeme korenie. Do výpeku pridáme brandy, smotanu a...
Šošovicový šalát
Šošovicu uvaríme, scedíme a necháme vychladnúť. Potom pridáme uvarené, nastrúhané vajcia, nastrúhanú uhorku a...
Guľky z mletého mäsa v omáčke
K mletému mäsu pridáme na troche tuku urestovanú pokrájanú cibuľu, soľ, žemle, všetko dobre...
Žemľová knedľa
Žemle nakrájame na kocky. Mlieko uvedieme do varu a odstavíme. V horúcom mlieku ušľaháme vajcia,...
Zemiakové kroketky
Olúpané zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka a prelisujeme. Pridáme žĺtky, hrubú múku, štipku...
Zelerová polievka so smotanou
Zeler nakrájame na plátky a uvaríme v 1, 25 l vody domäkka. Potom ho rozmixujeme a...
Zelená fazuľka s paradajkami
Fazuľku umyjeme, nakrájame a dáme na olej, pridáme paradajky – sparené a olúpané, pokrájané...
Pórová polievka s palacinkou
V mlieku uvaríme mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme na drobno nakrájané zemiaky a na kolieska...
Syrové rizoto z pšena
Pšeno niekoľko krát sparíme. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme odkvapkané pšeno, cesnak a...
Polievka z kapra
Očistené a opláchnuté hlavy a vnútornosti z kapra uvaríme každé zvlášť v mierne osolenej vode. Z...
Syrové očarenie
Syr a salámu postrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme na drobné kocky pokrájané uhorky, vajcia uvarené natvrdo,...
Kurací šalát so syrom
Na oleji opečené, osolené a okorenené kuracie prsia necháme vychladnúť a zmiešame so syrom, paradajkami...
Šunkovo–syrová podkova s hubami
Lístkové cesto rozvaľkáme ako na závin. Údené mäso nadrobno rozsekáme, pridáme nakrájané, v...
Pečená hus s citrónovo–datľovou plnkou
Rúru predhrejme na 180 stupňov Celzia. Vyberieme drobky z husi a narežeme kožu. Dobre...
Filet zo zubáča s krevetovou omáčkou
Krevetová omáčka: Nakrájame si pór na jemné pásiky. Na panvici rozpustíme maslo na ktorom speníme pór,...
Čertovská omeleta
Na oleji urestujeme kolieska klobásy, pridáme nakrájané feferónky, kapie a premiešame. Túto zmes zalejeme vajcami...
Králik v plnke
Králika rozdelíme na porcie a osolíme. Žemle namočíme do mlieka. Slaninu a cibuľu pokrájame na...
Cesnaková krúpová polievka
Krúpy opražíme dozlatista na masti, zalejeme ich vodou, osolíme a varíme domäkka.
Žobrácka chlebová polievka
Do 1 l vody alebo vývaru z kostí dáme chlieb, cesnak rozotrený so soľou, najemno...
Staročeská bramboračka
Najskôr si uvaríme krúpy, fazuľu a pohánku. Na masle osmažíme nakrájanú cibuľu a nastrúhanú koreňovú...
Pečené jahňacie koleno na čiernom pive s karlovarskou knedľou
Predvarené kolená dáme na plech s nakrájanou cibuľou a nasekaným cesnakom a trochou vývaru. Zaprášime paprikou, ...
Huspenina
Paprčky, kožu a kus hlavy vložíme do vriacej octovej vody, ktorá by mala mäso prekrývať...
Toasty s párkami
Plátky chleba opečieme z oboch strán. Z jednej strany natrieme horčicou, posypeme nadrobno nakrájanou cibuľou...
Toasty
Mäso pomelieme a ochutíme najemno nakrájanou cibuľou, čiernym korením, horčicou, kečupom a premiešame.
Pečený pstruh s pečenými zemiakovými dukátikmi
Pstruhy osolíme, obalíme do hladkej múky, poukladáme na plech, potrieme roztopeným maslom alebo olejom,...
Bifteky s rokfortom
Dobre odležanú sviečkovicu umyjeme, odblaníme a nakrájame na rezne. Zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme...
Štuchané zemiaky
Zemiačiky uvaríme v osolenej vode , keď sú mäkké zlejeme vodu, pridáme maslo a petržlenovú...