Obed zo záhradky fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 19. júna 2012

Leto je tu,vonku je horúco a tak som varila len taký ľahký zeleninový obed.Mám veľmi rada toto obdobie,ked len vybehnem do záhrady,natrhám a varím.Všetko Zobraziť celý popisLeto je tu,vonku je horúco a tak som varila len taký ľahký zeleninový obed.Mám veľmi rada toto obdobie,ked len vybehnem do záhrady,natrhám a varím.Všetko čerstvé a bez chémie. Robila som bôb a zeleninovú polievku s krupicovými haluškami.

30 minút
príprava

Suroviny

Polievka:
 ,hrášok,kareláb,nové zemiaky,
 ,vegeta bez glutamanu
Halušky:
1  pl
3  pl
1  kus
 nasekaná




Postup

  1. 1

    Všetku pripravenú zeleninu som očistila,nakrájala,vylúskala,dala do hrnca spolu s vňaťou ligurčeka,zeleru,posolila,zaliala vodou a podusila do mäkka.

    Obed zo záhradky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked bola zelenina mäkká,doliala som vodu podľa potreby,dosolila,dochutila a pripravila som si halušky.

    Obed zo záhradky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na halušky som dala do misky 1 pl masti.

    Obed zo záhradky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som vajce a rozmiešala.

    Obed zo záhradky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som pridala 3 pl krupice a vymiešala cestíčko.Nesmie byť husté,lebo halušky by boli tvrdé.

    Obed zo záhradky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec pridám petržlenovú vňať,posekanú pažítku a trošku soli,tak medzi prsty,ešte raz premiešam a malou lyžičkou hádžem do variacej polievky halušky,povarím ešte kým halušky nezmäknú,asi 5-8 minút,dochutím ešte čestvou petržlenovou vňaťou a pažitkou.

    Obed zo záhradky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Druhý chod.: dusené nové zemiaky s bôbom.Poznáte túto strukovinu?V mojom okolí to už nepestuje nik iba ja a veľa ľudí ani nevie čo to je.My sme to doma vždy mávali,ja som na tom vyrástla a vždy ked ho sadím,teším sa až ho budeme jesť.Najlepší je len uvarený v posolenej vode,je to taka závislosť ked začnem,nemôžem prestať,ako oriešky. No a dnes som ho podusila so zemiakmi.Takže na troche masti zapením cibuľu,pridám na kolieska pokrájané nové zemiaky,vylúpaný bôb,posolím pokorením ml. čier. korením,pridám posekanú petržlenovú vňať,posekanú pažítku a udusím do mäkka.To je cele.Za polhodinu máte kompletný obed zo záhrady,z ktorého zaručene nebudete unavení hodinu odfukovať.:-)))

Diskusia k receptu

izabella929
@Margaretka28 , ja mám tiež záhradu a robím tieto polievočky veľm i rada, lebo nám chutia už len preto, že je to mladučké a je to naše...ale novú cibuľku opražím na masle, prdám pokrájanú zeleninku, pridám na špic noža červenú papriku a podlejem vodou...potom dochutím bylinkami..najradšej mám do nej strúhané cesto..hrúbá múka a vajce...nastrúham priamo do polievky....aj tvoje jedlo je veľmi zaujímavé...))
izabella929
a ten bôb, to je vylúpaný veľký, čo sa ťahá po plote? taký pestujem aj ja...ale pestujem aj druhý druh ma palice a to je strakatý a tiež sa varí iba krátko...varievam z neho polievku na kyslo so smtankou a posypanú kôprom..
mracik9
margaretka28,joj aký musel byť ten obedík dobručký,ale bob som v živote nejedla a ani neviem ako vyzerá,našla som recept do ktorého sa pridával,ale nikde som ho nenašla tak som to vzdala.
margaretka28
@izabella ,ked robím so strúhaným cestom,tiež robím ako ty len bez papriky,ale ked dávam krupicové halušky,dusím len na vode,aby nebola mastná,lebo halušky sú s masťou a tie omastia aj polievku.
margaretka28
@izabella ,toto je ten bôb,foto je od @babkamt ,dúfam že sa neurazí,že som si ho požičala na ilustráciu,len som chcela,aby si vedela ako to vyzerá,to čo myslíš ty bude asi veľká fazuľa u nás jej hovoríme bôbôvica a ťahá sa po plote,alebo jej robíme také vedenie zo špagátu.
margaretka28
@mracik9 ,bôb je nenáročná strukovina,ja ho pestujem každý rok,seje sa skoro na jar,podobne ako hrášok a potrebuje akurát dosť vlahy a občas ho napádajú vošky,ale tento rok ho obišli.:-)
afataga
no tak teraz si trafila presne na strunu mojho muzicka :-) ja na polievky moc nie som a bob poznam, pestovala ho babka, ale nikdy nechutil, sto ludi, sto chuti :-)
margaretka28
áno stačí ak je celkom mladučký,to znamená aj vo vnútri zelený,udusí s rýchlo.Ak je už starší a tvrdší,varí sa dlhšie,ale to je už aj vo vnútri taký šedohnedý a sypký ako gaštany.
danda3
Teda, bôb som nejedla ani nepamätám, mamina ho mávala v záhrade a keď ho urobila, bola to tá najlepšie pochúťka, každý rok sme sa naň tešili. Na takýto obed by si ma nalákala raz dva.♥
braxi
kde zoženiem semeno bôbu? pamätám si ho ako ho babka varila v slanej vode a mne veľmi chutil...ozaj často bolo na rastline vošky...
margaretka28
@braxi , semeno bôbu zoženieš v každom dobrom záhradkárstve,dostať ho kúpiť a ak ho nemajú,tak len preto že ľudia nepýtajú,naozaj to už málokto sadí.
tori111222
toto je perfektný bôbik..ja tiež sadím všelijaký bôb, a teším sa keď ho idem do kukurice oberať, celá som doškriabaná, a potom keď ho lúskam "cepujem" ,ale to až na jeseň.. zlatá jeseň, zlaté časy, zlaté detstvo..som si trošku zaspomínala...:D))
ebaka
u nás zásadne sadil,oberal a varil bôb otec....ako deti sme zbožňovali len uvarený ...pekná spomienka,dákujem
jody
Bôb nie je fazuľa. Neviem, či je ho tiež viacero odrôd, ale náš má čiernobiele kvety. Mladý pečený je fantastický.
seanka
Tiež pestujem bôb, ale pečený som ešte nejedla. @jody , môžeš napísať recept, alebo aspoň popísať v diskusii?
margaretka28
@jody ,ja netvrdím,že bôb je fazuľa a poznám tiež len ten jeden druh s čiernobielimi kvetmi,pečený som tiež ešte nejedla,ale najradšej mám uvarený v slanej vode.:-)
jelenik
vcera som varila bob z minulorocnej urody /zmrazeny/. Najprv uvarim vo vode /na noc namocim ako fazulu do vody, ktoru potom zlejem/, po vychladnuti osupem, osolim, pridam cervenu mletu papriku a dam na osmazenu cibulku podusit. Zalejem trochou vody, pridam 2-3 bobkove listy a par guliciek cierneho korenia /aby sa nestalo, ze ho pri jedeni prehryznete, zaviazem do kuska obvazu/. Ked je uz bob uplne makky tak zahustim mukou rozhabarkovanou v mlieku a na zaver dam smotanu. Podavam s haluskami, ci s cestovinou. A bob mame radi aj len tak uvareny v slanej vode. Je to pochutka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia