Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka fotorecept
Foto: sracz
Tento recept je formou prejavu veľkej lásky mojej milovanej babičky „lady Ann“ ku mne. Vynikajúca kuchárka a „veľký Človek“, výška 147 cm, hmotnosť 37 Zobraziť celý popisTento recept je formou prejavu veľkej lásky mojej milovanej babičky „lady Ann“ ku mne. Vynikajúca kuchárka a „veľký Človek“, výška 147 cm, hmotnosť 37 kg aj s „cigánkami“ na nôžkach. Rada mi vyvárala a ešte radšej sa pozerala ako jem. Čo by adolescent, padalo jedlo do mňa ako „... do krytu“ a „ľigal som šicko jak kačka nokerľe“. Činky „svišťali“ a lady s obdivom vravievala „Kotňak Ferko čviči a muši jesc veľo a veľke“! Takto dbala o moju racionálnu výživu. Preto mi karfiól aj vyprážala v celku.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks stredný |
|
podľa potreby g |
|
3÷4 ks, čerstvé |
|
1÷2 PL, čerstvé |
|
4÷6 PL, jemná na vyprážanie |
|
0,1÷0,2 l, (slnečnicový, kukuričný) na vyprážanie |
|
Na pampúšiky: | |
podľa potreby porcie |
|
3÷4 PL, čerstvá |
|
1÷1,5 PL strúhaný |
|
podľa potreby štipka |
|
podľa potreby porcie, alebo bechamelová |
|
Postup
-
1
obdoba vyprážaného karfiólu rozobraného na ružičky; karfiól zbavený listov (hlúbik, odrezaný na úrovni spodnej hrany hlávky, odložíme „na potom“ do polievky) umyjeme, osušíme a vložíme na 14´do vriacej osolenej vody.
-
2
Uvarenú hlávku vyberieme z vody pomocou sitka a hlúbikom „nadol“ necháme odkvapkať.
-
3
do pracovných misiek si pripravíme 3 čerstvé vyšľahané vajíčka s 1÷2 PL surového mlieka, štipkou soli a jemnú strúhanku.
-
4
odkvapkaný karfiól uložíme do misky s vyšľahaným vajíčkom,
-
5
potom ho rukou nadvihneme a pomocou lyžice pooblievame aj na ostatných plochách. Nežne ho obsypeme jemnou strúhankou
-
6
a obratne vypražíme v dostatočnom množstve horúceho oleja;
-
7
nezabudneme ani na jeho boky, ktoré vyprážame „odvaľovaním“ po obvode hrnca (preto nevyprážame v panvici).
-
8
do zvyšku vajíčok vsypeme aj zvyšok strúhanky, pridáme 1 PL tvrdého strúhaného syra alebo oštiepku, štipku jedlej sódy bicarbóny a čerstvú petržlenovú vňať (3÷4 PL). – „holé“ petržlenové vetvičky nevyhodíme, ale použijeme ich posekané do polievok, prívarkov alebo pod dusené mäsá, či vysušené do domácej vegety - .
-
9
premiešame, lyžicou naporcujeme, do horúceho oleja rozložíme
-
10
a po obidvoch stranách vypražíme chutné pampúšiky.
-
11
Servírovanie: na plytkých tanieroch s tatárskou alebo studenou bechamellovou omáčkou, alebo – zvlášť pre deti, čvorgľov, kotňakov a inú drobnú háveď – so zemiakovou kašou, zemiakovými hranolčekami a kompótom; pre moju krajčiu 0,5 som urobil bechamell sós s čerstvo postrúhaným chrenom a sebe zálievku s nivou. Variantov je „haďabej“, iniciatíve sa medze nekladú a koľko ľudí, toľko chutí!
Diskusia k receptu