Vyprážaný karfiól lady Ann pre kotňaka fotorecept
Tento recept je formou prejavu veľkej lásky mojej milovanej babičky „lady Ann“ ku mne. Vynikajúca kuchárka a „veľký Človek“, výška 147 cm, hmotnosť 37 Zobraziť celý popisTento recept je formou prejavu veľkej lásky mojej milovanej babičky „lady Ann“ ku mne. Vynikajúca kuchárka a „veľký Človek“, výška 147 cm, hmotnosť 37 kg aj s „cigánkami“ na nôžkach. Rada mi vyvárala a ešte radšej sa pozerala ako jem. Čo by adolescent, padalo jedlo do mňa ako „... do krytu“ a „ľigal som šicko jak kačka nokerľe“. Činky „svišťali“ a lady s obdivom vravievala „Kotňak Ferko čviči a muši jesc veľo a veľke“! Takto dbala o moju racionálnu výživu. Preto mi karfiól aj vyprážala v celku.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 2 ks stredný |  | 
| podľa potreby g |  | 
| 3÷4 ks, čerstvé |  | 
| 1÷2 PL, čerstvé |  | 
| 4÷6 PL, jemná na vyprážanie |  | 
| 0,1÷0,2 l, (slnečnicový, kukuričný) na vyprážanie |  | 
| Na pampúšiky: | |
| podľa potreby porcie |  | 
| 3÷4 PL, čerstvá |  | 
| 1÷1,5 PL strúhaný |  | 
| podľa potreby štipka |  | 
| podľa potreby porcie, alebo bechamelová |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    obdoba vyprážaného karfiólu rozobraného na ružičky; karfiól zbavený listov (hlúbik, odrezaný na úrovni spodnej hrany hlávky, odložíme „na potom“ do polievky) umyjeme, osušíme a vložíme na 14´do vriacej osolenej vody.   
- 
                                                    2
                                                    Uvarenú hlávku vyberieme z vody pomocou sitka a hlúbikom „nadol“ necháme odkvapkať.   
- 
                                                    3
                                                    do pracovných misiek si pripravíme 3 čerstvé vyšľahané vajíčka s 1÷2 PL surového mlieka, štipkou soli a jemnú strúhanku.   
- 
                                                    4
                                                    odkvapkaný karfiól uložíme do misky s vyšľahaným vajíčkom,   
- 
                                                    5
                                                    potom ho rukou nadvihneme a pomocou lyžice pooblievame aj na ostatných plochách. Nežne ho obsypeme jemnou strúhankou   
- 
                                                    6
                                                    a obratne vypražíme v dostatočnom množstve horúceho oleja;   
- 
                                                    7
                                                    nezabudneme ani na jeho boky, ktoré vyprážame „odvaľovaním“ po obvode hrnca (preto nevyprážame v panvici).   
- 
                                                    8
                                                    do zvyšku vajíčok vsypeme aj zvyšok strúhanky, pridáme 1 PL tvrdého strúhaného syra alebo oštiepku, štipku jedlej sódy bicarbóny a čerstvú petržlenovú vňať (3÷4 PL). – „holé“ petržlenové vetvičky nevyhodíme, ale použijeme ich posekané do polievok, prívarkov alebo pod dusené mäsá, či vysušené do domácej vegety - .   
- 
                                                    9
                                                    premiešame, lyžicou naporcujeme, do horúceho oleja rozložíme   
- 
                                                    10
                                                    a po obidvoch stranách vypražíme chutné pampúšiky.   
- 
                                                    11
                                                    Servírovanie: na plytkých tanieroch s tatárskou alebo studenou bechamellovou omáčkou, alebo – zvlášť pre deti, čvorgľov, kotňakov a inú drobnú háveď – so zemiakovou kašou, zemiakovými hranolčekami a kompótom; pre moju krajčiu 0,5 som urobil bechamell sós s čerstvo postrúhaným chrenom a sebe zálievku s nivou. Variantov je „haďabej“, iniciatíve sa medze nekladú a koľko ľudí, toľko chutí!   


 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
                                                        
                                                     
 


Diskusia k receptu