Foto: pusta
Toto ragú je z bravčového pliecka, koreňovej zeleniny, jarnej cibuľky, chilli papričky, zeleného hrášku, okorenené čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou, chuť Zobraziť celý popisToto ragú je z bravčového pliecka, koreňovej zeleniny, jarnej cibuľky, chilli papričky, zeleného hrášku, okorenené čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou, chuť doladená citronovou šťavou. Výsledná chuť má byť jemne slano-sladko-kyslá a ľahko pikantná. Podávala som so slovenskou ryžou, bezlepkové diéty zvolia inú vhodnú prílohu, lebo slovenská ryža je vlastne cestovina v tvare ryže.
porcie
príprava
na 90 - 100 °C
Suroviny
300 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1/2 zväzku |
|
50 g |
|
50 g |
|
1/2 ks (feferónka) |
|
z 1/2 citróna |
|
1 - 2 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
1/2 CL |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
250 ml/+ hrnček |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Koreňovú zeleninu som nakrájala na kocky, mrkvu a petržlen na kolieska.
-
2
Mäsko som pokrájala na kocky.
-
3
Opražila som ho sprudka neosolené na rozpálenom oleji takmer do hneda. Ked bolo mäsko opražené, osolila som ho, pridala som cibuľu a chvíľku restovala všetko spolu. Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou.
-
4
Kým sa mäsko pražilo, pokrájala som na kolieska jarnú cibuľku a posekala som na drobno chilli papričku.
-
5
Mäsko som podliala trochou vody a dusila prikryté asi hodinu za občasného premiešania. Priebežne ho treba podliať vždy iba trochou horúcej vody a takmer vydusiť na tuk, v závere má byť len málo šťavy.
-
6
Ked bolo mäsko skoro mäkké, pridala som scedenú pokrájanú zeleninku a dusila som spolu asi 15 minút, zeleninka má zostať trocha al dente, nesmie sa rozvariť - cca 15 minút.
-
7
Kým sa mäsko so zeleninkou dusilo, na rozpálenom oleji som opražila slovenskú ryžu.
-
8
Zaliala som ju 1 a 1/2 násobným množstvom vriacej vody /dajte pozor, aby ste sa neobarili, lebo dôjde k prudkému varu!/, osolila a prikryté pokrievkou som dusila na miernom plameni do mäkka - cca 15 minút postačí.
-
9
Počas dusenia slovenskej ryže som dokončila mäsko. Pridala som jarnú cibuľku, chilli papričku, zelený hrášok a už som to len prehriala.
-
10
Do ragú som pridala citronovú šťavu a bolo hotovo.
-
11
Na tanieri som spravila hniezdo zop slovenskej ryže, ktoré som posypala posekanou petržlenovou vňaťou a do stredu som dala ragú. Chuť ragú má byť jemne sladko-kyslo-slaná a ľahko pikantná. Bezlepková diéta zvolí inú vhodnú bezlepkovú prílohu.
Diskusia k receptu