Foto: amandi
Tento vynikajúci recept mám od Evičky Ml. a jej manžela MUDr. Denča Ml. Keď som to ochutnala prvý krát, vedela som, že niečo tak Zobraziť celý popisTento vynikajúci recept mám od Evičky Ml. a jej manžela MUDr. Denča Ml. Keď som to ochutnala prvý krát, vedela som, že niečo tak skvelé nemôže v mojej špajzi chýbať. Po prvom pokuse som povedala - nikdy viac, lebo je to ozaj veľmi prácny recept. No keď za pár týždňov zmizlo všetko, čo som porobila, nedalo mi, a pustila som sa do toho znova. Totiž, žiadna, ktorú mi známi donielsli z rôznych kútov Bulharska, nechutí tak skvele, ako táto moja, vlastne Denčova :)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg (čerstvá) |
|
1 kg |
|
1,7 dl |
|
1 dl |
|
1 PL (lisovaný) |
|
250 g |
|
1 viaz. |
|
1 PL - zarovnaná |
|
5 ks |
|
7 - 10 zrniek |
|
Postup
-
1
Kapiu opečieme na grile alebo na šporáku na platni. Dáme do hrnca s vrchnákom, aby sa sparila, potom ošúpeme od kože a vyčistíme od jadier a stopky. Nakrájame ju na dlhé plátky. Paradajky sparíme a nakrájame na drobno bez šupky. Feferónky očistíme od jadier a rozpolíme. Do širokého hrnca si nalejeme olej a ocot, dáme variť na platni, keď to začne bublať pridáme feferónky a pečieme cca 10 min., kým nezbelejú. Potom pridáme paradajky, povaríme asi 20 min., pridáme kapiu a 7 - 10 zrniečok čierneho korenia. Varíme za stáleho miešania asi 2 hodiny, kým sa nevyparí voda. Musí to byť husté. 10 min. pred vypnutím pridáme cukor, cesnak, soľ, petržlenovú vňať a vypneme. Necháme postáť na platni nezakryté. Po vychladnutí dávame do pohárov a sterilizujeme 10 min.
Pri nakupovani v obchode /merkur/ som si vsimla lutenicu v regali.Hned som po nej siahla a myslela som na tu tvoju. Vyskusali sme ju s mamou na chlebe s kacacou mastou a bola fantasticka.
Tvoja domaca ljutenica musi byt este lepsia.
Dakujem za tvoju dobrotku, v lete ju vyskusam spravit :)