Dubáková nátierka fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. novembra 2012
Dubáková nátierka (fotorecept)
Foto: pusta

Mala som drobnejšie polámané sušené dubáky, mohla som si ich nechať na prevoňanie omáčok, ale napadlo ma spraviť z nich nátierku. Nápad bol na svete a potom to už išlo samo od seba, s výsledkom som bola nadmieru spokojná, opiekla som chlieb v trúbe na sucho a chutná večera bola na stole. Ak sa Vám recept zapáči, vyskúšajte ho!

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrsť (alebo iné huby aj čerstvé alebo mrazené)
1 ks (malá)
1 strúčik, podľa chuti aj viac
podľa chuti
100 g (nastrúhaný)
podľa chuti
podľa chuti (čerstvé)
podľa chuti
100 g (alebo Perla)
1 PL
1 PL (na restovanie dubákov)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Úlomky sušených dubákov aj s tými malými dubákmi som namočila do teplej vody na 30 minút, aby zmäkli. Môžete použiť aj iné huby, či už zmrazené alebo čerstvé. Je to dobrý nápad, ako chutne pripraviť práve úlomky sušených húb.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľku som pokrájala na kocky.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vytlačila som šťavu z citróna.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posekala som petržlenovú vňať.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici som rozohriala olej a maslo.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orestovala som cibuľu do sklovita.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som namočené dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a udusila som ich do mäkka, osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, dochutila som ich citrónovou šťavou - asi 10 minút. Pridala som ešte malý oriešok masla, potom sa pekne lesknú. Potom som ich nechala vychladnúť.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zatiaľ som rozotrela strúčik cesnaku nožom.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nastrúhala som syr, nám chutí tekovský salámový údený, ale môžete použiť tvrdý syr podľa vlastného výberu.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V kelímku od Perly (ja si ich odkladám) som zmiešala pripravené dubáky so zmäknutým maslom a cesnakom.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som nastrúhaný syr.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Všetko som dôkladne premiešala.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotovú nátierku som preložila do inej nádobky a kým som pripravila opečené hrianky a čaj, nátierku som odložila do chladničky

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dubákovú nátierku som natrela na vychladnuté opečené hrianky, posypala som ich posekanou petržlenovou vňaťou a podávala som s ovocným čajom, ale viem si ju predstaviť aj so pohárom studeného mlieka.

    Dubáková nátierka (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
vynikajúca večera , dakujem za námet mám nejake dubáky aj v mrazničke tak to vyskúšam @pusta zasa si ma nakrmíla dík .Tie hranky sú super k tomu a ešte k tomu pečený čajíček to je ale lahôdka...
ja staršie a ten drobizg mixujem na malom kávovom mixéri a používam to ako korenie do polievok, omáčoi i na pražnicu. Ale aj tak toto vyskúšam.
ja si ju viem predstavit aj s poharom vinka :-) vyborny napad, len taka mala poznamocka, kedysi som citala od nejakeho odbornika na huby, ze huby sa vzdy maju restovat na masti, preco uz si nepamatam, ale ja to tak robim, susenych hub mame dost, tak vyskusam
@dodo46 , tiež meliem hubový drobizg na kávovom mlyčeku na jemnučký prášok a potom stačí len 1 malá lyžička na prevoňanie omáčok, či polievok, ale poslúži aj ako vynikajúce korenie na mäso, fašírky a inak. tu sa našli ale aj slušné malé kúsky, skúsila som ich použiť do nátierky a bola veľmi chutná.lpoteší ma veľmi, ak vyskúšaš. dakujem ti.
@afataga , aj ja si to viem predstaviť ako delikatesku aj k vínku, ako náplň do paštičiek, plnených vajec, rôznej zeleniny, tvrdých syrov, na jednohubky, atd. myslím, že restovanie húb na masti je dobré najmä pri rýdzikoch, potom chutia ako pečené mäsko. najčastejšie na masti sa pripravujú ako polotovar, napr. do mrazáku, ale i do fliaš. tu je však syr, tak som volila maslo, ale ty môžeš aj masť...dakujem ti.

Pridaj komentár k receptu: