Huspenina fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 2. apríla 2011
Huspenina (fotorecept)
Foto: ancicka

Huspenina,studeno,studzenina,kočonina,ale ešte možno viac má táto pochúťka mien.Je to tradičné jedlo,ktoré sa robí na celom Slovensku .Keby sme chutnali ,tak každá by bolá iná.Ja Zobraziť celý popisHuspenina,studeno,studzenina,kočonina,ale ešte možno viac má táto pochúťka mien.Je to tradičné jedlo,ktoré sa robí na celom Slovensku .Keby sme chutnali ,tak každá by bolá iná.Ja jú robím takto.

10 minút
príprava
5 hod. minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
30 - 40 dkg
8 l
 podľa chuti
1 PL
6-8 zrniek
10 strukov
1-2 ks stredne veľká
Na ozdobu:
5 - 6 ks na tvrdo
 sterlizovaná
 a ocot




Postup

  1. 1

    Kolienko ,nožičky a kožky dám do hrnca, zalejem vodou a dám pozor,aby nezačala veľmi vrieť,lebo by polievka zmútnela.Ked začne vrieť, tak jú nechám iba bublinkovať na miernom ohni.Asi po pol hodine pozbieram z vrchu penu,ktorá sa vytvorí a pridám soľ, korenie ,cesnak,cibuľu.Takto bublinkujúca polievka vrie aspoň 5 hodín.Za ten čas vyvrie asi na polovicu.(Počas varenia nesmie sa dolievať voda ,aby polievka nestratila hustotu).Počas varenia polievku ochutnám,ak treba dosolím.

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si uvarim 5-6 vajec na tvrdo.

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je uvarená ,necháme vychladnúť,aby bola polievka letná.Zatiaľ čo sa polievka chladí ,pripravím si mištičky,do nich poukladám na kolieska nakrajané vajička,kapiu a vňať s petržlénu.Koleno a ostatok vyberiem s polievky ,kožku z kolena stiahnem a pokrajam.Mäsko porozdeľujem do mištičiek,na to aj drobné kožky a

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zajejem precedenov polievkou.Nechám v chlade stuhnúť.Ked je stuhnutá ,vyklopím na tanier a podávam s cibuľou ,octom a chlebom.

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
Huspenina, no tak tá by mala ísť na hrad k prezidentovi. Je to síce typicky zimné jedlo, ale veď sa to hneď zje a netreba to skladovať.
danculka
Ty,čo varíš a varíš,kedykoľvek to otvorím,Tvoj recept,,,huspeninka nemá chybu...
marienka44
@Ancicka ,ja zberam po vychladnuti aj usadeny tuk zufankou a este pouzijem papierovu servitku. Rozprestrem na povrchu a rychlo ju strhnem aj s tukom. Potom nie je mastna pri konzumacii. :-)
Ked sa vari, pridavam ako Ty , korenie a este bobkovy list. Na zaver, kde je uz odtucnena , pridam vela roztlaceneho cesnaku. V mistickach /taneroch ozdobím cervenou paprikou a cerstvo mletym korením. :-) Neviem preco, v mojej kuch. knihe je napisane , ze na zaciatku varu sa prida 1 PL octu do vody s masom.
kata50
@ancicka sme boli asi spolu v rade, keď rozdávali recepty a rozumy pre huspeninu. Presne tak robím aj ja. Je to výborný variant :-))
alenka0901
Podobne ako marienka 44 i ja po precedení huspeniny nechám trochu vychladnúť, potom pozbieram žufankou tuk a rozdelím do tanierov a nechám stuhnúť. Navrch potom len cibuľu, ocot a ml. papriku. Na začiatku varenia ocot a maslo nedávam.
ancicka
@marienka44 ,Ja som od mami bola naučena huspeninu dávať do tanierov,ale ked som varila ked už boli deti väčšie,tak nechceli jesť,pretože na povrchu sa vytvorila masť.Ja som si to vymyslela preto takto.Masť nezbieram,ona je jemna,lebo je vyvarena a vajíčko tam dodáva veľmi dobrú chuť,.Ked sa prevratí ,tak aj masť s chlebom sa vymaska.
arasidka
Naše národnorodinné žrádličko: Náš tata su machr! Veď ešte jeho nebohý deda Bedřich vravieval:" Vláďo, ty budeš jednou kuchař..." No nestalo sa tak na papieri , tj.de facto-de jure sa stal úplne niečim iným, o čom sa dedovi Bedřichovi ani nesnívalo, ale lásku k vareniu, zabíjačkám a všetkému, kde sa nože brúsia, zástera opasáva - to všetko zdedil v génoch. A huspeninku vie urobiť výstavnú. Kľudne by nás mohla reprezentovať aj na medzinárodných trhoch. Ale na rozdiel od tohoto receptu - nedáva do nej zeleninu. Nemáme radi nasladlú chuť mrkvy, robí sa iba s korením, množstvom cibule a cesnaku. Keď je už ten maglajz nachystaný v hrnci a všetky kostičky sa vyberú -pooblizujú,hodia do koša, pripraví sa veľký starodávny plech s dvomi ušami, naspodok plechu sa natlačí čerstvý cesnak a hooodne cesnaku , poukladá sa vybrané mäsko a tá strana, kde je iba chudé mäso, z tej si krájam ja, a tam, kde je rovnomerne rozložené všetko - i kožky , to je strana pre chlapov. A potom sa to zalieva pomaličky vrelým maglajzom. A do rána sa čaká, sadne - nesadne? Ale to je len taký riutál, lebo po tkom množstve paprč, kolien a bravčového mäsa musí sadnúť, aj keby bola v opozícii!A robia sa vždy dva veľké plechy, pekne sa to vychladnuté nakrája - hento Peťovi, totok babke, do tejto nádoby naložím pre švagra, a henten malý plech je pre syna Vladka - on to scohný za dva dny. A to ráno, keď vstávam, ovanie ma nádherná aróma octu a čerstvo nakrájanej cibuľky, a obaja moji hastroši sedia v kuchyni a prežívajú ranné orgie. Jasné, že Alan pri tom nemôže chýbať, veď to by ani pes potom nebol, keby ho to nelákalo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia