Recepty, kde je ks
Makarónový šalát
Makaróny uvaríme v slanej
vode. Z oleja, kečupu
a worcesterskej omáčky
uvaríme nálev, ktorý
necháme vychladnúť
a polejeme ním...
Plnené cannelloni
Kuracie mäso nakrájame
na malé kocky.
orestujeme ho na olivovom
oleji.
Syrová roláda
Ementál ponoríme do horúcej
vody až do zmäknutia,
potom ho rozvaľkáme
na doske a na alobale na
hrúbku asi 3...
Opité špekáčiky
Špekáčiky ošúpeme
a pozdĺžne narežeme asi
do dvoch tretín priemeru.
Poukladáme ich do hlbšieho
pekáča naprieč v 2 radoch,
rozrezanou...
Ražniči z diviaka
Mäso umyjeme, odblaníme,
nakrájame na kocky
a potrieme olejom, v ktorom
sme rozmiešali citrónovú
šťavu a potlčené borievky....
Srnčí guláš
Slaninu a ošúpanú cibuľu
nakrájame na menšie kocky,
cesnak ošúpeme a prelisujeme,
chlieb nastrúhame
a párky pokrájame na
kolieska...
Jelení guláš
Na masti speníme
nadrobno nakrájanú
cibuľu. Pridáme mäso
z diviny nakrájané na
kocky, soľ, papriku,
mleté korenie a...
Ostré rybie ražniči
Očistené porcie kapra čiastočne
odkostíme, osušíme,
prešpikujeme plátkami cesnaku,
okoreníme, poprášime
čili korením (mletou štipľavou
paprikou), nakrájame...
Kurča na plzenský spôsob
Kurča umyjeme, rozporciujeme
a usušíme. Zo všetkých
strán opražíme na rozohriatej
masti.
Tresčie závitky na diabolský spôsob
V miske zmiešame horčicu,
trocha korenia, posekanú
petržlenovú vňať a sardely,
ktoré sme najskôr vykostili
a prelisovali...
Makrely s chrenovou omáčkou
Makrely, ktoré sme vykostili,
prekrojili na polovice, posolili,
potreli olejom, upečieme
na rošte.
Kotlíkový guláš
Mäso nakrájame na rovnaké
kocky. Ošúpanú cibuľu a cesnak
nakrájame nadrobno.
Paradajky vložíme do vriacej
vody, po chvíli...
Sviečková na smotane
Oravskú slaninu pokrájame
a dáme opražiť na troške
oleja, pridáme na drobno
pokrájané cibule a počkáme,
kým zmäknú.
Strážnický divoký hovädzí šíp
Mäso nakrájame na plátky,
osolíme, okoreníme a striedavo
s kolieskami klobásy
napichujeme na ihlice.
Azu na tatársky spôsob
Hovädzie mäso umyjeme,
nakrájame na rezne, ktoré
naklepeme a nakrájame na
hrubšie rezance. Osolíme,
okoreníme a za...
Mletý steak s korenistou omáčkou
Polovicu očistenej cibule
pokrájame na kocky, druhú
polovicu na kolieska. Mleté
mäso, na kocky pokrájanú
cibuľu, vajcia,...
Údené karé na víne
Mäso umyjeme, vložíme do
pekáča, pridáme slivky, zalejeme
vínom zmiešaným s 250
ml vody, prikryjeme a...
Rezeň v korenistej omáčke
Šampiňóny alebo namočené
huby a šunku nakrájame
na rezance, kyslú uhorku
nadrobno. Rezne naklepeme,
osolíme a okoreníme.
Diabolské tajomstvo
Mäso umyjeme, nakrájame
na plátky, mierne naklepeme
a nakrájame na rezance.
Diabolské kuracie krídla
Na panvici roztopíme maslo. Do mangového chutney nahrubo nakrájame akékoľvek ovocie.
Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
Mäso umyjeme pod tečúcou
vodou a osušíme. Cesnak
nakrájame na malé prúžky
a prešpikujeme nimi mäso.
Osolíme a okoreníme...
Banícky bravčový rezeň
Naklepané rezne posolíme,
potrieme plnkou, zvinieme,
zviažeme, obalíme v múke
a opečieme.
Pečené koleno
Umyté koleno narežeme
tak, aby na koži vznikli kosoštvorce.
Z trochy čierneho
piva, oleja, cukru, ...
Diabolská zmes
Mäso umyjeme, osušíme
a pokrájame na tenké
rezance. Na hlbšej panvici
zohrejeme tuk a mäso
na ňom opražíme.
Ostrá gulášová polievka
Mäso nakrájame na kocky.
Cibuľu a cesnak ošúpeme.
Cibuľu pokrájame na
kolieska, cesnak pretlačíme.
Ošúpeme zemiaky, ...
Pomarančový steak
Rezy sviečkovice alebo roštenky opatrne narežeme tak, aby sme otvor mohli vyplniť plnkou, ktorú si...
Držková polievka
Preprané držky, kosti
a paprčky zalejeme studenou
vodou, pridáme jednu
cibuľu, soľ a necháme variť
minimálne 2 hodiny....
Špajľa z mletého mäsa
Dve cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska, takisto aj umyté neošúpané zemiaky.
Grilované kotlety na pomarančoch
Kotlety zľahka naklepeme, mierne osolímea na okrajoch niekoľkokrát narežeme, aby sa pri pečení nekrútili...
Živánska
Z oleja, piva, horčice a korenia vytvoríme marinádu, v ktorej 6 hodín necháme odstáť...
Farebná roláda
Elektrickým ručným šľahačom
vyšľaháme vajcia s cukrom
a vanilínovým cukrom
do peny. Múku s kypriacim
práškom zmiešame a preosejeme
do vyšľahanej...
Trasená torta s marhuľami
Na cesto vyšľaháme vajcia
s cukrom a vanilínovým cukrom
elektrickým ručným šľahačom
na najvyššom stupni
do peny. Zľahka ručne vmiešame
múku...

Makarónový šalát
Makaróny uvaríme v slanej vode. Z oleja, kečupu a worcesterskej omáčky uvaríme nálev, ktorý necháme vychladnúť a polejeme ním...

Plnené cannelloni
Kuracie mäso nakrájame na malé kocky. orestujeme ho na olivovom oleji.

Syrová roláda
Ementál ponoríme do horúcej vody až do zmäknutia, potom ho rozvaľkáme na doske a na alobale na hrúbku asi 3...

Opité špekáčiky
Špekáčiky ošúpeme a pozdĺžne narežeme asi do dvoch tretín priemeru. Poukladáme ich do hlbšieho pekáča naprieč v 2 radoch, rozrezanou...

Ražniči z diviaka
Mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame na kocky a potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali citrónovú šťavu a potlčené borievky....

Srnčí guláš
Slaninu a ošúpanú cibuľu nakrájame na menšie kocky, cesnak ošúpeme a prelisujeme, chlieb nastrúhame a párky pokrájame na kolieska...

Jelení guláš
Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme mäso z diviny nakrájané na kocky, soľ, papriku, mleté korenie a...

Ostré rybie ražniči
Očistené porcie kapra čiastočne odkostíme, osušíme, prešpikujeme plátkami cesnaku, okoreníme, poprášime čili korením (mletou štipľavou paprikou), nakrájame...

Kurča na plzenský spôsob
Kurča umyjeme, rozporciujeme a usušíme. Zo všetkých strán opražíme na rozohriatej masti.

Tresčie závitky na diabolský spôsob
V miske zmiešame horčicu, trocha korenia, posekanú petržlenovú vňať a sardely, ktoré sme najskôr vykostili a prelisovali...

Makrely s chrenovou omáčkou
Makrely, ktoré sme vykostili, prekrojili na polovice, posolili, potreli olejom, upečieme na rošte.

Kotlíkový guláš
Mäso nakrájame na rovnaké kocky. Ošúpanú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Paradajky vložíme do vriacej vody, po chvíli...

Sviečková na smotane
Oravskú slaninu pokrájame a dáme opražiť na troške oleja, pridáme na drobno pokrájané cibule a počkáme, kým zmäknú.

Strážnický divoký hovädzí šíp
Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a striedavo s kolieskami klobásy napichujeme na ihlice.

Azu na tatársky spôsob
Hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a za...

Mletý steak s korenistou omáčkou
Polovicu očistenej cibule pokrájame na kocky, druhú polovicu na kolieska. Mleté mäso, na kocky pokrájanú cibuľu, vajcia,...

Údené karé na víne
Mäso umyjeme, vložíme do pekáča, pridáme slivky, zalejeme vínom zmiešaným s 250 ml vody, prikryjeme a...

Rezeň v korenistej omáčke
Šampiňóny alebo namočené huby a šunku nakrájame na rezance, kyslú uhorku nadrobno. Rezne naklepeme, osolíme a okoreníme.

Diabolské tajomstvo
Mäso umyjeme, nakrájame na plátky, mierne naklepeme a nakrájame na rezance.

Diabolské kuracie krídla
Na panvici roztopíme maslo. Do mangového chutney nahrubo nakrájame akékoľvek ovocie.

Bravčová krkovička so syrovou kôrkou
Mäso umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Cesnak nakrájame na malé prúžky a prešpikujeme nimi mäso. Osolíme a okoreníme...

Banícky bravčový rezeň
Naklepané rezne posolíme, potrieme plnkou, zvinieme, zviažeme, obalíme v múke a opečieme.

Pečené koleno
Umyté koleno narežeme tak, aby na koži vznikli kosoštvorce. Z trochy čierneho piva, oleja, cukru, ...

Diabolská zmes
Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké rezance. Na hlbšej panvici zohrejeme tuk a mäso na ňom opražíme.

Ostrá gulášová polievka
Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu pokrájame na kolieska, cesnak pretlačíme. Ošúpeme zemiaky, ...

Pomarančový steak
Rezy sviečkovice alebo roštenky opatrne narežeme tak, aby sme otvor mohli vyplniť plnkou, ktorú si...

Držková polievka
Preprané držky, kosti a paprčky zalejeme studenou vodou, pridáme jednu cibuľu, soľ a necháme variť minimálne 2 hodiny....

Špajľa z mletého mäsa
Dve cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska, takisto aj umyté neošúpané zemiaky.

Grilované kotlety na pomarančoch
Kotlety zľahka naklepeme, mierne osolímea na okrajoch niekoľkokrát narežeme, aby sa pri pečení nekrútili...

Živánska
Z oleja, piva, horčice a korenia vytvoríme marinádu, v ktorej 6 hodín necháme odstáť...

Farebná roláda
Elektrickým ručným šľahačom vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Múku s kypriacim práškom zmiešame a preosejeme do vyšľahanej...

Trasená torta s marhuľami
Na cesto vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Zľahka ručne vmiešame múku...