Marhuľový džem
Marhuľový džem

Marhuľový džem s kúskami ovocia

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 24. júla 2025
Marhuľový džem s kúskami ovocia
Foto: Kulinární studio MAFRA

Podľa tohto receptu si môžete pripraviť džem aj z iného ovocia.

3x300 ml
porcie

Suroviny

1 kg zrelé
1/2 ČL
500 g
1 bal. (40 g)




Postup

  1. 1

    Poháre s viečkami vyvaríme v hrnci s vriacou vodou. Vyberieme ich a postavíme na utierku hrdlami nadol, aby vyschli.

  2. 2

    Marhule umyjeme, rozpolíme a odkôstkujeme. Kyselinu citrónovú rozmiešame v mise so studenou vodou. Marhule pokrájame na štvrtiny, vložíme ich do vody s kyselinou citrónovou a necháme chvíľku odstáť.

  3. 3

    Približne polovicu nakrájaných marhúľ vyberieme pomocou sitka z vody. Necháme ich ľahko odkvapkať a vložíme do kastróla. Ovocie privedieme do varu a varíme tak dlho, kým sa nerozvarí.

  4. 4

    Do rozvareného ovocia vsypeme polovicu cukru a scedené zvyšné marhule. Spoločne dusíme asi 2 minúty. Zvyšný cukor premiešame s pektogelom, vsypeme do džemu a zvoľna varíme ďalšie 3 minúty.

  5. 5

    Džem ihneď naplníme do vyvarených suchých pohárov. Pevne uzavrieme viečkami a obrátime ich dnom nahor. Džem necháme v tejto polohe vychladnúť. Potom poháre označíme štítkom a uložíme do chladu.

Diskusia k receptu