Korenie čierne mleté

korenie čierne mleté

Korenie, po ktorom siahneme hádam denne. Niet vari slaného jedla, v ktorom by nehralo aspoň podružnú rolu. Zberajú sa nedozreté bobule na jar a v lete. Plody sa potom uskladňujú niekoľko dní na kopách, aby sa sparili a prebehla fermentácia. Potom sa sušia na slnku, kde sčernejú. Čím kvalitnejšie korenie, tým má väčšie a ťažšie bobule. Kvalitu čierneho korenia spoznáme aj po nasypaní do tekutého jedla. Ak nechce prášok klesnúť, je z nekvalitných, malých a ľahkých bobúľ. Čierne korenie veľmi výrazne zvyšuje intenzitu vstrebávania niektorých živín v ľudskom organizme.

Korenie čierne mleté ako ingrediencia v receptoch:

  • Zubáč s opekanými zemiakmi

    Zubáč s opekanými zemiakmi

    Rybu osušíme a zbavíme prípadných kostí. Každý filet potrieme trochou olivového oleja, jemne osolíme a okoreníme a pridáme lístky tymianu. Necháme aspoň 30 minút marinovať.

  • Pečená mladá tekvica s krémovou plnkou (fotorecept)

    Pečená mladá tekvica s krémovou plnkou (fotorecept)

    Pre zmenu som dnes vyskúšala namiesto prívarku tekvicu zapiecť, je to skutočná lahôdka :)

  • Farebný šalát Caprese

    Farebný šalát Caprese

    Paradajky umyjeme a osušíme. Väčšie nakrájame na kolieska, cherry paradajky na mesiačiky.

  • Špagety s paradajkovou omáčkou a šťavnatými kuracími prsami

    Špagety s paradajkovou omáčkou a šťavnatými kuracími prsami

    Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Paradajky zbavíme jadierok a tiež nakrájame na drobno. Čerstvé bylinky nasekáme.

  • Pečené rebierka marinované v čiernom pive

    Pečené rebierka marinované v čiernom pive

    Rebierka nakrájame na porcie a pridáme všetky ingrediencie, premiešame a dáme piecť na 160 °C domäkka.

  • Zapečený plnený zemiak v slaninke

    Zapečený plnený zemiak v slaninke

    Uvarené zemiaky v šupke necháme vychladnúť, prekrojíme pozdĺžne v 1/3 zemiaku. Zemiak vydlabeme, vydlabanú hmotu zmiešame s bryndzou a nasekanou pažítkou a plníme do vydlabaného zemiaka.

  • Plnený baklažán (fotorecept)

    Plnený baklažán (fotorecept)

    Baklažán naplnený zapečený v rúre, svieže letné jedlo podávané jednoducho s chlebom, prípadne varenými zemiakmi.

  • Sviečkovica v pivnej omáčke so zemiakovo-oškvarkovým závinom

    Sviečkovica v pivnej omáčke so zemiakovo-oškvarkovým závinom

    Bravčovú sviečkovicu osolíme, okoreníme, opečieme a dáme do rúry pri nízkej teplote asi 80 °C piecť 20 minút.

  • Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept)

    Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept)

    Najlepším kamarátom brokolice je u mňa cesnak, ešte pridať trocha ostrosti a máme neodolateľnú kombináciu chutí. Variácie tohto receptu s rôznou zeleninou pripravujem skoro každý týždeň a vždy si všetci pochutnávajú :)

  • Zubáč v pivnom cestíčku s krevetovou omáčkou

    Zubáč v pivnom cestíčku s krevetovou omáčkou

    Z vajec, múky, piva a minerálky pripravíme hustejšie cestíčko (minerálku použijeme na prevzdušnenie cestíčka).

  • Pikantné krídelká s čedarovým dipom

    Pikantné krídelká s čedarovým dipom

    Kuracie krídelká obalíme v zmesi soli, korenia, čili omáčky a oleja a pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C asi 35 minút.

  • Čili špekáčiky (fotorecept)

    Čili špekáčiky (fotorecept)

    Ak doma niečo robíte a nemáte čas na dlhé státie pri hrncoch a chcete sa dosýta najesť, je toto jedlo jedno z mojich obľúbených. Na prípravu používam konzervu fazuľky v rajčinovej omáčke. Viem, nie je...

  • Begova čorba (fotorecept)

    Begova čorba (fotorecept)

    Kuracia polievka trochu inak. Tradičné jedlo z Bosny a Hercegoviny, ktoré prišlo na Balkán spolu s vojakmi Osmanskej ríše a už tam aj ostalo. Pre tých čo nevedia: Beg-titul prvých troch vládcov Osmanskej ríše, až neskôr...

  • Karfiolovo-zemiakové fašírky (fotorecept)

    Karfiolovo-zemiakové fašírky (fotorecept)

    Chrumkavé zvonka a mäkkučké vo vnútri, fašírky na tento štýl robievam najradšej, pretože sú pečené a teda nie sú zbytočne nezdravé a mastné. V kombinácii so šalátom tvoria ideálne ľahký letný pokrm a taktiež ich môžeme...

  • Kyslá zemiaková polievka

    Kyslá zemiaková polievka

    Sýta polievka, ktorá sa rýchlo pripravuje. Dnes som použil pri varení domácu klobásu. Kto nemá rád klobásy, môže ju nahradiť kúskom údeného mäsa.

  • Zemiakové placky s kačacou pečienkou (fotorecept)

    Zemiakové placky s kačacou pečienkou (fotorecept)

    Je placka, na ktorú sa nedá dlho pozerať. Človek sa do nej pustí, aj keď nie je hladný. Najťažšie ich je piecť, keď máte okolo seba veľa ľudí. Všetko mizne zázračnou rýchlosťou.

  • Svieže letné špagety (fotorecept)

    Svieže letné špagety (fotorecept)

    Poznáte ten pocit, keď sa v kuchyni postavíte k linke, začnete variť a vôbec netušíte čo z toho experimentu vznikne? Toto bol ten moment, ale odvtedy som tieto cestoviny pripravila už 2x a omáčka je...

  • Plnená paprika s cestovinou (fotorecept)

    Plnená paprika s cestovinou (fotorecept)

    Inšpirácia na nedeľný obed, ktorý poteší.

  • Marinované kačacie prsia s pomarančom

    Marinované kačacie prsia s pomarančom

    Marináda: Kačacie prsia očistíme, kožu nakrojíme, postupne k nim pridávame všetky ostatné suroviny. Nakoniec všetko spolu poriadne premiešame a necháme odležať.

  • Cuketová pizza

    Cuketová pizza

    Cuketu zbavíme šupky a jadierok a nastrúhame nahrubo. Vytlačíme šťavu a dužinu dáme do misy. Pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, múku, kypriaci prášok a okoreníme mletým čiernym korením a soľou.



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist