Jahňacie stehno
Jahňacie stehno

Jahňacie stehno na víne

Marcel Ihnačák
šéfkuchár, včera 10:00
Jahňacie stehno na víne
Foto: Kuchyňa Lidla
6
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

1,3 kg
6 strúčikov
100 g (vcelku)
 (v mlynčeku)
 (v mlynčeku)
 čerstvý
2 ks
300 ml
2 zväzky s vňaťou
2 ks
1 ks malý
1 zväzok
Bylinková salsa:
4 ks
1 hrsť
1 hrsť
z 1/2 citróna




Postup

  1. 1

    Do umytého a osušeného mäsa urobíme tenkým nožom niekoľko otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku a slaninu nakrájanú na menšie kúsky.

  2. 2

    Našpikované stehno preložíme do zapekacej misy alebo na plech, osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným rozmarínom a pokvapkáme olejom. Okolo mäsa poukladáme na väčšie kusy nakrájané cibule a podlejeme asi 200 ml bieleho vína.

  3. 3

    Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia polievame výpekom.

  4. 4

    Medzitým očistenú koreňovú zeleninu (mrkvy, petržleny) prekrojíme pozdĺžne na polovice alebo štvrtiny. Z feniklov odrežeme spodnú drevnatú časť a tiež vrchnú časť s vňaťou.

  5. 5

    Fenikle nakrájame na rezance a očistený kaleráb na hranolčeky. Špargle očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a prekrojíme na polovice. Zeleninu zmiešame v miske, osolíme, okoreníme, polejeme olejom a rukami premasírujeme, aby bola rovnomerne ochutená.

  6. 6

    Približne pol hodinu pred dopečením plech vyberieme z rúry, okolo mäsa poukladáme zeleninu, podlejeme zvyšným vínom a pokračujeme v pečení.

  7. 7

    Bylinková salsa: vajcia uvaríme natvrdo. Žĺtky vyberieme a nastrúhame najemno. Pridáme nadrobno nasekané bylinky, feniklovú vňať, soľ, korenie a väčšie množstvo oleja tak, aby vznikla hustá kaša. Dochutíme citrónovou šťavou.

  8. 8

    Jahňacie stehno podávame s upečenou zeleninou a preliate výpekom. Salsu servírujeme v samostatnej miske.

Diskusia k receptu