Jahňacie stehno na víne
šéfkuchár, 13. apríla 2025

Foto: Kuchyňa Lidla
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 1,3 kg |
|
| 6 strúčikov |
|
| 100 g (vcelku) |
|
| (v mlynčeku) |
|
| (v mlynčeku) |
|
| čerstvý |
|
|
|
|
| 2 ks |
|
| 300 ml |
|
| 2 zväzky s vňaťou |
|
| 2 ks |
|
| 1 ks malý |
|
| 1 zväzok |
|
| Bylinková salsa: | |
| 4 ks |
|
| 1 hrsť |
|
| 1 hrsť |
|
| z 1/2 citróna |
|
Postup
-
1
Do umytého a osušeného mäsa urobíme tenkým nožom niekoľko otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku a slaninu nakrájanú na menšie kúsky.
- 2
Našpikované stehno preložíme do zapekacej misy alebo na plech, osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným rozmarínom a pokvapkáme olejom. Okolo mäsa poukladáme na väčšie kusy nakrájané cibule a podlejeme asi 200 ml bieleho vína.
- 3
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia polievame výpekom.
- 4
Medzitým očistenú koreňovú zeleninu (mrkvy, petržleny) prekrojíme pozdĺžne na polovice alebo štvrtiny. Z feniklov odrežeme spodnú drevnatú časť a tiež vrchnú časť s vňaťou.
- 5
Fenikle nakrájame na rezance a očistený kaleráb na hranolčeky. Špargle očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a prekrojíme na polovice. Zeleninu zmiešame v miske, osolíme, okoreníme, polejeme olejom a rukami premasírujeme, aby bola rovnomerne ochutená.
- 6
Približne pol hodinu pred dopečením plech vyberieme z rúry, okolo mäsa poukladáme zeleninu, podlejeme zvyšným vínom a pokračujeme v pečení.
- 7
Bylinková salsa: vajcia uvaríme natvrdo. Žĺtky vyberieme a nastrúhame najemno. Pridáme nadrobno nasekané bylinky, feniklovú vňať, soľ, korenie a väčšie množstvo oleja tak, aby vznikla hustá kaša. Dochutíme citrónovou šťavou.
- 8
Jahňacie stehno podávame s upečenou zeleninou a preliate výpekom. Salsu servírujeme v samostatnej miske.
Tiež jahňacie stehno:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu