Recepty, kde je zemiaky
Soté z panenky à la Picúr
Primáš kapely Cigánski Diabli Štefan „Picúr“ Banyák pripraví soté z panenky.
Polentové placky s kozím syrom a so žihľavovým pestom
Z kukuričnej múky, vody (množstvo podľa potreby) a zo soli
uvaríme kašu. Necháme vychladnúť.
K vychladnutej...
Lokše s čokoládovou omáčkou a marinovanou hruškou
Zemiakové lokše: Zemiaky v šupke uvaríme, vychladíme, ošúpeme a zomelieme. K zemiakom pridáme múku,...
Zemiakové placky s cibuľovým džemom
Zemiaky očistíme, najemno nastrúhame, pridáme
ostatné suroviny a vypracujeme zemiakové cesto. Na
rozohriatej panvici s olejom...
Lokše s karamelizovanými gaštanmi a gaštanovou penou
Zemiakové lokše: Zemiaky v šupke uvaríme, vychladíme, ošúpeme a zomelieme. K zemiakom pridáme
múku, ...
Bryndzová kroketa v pikantnom domácom ajvare
Baklažán pozdĺžne prekrojíme na polovicu, dužinu nakrojíme do tvaru mriežky.
Zemiakové krokety s pohánkovou múkou
Krokety pečené v rúre nielen pre bezlepkáčov. Výborná príloha k rôznym omáčkam, alebo
k pečenému...
Kelová polievka
Kel má málo kalórií a nízky glykemický index, čo z kelu robí skvelú zložku redukčnej stravy....
Cícerové krokety v sezame so zeleninovými paličkami
Cícerové krokety: Zemiaky očistíme, uvaríme a popučíme. Cícer rozmixujeme ponorným mixérom. Cibuľu a cesnak...
Bravčový rezeň s karamelizovanou cibuľkou na zeleninovej podstieľke
Dnešný deň klasika, ktorá nikdy nesklame. Nenáročne varenie.
Jansenove pokušenie s talianskym nádychom
Toto je rokmi overený recept. Myslím, že originál pochádza zo škandinávskej kuchyne.
Kedysi som...
Živánska na grile
Klobásu a zemiaky nakrájame na kolieska, slaninu na menšie kocky, cibuľu na plátky.
Kotleta s rozmarínovými haluškami a kalerábovým pyré
Očistenú kotletu konfitujeme v bravčovej
masti pri 75 °C asi 1, 5 hodiny.
Grilované krídelká a stehienka
Repkový olej zmiešame s koreninami, cukrom a pretlačeným cesnakom a dobre premiešame.
Eintopf - národné jedlo Nemecka
Jedny z prvých eintopfov varili v Ríme pre gladiátorov. Aby ušetrili čas, nahádzali do hrnca...
Stamppot - národné jedlo Holandska
Holandské jedlo Stamppot je Kelový prívarok so klobáskou. V preklade tiež „zimné jedlo“, ktoré je...
Panenka so zapekanými zemiakmi a slaninovým džemom
Očistenú panenku osolíme a okoreníme, poukladáme na ňu šalviové listy a zabalíme do prossciutta. Opečieme...
Wiener Schnitzel - národné jedlo Rakúska
Pojem Wiener Schnitzel je chránené geografické označenie pre rezeň z teľacieho mäsa. Z akéhokoľvek iného mäsa...
Teľací steak v citrónovej strúhanke s mrkvovým pyré
Citrónová strúhanka: V kuchynskom robote rozmixujeme
strúhanku, kurkumu, citrónovú kôru, soľ a počas
mixovania prilievame roztopené...
Šaltibarščiai - národné jedlo Litvy
Napriek tomu, že litovská kuchyňa je veľmi bohatá a rozmanitá, obyvatelia Litvy majú veľmi nízky...
Teľacie „osso buco“ s gremolatou a so zemiakovými rösti
Na prípravu nálevu, v ktorom budeme dusiť teľacie lýtko,
zmiešame víno s vodou, pridáme čierne...
Bavorská krémová polievka
Keďže vonku je sychravé novembrové počasie napriek tomu, že je máj - chcela som na
zahriatie...
Pečené papriky so zeleninovou zmesou s paradajkovou omáčkou
Zeleninové zapekané jedlo
Čevapčiči
Náš nedeľný obed čevapčiči z troch druhov mäsa. Použila som hovädzie, bravčové a jahňacie mäso....
Zemiakové mini placky s figovou omáčkou
Milujem čerstvé figy aj netradičné kombinácie chutí, takže tento recept, to som ja. Lahodná...
Bryndzové halušky - národné jedlo Slovenska
Nasleduje šok – bryndzové halušky nikdy nemohli byť naším tradičným národným jedlom. V časoch, keď...
Žurek - národné jedlo Poľska
Najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň aj pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne
sa jedáva na Veľkú...
Bouneschlupp - národné jedlo Luxemburska
Luxemburgská kuchyňa je veľmi ovplyvnená všetkými okolitými krajinami. Aj bouneschlupp je mix Francúzska, Belgicka a...
Šelinku - národné jedlo Slovinska
Šelinka alebo šjelna pochádza z oblasti Vipava. V dávnych časoch bola veľmi obľúbená, podávala sa...
Špaldové halušky so sladkou kapustou a s údeným mäsom
Do hrnca dáme rozohriať olej,
do ktorého vložíme nakrájanú
cibuľu a cesnak. Po opražení
pridáme do hrnca nastrúhanú
bielu...
Domáce lokše
Zemiaky v šupke uvaríme.
Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na najmenšom struháku.

Soté z panenky à la Picúr
Primáš kapely Cigánski Diabli Štefan „Picúr“ Banyák pripraví soté z panenky.

Polentové placky s kozím syrom a so žihľavovým pestom
Z kukuričnej múky, vody (množstvo podľa potreby) a zo soli uvaríme kašu. Necháme vychladnúť. K vychladnutej...

Lokše s čokoládovou omáčkou a marinovanou hruškou
Zemiakové lokše: Zemiaky v šupke uvaríme, vychladíme, ošúpeme a zomelieme. K zemiakom pridáme múku,...

Zemiakové placky s cibuľovým džemom
Zemiaky očistíme, najemno nastrúhame, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme zemiakové cesto. Na rozohriatej panvici s olejom...

Lokše s karamelizovanými gaštanmi a gaštanovou penou
Zemiakové lokše: Zemiaky v šupke uvaríme, vychladíme, ošúpeme a zomelieme. K zemiakom pridáme múku, ...

Bryndzová kroketa v pikantnom domácom ajvare
Baklažán pozdĺžne prekrojíme na polovicu, dužinu nakrojíme do tvaru mriežky.

Zemiakové krokety s pohánkovou múkou
Krokety pečené v rúre nielen pre bezlepkáčov. Výborná príloha k rôznym omáčkam, alebo k pečenému...

Kelová polievka
Kel má málo kalórií a nízky glykemický index, čo z kelu robí skvelú zložku redukčnej stravy....

Cícerové krokety v sezame so zeleninovými paličkami
Cícerové krokety: Zemiaky očistíme, uvaríme a popučíme. Cícer rozmixujeme ponorným mixérom. Cibuľu a cesnak...

Bravčový rezeň s karamelizovanou cibuľkou na zeleninovej podstieľke
Dnešný deň klasika, ktorá nikdy nesklame. Nenáročne varenie.

Jansenove pokušenie s talianskym nádychom
Toto je rokmi overený recept. Myslím, že originál pochádza zo škandinávskej kuchyne. Kedysi som...

Živánska na grile
Klobásu a zemiaky nakrájame na kolieska, slaninu na menšie kocky, cibuľu na plátky.

Kotleta s rozmarínovými haluškami a kalerábovým pyré
Očistenú kotletu konfitujeme v bravčovej masti pri 75 °C asi 1, 5 hodiny.

Grilované krídelká a stehienka
Repkový olej zmiešame s koreninami, cukrom a pretlačeným cesnakom a dobre premiešame.

Eintopf - národné jedlo Nemecka
Jedny z prvých eintopfov varili v Ríme pre gladiátorov. Aby ušetrili čas, nahádzali do hrnca...

Stamppot - národné jedlo Holandska
Holandské jedlo Stamppot je Kelový prívarok so klobáskou. V preklade tiež „zimné jedlo“, ktoré je...

Panenka so zapekanými zemiakmi a slaninovým džemom
Očistenú panenku osolíme a okoreníme, poukladáme na ňu šalviové listy a zabalíme do prossciutta. Opečieme...

Wiener Schnitzel - národné jedlo Rakúska
Pojem Wiener Schnitzel je chránené geografické označenie pre rezeň z teľacieho mäsa. Z akéhokoľvek iného mäsa...

Teľací steak v citrónovej strúhanke s mrkvovým pyré
Citrónová strúhanka: V kuchynskom robote rozmixujeme strúhanku, kurkumu, citrónovú kôru, soľ a počas mixovania prilievame roztopené...

Šaltibarščiai - národné jedlo Litvy
Napriek tomu, že litovská kuchyňa je veľmi bohatá a rozmanitá, obyvatelia Litvy majú veľmi nízky...

Teľacie „osso buco“ s gremolatou a so zemiakovými rösti
Na prípravu nálevu, v ktorom budeme dusiť teľacie lýtko, zmiešame víno s vodou, pridáme čierne...

Bavorská krémová polievka
Keďže vonku je sychravé novembrové počasie napriek tomu, že je máj - chcela som na zahriatie...

Pečené papriky so zeleninovou zmesou s paradajkovou omáčkou
Zeleninové zapekané jedlo

Čevapčiči
Náš nedeľný obed čevapčiči z troch druhov mäsa. Použila som hovädzie, bravčové a jahňacie mäso....

Zemiakové mini placky s figovou omáčkou
Milujem čerstvé figy aj netradičné kombinácie chutí, takže tento recept, to som ja. Lahodná...

Bryndzové halušky - národné jedlo Slovenska
Nasleduje šok – bryndzové halušky nikdy nemohli byť naším tradičným národným jedlom. V časoch, keď...

Žurek - národné jedlo Poľska
Najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň aj pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne sa jedáva na Veľkú...

Bouneschlupp - národné jedlo Luxemburska
Luxemburgská kuchyňa je veľmi ovplyvnená všetkými okolitými krajinami. Aj bouneschlupp je mix Francúzska, Belgicka a...

Šelinku - národné jedlo Slovinska
Šelinka alebo šjelna pochádza z oblasti Vipava. V dávnych časoch bola veľmi obľúbená, podávala sa...

Špaldové halušky so sladkou kapustou a s údeným mäsom
Do hrnca dáme rozohriať olej, do ktorého vložíme nakrájanú cibuľu a cesnak. Po opražení pridáme do hrnca nastrúhanú bielu...

Domáce lokše
Zemiaky v šupke uvaríme. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na najmenšom struháku.