Zemiakový prívarok
Zemiakový prívarok

Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. júla 2019
Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept)
Foto: sracz

Pestré množstvo variantov tohoto lukulského klenotu od Tatier k Dunaju. Aj u nás, v dávne odídeného detstva a mladosti, sa aspoň „krát“ za Zobraziť celý popisPestré množstvo variantov tohoto lukulského klenotu od Tatier k Dunaju. Aj u nás, v dávne odídeného detstva a mladosti, sa aspoň „krát“ za dva týždne, objavil na stole… s vajíčkom na tvrdo, či „volským okom“, perkeltom, pečenou klobásou, či s ňou v „guľáši“, alebo iba tak, s veľkou lyžicou. Dnes som ho pripravil so šampiňónmi zo sladkokyslého nálevu, ktoré mali Ø max. 25 mm. „Ozdobil“ som ho praktickým polotovarom, kuracími stehnami v kórejskej chilli marináde. Opäť nebíčko v papuľke!

4-6
porcie
15-20 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

240-250 ml (zmes)
2-3 PL
1 ks väčšia
12-15 vetvičiek
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 000-1 200 g
2-3 ks
340-350 g
2-3 ČL (Maizena)
240-250 g hustá
2-3 ČL čerstvé
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Doma, na rodnej Slovači, by som ich pripravil so zmesou čerstvých húb, tu sa však musím uspokojiť so sterilizovanými šampiňónmi (mimochodom so „simpatico” veľkosťou) aj so sladkokyslým nálevom. Výslednému dielu som však pridal voňavý „punc” okolia mojich rodných Košíc, vo forme včas namočenej „statočnej” zmesi sušených húb. Túto „fintu” som bol „odkukal” už pred 40 rokmi od mojeho super kamaráta spod Turňanského hradu, kučeravého strapáča TibÝka Nagya. Všetky huby, keď píšem všetky, tak naozaj všetky, ktoré nespracujem čerstvé iným spôsobom, očistím, nakrájam a nechám dobre posušiť. Uložené vo veľkej sklenenej fľaši, predstavujú doslova poklad pre Vašu kuchyňu!

    Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca som na veľkých „slzičkách” postrúhal žltú cibuľu, zalial ju olejom a keď sa do sklovita napila, pridal som k nej pokrájanú „kyticu” petržlenovej vňate aj s halúzkami. Premiešal a zasypal čerstvo mletým korením štyroch farieb (čMK4F), soľou a mletou rascou. Keď nadobudla voňavý „bukét”,

    Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal som do základu zemiaky, pokrájané asi na centimeter hrubé „disky”, po povrch zalial vodou a s namočenými sušenými hubami (aj so šťavou), vložil „adidasku” bobkového listu a nechal povariť až skoro do „hotova”.

    Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz som do zemiakov vlial sterilizované šampiňóny aj s ich sladkokyslým nálevom; je chutný a naviac nebudem musieť dochucovať prívarok citrónovou šťavou alebo octom.

    Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní som všetko priviedol do varu a zahustil kukuričným škrobom, rozmiešaným vo vlažnom zemiakovom vývare (keby som škrob nemal, zahustil by som postrúhaným zemiakom).

    Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po zhustnutí som dielo „korunoval” hrnčekom hustej kyslej smotany, premiešal, povaril a

    Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vložil, podľa dávnej rodinnej tradície, za „oriešok” masla.

    Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tak a toto je „špunt” sobotňajšieho obeda,

    Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ktorého „grunt” predstavovala „Cesnačka z Uherského Brodu”, podľa rcp našeho vácneho spoluvareškára Kvákača, ktorému veľmi pekne ďakujeme za pozitívne chutné „nakopnutie”!

    Zemiaky na kyslo s baby šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

bembo
Už sa teším,až ho vyskúšam.Parádne si navaril.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia