Mező špízy fotorecept

kyo - fotkakyo, 16. júla 2019
Mező špízy (fotorecept)
Foto: kyo

Keď človek išiel na dlhú cestu, mal so sebou pár vecí, pár si vykopal z neďalekého poľa, na konárik napichal, urobil pahrebu a vo Zobraziť celý popisKeď človek išiel na dlhú cestu, mal so sebou pár vecí, pár si vykopal z neďalekého poľa, na konárik napichal, urobil pahrebu a vo svojej plechovej dóze pripravil chutný pokrm. Týmto receptom sa môžme priblížiť k pradávnemu životu obyčajných obyvateľov.

10
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
2 ks
150 g
3 ks
medzi prsty
štipka
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Prichystám suroviny: Zemiaky ošúpem, dám do vody, slaninu (najlepšie oravskú) nakrájam na tenké plátky, cibuľu ošúpem, klobása je dobrá debrecínska alebo hydinová. Zo 10 špajdlí a hliníková fólia.

    Mező špízy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Klobásu nakrájam na kolieska, zemiaky môžem tiež alebo na tenké kocky, slaninu na štvorčeky, cibuľu na štvrťky a potom na polky. Narežem si alobal na dlhšie časti.

    Mező špízy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Predhrejem rúru na 200 °C (aj hore aj dole). Na špajdle začnem napichovať - zemiak, klobása, cibuľa, slanina, zemiak, klobása, cibuľa, slanina. Položím na alobal (na lesklú stranu), posolím, okorením ako chcem, podľa potreby. Môžem pokvapkať pár kvapkami oleja. Zakrútim a konce pevne poutláčam.

    Mező špízy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poukladám na kameninový pekáč, aby teplo lepšie držalo. Vložím do rúry a pečiem na 200 °C bajočko 45 - 55 minút. Vyberiem, rozbalím krásne šťavnatý špíz. Môžem podávať s chrenom alebo s horčicou.

    Mező špízy (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kuko95
pekne akurát tie zemiaky a cibula vyzeraju neupecene
kimlo
A ja som sa dozvedel že po maďarsky sa párky nazývajú kolbászok :-)
81285_1563222837 - profilový obrázok
kyo
kyo
@Kuko95 (16.7.2019 18:21)

Odporúčam opáčiť recept, krumple a cibula bolo krásne mäkké - alobal, kameninový pekáč a rúra sú dokonalá kombinácia.
81285_1563222837 - profilový obrázok
kyo
kyo
@Kimlo (16.7.2019 18:52)

:-) áno klbász, kolbászok velmo podobný, každopádne do tohto receptu hodí nie velmo tvrdá klbása a takisto doporúčam vyskúšať
ivan14
Brambory bych přece jen mírně předvařil, polosyrová cibule mi vůůůbec nevadí (ani úplně syrová :-) ). Jinak mňam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia