Varenie

Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025

haji - bez fotkyhaji, 1. septembra 2025

Co srpen/august neuvaří, září/september nedopeče. Léto končí a začíná podzim se sklizní různých plodin a tak vaříme, zavařujeme, pečeme, sušíme a jinak připravujeme, konzervujeme. Aby když se zima zeptá, co jsme dělali v létě - bylo vše jak má být ve špajzu a uloženo, zpracováno.
Oblíbená diskusia nám pomáhá se inspirovat, podělit se o dobroty, které připravujeme. Také si povídáme o tom, jak jde život nejen s podzimem. Vítejte v dalším měsíci našich sdílení, přátelé!

@zareaguj

Diskusia k téme

haji
Krásný první školní den přeji všem školákům a jejich blízkým! Ať se dílo vzdělávání daří! S dobrotami na talíři jde všechno líp!
Dnes k obědu zbytek rajské omáčky s uzeným a těstovinou.
Máme příjemných 24°C a nebe modré jako šmolku.

haji
@farbuska (1.9.2025 13:39)
Děkuji, jsi milá, vlídná a moudrá dáma, která ví nejen o životě hodně. Moc si toho cením.
Krásný den přeji a na dálku objímám!
stefanm
... dnes:

Ja dojedam z nedele a manželka zahájila dvojtýždňovú diétu! (to zas budú nervy!🙂)

...pre pobavenie pridávam kópiu z mojej Žiackej knižky (I. D)
... okrem iného sa môžem pochváliť aj 1* za "Papierovú čiapku"...od mala som bol šikovný 🙂

zolik
@stefanm (1.9.2025 16:33)
A ešte si sa pre zábavu aj bil 😂
Ja som všetky moje žiacke knižky už dávno spálila. Podkopávali by mi výchovný efekt u mojich synov 😇
haji
@stefanm (1.9.2025 16:33)
Díky za odvážné foto, neseš kůži na trh, jestli se nepletu... haha
@zolik má pravdu - není materiál, není důkaz.
haji
@farbuska (1.9.2025 17:13)
Už se koláč chladí. Neodolala jsem a ochutnala teploučký. Doufám, že to moje bříško přežije. A jak jsem psala, chce to přitlačit se skořicí, ochucením, bo strouhaná jablka jsou dost neutrál. K čajíku, kafíčku bude fajn i tak.
haji
@helena10 (1.9.2025 19:37)
Helenko, díky za komenty a fotečky. Koláč je výborný a ještě jednou díky za fajn jednoduchý receptík, ve kterém je prostor pro výraznější ochucení - skořice - není čeho se bát. Měli jste dobrý oběd, zemiky na kyslo a volí oko je velmi dobrá volba!
Děkujeme za přání a jsme rádi, že tě tu zase vidíme! Ať se daří, hezký večer!
1x zolik
stefanm
... podvečerné balkónové posedenie...Aperol spritz, víno a drobné pochutenie (chlieb a tri druhy "olív oil"...klasik, pikant a bylinkový)...dobre bolo.

helena10
@haji , ďakujem, dochutenie závisí od sladkosti i šťavnatosti jabĺk a vlastnej chuti... niekedy dávam vanilkový cukor alebo korenie na jablkový závin.
Dobrú noc.

2x haji a zolik
haji
@stefanm (1.9.2025 20:39)
Vidět, že si "vaše" prázdniny užíváte, příjemné foto až exotické. Letí pozdravení!
helena10
Počasie je pekné, s príjemným vetríkom ako stvorené na prechádzku 🚶🦯🌞
...dnes bude na obed aj polievka od dcéry - mrkvová krémová bez múky, smotany, zahustenie vďaka zemiakom a množstve mrkvy. Veľmi chutná.
A od včera zemiaky na kyslo s volským okom.
Prajem vám dobrú chuť k obedu.😋

stefanm
... dnes:

Trhane mäso so šampiňónami, restovana ryža, grilovaná paradajka

...a mali sme aj zákusok...Profiterolka s citrónovým krémom a čoko
2x haji a zolik
haji
@helena10 (2.9.2025 11:58)
Děkuji za koment a fotečku. Mrkvová polévka je výborná, céra hodná a šikovná, zemiaky nakyslo s vajcem též. Mně by u vás chutnalo.
Hezké úterý! U nás je také hezky, příjemných 24°C a převážně jasno.
1x zolik
haji
@stefanm (2.9.2025 13:50)
Dobre si navařil, díky za fotečky. Narobil si mi chutě. Trhané maso s bonusy vypadá moc dobře a dezert píše! Hezky ke kafíčku, musel být výborný hmm
Hezký den přeji!
1x zolik
haji
Silou vůle jsem se dokopala k výkonu. K pozdnímu obědu: cuketa dušená na způsob českého zelí s klobásou a chlebíkem. Hokaido provokuje, ještě se rozrostlo, bude zítra polévka.
farbuska
@kvakac (3.9.2025 02:01)

Pozdravujem ťa! Rada ťa tu vidím po dlhšom čase ...veď čo sa varenia a jedenia týka, sme na jedenj vlne. :) A že sme zostali, dokazujú aj tvoje pridané fotoky. :) Dúfam, že si chýbal len kvôli tomu, že ťa život zasypal príjemnými povinnosťami. Všetko dobré prajem.
kvakac
@farbuska (3.9.2025 06:41)

Ďakujem ti za pozdrav. A život je taký, raz veselý a raz smutný aj starosti a radosti k tomu patria. Hlavne že nám chutí jesť. Občas to tu pozriem a spomínam nie len na teba aj na ostatných. Každá jedna skúsenosť posúva človeka vpred.
haji
@farbuska (2.9.2025 19:41)
Nevím, už tu nějakou chvíli ťukáme na sklo a voláme oba chlapce a nic. @kuko95 a Gabko si dávajú pauzu. Chlapci, chybíte!
Věřím, že se chlapci vrátí s podzimem, jako tažní ptáci.
haji
@kvakac (3.9.2025 02:04)
No toto?! Já vypadnu z gatí, @kvakac !! Vítej z "tahu" a díky, že jsi nabral Varechový kurz!! Jsi milý, moc jsi mě potěšil! Děkuji za komenty od srdce a fotečky všech dobrot! Nejen jídlo prochází žaludkem, aj láska. A že jí na světě je!
Na dálku letí pozdravení, přání pohodových dnů a hlavně pevné zdraví, ať ti to stále dobře vaří a svět, život baví!
P.S. Hlavně že víme, že zkušenosti nás posouvají vpřed. Směr máme správný a tak to má být!
haji
Dnes mám k obědu druhý díl dušené cukety s klobásou. Uvařím, k tomu pár brambor ve slupce. Musím do terénu. Hakaido na polévku počká, nemá nožičky.
Máme hezky, 18°C, téměř jasno a půjdeme dobře na 26°C.
Mějte všichni příjemný a úspěšný den, přátelé!
haji
@kvakac (3.9.2025 02:01)
Zákeřné foto, pohladilo a spustilo mi pavlovův reflex na celý den! Díky za spolupráci, budu vypadat v terénu velmi vkusně...! haha
1x zolik
haji
@kvakac (3.9.2025 02:00)
Skvělý nápad vpašovat cuketu do fazolové polévky - ani tam není vidět - to by ošidilo i mého bratra, který v létě s hrůzou hledá cuketu snad i v peněžence...
haji
@stefanm (3.9.2025 12:13)
Děkuji za fotečky a koment. Masko s kyslou kapustou a lokšami se mi líbí. Polívčička byla, neva, že pytlíkatá slepičí, aj to se někdy dá zařadit do menu. Měli jste dobrý oběd.
Já dnes bez polévky, zato doma. Terén jsem vzdala. Zítra je také den.
Brambory se vaří, jablečný koláč v lednici se chladí. Pohodička.
Přeji všem krásný den, přátelé a dobrou chuť ke všem dobrotám, které si připravujete!
kvakac
@haji (3.9.2025 09:21)

To pôvodne bola cuketová polievka. Nepáčilo sa mi to tak som to rozmixoval pridal smotanu a uvarenú fazuľu. A potom to zmenilo vzhľad a chuť a bolo to ono. Tak pekný deň ti prajem a želám veľa ďalších slnečných dni.
2x zolik a haji
kvakac
@haji (3.9.2025 09:21)

To pôvodne bola cuketová polievka. Nepáčilo sa mi to tak som to rozmixoval pridal smotanu a uvarenú fazuľu. A potom to zmenilo vzhľad a chuť a bolo to ono. Tak pekný deň ti prajem a želám veľa ďalších slnečných dni.
2x zolik a haji
kucharka
Ako dezert bolo ovocie : tak ako melón, aj jahody už sú z tých posledných :-((
Teraz máme figy, slivky, hrozno. ( Videla som aj čerešne ale cena bola nehorázna. )

Počasíčko je super, cez deň teplých 28 stupňov, v noci trochu menej, ale vzduch je svieži a ráno chladivý. Motorkári už nosia ráno svetre a bundičky, to je znak že sa blíži jeseň. .-)

farbuska
Fíha, ešte je len predpoludnie a taký nával inšpiratívnych a lákavých fotografií!
Krása. :)
2x zolik a haji
haji
@kvakac (3.9.2025 18:46)
Děkuji za komenty a přání. Zajímavý časový průřez s tou polévkou, jsi prostě tvořivý. A koment nechám zdvojený. Ničemu to nevadí, mělo to tak být. Zdvojené díky! haha
Měj se pohodově, tvořivě a hlavně ve zdraví!
1x zolik
haji
@stefanm (3.9.2025 19:32)
Díky za koment, fotečku, link a nadělání chutí. Tvarůžky nikdy nezklamou. I když jejich cena je střelnicová. To musela být velká dobrota, hlasitě závidím takové voňavé posezení...
Hezký nový den!
1x zolik
haji
@kucharka (4.9.2025 09:12)
Ahojík, moc děkuji za komenty a fotečky dobrot. Řízek s br kaší mě potěší vždy, ale často ho nedělám. Ani ne kvůli kalhotám, spíš kvůli smažení samotnému. Méně je více. Zajímavé, že jsou věci, které umím ovládnout a věci, které neovládnu ani za svět. Známka toho, že jsem jen člověk. Saláty všeho druhu od vás jsou skvělé! Zeleninu a ovoce u vás hlasitě obdivuji až k závisti. Se opakuju, ale je to tak.
Krásné dny, plné lásky, radosti a pohody. I podzim je krásný! Úleva od veder se cení. Papá
haji
@afataga (4.9.2025 10:27)
Děkuji za komenty a fotečky z dovolenky. Krásná atmosféra, skvělé chutě a volný čas s vůní moře! Hmm Narobila si mi chutě! Hned bych jela na takovú dovolenku. Klidně bez kurrů, jen tak na volno a svobodně...
Letí pozdravení a psí dáme pohlazení! Přeji klidné podzimní dny! Už si chystáš kožuch?
haji
@zolik (4.9.2025 11:01)
Grundle v originále u moře jsem nikdy nejedla, ale musí to být velká dobrota. Klidně i bez tatarky... U mě raději bez tatarky haha
Krásný den přeji!
1x zolik
haji
Vyrážím do terénu. U nás je krásných 25°C a nebe jako šmolka, bezvětří. Půjdeme dobře na 28°C, ani v dalších dnech se prezentovaná studená fronta konat nejspíš nebude. Babí léto máme. Ještěže je dostatek bab!
P.S. I Ivan Mládek nostalgicky rozebírá podzim ze svého úhlu pohledu:

helena10
Mám popoludňajšiu siestu pri káveju a fajnovom jablkovým kakaovom koláčiku, ktorý som upiekla.
Zdravotnú prechádzku 🦯 🚶 🌳som absolvovala ráno, keď bolo príjemných 18 stupňov a bez slnka...
Na obed sme si uvarili granadír. Môj bol dietnejší... Manžel si uvaril slepú guľášovú polievku bez mäsa...iba s párkom.
Momentálne sa zamračilo, možno aj spŕchne.
Pekný večer.

haji
@helena10 (4.9.2025 17:22)
Děkuji za milý koment a fotečku tvého nového receptu. Dávám link, ať nemusíme hledat:  varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-jablcnik/92190-recept.h...

Měli jste dobrý oběd, tradiční Granadír jistě potěší. Název Slepá gulášová polévka je pohodový, s párkem byla jistě dobroučká.
Tvoje zdravotní procházky chválím a obdivuji, hlavně tu pravidelnost tiše závidím. A pokud máš možnost jít do přírody, je to skvělá relaxace s fyzickou aktivitou.
Letí pozdravení!
1x zolik
kukulienka71
Dnes slivkovo-maková bublanina, hrnčeková s jogurtom. Veľmi jednoduchá a preto aj rýchla: 2 vajcia šľahať s hrnčekom cukru do peny, priliať hrnček bieleho jogurtu a tretinu hrnčeka oleja, hrnček maku a hrnček polohrubej múky s práškom do pečiva. Povtláčat štvrtinky sliviek, piecť 20min na 180•C s ventilátorom. Ako rýchlo bola hotová, tak aj zmizla, na ráno ostali asi tri kúsky.

haji
@stefanm (4.9.2025 20:31)
Udělat si pánský večer je snadné a rychlé. Pokud souhlasí i paní manželka, stačí si vychutnávat. Díky za koment a autentické foto! Vidím, že pařížský salámek máš rád. Milovala jsem ho opečený na pánvičce hmmm
Pěkný pátek přeji!
1x zolik
haji
@kukulienka71 (4.9.2025 22:26)
Díky za chutné foto a receptík. Také zvládám litou buchtu od oka, nenamáhám se se šleháním vajec, pravda, těsto je pak nadýchanější, když se vejce šlehají. A že zmizela rychlostí světla se nedivím. Kombinace máku a sliviek je skvělá. Narobila si mi chutě.
Pěkný pátek i k vám přeji!
haji
Dusím hlívu, budou zapékané těstoviny s hlívou, vejci, sýrem. Nalomil mě @sracz se svojí opulentní snídaní. Jen jsem nekoupila nic zeleného. Neva, dám sušený libeček a oholila jsem na balkoně pažitku. Přijde i na hokaido polévku.
U nás jsme včera přesáhli 30°C, bylo vedro, dusno, bezvětří. Napravil to studený oběd - čerstvý chlebík, pomazánka ze sušených rajčat. Pak kafíčko s kamarádkou a k tomu jahodovo smetanová zmrzlinka.
Dnes by mělo být o fous méně stupňů. Uvidíme. Péct budu rychle, ať topím ještě za chládku.
Pěkný pátek, přátelé!
stefanm
... dnes:

Šampiňónová polievka

Poznámka:
... manželka je stále na "diéte" tak si vyváram len sám pre seba. A je fakt zvláštne variť polievku z jedného šampiňónu a jedného zemiaku! Plán bol, že bude aj na zajtra, ale bola taká chutná, že som si ju zjedol dnes!!🙂

stefanm
@stefanm (5.9.2025 12:54)

...a Buchty na pare (chladený polotovar odložený v mrazničke pre istotu, keby nečakane prišli vnučky, čo sa už párkrát stalo... budú, ako inak, špagety s kečupom 🙂)

...vonku pekne, slnko, teplo...láka to na malé čapované+!
Pokojný zbytok dňa prajem

haji
@stefanm (5.9.2025 13:00)
Děkuji za komenty a fotečky. Máš můj obdiv, vařit polévku z tak malého množství surovin musí být umění. Já to neumím. Ani mě to nebaví. Haha nakonec jsi polévku snědl celičkou. Hlavně, že chutnalo. Buchty na pare mám ráda a dostat je i u nás na tácku v Coopu. Musím si tam pro ně zajít. Je to dobrá volba, jsou chutné.
Vy jste rodina dietářů. Nedávno jsi držel dietu bezpivovú ty, teď paní nejspíš redukční. Chce to pevnou vůli, držím pěsti!
Krásný víkend!
haji
@zolik (5.9.2025 14:36)
Děkuji za komenty a fotečky. Polévka vypadá úžasně, já mrkvovou miluji. Krásně nazdobeno a nachuceno oleji hmmm Pečený Camembert je bezva rychlovka, s brambory a tatarkou je to dobrota!
Já dnes vystříhla fajnovou hokkaido polévku. Dostala jsem dvě hokkaido, menší a větší - domácí. Dala jsem je nakrájené vařit. A trošku uchrupla. Naštěstí všechny polévky vařím v tom největším hrnci - aby neutekla. Neutekla, ale hodně vody se vypařilo. To šlo vyřešit svařenou vodou. Tyčákem jsem ji mixla, dosolila a přidala sójovou omáčku. V misce ozdobila dýňovým olejem /mám ho prvně a regionální/ a nasypala chilli. Skvělá, plná a štiplavá chuť. Zapékané těstoviny s hlívou vyšly také excelentně. Ještě budou zítra.
Na dálku letí pozdravení a přeji krásný víkend!
stefanm
@cesminaz (6.9.2025 06:11)

5x toľko kečupu jak na foto??...to chodíš predávať na trh??...nám by stačili dva-tri sklíčka!!🙂...asi máte radi kečup ku všetkému, tak jak tu jedna pani, momentálne zo Záhoria, tatársku aj ku guľašu!!🙂

...zotmelo sa, hromy-blesky a lejak
2x zolik a haji
zolik
Polievka z pečených paradajok a paprík (aj na zimu) podľa @cesminaz
Je výborná! Síce pracnejšia, ale výborná. Vrele odporúčam a pozdravujem. Ja idem variť štipľavý kečup. Aby bolo k Tatárskej 😂

haji
@cesminaz (6.9.2025 06:18)
Ahojík, milá Cesmínko! Děkuji za komenty a fotečky. Pilná včelka Mája se nezapře. Kečup, čalamáda, také vaříš a pečeš, nezastavíš se. Líbí se i kokosové kari kura, zapékaná paprika. Smažené banány s medem a čokoládou jsou zajímavý dezertík. A chápu, že když je veliká rodina, veliká zahrádka, musí být i veliké zásoby na zimu. Krásná práce!
Letí pozdravení, ať se daří! Přeji plno sil, lásky a pohody!
haji
@stefanm (6.9.2025 10:24)
Ono se dá z domácího kečupu i vařit. Spolu s velkou rodinou je toho o hodně víc.
U nás sprchlo někdy v noci, ráno mokrá cesta. Teď se jen honí mraky, fouká a máme 19°C, dostaneme se tak na 21°C.
Krásnou sobotu přeji!
haji
@kukulienka71 (6.9.2025 10:31)
Hmm, to byla výborná snídaně! Aj u nás je podobně, někdy v noci sprchlo. Honí se mraky, teď třeba vykoukl Oskar, ale nejspíš ne na dlouho.
Ať se změněné plány vydaří! Krásnou sobotu!
haji
@zolik (6.9.2025 11:38)
Jedeš stále dál a dál, také máte velkou rodinu, velkou zahradu a to člověku nedá. Jejda, dala jsi mi moc těžký úkol, nenajdu link na tu polévku z pečených paprik a rajčat na zimu od @cesminaz. Už jsem prolezla hafol receptů a přiznám se, že listovat všechny Cesmínčiny recepty nemám sílu. Prosím, dáš nám sem odkaz? Děkujííííí!!!!
Úspěšnou sobotu přeji, ať se daří! A díky za komenty a fotečky!
1x zolik
helena10

Doobeda popršalo, zamračilo sa, ale je príjemne, 20 stupňov...Dnešný obed bol z jedného pekáča. Krkovička
pečená so zemiakmi a uhorkový alebo zeleninový šalát.
Pohodový víkend všetkým.
2x haji a zolik
haji
@mamec (6.9.2025 12:12)
@zolik
Díky za upřesnění a link, za spolupráci. Dobrá věc se podařila!
1x zolik
haji
@zolik (6.9.2025 12:21)
Chápu, je tu víc lidí s podobnými přístroji, proto se vždy snažím nabrat link. Dnes za vydatné spolupráce @mamec.
1x zolik
haji
@kukulienka71 (6.9.2025 12:41)
Děkuji za koment a chutné rezňové foto. Máš můj obdiv, v zemiakovém těstíčku je to vyšší level. Mně se nikdy nepovedly, chce to trénink. Nenápadně uzmu jeden rezník, část salátu a vytratím se za roh. Měli jste výborný oběd!
haji
@kukulienka71 (6.9.2025 12:38)
Jo, Kuku, a dnes jsem si ozvláštnila hokkaido polévku nejen dýňovým olejem, pepřem, ale také jsem přidala lžíci sušeného arašídového másla. Zajímavá chuť.
Díky za koment, potěšila jsi mě.
haji
@helena10 (6.9.2025 13:52)
Díky za koment, mám takové recepty ráda,, které se dělají na jednom plechu. Krkovička takto upečená musela zpívat... Se salátem ač okurkovým či jiným - skvělá kombinace!
Přeji hezký zbytek soboty!
haji
@zolik (6.9.2025 14:12)
Děkuji za milý koment a fotečku. VIdět, že jsi stále v pozici plnění přání! haha Další řízek, tentokrát s rýží a kompotem. Jestli mě takto budete provokovat, snad se propůjčím k řízkům i já.... uf
Ty nemáš neteře? Zajímavé. Mezi námi, ženských je obecně víc. Někdo to musí jistit s pánskou polaritou. Díky za ty dary!
Zdravím rodinu, počítám, že tě nosí na rukách...!!
zolik
@haji (6.9.2025 14:19)
Ne nemám. A ešte mám aj brata. Okolo mňa samé mužské plemeno 😂
Možno tak v stredoveku by ma na rukách nosili.
haji
@zolik (6.9.2025 15:02)
Aha, také mám bráchu. Ten má páreček a 2 vnuky a 1 vnučku. Já nic.
Mno, ve středověku by tě nejspíš na rukách také nenosili. Hleděli by tě výhodně provdat, nebo prodat? haha
Pro něco je to tak jak je - správně.
haji
@helena10 (6.9.2025 16:14)
Helenko, díky za fotečku, klidně i na stojáka, nevadí to ničemu. Hlava se při náklonu prokrví a člověku je hned líp!
P.S. Také mám hlavu děravou, pokud chybí jen fotka, tak je dobře. Horší když chybí prachy na účtě...
haji
Právě jsem dokrájela jablka /chválabohu/, už se vaří kompot s kousky sliviek /jak na potvoru nešly od pecky/. Dám horké do sklenic. A bude finito s jablky. Mám poslední nezpracovaný kousek - a to jednu cuketu. Té pomůžu zítra do kastrolu. Snad se mi opět nenahromadí naráz kopec "splodin", protože ta poslední smršť mě dostala na lopatky. A to jsem v pondělí odmítla kýbl padaných jablek. Držím si pěsti.
haji
@stefanm (6.9.2025 18:37)
Hezky! Díky za koment a fotečku. Zemiaky na kyslo s klobásou by mě chutily. Jen nevím, kde nabrat tu dietní klobásu?! haha Líbí se mi i perlička o pečení slivkového koláča s makom. Počítám, že ty nepečeš, že peče tvoje paní. Budeš mít výbornou snídani! Dieta ještě probíhá? Je docela sebemrskačství péct koláč a spokojit se jenom s vůní...
Hezký sobotní večer!
1x zolik
zolik
Kečup hotový, ide sa do hrnca zasterilizovať. Týmto som ukončila paradajkové zaváranie. Pekný večer a dobrú noc.
Zajtra musím o 4 ráno vstávať. Rodinná rada rozhodla že ideme na burzu hydiny do Hodonína kúpiť sliepky. Burza začína o 5:00. Nekresťanský čas a ešte v nedeľu.

haji
@stefanm (7.9.2025 07:36)
Krásné dobré ráno, dobrú makovú chuť! Natáhnu pacičku a okoštuju.... z plechu, talíř už je jistě vymetený!!
1x zolik
haji
@stefanm (7.9.2025 08:14)
Děkuji, oceňuji, že nejsi škrt, jak milé! Mám makové, slivkové a ještě s čokoládkou moc ráda.
Chutnou neděli přeji!
kucharka
Tu sa to akosi slivkuje a makuje :-))
Aj mne dali mi pár sliviek ( ringlóty? ), tak budem musieť niečo upiecť….

Príjemnú a oddychovú nedeľu prajem všetkým.

zolik
Sliepky kúpené. Vstávať v nedeľu o 4 ráno sa určite nestane mojím koníčkom. Ranná cesta tam bola náročnejšia, hustá, nízka hmla. Cestou naspäť som išla jak na mäkkých vajciach, lebo plný kufor sliepok.
Dnes bol rýchly záhorácky nedeľný obed. Časť rodiny si do omáčky ešte pridala varené lúsky. K zemiakovej omáčke boli kuracie fašírky a chlieb.
Prajem peknú nedeľu

haji
@kucharka (7.9.2025 10:00)
Děkuji za fotečky a komenty. Salát se sýrem se mi líbí, ringle také. Ano, dnes tu máme jasné slivkové hody. Někteří.
Hezký zbytek neděle přeji!
1x zolik
haji
@zolik (7.9.2025 13:27)
Myslela jsem ráno na vás, že a jak to probíhá se slepicemi v Hodoníně. Vstávání ve čtyři ráno je nekřesťanské. Hlavně že jste to zvládli vy i slepičky. No nevím, jestli to slepičky zvládly, bo kuracie fašírky na oběd.... Měli jste dobrý oběd, zemiaková omáčka, lusky - mně by moc chutnalo.
Děkujeme za fotečky. Krásné huby, jen co je pravda. Dubáky výstavní, kuřátka krásná a ty poslední - hadovky smrdlavé neznám vůbec - vidím prvně - to se dá jíst? hmm
Hezký zbytek úspěšné neděle přeji!
1x zolik
haji
@stefanm (7.9.2025 14:47)
Děkuji za koment, fotečku a link - Krampol perlí. Kuře na anýzu? Sem s receptem, prosím, děkuji, budu se těšit.
1x zolik
haji
Dnes jsem k obědu dorazila zapékané těstoviny s hlívou a rajský salátek.
Mám dobrý den, podařilo se mi koupit Lunguine Barilla za slušnou cenu. A bůček bez kosti, moc pěkný. Podpoří zítra cuketu.
Sousedka pekla slivkový koláč - ten je reálně na stole, žádná virtuální zkratka.
Hezký nedělní podvečer a večer, přátelé!
afataga
@zolik (7.9.2025 13:27)

Tak som sa nemylila, predsa len mate slepaciu farmu :-)))
Tie hadovky jete??? Ved od nich smrdi cely les ako zmes chemickej tovarne a skazeneho masa. Da sa jest ked je este v stave tzv. vajicka ako rezne.
2x haji a zolik
haji
@kucharka (8.9.2025 09:34)
Děkuji za komenty a fotečky. Pravdu díš, člověk může i zkratkou vařit, hlavně že chutná a že je dostatek zeleniny, ovoce. Rajčata z přírody jsou teď úžasná, stejně jako ovoce - slivky apod. Příjemné roční období máme.
Úspěšný nový týden přeji!
haji
Dnes bez vaření. Studený oběd v podobě skvělého chleba s dýňovými semínky a klobásou. Chytla mě lenora. V zásobě mám slivkový koláč od sousedky. Modré pondělí.
Máme chladněji, převážně oblačno, pouhých 22°C. Oskar se sem tam vybatolí a zase zaleze. Dnes ho kopíruji.
janger
@zolik (7.9.2025 14:34), ja sa v hubach/hriboch vobec nevyznam. Tento nazov neznie moc sympaticky ;-).
Ale ved aj niektore syry su smradlave a pritom vyborne :-).
2x haji a zolik
janger
@haji (8.9.2025 12:50), len si pekne polenos. Aj to treba :-). A studeny obed je uplne v poriadku. Tu, v nasich koncinach, je to bezne, kazdy den. Az vecera byva varena...
Cez skolsku obednajsiu prestavku tu boli dve vnucatka, prvacik a tretiacka. A potom zase rychlo naspat do skoly s nimi. Spravila som im skvarelinku. Vnucka sa pytala, ci mam "dragon", ze to lubi na vajickach. Veru nemala som. Dragon je, ak sa nemylim u vas "estragon". Ani veru neviem, aku ma chut :-). Ale kupim, slubila som jej ;-).

Cez vikend bol obrovsky hrniec rajcinovej polievky. Tak si tu boli vsetci pochutnat a este aj domov brali vo vedierkach. Este dnes vecer budeme mat po misticke.

Vcera sme mali krasny, dost horuci letny den. Teraz tiez este dost teplo, ale uz aj prehanka sem-tam...uz sa zjesenieva. Stromy zltnu...

Mila @haji , krasny september, objatie a vsetko dobre :-).
janger
Muz v Nemecku kupil slivky, ktore u nas bezne nie je dostat (tu su vacsinou len take "ringlotovite"). Tie nemecke su vhodnejsie aj na slivkove gule, to sa lahko aj kostka vylupne a su trosku take suchsie.
Tak som to hned vyuzila. Dobre slivkove gule som uz 100 rokov nejedla! A pochutili si aj nasi...

zolik
@haji (7.9.2025 17:09)
Hadovka smradľavá je po česky Penis nestoudný a latinsky Phallus impudicus.
A okrem toho táto huba strašne smrdí. Má otrasný mŕtvolný zápach. Po tepelnej úprave je ževraj chutná. Tvrdí môj brat. Ale mňa nepresvedčil. Ja som zdrhla. Najprv z kuchyne a potom aj z domu.
zolik
@afataga (7.9.2025 19:37)
Ja tie hadovky ani nezbieram a ani nejem. To len môj brat, ktorý je na takéto vylomeniny expert. Ja už mu ale neverím, lebo som sa dva krát nechala nahovoriť na ochutnávku nejakej exotiky a bol to otrasný, priam traumatizujúci zážitok.
Slepačiu farmu nemáme, len pár sliepok a jedného vypelíchaného kohúta. Pred pár dňami sa pobil s jastrabom. Síce vyhral, ale vyzerá hrozne.
haji
@ janger (8.9.2025 14:19)
Děkuji za milé komenty a fotečky. Máš ty školení od vnoučat, že dragon na vajíčka. Estragon se u nás moc nepoužívá, spíš ne než ano. Zajímavé chutě. Rajčinová polévka je velká dobrota, o tom žádná a když ji máte všichni rádi, velikost nádoby je větší. Mně by také chutnalo.
Ano, podzim se pomalu blíží, je to znát. Děti už mají povinnosti. Je moc hezké, že doběhnou o pauze k vám, potěší to je i tebe.
Přeji pohodové dny, plné lásky a radosti! Objímám@
haji
@janger (8.9.2025 14:19)
Výstavní slivkové gule, s mákem hmmmm To je zajímavé, že u vás jen ringle a ne slivky. Moje babi dělávala dělobuchy i z ringlí, ale jasné že jsou ringle měkké a blemtavé a nevýrazné. Krásné je máš a nadělala jsi mi chutě!
haji
@zolik (8.9.2025 14:44)
Je to zajímavá houba, ještě jsem neměla tu čest ji ani potkat, natož jíst. Ujo google poradil, ale dočetla jsem se, že se jedí jen nějaká "vajíčka" z ní. Ale na fotkách a kresbách vajíčko nikde nevidět - jen stožár - s maličkou čepičkou. Uf, a brácha to vařil................ asi bych dobrovolně opustila stanoviště také. Máš pěkně vypečeného bráchu.
Hahaha Pobavila jsi mě s vašim kohoutem. Tak si dal kolo v ringu s jestřábem? Je statečný, mohlo ho to stát život. Asi neměl jinou možnost. Potvora jestřáb, rád chodí na drůbež! Co pověšet cédéčka, bliští se, hýbou, mohlo by mu to vadit. Také si vybavuji blýskavé baňky na plotě - též to bylo určeno proti dravcům. Doporučují i bambusovou zvonkohru - nejspíš protivné zvuky. Jojo, zvířátka jsou také hladná a predátoři dvakrát. Držím kohoutovi pěsti, ať se brzy uzdraví a brání dál ten svůj harém co mu síly stačí - a že stačí!!
haji
@haji (8.9.2025 16:50)
blyští se, blýskavý - s ypsilon - oprava, omluva
1x zolik
afataga
@haji (8.9.2025 16:50)

V hube nie su vajicka :-))), ona ked vyrazi zo zeme, ma tvar vajicka a z neho sa vytiahne ta huba do vysky. Vajicko nesmrdi a da sa jest pokrajane na platky a vyprazene ako rezen.
haji
@afataga (8.9.2025 18:19)
Ahaha!! Děkuji za vysvětlení, konečně tomu rozumím. A také jsem se dočetla, že vajíčka chutnají zemitě a nevýrazně.
haji
@stefanm (8.9.2025 19:05)
U nás nespadla ani kapka, vyhrožují deštěm až ve středu. Zato noci se postupně ochlazují, podzim na krku. Ještě si budeme rádi vzpomínat na teploučko... Díky za koment a fotečku makové dobroty, elegantní foto.
Hezký večer a dobrou!
janger
@haji (8.9.2025 16:39), dakujem x.
Tak uz som ten dragon - estragon aj kupila (suseny). Mne to trochu pripomina aniz. Docitala som sa, ze sa dost pouziva vo francuzskej kuchyni. Dokonca boli spomenute (okrem ineho) aj jedla s vajickami. Takze nieco na tom bude ;-).
Deti musime ist zo skoly zobrat a potom zase odviezt (ina dedina). To musi byt vsetko zvladnute pocas jednej hodiny. A maly ma 5 rokov, takze to este radsej takto....
Inak, to ich bravame k nam len niekedy, nie kazdy den.

Deti tu mozu zostat cez obed aj v skole. Ale druziny, kde sa aj vari, ako sme boli my z detstva zvyknuti, tak to tu nie je. Deti maju z domu svoj chlebnicek a to papaju v skole na desiatu a cez obed.
Alebo idu domov a za chvilu zase naspat do skoly.....
Takze tu je to uplne inak, ako sme my boli zvyknuti.
Niektore skoly maju taky rozvrh, ze maju len kratku obednajsiu prestavku a potom trosku skor im konci skola.
V stredu ma takmer kazda skola vyucovanie kratsie, len pol dna.
2x haji a zolik
janger
@haji (8.9.2025 16:42), tie slivky som vyuzila uplne, do poslednej :-). Upiekla som aj vyborny kolacik. Aj som sem recept prave pridala, takze mozno bude este dnes, alebo zajtra zverejneny. My sme si pochutili.
2x haji a zolik
janger
@janger (8.9.2025 20:15), este k tym slivkam, @haji....Nam sa na jednej strane domu "taha" slivka. Minuly rok som si ju nejako nevsimla, (nebyvame tu este dlho) ze je to slivka, az velmi neskoro, a to uz boli slivky takmer skysnute a vyzobane vtakmi. A tento rok bola uroda 2 slivky!!! Ale co som ochutnala, tak to sa dost podobalo tym nasim slovenskym, alebo ceskym. Tak na buduci rok to musim sledovat :-).
2x haji a zolik
haji
@janger (8.9.2025 20:15)
Link na tvůj recept :  varecha.pravda.sk/recepty/slivkovy-kolac-z-celozrnnej-muk...

Děkujeme! Díky za komenty a milé povídání o slivkách. Držím pěsti se stromkem, ať roste a rodí k vaší radosti!
P.S. K těm rynglám - babička z nich někdy dělala gule z kynutého těsta, ale musely být trošku chrumkavé. Z moc vyzrálých už to nešlo tak dobře balit. Pravda, rynglí je plno druhů a ne každé se na gule hodí.
Jen na okraj: u nás se hovorově říká "ryngla" obličeji. Např. otázka : "Chceš dostat do ryngle?" je jasná!
Je zajímavé, že ty píšeš ringle a u nás je ryngle. Uf Se mi dokonale plete y a i hezky ze slovenštiny do češtiny a naopak. Omlouvám se všem, kterým to tahá oči.
Díky také za přiblížení jak to chodí u vás s dětmi ve škole. U nás se teď dělají ve školách různé druhy revolucí, pořád se snaží dětem dát nějaký řád ve školních jídelnách. Moc to nejde. Teď jsem zachopila, že už si mohou děti přinést vlastní oběd v krabičce a sníst si ho v jídelně. A pokud tomu dobře rozumím - dostaneme se na váš způsob - budou jenom vlastní krabičky a hotovo.
Letí pozdravení, měj pěkné dny!
zolik
Mala som to pripravené a úplne som zabudla pridať informáciu. Burza sa koná každú prvú nedeľu v mesiaci. A teda, poviem Vám, bol to zážitok. Taký nával ľudí o 05:15 som nečakala. Keď sme o 06:30 odchádzali, tak parkoviská boli plné stovkami aút.
1x haji
zolik
Nedá sa mi pridať link, a ani foto. Škoda.
1x haji
helena10
...a po dlhšej dobe návšteva obchodu, kúpila som opory na izbové črepníkové kvety...výber bol minimálny.

helena10
Dnes som stihla uvariť sýtu karfiolovú polievku (po návšteve lekára). A ešte každý dojedá to, čo chce 😀
Počasie je príjemné, už jesenné, 🌤️s 20 st. Pohodička pre mňa, aj prechádzka bude 🚶🦯

haji
@helena10 (9.9.2025 13:00)
Tvoje polévky - jak žampionová, tak květáková vypadají moc chutně. Vůbec nevadí, když se dojídají zbytky, naopak, dobrá hospodyňka... Díky za fotečky!
Mám ještě polévku hokkaido a dnes budou k pozdnímu obědu restované brambory /v sáčku straší 3 uvařené brambory ve slupce/. Vrátila jsem se z terénu a je tam pěkně vedro, zvlášť na sluníčku, ani lístek se nehne. Máme teoretických 24°C a jasno.
Přeji příjemnou procházku a hezký zbytek dne!
1x zolik
haji
@helena10 (9.9.2025 08:25)
Jako oporu často používám špejle, také kupuji raději paličky k orchidejím a nebo dřevěné paličky tlustšího charakteru. Pravda, přivazuji čímkoliv a nevypadá to tak esteticky, tobě to ladí.
zolik
@haji (9.9.2025 13:29)
Ďakujem, je to ten link. Presne si ho trafila. Bola si tam niekedy? Je to Tvoj domáci terén.
1x haji
haji
@zolik (9.9.2025 13:44)
To jsem ráda, že je to ono. Nebyla jsem tam, chovatelská burza jde mimo mě. Maminka kupovávala slepice od prodejců, kteří k nám dojížděli a podle letáku v patřičný den, hodinu, maminka naklusala a slepice si koupila na vyhlášeném místě.
afataga
Prosim o radu, viem, ze niektori tu mate figovniky, ja mam len taky mensi v kvetinaci, na zimu musi dnu. Vsimla som, ze nahodil nove plody, su malinke, mam ich otrhat, aby sa cela rastlina nevysilila, alebo na buduci rok dozreju? Dakujem
haji
@zolik (9.9.2025 14:22)
To jsou novodobě vyšlechtěné vinné révy. Mohou být i bezsemenné. Už jsem měla tu čest. Tuším docela houževnatá slupka, jinak hezky sladké, vhodné na stůl. Vypadá moc zajímavě.
haji
@afataga (9.9.2025 17:08)
Už jsem to někde četla, slyšela. Co upadne, upadne. Co neupadne, bude do dalšího roku. Na figy je tu specialistka @janger , pokud vím. Zavolaj na ňu!
haji
@zolik (9.9.2025 13:47)
Měli jste dobrý oběd. Paradajkovú kapustu tu pravidelně obdivuju. Tuším i Kuku s ní tady provokuje. Zatím ji mám jenom v hledáčku.
1x zolik
janger
@haji (8.9.2025 22:55), ako tak este raz pozeram na svoje komentare, tak vidim, ze sa niekedy strasne rada rozpisem!!! Cele litanie. Asi to aj nudi. A ani neviem, ci to niekoho vobec zaujima, napr. ako chodia u nas deti do skoly, ake su tu zvyky, atd, atd. Ooooo. Musim sa s tym pisanim krotit ;-).

Dakujem, ze si pridala link na moj kolac.

S tym y a i si nerob starost. Kazdy sa mozeme pomylit. A prednosti mas aj inych kopu!
Ja ani presne pravidla vasho pravopisu neviem. Ale hlavne, ze si vsetko rozumieme :-). Ale ze ryngla je aj tvar, to som veru nevedela. Takze "chces dostat do ryngle" by som veru nevedela :-)))). Tak dufam, ze sa ma to nikto nikdy neopyta ;-).
Pekny vecer, mila @haji .
janger
@zolik (9.9.2025 14:21), daj si do googla "hrozno (vinic) kodrianka". Dost sa to podoba.
Alebo aj "autumn royal" by to mohlo byt...Ja to hrozno nepoznam, ale to mi ukazalo, ked som hladala podla tvojej fotky.
2x haji a zolik
janger
@haji (9.9.2025 17:22), jeeeeej, no to si ma teda precenila, ze specialistka :-)). Ja viem veru velmi malo, s figovnikom mam len kratku skusenost.
@afataga , my mame tiez aj tento rok velmi vela tych malinkych, nedorastenych a nedozretych fig. Citam vela rozdielnych odpovedi a rad o tom.
My sme to minulu jesen ostrihali, teda vacsinu. Co sme dociahli.
Dost som citala aj takych rad, ze sa to ma nechat, zevraj to bude prva buducorocna uroda. Tie malicke bobulky mozu lahko zmrznut. Ale kedze to budes mat vnutri, tak ti to nepomrzne. Ja rozmyslam, ze to tento rok nechame. Ale budeme ten figovnik aj tak asi zrezavat a to poriadne, lebo nam rastie aj pred oknom (dost robi tmu). Ale to bude az velmi neskoro na jesen.
Ja sa este popytam ludi, co maju s tym skusenost. Ak sa nieco dozviem, dam vediet....a porad aj ty, ak budes vediet :-)).
haji
@janger (9.9.2025 19:54)
Mě zajímá, jak se kde žije a u koho to jak chodí. O to zajímavější je zahraničí. Zase tolik informací nemám z obyčejného života odnikud. Máme stejný názor s @mamec , prostě se nemusíš krotit. Rádi se dozvíme pro nás novinky.
Mno, dlouhý text. Já také píšu spíš delší než kratší texty.
Kdo má zájem, čte tuto diskusiu. Jiný ji čte i do ní přispívá. A kdo zájem nemá, ani ji nerozklikne. Všechno je správně, ve svobodě.
Díky také za figovú osvětu, přece jenom máš víc zkušeností. Víc hlav víc ví.
Letí pozdravení a přeji hezký večer!
kucharka
@janger (9.9.2025 19:54)
Neboj, tu sa toho veľa zmestí :-))
Aj ja si rada prečítam tvoje komentáre, nielen o jedle. Myslím si, že je zaujímavé vedieť o živote v iných krajinách.
Tvoje príbehy voňajú "človečinou" … :-)

Aj u nás chodia deti na základnej škole na dva turnusy. Ráno od 9h do 12.30h a potom ešte raz od 15h do 17h. Niektoré idú domov na obed, iné zostávajú v škole, samozrejme sa to platí ( družina ). Iba niektoré školy dovolia deťom doniesť si obed z domu, väčšinou sa musí dieťa stravovať v školskej jedálni. Obedy sú veľmi chutné a zdravé … jediná chybička je, že stoja na jeden deň okolo 9€.

U nás dnes slnečné chladivé ráno, bude pekne. Včera spŕchlo a bolo celý deň pod mrakom.
Konečne.
Pekný deň prajem všetkým.
afataga
@janger (9.9.2025 20:25)

Dakujem, neviem, kde byvas, ale tu v Žiline v zime mrzne, davam ho do pračovne, tam je chladnejsie a svetlo. V zime vsetky listy opadaju a na jar vyrazia nove a aj plody nahadzuje. Ja to mam len ako maskrtu, zopar fig, ale aj ako dekorativnu rastlinu. Na jar som aj trochu orezala a odrezky dala do vody, 2 pustili korienky, tak som zasadila a teraz aj mam aj mladatka :-). Ja sa nemam moc koho opytat, tu sa figy moc nepestuju. Budem rada, ak sa nieco dozvies a das vediet.
haji
@kucharka (10.9.2025 08:14)
Děkuji pěkně za komenty, foto a link na borek. Krásný je, o chuti nepochybuji. Zajímavá inspirace a povzbuzení.
Děkuji i za povídání o tom, jak to chodí u vás ve Španělích např. ve škole - s jídlem dětí. Zajímavé a poučné. Jak už jsem psala, u nás se školními obědy šachují už nějakou dobu, pořád se v tom někdo vrtá, včetně mezd kuchařek, školníků apod. Také máme široké téma, jak naučit děti jíst zdravě a zároveň omezit vyhazování jídla na minimum. Úkol hodný Sisyfa. Cena stravenky je také síla, u vás 9 euro je dost darda. Našla jsem ceník obědových stravenek šk. rok 2025/26 na stránkách jedné z našich ZŠ ve městě /dle věku/: do 6-ti let 27,-Kč, od 7-10 let 32,-Kč, od 11 do 14 let 35,-Kč, od 15 do 18 let 39,-Kč. Cena přesnídávky pro všechny: 25,-Kč. Určitě jsou k tomu nějaké "dotace" či jak to nazvat. Bo za cenu samotné stravenky by ani kouzelník neuvařil. Uvidíme kam a jak to pokročí, a to pokročí.
Příjemné počasí u vás, fajn změna. Přeji hezké dny, ať se daří!
haji
@afataga (10.9.2025 09:29)
Jen okrajově. Kamarádka také fík stěhovala v květináči sem a tam, a před nějakou dobou ho nasadila ke zdi, aby byl chráněný /doporučují jižní stěnu.../. Narostl jako Adéla, musí ho řezat, na některé větve už nedosáhne. Jen jeden problém má, a to závažný. Nesklidí nic, protože fíky opadávají. Netuší proč, zalévá ho, nevím, jestli hnojí, na to se jí musím zeptat. Rostlinku někdo přivezl z teplých krajů, malinečkou a je z ní velký útvar. Zpočátku ho balila, teď už to ani nejde.
Tuším i @cesminaz má fík, @kimlo také. Mohli by s námi posdílet? Děkujeme!
haji
K pozdnímu obědu dnes bude hokkaido polévka s česnekem a dýňovým olejem, chilli. Peču bůček, k němu bude cuketa /prívarok?, chlebík.
Včera 27°C a krásně. Dnes máme zatím 20°C a oblačno, bezvětří. Má pršet. Je trochu spavě.
Přeji všem poklidný a úspěšný den!
janger
@mamec (9.9.2025 20:38), tak sa nebudem krotit :-)). Ja si tiez rada precitam vselijake informacie . Pa-pa :-).
2x mamec a zolik
janger
@haji (9.9.2025 21:25), su to informacie z prvej ruky. Take, aka je skutocnost, aky je naozajstny zivot. Ja tiez rada citam, co tu popisu ini....
A po slovensky si pokvakam jedine tu :-).
😘
janger
@kucharka (10.9.2025 08:28), tu skolske jedalne nie su a myslim, ze ani nikdy neboli! Moj muz ma 65 rokov a ked bol maly, tiez nemali v skole jedalen.
Na strednych, vysokych skolach su "kantiny", ale to je ine, ako byvali nase skolske jedalne. Tu je v ponuke velke mnozstvo roznych "oblozenych" zemli, peciv, chlebikov, samozrejme aj rozna zeleninova obloha, ovocie, napoje. A aj rozne keksiky....Aj polievka casto byva. Preferuje sa coraz viac zdrava strava pred roznymi snackmi (ale aj tie su dostat).
Na zakladnych skolach su druziny take, ze tam dieta moze byt este pred zacatim vyucovania a zostat aj po vyucovani, kedze rodicia su v praci. Ale plati sa za to kopu.

Cez obednajsiu prestavku je to inak, pri detoch, ktore nesli domov, nerobi dozor ucitel, ale robi to vacsinou niektora mamicka alebo ina dobrovolnicka, ktore sa na to prihlasili. Za to zaplati ziak len maly poplatok.
janger
@afataga (10.9.2025 09:29), ked budem viac vediet, napisem.
Inak, myslim, ze v Ziline mate mrazivejsie zimy, ako my.
Nech sa ti dari :-).
janger
@haji (10.9.2025 11:45), tak co som sa docitala, ze plody opadavaju, ked figovnik dostava malo vody. A tiez aj veterno ze mu nerobi dobre....

Ale v com by mohol byt problem v pripade tvojej kamaratky....kedze pises, ze ho ma dovezeny z teplych krajov. Zevraj figovnik potrebuje na opelenie urcitu osu (figova osa).
Ta osa sa nevyskytuje v tychto nasich trosku severnejsich koncinach. Na juhu, kde tie figovniky rastu, tak tam ano. S tymi osami je to trochu zlozity proves, samicky, samcekovia....musela by som si to dopodroba prestudovat, ako to vsetko prebieha....

V nasich koncinach su rozne figovniky vyslachtene na take druhy, ze su "samoopelovacie", takze ta osa nie je potrebna.

Figovnik tvojej kamaratky zrejme nie je opelovany, tak potom tie plody necha vsetky spadnut....

To nemam zo svojej hlavy, ale citala som to niekde na stranke zahradnictva. Bola tam rada, ze "preco opadaju z niektorych fig vsetky plody".
haji
@janger (10.9.2025 14:45)
Děkuji za zajímavé podrobnosti o fících. Také mi to šimrá za krkem, že nejspíš bůhví jaká je to sorta. To nejspíš je ve věci - opylování. Jeden se pořád učí.
Děkuji za komenty, popis života u vás je zajímavý a vlastně to obyčejné, lidské žití lidí vůbec neznáme. Pár textů na netu, nějaké dokumenty - spíš méně než více informací jak to chodí jinde.
Papá a hezké odpoledne i večer!
haji
@zolik (10.9.2025 15:59)
Sedlácká fazolová polévka vypadá dobře, hlavně je v ní klobása a to je vyšší level!
Přiznám se, že takto čerstvé fazole hned vařit neznám. Vždy je babička nechala dozrát a usušila. Děláte to pravidelně? Hmmm měla bych obavu, že jsou tam nějaké toxiny, které se "nevtáhly", nedozrály přeměnou. Nechám si rozšířit obzory. Pravda, jen obecně, pole ani záhony k dispozici nemám. Jeden se pořád učí.
U nás je to přes kopírák a už nějakou chvíli přeprchá.
1x zolik
mamec
@haji (10.9.2025 17:18)
Máš pravdu, že vo fazuli sú toxíny, ale tie sa ničia varom. My sme obvykle tiež nechávali fazuľu dozrieť a používali sme usušenú, ale stalo sa nám, že dlhšie rodila a to čo už nestíhalo dozrieť sme spotrebovali takéto čerstvé, alebo dali do mrazničky.
2x haji a zolik
haji
@mamec (10.9.2025 18:02)
Děkuji za vysvětlení, potvrzení, že to jde. A máš pravdu, když už nemůže vyzrát, jak jinak než takto uvařit či dát zamrazit a uvařit později.
1x zolik
helena10
Ochladenie pretrváva, je riadne zamračené, hrmí...bude pršať a dobre sa bude spať.
K obedu bol kurací stroganov po prešovsky s ryžou, polievka od včera karfiolová.
Dobrú noc a pekné sny všetkým.
farbuska
@zolik (10.9.2025 15:59)
Júj, polievku z takýchto čerstvých fazúľ som už nejedla ani nepamätám. Stará mama ju tiež takto varievala a bola skvelá! Len kde ja teraz vezmem takúto čerstvú fazuľu_ Aj za spomienku vďaka.
2x haji a zolik
haji
@helena10 (10.9.2025 19:20)
Děkuji za koment, kurací stroganov po prešovsky a s ryžou by mi chutil, stejně jako květáková polévečka.
U nás prší, jemně, nejsou to bouřky. A ano, bude se dobře spinkat, dobrou nocku i tobě!
1x zolik
afataga
@janger (9.9.2025 20:25)

tak som sa dozvedela, ze ak nedozreju do konca okt., mam ich vylamat. Ja som sa rozhodla, ze necham iba zopar na skusku.
afataga
@janger (10.9.2025 14:45)

Ja som ten figovnik kupila u nas asi pred 7 rokmi. Ale ja nerozumiem, co ma ta osa opelovat, ked on nekvitne. Je to divne, ze plodi bez kvetov.
haji
@afataga (11.9.2025 11:07)
Hezky! Bedle jsou skvělá dobrota. Jakkoliv připravené, pečené na plechu "v cuku" a nebo opečené na pánvi, také "v cuku". Už jsem je i sušila a pak pomlela na kutru na prach - skvělé koření se skvělou chutí i vůní! Hlasitě závidím! Díky za fotečku.
Krásný den přeji a psí dáme posílám pohlazeníčko!
haji
Celou noc a ještě zrána pršelo. Už vylezl Oskar a snaží se, máme kolem 20°C, polojasno.
Namočila jsem si kulatou rýži a bude rýžový nákyp. Kompot z jablek a sliviek k němu mám ve sklenici připravený. Držím si peěsti, ať se mi rýže podaří uvařit. Koupila jsem prapodivnou kulatou rýži a zůstalo půl sáčku, byla k neuvaření. To mám za to, že jsem se ulakomila na akci. Dnes na ni jdu od lesa - namočení a dlouho budu vařit. Snad to dám bez ztráty kytičky. Je to rýže firmy Menu Gold a obecně od této firmy nemám dobré zkušenosti /fazole, čočka/. Dobře mi tak.
janger
@afataga (11.9.2025 10:34), tak presne to som nechapala ani ja!! Ale docitala som sa, ze ten kvet je vlastne vnutri, vo fige. Na jednej casti figy je "zensky"kvet, na inej casti "muzsky". Figovnikova osa vojde dnu, opeli zensky kvet, nanesie tam vajicka a potom uhynie. Z novych os su muzske bez kridel, tie oplodnia samicky, samicka pred vyletenim prejde okolo "muzskeho" kvetu a naberie na seba pel a vyleti. Potom si hlada dalsiu figu, ma na to 48 hodin, ktoru zase takymto sposobom opeli. Takto nejako, jednoduchym sposobom som to napisala a tak som to pochopila. Takze kvet a plod je vlastne to vnutro "figy". Samcek v tej fige potom uhynie, nejaky enzym sa postara o to, ze sa uplne rozlozi.
Takto nejako by to teda malo prebiehat.
stefanm
@stefanm (11.9.2025 13:11)

...a bude aj...V sobotu večer a v nedeľu ráno!...nech je sranda 🙂

Decentne pikantný "Maďarský guľáš" a lahodný "Viedenský knedlík" v centre malebného Šarišského regiónu chutí skvelo

Poznámka:... pokiaľ niekomu chýba pivo na mojich foto oznamujem, že už to nebude dlho trvať!!
haji
@janger (11.9.2025 12:16)
Už to vím o kamarádky fíku - dovezla fíky /ovoce/ z Itálie a její maminka si semínko nasadila. Léta ho přechovávali v květináči, pak zasadily do volné půdy, naposledy šel do rohu, kde je v závětří, v rohu u domu a plného plotu. Pamatuje doby, kdy byl menší a rodil fíky - ty první dozrály a mohly je sklízet. Teď je to velký strom/keř a tak tak, že prvních pár uzraje, zbytek nemá šanci a opadá. Takže mají originál fík z Itálie. V tom bude možná zakopaný pes. Povídala, že ho tentokrát silně omladí /ořeže/. Také uvažuje, že ho do budoucna zruší - roste jako Adéla.
Díky za zajímavé informace, máš přehled! Všem fíkujícím zdar, sílu a úspěšné pěstování! Pokud je kultivar přizpůsobený našim podmínkám, je to o poznání lepší a úspěšnější koníček.
haji
@zolik (11.9.2025 12:17)
Pěkné lesy, fotogenické. Díky za fotečku i zprávu. Houby si žijí svým životem.
Přeji hezký den!
haji
@stefanm (11.9.2025 13:25)
Děkuji za fota, vtipné komenty a chutě, které jsi mi narobil. Maďarský guláš s vídeňským knedlíkem je skvělé mezinárodní menu a ještě k tomu na SK.
Blahopřeji k výročí svatby, ať se vám spolu dobře daří, ať ti to i nadále dobře vaří! Pivní půst ať rychle uteče a řemen v kalhotách ať lehce navlečeš! Ať jste s paní šťastní pospolu, s minimem rozporů! Krásné společné dny!
zolik
@haji (11.9.2025 13:24)
@janger
@afataga
Zamiešam sa Vám do debaty. Môj syn má v južnom Štajersku pri chate v lese takýto figovník. Roky sa o neho nikto nestaral, chatu a les kúpil teraz v máji. My sme si museli dať rebrík a oberať zo strechy 😂

haji
@zolik (11.9.2025 14:29)
Děkuji za fotečky, krásná úroda, jen co je pravda! Strom je to pořádný. Kámoška ho má také velký a pomalu se žebříkem se nedostane /hloupě rozložitý/. Štýrsko je o poznání jižněji, to je znát - dozrávají lépe.
Dědeček a tatínek měli na zahradě dva stromy, támhle někde už od roku 1935, ale dělali s nimi v zimě divy a když bylo hodně teplé léto, podzim, byla malá úroda, ale úroda. Například já si ze svého dětství nepamatuju jediný uzrálý fík.
janger
@stefanm (11.9.2025 13:11), zajtra bude post :-)))?

Blahozelam tebe aj manzelke k vasmu vyrociu. Nech vam to este dlho spolu vydrzi. Vela zdravia, lasky, pohodovych balkonovych a rodinnych kavickovych posedeni. Vsetko dobre🌷🌷🌷.
haji
@afataga (11.9.2025 15:03)
Víš kolik proteinků spapáme nevědomky? V ovoci určitě - maliny, třešně apod. Velkého proteina vystrnadíš, ale malinečký......... Je to normální situace. Určitě nejsem zastánce pojídání hmyzu, jak se nám to pomalu snaží vnutit formou cvrčků a podobných nesmyslů místo stejků, řízků.
janger
@haji (11.9.2025 13:24), aj ja by som asi radsej veru zvolila ten samoopelovaci, prisposobeny nasim podmienkam.
No nech sa kamaratke dari :-).
Vsetkym figujucim vela zdaru a uspechov :-)))). A nefigujucim tak isto :-).
haji
Rýžová kaše chládne, uvařila se, hurááá! Jak bude chladná, smontuji dohromady s ušlehanou hmotou : máslo, žloutky, cukr, citr. kůra, mletá vanilka. Tuhý sníh přidám nakonec. Pak šup do vymazaného pekáče, vysypaného strouhankou. Zapeču. Předlouho jsem ji nedělala, moc se těším až bude hotovo. Můžu jíst bez kompotu, s kompotem - podle chuti.
Máme slunečno, 23°C, bezvětří.
stefanm
...to sa nedá zabudnúť!

Po týchto schodoch som si niesol v krásnych svadobných šatách (už) manželku na svadobnú hostinu a verte, že keby do nich vošla aj dnes, vynieslo by som ju! Láska, predsa, aj hory prenáša!!🙂

... ďakujeme za priania, potešilo

helena10
@haji , obed u vás dnes by mi veľmi chutil, žeby som došla?
Ja som dnes varila ďalšiu polievku - kuriatkovú so zeleninou a haluškami z liateho cesta. Ostatné sa dojedali od včera.
Celý deň poprcháva a slniečko sa nechcelo ukázať...možno sa ukáže zajtra.
Pekný večer prajem všetkým.

kucharka
A samozrejme, nemohol chýbať rajčinový šalát. Teraz sú v kurze rajčiny " tomate barbastro" … tie sú naše najobľúbenejšie. Neviem, či sú aj na SK :-(

Dnes bol sviatok, takže pohodička : neskoré raňajky ( kváskový chlieb s maslom, posolený a pohár kefíra ) … prechádzka a okúpanie sa na pláži, obed, a na večeru dojedame šošovicovú polievku.
Príjemný večer prajem.

haji
@stefanm (11.9.2025 16:59)
Schodů jako do hradu, byl jsi a jsi odvážný muž!
1x zolik
haji
@helena10 (11.9.2025 17:01)
Zeleninová polévka s kuřátky a haluškami ve tvém podání vypadá víc než dobře! Helenko, klidně přijď, podělíme se. Také můžu zabalit do krabičky a poslat PPL, milý rýžový nákyp.
Hezký večer přeji!
1x zolik
haji
@kucharka (11.9.2025 18:55)
Děkuji za fotečky, vaše marinované telecí s rýží a salátem rajským salátkem vypadají prudce jedle. Přehled v rajčatech nemám, název jsem prohnala ujo google a nic mi u nás nenašlo. Jsme od vás moc daleko, to je jisté. Také jsem horko těžko vydolovala váš dnešní státní svátek. Zajímavý je.
Hezký sváteční večer u vás přeji!
1x zolik
haji
@zolik (11.9.2025 19:20)
Děkuji za foto, smažená cuketa a domácí brambory jsou velká dobrota. Určo byla i cuketa domácí, měli jste výborný oběd!
Hezký večer i k vám!
1x zolik
haji
@zolik (11.9.2025 19:17)
Děkuji za foto skvělého rajského salátku s bazalkou. Další sorta, že Býčí srdce - to už ujo google našel bez řečí. A vinohradnické - to bude směska tuším... haha Mohu tiše závidět. Já rajčata dorazila už minulý týden a na další domácí to nevypadá.
1x zolik
haji
@stefanm (12.9.2025 10:45)
Děkujeme za autentické fotečky, podzim má svoje kouzla!
1x zolik
helena10
Opäť s jablkami... Kúskom si raz vylepším poobedňajšiu ☕, som po zdravotnej prechádzke 🚶🦯 a už sa nám zbiehajú mraky.
Pohodové popoludnie prajem všetkým.

haji
Dnes k obědu poslední díl hokkaido polévky, tentokrát s italskými bylinkami a dýňovým olejem. Pečený bůček, cuketový prívarok, chlebík. A jako dezert rýžový nákyp - je skvělý, vychlazený hmm
Mějte všichni hezký pátek a skvělý víkend, přátelé!
afataga
@haji (11.9.2025 11:26)

Dakujem za rady, ale ja sa tu ten figovnik bojim vysadit von.
Co sa tyka bedli, tiez niekedy susim, ked uz neviem, co s nimi, ale na mletie som leniva, zoberiem do ruky zo 2-3 kusky a pomrvim a mam hubove korenie :-)
2x haji a zolik
helena10
...môj dnešný obed...tortelliny plnené špenátom a riccotou.
Počasie máme pekné.
Príjemný predĺžený víkend prajem 🌞

haji
@helena10 (13.9.2025 13:06)
Věřím, že tortellini chutnaly. I k vám přeji krásný den!
U nás celou noc a dopoledne na střídačku pršelo. Pak se Oskar vybatolil, bylo příjemně. Před sedmou večer doletěly bouřky a teď to tu hezky buble a přeprchá. To pravé nejspíš přijde. Ještě teď docela teplo, 18°C, vlhko, dusno.
Měla jsem hezký den, pozdní bohatá snídaně, návštěva fabriky kde pracuje soused, příjemná chvíle u cimbálky, pak horké maliny s vanilkovou zmrzlinou. Jsem ko.
Přeji všem hezký sobotní večer, přátelé.
haji
@kukulienka71 (14.9.2025 10:50)
Děkuji za chutné foto výborné nedělní polévky, ta musí mít sílu!. Vařené masko z polévky miluju, s omáčkou koprovou a šťouchačkami je to skvělá volba! Měli jste výborný oběd.
V noci a dopoledne pršelo. Ocásky bouřek se tu honily a brumlaly. Naštěstí nic dramatického, i elektřina vydržela. V poslední době totiž stačí maloučko, skoro nic a vypadne.
Měla jsem bohatou snídani a teď dávám druhé kafíčko. Oběd zůstane nejspíš na zítra. Mám kopec cuketového prívarku, pečený bůček a rýžový nákyp. Mraky se opět štosují a je spavo.
Krásnou neděli přeji, milá Kuku!
haji
@afataga (13.9.2025 14:13)
@helena10
Přiznám se, že jsem čekala, až se ozveš, Helenko. Nevidím na vidličce špínu, spíš leží trochu z boku a na obrázku šidí. I kdyby byla použitá, může být. Jsme jenom lidé. Nedávno tu robil šarapatu igelitováý obrus, teď se snaží strhnout pozornost vidlička.
Osobně se na konci měsíce chystám k očnímu. Držím si pěsti ať to brýle s více dioptriemi napraví. Pak budu mít zrak jako ostříž. Tak pozor, milé vidličky!
Krásnou neděli všemu a všem!
farbuska
@kuko95 (14.9.2025 12:43)
Vitaj späť! Myslím, že viacerí sme potešení, že ste s Gabkom zdraví a aj v kuchyni činorodí. Tvoja kapustnica je už predzvesťou kratších dní, dlhších a chladnejších večerov a jedál, ktoré zahrejú. Veď o niekoľko dní nastane už aj kalendárna jeseň.
haji
@kuko95 (14.9.2025 12:54)
Vítejte, chlapci! Mám velkou radost, že jste tu, oba, živí, zdraví a hlavně plní elánu. I když je sporné, kdo má elánu víc, jestli ty nebo Gabko haha Hned je den krásnější, kapustnica chutnější a radost větší! Tvoja kapustnica je plná síly a chutí, také ráda dávám víc druhů masa nejen do polévek. Hezky jsi vystihl čas, podzim máme na krku a s kapustnicí v bříšku vše půjde líp. Gabko bude brzy potřebovat větší postýlku, aby se mu neudělaly od tyček po obvodu otisky haha Kuko a co všechno už papá?
Díky za fotečky, komenty a hlavně za radost! Letí pohlazeníčko a pusky Gabkovi!
kucharka
Včerajší obed nebol veľmi nedeľný - kapustné fliačky - ale pochutnali sme si, a bude aj na dnes. Ako dezert bolo ovocie : jahody ( už asi posledné ), broskyne, melón, hrušky …. Každý si vybral čo chcel :-)

Dnes na raňajky som mala toast so syrom ( korbáčiky dovezené zo SK ), šunka a redkvička, pokvapkané oliváčom a posolené. A kafíko, taký menší kýblik :-))) aby dodalo energiu na celý deň.

Je príjemne pod mrakom, aj keď sa oskar snaží predrať cez mraky… Určite sa mu to podarí, lebo na tento týždeň hlásia zase horúčavy.
Príjemný pondelok prajem všetkým.

afataga
@helena10 (14.9.2025 08:27)

Verim ti, mozno je to nejaky tien, alebo odraz, nemyslela som rucku, ale samotnu vidlicku. Vyzera ako od kakaa, co moc nedava zmysel. Ja netvrdim, ze je spinava, napisala som, ze vyzera ako spinava.
2x haji a zolik
kukulienka71
@haji (14.9.2025 12:32)
Aj ty si mal chutný obed. Polievka bola ako huspenina, silná. Dnes je nádherne, slnko este má silu, len pofukuje vietor, tak sa presuší vsetko po daždi.

haji
@kukulienka71 (14.9.2025 15:04)
Krásně uzrálé stolní hrozny! Máš pravdu, jsou části úrody, které sice nemusí být výstavní, zato krásně uzrálé a slaďoučké jako med! Jistě se i zvířátka předhánějí, kdo si pochutná víc. Oni netuší, že se to lidem nelíbí...
haji
@kucharka (15.9.2025 09:31)
Děkujeme za komenty a foto snídaně - chutné nitě se zeleninou a kafíčkem hmm. Také vařím, peču podle chutí či sortimentu v lednici, neděle neneděle. Klidně i ty flíčky, když na to přijde. Ovoce jako dezert nikdy nezklame.
Jejda, u vás budete opět topit? U nás už je jasně po létě. Je chladněji v noci, i přes den a v posledních dnech často prší. Náš Oskar se dnes snaži, vysušil mokré cesty a vytáhl to na dobrých 24°C, včera jen 20°C. Podzim, ale příjemný.
Fajn nový týden přeji, ať se daří!
haji
@kukulienka71 (15.9.2025 16:00)
Děkuji za fotečky a komenty. Krásně hustá "drkotavá" polévka mě dokáže potěšit - záruka, že bude dobrá na klouby a chrupavky. Někdy mám podobně "drkotavou" i fazolačku - stejné účinky. Výborný oběd jste měli, miluju vařené maso z polévky na cibulce, omáčku a jako přílohu klidně chlebík. Ojojoj, dlouho jsem neměla - masový vývar často nedělám. Narobila si mi chutě!
Hezký den přeji!
haji
K pozdnímu obědu jsem k cuketovému přívarku a pečenému bůčku uvařila brambory ve slupce, aby byla malá změna.
farbuska
@haji (15.9.2025 16:19)
Keď čítam o tvojom bôčiku, tak mi takmer slinky tečú...:) Už dávno som nepiekla! A v mrazničke je veru veľmi pekný kus bôčika. Pôjde čoskoro von, z mrazu do horúcej rúry!
haji
Máme zataženo, nad ránem bouřka, lilo jako z konve. Musím do terénu.
Přeji všem krásný den a dobrou chuť k obědu, přátelé!
stefanm
... dnes:

Piknt kotlíkový guľáš z diviny (orez z jelenieho krku) z chilli papričkou a kúskom jalapeño, chlieb a pivo

Poznámka:
...autora som si nezapamätal, bola to ochutnávka na akcii "Kotlík open 2025" a chutil mi najviac zo všetkých kotlíkov tak som zobral zopár misiek aj domov a budem mať na večerné pohostenie pre priateľov ktorí prídu zablahoželať manželke k dnešným meninám 🙂

Pre pamätníkov:

Judita Čeřovska: Je po dešti!

youtu.be/lj8X8mGOJFE?si=89eJzMrnBwG2NqaA...

... už je po dešti a svítí kaluže,
ach ženy nemračte se na muže. 🙂🙂

haji
@stefanm (16.9.2025 13:26)
Děkuji za koment, fotečku a link na písničku. Tak Kotlík open 2025, zajímavá atrakce a ještě s bonusy v podobě hotových gulášů. Chválím, že jsi koupil zásoby, guláše není nikdy dost! S radostí bych dala testovací vzoreček.
Všechno nejlepší tvojí paní k jmeninám, pevné zdraví a štěstí dostatek! Ať se oslavy vydaří.
Pěkná písnička, vykopávka je to, ale krásná. Díky za připomenutí.
1x zolik
helena10
vedie až k lanovke na kopec Pálenica, kde sa v zime lyžuje a teraz je stamade pekný a ďaleký výhľad

2x haji a zolik
helena10
V noci aj cez deň pršalo, teraz na nás žmúrka jedným okom slniečko.
Obed bol doma, bravčové
pliecko na znojemský spôsob, tarhoňa alebo zemiaky, mrkvovo-marhuľový šalát.
Pred chvíľou sme pri káve ochutnali zaujímavú piškótovú kakaovú tvarohovú roládu, čerstvé bobuľové ovocie... upiekla som dnes jednoducho a rýchlo.

haji
@helena10 (16.9.2025 18:05)
Přidávám link na Helenčinu roládu, ať nemusíte kufrovat v receptech, přátelé:  varecha.pravda.sk/recepty/zaujimava-kakaovo-tvarohova-rol...

Helenko, děkujeme za recept, je zajímavý a hodný vyzkoušení!
Měli jste dobrý oběd, mám klasiku ráda, vepřové plecko po znojemsku je fajn volba. A mrkvovo marhulový salát zní velmi chutně. Díky za inspiraci.
1x zolik
haji
@helena10 (16.9.2025 17:58)
Děkujeme za moc hezké fotečky a průvodní koment k nim. Měli jste pěkný výlet, i počasí fajn, Pieniny jsou zajímavá destinace, do které se jistě nedostanu, děkuji za rozšíření obzorů.
Hezký úterní večer a příjemnou středu přeji!
1x zolik
haji
@stefanm (16.9.2025 20:18)
Hezká provokace, opět bedly, tentokrát smažené hmmm Hned bych s radostí ochutnala, výborná skorá večera! A také jsem zaznamenala, že na oběd už jsi měl pivo! Chutnalo?! Že se ptám...!
Hezký večer i k vám a fajn nový zítřek!
1x zolik
mijaita
@kukulienka71 (17.9.2025 11:09)

No jo, neni mozne byt vzdy a vsude, kde by si clovek pral! A tam bych zrovna byla rada. Ted bohuzel neni doba k cestovani pro me vhodna. Jestli tam pujdes, posli info a foto!! U nas bude "dia de los muertos" 30. 9. a jestli to stihnu, nevím.
Kazdopadne ti dekuji ze sis vzpomnela! Máááv kamkoliv a ten burakovy prasek (drobky) uz mam!
2x haji a zolik
haji
U nás příjemných 19°C, pod mrakem, bezvětří. Predikce mluví až o 30°C na konci týdne. Pěkný podzim.
Přeji všem bezva den!
haji
@stefanm (17.9.2025 13:37)
Díky za fotečku, koment a přání! Tekvicový podzim je fajn.
Hezké odpoledne i večer!
1x zolik
kucharka
U nás bolo karí s jasmínovou ryžou. Hlavným hrdinom bola šošovica, ale dala som tam aj zeleninu, čo bolo treba spotrebovať.
Ja som si vrch posypala čerstvým koriandrom a čili.

kucharka
Už je čas svačín a treba aj niečo na desiatu, tak som upiekla muffiny.
Cesto sa mi podarilo trochu hustejšie a tak mi napadlo ho zriediť trochou kefíru, čo som mala po ruke. Bol to celkom dobrý nápad, lebo muffiny vyšli super :-)
Posypané sú ( pred prečením ) muscovado cukrom a škoricou.

U nás teplo, dusno …. Akoby zase prichádzalo leto.
Pekný deň prajem všetkým.

afataga
@kucharka (18.9.2025 09:01)

Mozem sa ku vam nastahovat? :-) Tu bolo rano 6°, hmla, obcas prsi a fuka, no hnus, uz zacinam hybernovat. Nemam rada zimu ani jesen.
2x haji a zolik
haji
@kucharka (18.9.2025 09:01)
Děkujeme za fotečky, komenty a vnesení tepla! Kari s jasmínovou ryžou a salát bych si dala hned. Muffinky jsou skvělá volba - jednorázovka na svačinku dělaná.
Teplo bych také brala, u nás už je chladněji a dnes spešl oblačno a 15°C. Věřím, že ještě pár stupňů přidají. Čekáme horkou vlnu z Afriky. Uvidíme.
Přeji hezký den a jeden muffinek poslat sem, děkuji!
haji
@zolik (18.9.2025 10:57)
Už to začalo?! Hurá! S radostí bych zpracovala. Tedy jednorázovku. Na víc nemám.
Hezký den, hubový a voňavý!
1x zolik
haji
@helena10 (18.9.2025 11:12)
Děkuji za milý a včasný dáreček ke kafíčku! Beru celičký a s nikým se nedělím!
Hezký den, Helenko!
haji
@zolik (18.9.2025 11:15)
Ta se povedla, díky za chutné a voňavé foto bábovky! Další moudrá žena, která myslí na odpolední dobrotu ke kafíčku! Hmmmmmm
1x zolik
helena10
Z jedného pekáča pečená plnená cuketa so zemiakmi, uhorkový alebo zeleninový šalát - dnes na obed a polievka cuketová krémova do smotanou a opečeným toustovým chlebom.
Príjemné popoludnie prajem 🌞
Máme príjemných 17 stupňov so slniečkom, ktoré sa s nami chce hrať na schovávačku 😀

haji
@zolik (18.9.2025 12:37)
Děkuji za chutné foto, ty jsi byla nejen na hubách, ale i na rybách! Pstruha jsem předlouho neměla. A to musím změnit. Krásné malé brambůrky k tomu, to byla velká dobrota!
Hezký podvečer a večer!
1x zolik
haji
@stefanm (18.9.2025 13:35)
Děkujeme za fotečky, kanapky i rizoto vypadají dobře a jistě vše moc chutnalo. Hezky s pivečkem, svět už je v pořádku.
Hezký podvečer a večer i k vám!
zolik
@haji (18.9.2025 18:13)
Išla by som rada aj na ryby. Mám tri udice, len žiaľ tu a ani v okolí pstruhy nie sú. Ale huby rastú. Síce tento rok oneskorene a pomenej. Zajtra pôjdem opäť pozrieť do lesa. Už sa mi Záhorácka dovolenka kráti.
Majte pekný večer
haji
@zolik (18.9.2025 19:05)
Jojo, tak ještě kapra nebo podobnou klasiku, na pstruha tu nejsou vody. Pak ještě sádky, ale to chce také svoje. Budu ti držet pěsti, ať se v lese podaří. Uteklo to, ale nadělala jsi kopec práce, pomohla mamince. To samo o sobě hřeje u srdce. Jsi šikulka!
Letí obejmutí!
1x zolik
haji
@kukulienka71 (18.9.2025 20:46)
Děkuji za fotečky a komenty. Jablkové koláče miluju a tvůj vypadá prudce jedle, nedivím se, že zmizel. Oběd výborný, tarhoňa, panenka a květáček hmmmmm neotřelá kombinace.
Letí pozdravení a přeji úspěšný nový den!
1x zolik
haji
@zolik
Určitě už strašíš v lese, tak ať se houby neschovávají a jukají na tebe na každém kroku!
Mám otázku: Zdravím vašeho statečného kohouta a ptám se, jestli se mu nové slepičky líbí a jestli už je prohání?!
Hezký a úspěšný pátek přeji, ať se daří!
1x zolik
zolik
@haji (19.9.2025 06:55)
V lese som, žiaľ, nestrašila len ja. Aspoň niečo som našla, idem urobiť omáčku na špagety. Na fotke je 550g už očistených hríbov.
Kohút sa už spamätal, už nepadá z rebríka keď vidí nové sliepky. Aj zaperovať sa už začal, len chvost mu ešte nedorástol úplne. Je taký srandovný. Ďakujem za opýtanie.

afataga
@zolik (19.9.2025 21:21)

Pekna uroda, u nas este nic moc nerastie, v zahrade zopar kozakov a v lese nejake bedle a suchace.
2x haji a zolik
zolik
Zásoby v pivnici utešene narastajú. V špajzi už je zo 6kg vytopená masť a uložené Hokaidó. Jeseň sa citeľne blíži.
Strihám popínavé ruže (pichľavá robota) a poobede ma čaká rezanie a strihanie stromov (prvoradé sú broskyne). Preventívne som si naordinovala Novalgin.

zolik
Kuracie pečienky na kačacej masti, fazuľové lúsky na slanine, nové zemiaky a uhorkový šalát.
Prajem Vám pekné poobedie

haji
@zolik (20.9.2025 14:44)
Děkuji za komenty, fotečky a dobré zprávy!
Hubová úroda vypadá hodně dobře, chápu, že moc nerostou a kopa lidí v lese, výsledek bezvadný!
Jejda, to mám radost, že váš král kohout je v pořádku a opeřuje. V zimě by to bylo nemilé, bez peří. Ať se kohoutovi i slepičkám daří!
Špajza jako malovaná, plno úrody zpracované, zima se může ptát. Krásná práce!
Kuřecí játra na cibulce nikdy nezklamou, beru celý talíř a mizím. Dobrý oběd jste měli.
@zolik dávej na sebe pozor, stříhání a řezání v zahradě nesou různé zákeřnosti, buď obezřetná! Držím pěsti. Ať se dílo daří!
haji
@stefanm (19.9.2025 12:32)
Houbová polévka je skvělá věc, s haluškami by mi také chutnala. Zemiakové placky miluju a dlouho nebyly - milá inspirace. Děkuji za chutné foto. V dáli vidím nějaké placičky, sušienky?
Hezký víkend přeji!
1x zolik
haji
Dnes mám lenoru. Velkou. Zítra bude pečené kuře, jdu ho nasolit. S rýží, si myslím.
Máme dobrých 28°C, včera o fous míň 27°C. Psi se bijí o chládek, bezvětří.
Hezký volný den přeji všem!
helena10
Včera sme sa trochu túlali v lese. Počasie aj nám prialo. Doniesli sme si domov nejaké modráky, masliaky a kuriatka. Niečo sa suší, niečo pôjde na varenie, praženicu...

helena10
Trochu sme zbavili zaťaže malých sliviek aj divoko rastúcu slivku - článku. Odložila som niečo do mrazáku na horšie časy.

helena10
A slivočky išli aj na plech do fajnového krehkého koláča z hrnčeka...vylepšeného tvarohom.
Požehnanú a slnečnú nedeľu prajem všetkým.

haji
@helena10 (20.9.2025 19:49)
Děkuji za komenty a fotečky. Hubové dary jsou krásné a chutné vždy, mě by potěšily nejen v praženici. Divoké slivky - zajímavá komodita. Pokud je to foto divokých sliviek, klobúk dole, jsou krásné! Kompoty na zimu máš krásné, Helenko, stejně jako koláč se slivkami a tvarohem - výborný dezertík!
Díky také za přání, jsi milá! Tobě také krásnou neděli, plnou lásky, pohody a dobrot!
1x zolik
haji
Musím do terénu. Kuře už se peče, jak přijdu, dodělám jasmínovou rýži. Také musím svařit nálev na červenou řepu, dostala jsem do daru už uvařených pár červených řep, které straší v lednici. Křen jsem koupila v minulé vlně, stejně jako koření.
Dnes bude opět teploučko, podobně jako včera, už teď máme 19°C a Oskar se může na jasném nebi přetrhnout.
Zítra jdu na grilovačku ke kamarádce, chceme zachopit poslední krásný den. U nás ještě teplo zítra vydrží, zlom jde od západu. Přesunuly jsme grilovačku ze soboty, není nutné hrdinsky trvat na víkendu, kdy už bude chladněji. Těším se.
Přeji všem krásnou neděli a dobrou chuť ke svátečnímu obědu!
kucharka
Včera som robila empanadas plnené mletým hovädzím mäsom, opečeným s paprikami, cibuľou… Tie prvé boli trochu menšie ( empanadillas ) ale keď už som toho mala plné zuby - tie neskôr robené boli väčšie :-)))
K tomu šalát a pohár gazpacho.

kucharka
Skúšala som robiť ( podľa reels ) nadýchaný jogurtový cheesecake. Po veľkom tešení prišlo sklamanie, koláč spadol ( to by ale nebol ten hlavný problém ) a vnútri bol úplne "tuhý" … ako mi doma hovoríme "zgrcnutý" …. Vôbec nebol nadýchaný, štruktúra bola akoby kaša/pasta … a aj veru išiel do koša. :-(
Neviete niekto, prečo? Čo sa mohlo stať?

kucharka
@haji (21.9.2025 08:24)
Nevadí, grilovačka sa môže preložiť, netreba robiť veci nasilu :-)

U nás dnes trochu pod mrakom, v noci aj spŕchlo, je "len" 25 stupňov.
Včera bol ešte plážový deň.
Príjmenú oddychovú nedeľu prajem.
kucharka
@afataga (18.9.2025 09:43)
…. Môžeš. Ale nie na dlho :-)))
To sa ti zdá, že je to dobre… keď si na dovolenke a pri vode. Pri každodennom normálnom živote je to zabiják.
stefanm
... dnes:

Plnená bravčová panenska sviečkova, zemiaky (info pre pani @zolik ... "staré" zemiaky!!, u nás na centrálnom Šariši, rastú "nové" zemiaky v máji - júni!!), orzo - drobná Talianska cestovina, teplé, na masle ohriate šampiňóny...a pivo 😋

haji
@kucharka (21.9.2025 10:00)
Děkujeme za fotečku a koment, cheesecake nevyšiel a rýchlo odyšiel či jak na to napsat. To byl recept z Varechy? Mno, už máš neúspěch vybraný. Člověka to ani tak nenaštve, jak mu je líto... práce, surovin. Hlavu vzhůru!
haji
@kucharka (21.9.2025 10:06)
Si myslím, že je to pro odolné jedince! Máte moji poklonu!
1x zolik
haji
@kucharka (21.9.2025 10:04)
Děkuji za koment a za přání, také mějte i u vás hezkou neděli!
1x zolik
haji
@stefanm (21.9.2025 12:20)
Děkujeme za koment a chutné foto, i za vysvětlení jak je to s bramborami. U nás dtto. Velmi pěkná panenka na reze - kouzelná plnka, souměrná a krásná barvička! Jsi šikovný, dvojí příloha, žampiony, mně by moc chutnalo! Pivo ti nebudu upíjet, stačí mi čistá pramenistá voda.
Hezkou neděli přeji!
1x zolik
haji
Dodělala jsem jasmínovou rýži, vyprostím kuře z trouby a k tomu kvašák. Jsem ko, venku dobrých 27°C, teplý ostrý vítr. Co může odletět, dnes nejspíš odletí - ptactvo stěhovavé.
Kdo později obědvá, přeji dobrou chuť a hezkou neděli!
haji
@kucharka (21.9.2025 09:56)
Zajímavé empanadas, pro mě exotika, přiznám se. S radostí bych dala testovací vzoreček. A díky za upřímnost, taky bych se ke konci zvětšila, čeho je moc... Děkuji za chutné foto empanadas i fíků - ty se také povedly!
haji
@blissofplants (21.9.2025 15:46)
Vítej, jsem moc ráda, že tě vidím! Děkuji za kouzelné foto - zapečené zemiaky s tofu a šalátom od tebe bych si s radostí dala. Salátek jako malovaný, s hvězdičkami, krásná barvička a poznámku o udenej soli si zapamatuji a musím se po ní podívat. Ráda obměňuji sůl a uzenou jsem ještě nikdy neměla. Moc děkuji!
Krásný den a úspěšné další dny přeji! Ať se daří!
1x zolik
haji
Krásné dobré, pondělní ráno přeji všem!
Svařila jsem kořeněný, sladko, slano, kyselý nálev na červenou řepu /voda, fenykl, anýz, sůl, cukr, ocet/. Dám vychladit. Nastrouhám křen a vařenou červenou řepu. Salátek půjde do sklenic do lednice. Nálevu nesmí být málo ani moc. Snad jsem to trefila. Moje babička tak červenou řepu dělávala, vždy zmizela rychlostí světla. Je lahodná a ta chuť mě hodí do dětství... Ano, máme svoje chuťové i čichové životy - zážitky.
Dnes jdu na oběd a následnou grilovačku ke kamarádce. Už se těším! Máme jasno, 17°C, bude někde kolem 26°C, u nás. Pršet má snad až v noci. A to bude, bo nízký tlak o sobě dává vědět.
Krásný den přeji všem!
kukulienka71
@haji (22.9.2025 06:46)

Tiež dávam fenyklové semienka k cvikle, pasujú mi tam. Bolo, ked som dala rascu, ale nebolo to ono. Budeš mať fajn program a pekné počasie k tomu, uži si to. Ja budem "mozgovo" pracovať dnes a poobede máme rodičovské, tak si chystám nervy😁

haji
@kukulienka71 (22.9.2025 09:01)
Děkuji za přání, koment a fotečku. Vločky, banán, topík, samé dobré věci pro mozek aj nervy. Milá Kuku, ať se daří celý den, rodičovská je teď nejspíš jenom zahřívací kolo, jestli se nepletu a možná finanční. Držím pěsti!
Krásný a úspěšný den přeji! a papáá vyrážím za zážitky
1x zolik
helena10
Včerajší výlet vo Vysokých Tatrách bol super. Nebo čisté, modré, dohľadnosť lepšia ako v lete. Observatórium na Lomníckom štíte odfotené z Hrebienka

helena10
Krásny pondelok všetkým 🌞
Máme jasno, nádherne, 24 st., vetrík...bude zdravotná prechádzka do lesíka...
Obedovala sme morčací vývar s rezancami, niekto s uvarenými zemiakmi a vypražané kuracie rezne, zemiaková kaša, uhorkový šalát.
Užívajme pekný deň, lebo zajtra sa nám zmení počasie k horšiemu...
zolik
@helena10 (22.9.2025 12:14)
Nádherný výlet a krásne fotky. Ja ďakujem. Pekne si mi priblížila okolitý kraj, ktorý až tak nepoznám. Aj Tebe pekný deň s asi posledným letným, teplým dňom.
1x haji
haji
Včera jsme se měli fajn. K obědu smažené placičky z kuřecích prsou, šťouchané brambory. Bylo krásné počasí - dobrých 29°C, sice větrno, ale velmi příjemně. Grilovačka vyšla na jedničku. Grilovali jsme kuřecí křídla, paličky a stehýnka, také brambory. Výborné. @afataga a nemáme kuřecí farmu! haha Nejlíp se měl pes, nesmí u ničeho chybět a u jídla dvakrát.
Dnes už máme chladněji, necelých 14°C, oblačno, nefouká. Zítra má pršet. K obědu výslužka z grilovačky s opečenými bramborami a skvělou červenou řepou. Příště musím udělat o fous méně sladký nálev a přitlačit s kořením.
Přeji všem krásný den!
haji
@zolik (22.9.2025 19:45)
Děkuji za krásné a chutné fotečky, milé komenty. Koš s podzimní úrodou je výstavní, cuketová polévka mě láká, baklažán také a bedly v těstíčku beru celičké a mizím! Dobře vaříš, jen co je pravda!
Hezký den, u vás v počasí podobný.
1x zolik
haji
@stefanm (23.9.2025 12:49)
Děkuji za koment a fotečku. Zajímavé vyprážané pirohy, zo zemiakového cesta s kyslou kapustou jsem nikdy neměla, nedělala - s radostí bych dala vzoreček. Měli jste zajímavý oběd. A pivo, jasné, Kozel to jistí!
Hezký den přeji!
P.S. Mně se v posledních dnech, z neznámých důvodů zamrzá noťas. Je jako koza, ne Kozel. Asi čuchá, že Windows 10 končí. ufky
1x zolik
haji
@helena10 (22.9.2025 12:14)
Děkuji za krásné fotečky z výletu do Vysokých Tater! Máš můj obdiv, přes pěkné počasí je to solidní výšlap! Mohla jsem se skrze vás na dálku pokochat a nevystrčit ani chlup z domu. Velké díky! Pejsek je váš? Stejné barvy a velikosti má kamarádka jejich chlupáče.
Díky za komenty a popis oběda. Mám ráda krůtí vývar, stejně jako br. kaši s kuřřízkem. Vaříš a pečeš skvěle, milá Helenko!
Na dálku letí pozdravení, krásný den přeji!
P.S. Dnes odpovídám na přeskáčku, moje technika je svéhlavá, omlouvám se.
1x zolik
haji
@helena10 (23.9.2025 16:48)
A máš ty pravdu, Missy, dceřina psí dáma! A moje skleróza, úplně jsem zapomněla, že už jsme si o Missy psaly! Jsem to hlava děravá, omlouvám se!!
1x zolik
haji
@helena10 (23.9.2025 16:51)
Takové lesní zásoby v mrazáku jsou vzácnost, krásná práce!
1x zolik
helena10
do pivnice z malých sliviek plánky uvarený lekvár i kompóty...dnes som mala divokú slivkovú pracovnú smenu kuchyni, ale oplatilo sa.
Jesť bolo čo od včera, ešteže tak...
Deň je chladný iba 12 st., sychravý, upršaný a zamračený.
Pohodový večer prajem všetkým.

haji
@zolik (23.9.2025 18:44)
Cuketové placičky s kuřecím soté a tatarkou od tebe bych brala s radostí - kupu dobře upravené zeleniny plné chutí mám ráda. U vás bych se s radostí ubytovala, stravovala a tak...
U nás pozdě odpoledne začalo pršet a už jsme na 11°C. V pelíšku u telky je příjemně.
Hezký večer, milá @zolik ! Troufám si připomenout receptík na tvoji tatarku, jestli je to možné, budu moc ráda! Od takové milovnice musí být tatarka výborná! Děkuji předem!!
1x zolik
zolik
@haji (23.9.2025 19:21)
Haji, domáca tatarská bude, až keď budem naspäť vo Švajci. Keď som na SK uprednostňujem Hellmann’s. Určite na Teba nezabudnem. Aj Tebe pekný večer a Pá. Aj tu je chladno, moja mama práve zakúrila v krbe.
haji
@zolik (23.9.2025 21:11)
Děkuji, jsi sluníčko! Ono je nejlepší "nakupovat u odborníků" a ve tvém případě - milovnice tatarky - je jistota, že recept bude skvělý.
Krb je velká výhoda a krása. Budu si ho představovat... to pomáhá! Dobrou!
1x zolik
haji
U nás prší. Máme kolem 11°C. Musím do terénu. Jdu se podívat na svoji dentální hygieničku a paní zubařku. Popadnu pytlík statečnosti, peněženku, deštník a vyrazím.
Přeji všem úspěšný a pokud možno klidný den!
K pozdnímu obědu mě doma čeká pečené kuře, rýže a nějaký salátek. Když to půjde dobře.
helena10
...ovčí syr čerstvý sme dostali od známeho, ktorý má farmu...a tiež nám dal aj bryndzu... bryndzová nátierka je spravená a ostatná bryndza ide do zásoby...
Prajem oddychové popoludnie vo vodorovnej polohe.
2x zolik a haji
kucharka
Dobré ráno, ajmkeď u nás veterné …. Hotový uragán :-(
Raňajky boli jednoduché, kamut chlieb s pastrami, a ešte dojedame syry zo SK.
A káva bola arabská - so štipkou kardamónu. Spomienky na dovolenku :-)

kucharka
K tomu "pimientos de padrón" , malé zelené opečené papričky. Trochu oliváča a hrubozrnná soľ. Tiež jednoduché a dobré.
Ak dnes stihnem, upečiem aj bábovku alebo bublaninu, uvidíme.

@afataga , vybaľ kufre, je tu dnes chladno, fúka vietor, už som vylovila zo skrinky aj sveter a šatku okolo krku. Vyzerá to, že je ozaj po lete…
Príjemný štvrtok prajem všetkým.
haji
@stefanm (24.9.2025 13:05)
Paličky, kapusta aj lokše spolu hezky jdou, měli jste výborný oběd! Díky za koment a foto!
haji
@helena10 (24.9.2025 14:47)
Děkuji za komenty a fotečku, výhoda domácího ovčího sýra, bryndzy - to je k nezaplacení. Mně by moc chutnalo. V poslední době ujíždím na sýru. Spásla jsem oštiepok z trhů u nás během dvou dní.
U nás je podobně, chladno, prší a nejlíp je doma. Dnes nám dopoledne začali topit - zázraky se ještě dějí.
Pohodový den přeji!
haji
@zolik (24.9.2025 18:55)
Krůtí polévka už po několikáté, budu se muset na křídla, krky vypravit. Mám zaslintanou klávesnici - velmi chutné foto polévečky i květáku v těstíčku. Výborný oběd!
Letí pozdravení a díky za fotečky, komenty!
haji
@stefanm (25.9.2025 06:58)
Senza snídaně, houby miluju. Díky za chutné foto a koment!
Pohodový den přeji, s deštěm za okny, s čajíkem v teple!
haji
@kucharka (25.9.2025 09:23)
Děkuji za milé komenty a fotečky. Mno, tak i u vás je chladněji, větrněji a na změnu oblečení. Měla jsi výbornou snídani - trochu nostalgie s jídlem nikdy nemůže uškodit - naopak, potěší. Díky za link a foto těstovin podle babičky - recept mám uložený, mám těstoviny ráda ve všech podobách. Narobila si mi chutě. Opečené malé papričky bych s radostí otestovala. Samé chutné dobroty robíš hmmm
Klidný den a domácí pohodu přeji!
haji
@stefanm (25.9.2025 12:01)
Segouš nikdy nezklame, s radostí bych otestovala tvoji verzi, dokonce i s knedlíkem. Díky za koment a chutné foto!
helena10
...stíham popriať už len pekný štvrtkový večer. Celý deň boli na programe šípky (v mojom nárečí sverbovuza), čo sme dostali od ďalšieho nášho známeho...a ešte bude s nimi práca aj zajtra,budem variť šípkový lekvár. Dneska sa nám s manželom podarilo všetky preberať a očistiť cca 5-6 kg.
Uvarila som z polovice lekvár a na dnes mi stačilo...teraz som si sadla.

zolik
Pomaly ale iste balím kufre. A balím aj zaváraniny, masť, slaninu, oškvarky, slíže, cibuľu, okrasné tekvičky, erteple od susedy, horčicu, ocot, polohrubú múku, práškový cukor, sušené hríby, prézle, klobásy… atď.
Bude to náročná cesta naspäť do Švajcu, čaká ma 12 hodín za volantom. Vyrážam v nedeľu ráno. Prázdniny mi skončili. Boli veľmi pekné.
helena10
Dobré piatkové ráno všetkým. Moja záverečná dávka šípok na lekvár už varím...dnešná bude radostnejšia, lebo už žiadne ďalšie zásoby na spracovanie nečakajú... zatiaľ ? 😀
Príjemný aj keď chladný víkend prajem všetkým.

haji
@helena10 (26.9.2025 07:09)
Tyjo, to je nálož šípků, máš můj obdiv. Mně by se o nich zdálo... Pečlivá a důležitá práce, ať to všechno dobře vaří, ať se ti daří v díle šípkovém! Hluboce smekám, milá Helenko!
Úspěšný den!
haji
@zolik (26.9.2025 01:05)
Maminka není troškař, krásné a chutné, nostalgické foto! Děkujeme za nadělání chutí a utopení klávesnice! Ruské vejce mohu a dvakrát. hmmm
Dobře zabal a dobře dojeď! Budu na tebe myslet v neděli!! Fajnové dny jsi měla, sice pracovní, ale plné lásky a radosti! U maminky je vždycky krásně! Pozdravuj maminku aj kohúta! Krásný den!
haji
U nás oblačno, 13°C, trochu teplota leze nahoru. Pršelo a nejspíš dnes ještě trochu bude.
K obědu mě čeká pečené kuře, jasmínová rýže a salát. Dnes dám Little Gem. Mám nový ocet. Plácla jsem se přes kapsu a koupila si v řetězci bílý ocet s koncentrovanou malinovou šťávou. Už jsem ho otestovala včera - přidávala jsem do mého salátu z červené řepy. Je skvělý.
Přeji všem fajn páteční den, dobrou chuť nejen k obědu, přátelé!
kucharka
Ja som včera robila "kotlíkový" guláš v Crockpote. :-)
Podaril sa na výbornú, veľmi sme si pochutili. Robila som aj domáce dalamánky. Tiež sa podarili. A najlepšie je, že bude aj na dnes ….
Takže dnes veľa času v kuchyni nestrávim. Pôjdeme von, využiť teplý septembrový deň …
Prajem príjemnú sobotu!

kukulienka71
Všetko tu vyzerá veľmi chutne, rada sa sem vraciam aj pre ten pocit, že domácu pohodu vytvárajú aj doma pripravované dobroty. Koláčik na víkend som dnes zvolila fazuľové brownies. Sú ľahučké a rozplývavé, potreté slivkovým lekvárom.

kukulienka71
Tento víkend máme oslavy Mosta Márie Valérie, majú prísť obaja premiéri, budú programy. Počasie je vydarené, svieti slnko po mnohých zamračených, sivých a veterných dňoch. Prajem krásny víkend.
2x haji a zolik
haji
@kucharka (27.9.2025 09:33)
Děkuji za komenty a fotečky, kotlíkový guláš v pomaláči a ještě domácí dalamánky, to je kráása! S radostí bych si dala s vámi testovací vzoreček. A je fajn nestát opakovaně u plotny, to oceňuji nejvíc. Přeji krásnou podzimní sobotu, hezky si to užijte s pěkným počasíčkem!
haji
@kukulienka71 (27.9.2025 12:17)
Děkujeme za komenty a fotečky plné chutí a inspirace. Fazolové brownies se slivkovým lekvárom vypadá velmi dobře a chutně, ještě nikdy jsem podobný experiment nedělala. Zajímavé celé. Perkelt z hovězí kližky s haluškami beru celičký a mizím, s nikým se nedělím! Selská omeleta je vděčná dobrota, klidně i na oběd. Tvoje, milá Kuku, vypadá hodně dobře a šťavnatě hmm Tvarohové a lekvárové buchty potěší vždy a vytvoří domácí pohodu a uspokojí sladké chutě. Zemiakové gulky se slivkami bych s radostí otestovala, máš je krásně souměrné a jistě plné chuti! Tagliatelle z jedné panvice se mi líbí a jsou bezva rychlovka.
Přeji ať se velká oslava Mosta Márie Valérie vydaří, počasí krásné, příjemné, ať je všem fajn!
haji
Dnes jsem netradičně snídala buchty na pare s trochou másla, cukru a arašídové drti. Oběd bude pozdní - poslední díl pečeného kuře s rýží a Little Gem salátek.
Přeji všem krásnou sobotu, plnou pohody a radosti!
Máme 17°C, převážně polojasno. Je příjemně.
kukulienka71
@haji (27.9.2025 14:47)

Parené buchty sú u nás tiež obľúbené netradičné raňajky, musia plávať v masle a cukrovom kakau😄 zaradím onedlho. Aj pečené kura s ryžou, bolo už dávno. Dnes neskorší obed čevapčiči

haji
@kukulienka71 (27.9.2025 15:17)
Čiči miluju a s br. kaší nemá chybu! Já s máslem opatrně - i tak mi asi stoupl cholesterol, radši nemyslet. Na mleté maso se chystám, bude nejspíš sekaná jak se k němu dostanu. Musím k řezníkovi, v řetězci takovou věc nekupuji.
1x zolik
helena10
Na obed som uvarila zdravotnú polievku kombináciou zeleninovej a rascovej s vajcom...a všetkým chutila.
Dojedalo sa ešte, čo ostalo v chladničke.
Popoludní som absolvovala prechádzku 🚶🦯. Napriek ochladeniu nám svietilo slnko.
Príjemný večer.
haji
@helena10 (27.9.2025 18:11)
Děkujeme za fotečky a komenty, jsi nesmírně šikovná, milá Helenko! Zeleninovou polévku jakéhokoliv druhu mám nejraději, také jsem dorazila zbytky k pozdnímu obědu.
U nás bylo také venku na sluníčku příjemně. Hezký sobotní večer přeji!
1x zolik
haji
@afataga (27.9.2025 18:59)
D9ky za koment a chutné foto i vložený link - recept se mi moc líbí, aj sedí k podzimu. Mně by moc chutnalo! Narobila si mi chutě.
Hezký večer přeji!
kuko95
Ahojte ahojte varecháci tak takto sme s gabkom debužirovalo ja som si upiekol také malé koleno a gabko ten spapal.asi všetkom čo bolo doma 😁
farbuska
@afataga (27.9.2025 18:59)
S hovädzími rebrami (príp. iným podobným kusom) navždy a nikdy inak! :) Mám tento recept tiež už dávnejšie uložený, vidím a čítam, že si ho s úspechom použila viackrát, musím ho použiť aj ja. Vďaka za nakopnutie.
helena10
K obedu dnes polievka od včera, pečené kurča, varené zemiaky, uhorkový alebo zeleninový šalát...
Upiekla som liaty koláč so slivočkami z plánky a posýpkou...,ktorú som spravila z rozpusteného masla, nech je trochu zmena.
Dobrú chuť prajem všetkým.
Počasie máme nedeľné.🌤️

haji
Dnes hustě improvizuji. Vaří se pórková polévka a kapusta sterilizovaná, s rajčaty, cibulovo špekovou jíškou. K tomu že uzeným plněné bramborové knedle /hotové/. S kapustou budu ještě čarovat - dochucovat. Bylo mi líto nezpracovat posledních pár rajčat. Jsem jako pejsek s kočičkou, když vařili dort. Jedlé to bude.
Máme pěkný dobrých 18°C, převážně oblačno. Včera bylo o fousek tepleji.
Krásnou neděli přeji všem, u nás sváteční!
haji
@kuko95 (27.9.2025 22:54)
Děkujeme za fotečky a komenty. Gabko je kouzelný a je to vlastně tvůj obtisk v menším. Počkej, teď se nechá oblbnout, ale nebude dlouho trvat a tvoje jídlo nebude bezpečné!! Pak budeš lovit v lednici a na lince ty! haha Jaké má Gabko krásné "číro", vlny jako na moři! Je k zulíbání!
Letí pozdravení, přání krásné neděle a pohlazeníčko a puska pro Gabka!
haji
@helena10 (28.9.2025 12:03)
Děkuji za milý koment a foto chutného koláča. Pečené kuře miluju, s bramborem a salátkem je výborné. Já už ho dobojovala včera. Koláč so slivkami divokými a drobenkou beru celičký z fotky a nenápadně mizím. V plánu jsem měla i něco upéct, ale nejspíš vyhraje lenora. Zítra musím do terénu a tak raději pošetřím síly.
Krásný zbytek neděle, milá Helenko i k vám!
haji
Myslím celý den na @zolik a věřím, že už je pomalu doma a v pořádku!
Experiment se sterilovanou kapustou, rajčaty a cibulovou jíškou se špekem vyšel velmi dobře. Dochuceno bobkovým listem, pár jalovci, černým pepřem, trochou sojové omáčky a worchesterem. K bramborovým knedlíkům plněným uzeným krásně ladí. Pochutnala jsem si. Ještě bude jeden díl s knedlíky, pak udělám opékanou klobásu a k tomu chlebík.
zolik
@haji (28.9.2025 19:52)
Velmi milé od Teba. Hlásim príchod. Cesta bola relatívne dobrá. Len som pozabudla, že v Mníchove už začal Oktoberfest, tak som sa dostala do mierneho dopravného chaosu.
Od rána vybavujem, telefonujem a vybalujem. Až teraz som sa dostala k Vareche.
Dôvod: doma ma čakalo nemilé prekvapenie na spálňovom okne. Našťastie bolo zavreté. Normálne nechávam vetračku. Osie hniezdo/úľ. Nerušene si ho 2 1/2 mesiaca stavali. Zajtra príde nejaký odborník zo špecializovanej firmy. Dúfam, že ho odstráni.

haji
@zolik (29.9.2025 17:56)
Mám radost, že jsi docestovala v pořádku. Mno, zpočátku jsem zírala na fotečky a než jsem pochopila na co se vlastně dívám - považovala jsem foto za nějaký druh zákusku haha To je dílo, vosy jsou velmi šikovné stavitelky. Máš zateplení! U nás jsem četla výzvu hasičů /asi některých/, že je lidé nemají volat, aby jim sundali vosí hnízdo - mají se, pokud nejde o život, postarat sami. Jiný kraj, jiný mrav. Je to ošidné, bo je člověk naštve a pak už to "jede". Otevřená ventilačka není dobrá, když nejsi doma. Začíná to /jak vidíme/ vosami a končí např. netopýry /napasují se do pokoje a bivakují/. Věřím, že ti bylo odborníky pomoženo. Nemilé celé. Kamarádka měla letos podobný problém, ale nahoře v patře pod krovem. A pokud jeden neumí létat nebo nemá dron, je to těžké. Já mám podezření, že mně vosy nejspíš také /pod balkonem/, ale to bude rubikova kostka. Pořád se něco děje.
Letí pozdravení!
haji
@kukulienka71 (29.9.2025 22:33)
Áaaá tady někdo "týral misu"! Krásné a chutné, mě nikdy tiramisu nezklame hmmm Máš ho krásné a jistě chutnalo!!
haji
U nás bylo příjemně, kolem 16°C, celkem slunečno, větrno. Odpoledne už se zatahovalo. a honily se mraky. Byla jsem v terénu, tentokrát v Hodoníně. Ne, nejela jsem na burzu drůbeže, ale vyřídit papír. A něco málo nakoupit. Přivezla jsem si květák - bude v nejbližších dnech. K pozdnímu obědu jsem dorazila br.knedlíky plněné s kapustou. Polévku jsem vynechala, tolik energie nebylo.
Dnes opět do terénu, jedu navštívit očního lékaře. Konečně splním letitý závazek.
Přeji všem krásný a úspěšný den!
haji
Jo, a ráno bylo dost chladno, Kolem 1°C a predikují mráz. Podzim úřaduje.
kucharka
Dobré ránko!
Tu sa to super varí, samé dobroty. A aj pekné fotky prírody - oko sa poteší.

@haji (30.9.2025 07:13)
Čítala som tvoj koment o bramborových knedlíkách plnené kapustou…. Hneď som sa začala zalizovať - to musí byť dobrota. Mohla by si, prosím, len tak narýchlo povedať ako to robíš?
Ako to podávaš?
Vopred ďakujem.

U mňa zatiaľ na raňajky len káva. Včera na večeru bola falošná držková polievka - z hlivy. Bola výborná. Začínajú polievkové večere. Už je večer chladnejšie, na svetrík alebo tenkú bundu. Cez deň by sa dalo ísť aj na pláž …
Toto je srandovné obdobie - sú ľudia čo už sú v zimnej bunde, štrikovanom svetri a čižmičkách. A vedľa ide niekto v šľapkách, kraťasoch a tričku …. Pravdu povediac, ja som radšej v tej druhej skupine, v zimnom svetri by som asi dostala infarkt, cez deň je 24 stupňov.
Pekný deň prajem.

afataga
@zolik (29.9.2025 17:55)

Som rada, ze si dosla v poriadku. Hniezdo urcite odstrani, my sme mali sršne a podarilo sa, neboj, oni to vedia.
1x haji
afataga
@kucharka (30.9.2025 08:57)

Necitala si dobre, tie knedle nie su plnené kapustou, ale s kapustou, teda kapusta je priloha. Knedle sa vacsinou plnia udenym masom, urcite najdes na nete vela receptov.
Ale mam dilemu, ked @haji napise kapusta, ci mysli kapustu, alebo kel :-).
haji
Ahojík, díky za koment. Asi jsme si nerozuměli. Já měla plněné bramborové knedlíky uzeným /a to hotové - koupené/ a k nim jsem dělala kapustu /přívarok či jak to nazvat/ - dala jsme ne kysyné zelí /kapustu//, ale strerilizované /na sladkokyslo je to ke koupení ve flaši, já dostala domácí/, to jsem udělala s cibulovou jíškou /zápražkou/ se špekem /bílá slanina/, přihodila jsem i pár posledních rajčat. Koření: bobkový list, jalovec, černý pepř, trochu sójové omáčky a worchesteru, sůl. Bylo to celé velmi chutné. Hlavně proto, že dlouho nic podobného nebylo.
U nás jak se zchladilo, a to fest, už nosím dlouhé kalhoty, ponožky, polobotky, dlouhý rukáv triko, větrovku a šátek na krku. Včera i podvlékací nátělník a dobře jsem udělala. Byl dost vítr, sice 16°C, ale byla jsem ráda, že jsem v teple. A dnes ráno tupl, bylo a je ještě chladněji, máme teď 10°C. Musím si hlídat oblečení, nechci se nachladit.
U vás je tepleji, o tom žádná, takže se nedivím, že se ti do "cibulového" oblečení nechce. Ať teplo ještě vydrží! Závidím.
Krásný den!
A ano, už to čtu, že píše Afi - kapusta kontra kel. Já si na to dávám pozor, skutečně to byla kapusta /u nás zelí/. Kel je sice kapusta /česky/, ale na Moravě je kel kel. Většinou se snažím napsat oba názvy /tedy slovenský i český, případně moravský/, ale někdy mi to uteče.
haji
@afataga (30.9.2025 09:25)
Přesně, plněné br. knedlíky uzeným a se zelím /kapustou/. Jak už jsem psala, dávám si na to pozor, většinou píšu oba či tři názvy - ale někdy mi to uteče. Přiznám se, že s kapustou po slovensky - zelím po česky i moravsky trpím jako dislektik/disgrafik. Musím si to v duchu i nahlas ujasnit a pak psát. Něco jako když píšu malé d a b tiskacím. Nedá se, hlava je někdy úporná a mozek nespolupracuje tak rychle. A jak jsem psala - kel po slovensky je i na Moravě kel. Jen v čechách kapusta. Uf
Krásný den i k vám!
Dnes bude skvělá jednodruhová, pórková polévka, tentokrát je skvělá A zbytek kapusty /zelí/ s opečeným kabanosem a chlebíkem.
Na očním jsem dopadla dobře, žádné drama mi pan doktor nenašel, zvládla jsem i Optiku a budu mít brýle na dálku. Cesta fajn, vezl mě brácha. Kdežto včera jsem byla autobusem. Je v tom velký rozdíl.
haji
Přitáhla jsem domů velkou strakatou fazoli a zelenou čočku z prodejny zdravé výživy. Už se těším.
helena10
U nás chladno a zamračené s dažďom, teraz 8 st.
Na obed uvarená fazuľková smotanová polievka. Dorážame pečené kurča so zemiakmi, čerstvým uhorkovým šalátom.
Včera nás oslávenec pozval na bryndzové pirohy na salaš...
Vychádzka v daždi nebude.

haji
@helena10 (30.9.2025 11:52)
Díky za koment a chutné foto, milá Helenko. Polévku se zelenými fazolkovými lusky bych si hned dala, tvoje vypadá moc dobře! Pečené kuře, brambory a okurkový salátek je chutný oběd.
Chápu to tak, že včera jste na salaši byli na pirohy, jen dnes procházka nebude? Salaš a pirohy znějí hodně lákavě...
Hezké odpoledne přeji! U nás se chvílemi Oskar pokouší prorazit, má to těžké. 11°C, trochu pofukuje.
kukulienka71

Dobre sa čítajú tvoje postrehy, pripomenulo mi to minulý týždeň, keď sa u nás už ochladilo a manžel videl ráno na trhu medzi teplejšie poobliekanými aj chlapíka v tričku a kraťasoch. Bol z Oravy😄
haji
@kukulienka71 (30.9.2025 21:45)
Dobrá kapusta aj dobrá pizza potěší vždy! Kapustu mám, beru pizzu a mizím, hodila by se mi... hmmm Díky za komenty a fotečky.
U nás také chodí někteří v kraťasech a tričku s krátkým rukávem, to jsou milovníci léta a nechtějí se se s letním stejnokrojem rozloučit.
kucharka
@afataga , @haji
Ďakujem, dievčence, som si to prečítala ešte raz a veru tak, zle som to prvý raz pochopila. Ale priznám sa, aj pri druhom čítaní som sa zalizovala. Plnené knedíky údeným, podávané s kyslou kapustou milujem. Aj ich raz za rok robím, tuším podľa @evusik.

Včera sa tomu nás vyšplhalo na 26 stupňov. Aj dnes má byť teplúčko. Pekný deň, bez stresu, prajem.
haji
@kucharka (1.10.2025 08:17)
Já si to usnadnila kupovanými plněnými knedlíky, jsou celkem jedlé a bez práce. Kupuji v Coopu, už jsem měla i farmářské, ale s podivem byly méně chutné.
Děkuji za trpělivé čtení a koment, jsi milá! Tobě také krásný den, ať se daří a v pohodě!