Foto: cesminaz
Výborný a jednoduchý tepsi kebab, tentokrát z dopredu opečenej zeleniny, ktorá dá jedlu celkom inú chuť ;-)
Suroviny
5-6 ks |
|
2 ks |
|
3-4 ks |
|
Na köfte: | |
700 g mleté |
|
1 ks |
|
1,5 KL |
|
1 KL |
|
0,5 KL |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
Zálievka: | |
2 PL (paradajkové pyré) |
|
1 KL |
|
0,25 dl |
|
0,25 dl |
|
0,5 KL |
|
7,5 dl |
|
Okrem toho: | |
50 g (82 %) |
|
Postup
-
1
Budeme potrebovať zemiaky, mladú cukinu a nejaké papriky, farba je jedno :-) Zeleniny musí byť primerané množstvo, aby potom tá mäsová chuť nezanikla v jedle. Zemiaky (nové) som len očistila kefkou pod tečúcou vodou a nakrájala na 1,5-2cm hrubé kolieska. Cukinu na pozdĺž na štvrtky a papriku na väčšie kolieska. Napokon všetkú zeleninu narýchlo opečieme na horúcom oleji. Opečenú som dala na plech a všupla do rúry, ktorú som spolu so zeleninou, nechala rozohrievať na 190 °C -to aby zelenina nevychladla kým zamiešam na köfte :-)
-
2
Mäsovú zmes si zamiešame z mletého mäsa, nastrúhanej cibule, soli, oregana, čierneho korenia, Isotu a bielka.
-
3
Vyberieme plech so zeleninou z rúry, osolíme ju a premiešame. Potom formujeme a rovno k zelenine dávame malé podlhovasté köfte. Nakoniec dáme plech do rúry, ktorá je medzičasom už vyhriata na 190 °C a necháme tam kým sa obsah pekáča nezačne piecť. To je cca 15 minút.
-
4
Zatiaľ si pripravíme zálievku. Do misky dáme 2 PL paradajkovej salçe (hustý pretlak), 1 KL mletej červenej papriky, soľ a po štvrť deci z oboch olejov. Nakoniec pridáme primerané množstvo horúcej vody. Ja som dala 7,5 dl - to je akurát :-)
-
5
Keď už sa obsah plechu začal piecť, vyberieme ho a zalejeme zálievkou. Pokrájame kúsky masla, trochu posypeme vrch oreganom a dáme spät do rúry piecť na cca 30 minút. Treba si to sledovať. Ako kontrolu treba pichnúť do zemiaku, keď sú už tie mäkké, tak je určite všetko mäkké :-)
-
6
Kebab fantasticky rozvoniava a chutí výborne :-) Ako prílohu k tomu môžte podávať ryžu, bulgur, alebo len tak jednoducho s chlebom :-) Namiesto cukiny môžte dať aj baklažán, s tým chutí tiež fantasticky :-) Prajem dobrú chuť.
Ja mám v rúre “živánsku” na plechu, tiež to rozvoniava na celý dom.
Srdečný pozdrav pre celú Tvoju rodinku posielam :-)
Neviem síce ktorý recept presne myslíš,lebo ja robím na 99% všetky tepsi kebabi so zálievkou.Jedine vtedy nezvyknem dat,ak dám čerstvé paradajky :-) Tá zálievka je podla mňa velmi dôležitá,lebo tá pospája vlastne tie všetky chuťe v tom pekáči :-) A čo sa týka oleja,podla mňa 0,5dl nieje vela,ale ak chceš daj menej :-) Pekný den všetkým.
Milá @Evanaaa zálievku nikdy nevynechaj,ved nieje taká komplikovaná na prípravu.Bez nej chutí všetko zvlášť,ale so zálievkou sa tie všetky chute spoja/prepoja :-) A čo sa týka oleja,ty si čítala asi 0,25L že? To je 2,5dl a to by bolo fakt až príliž :-))) Nič to,stáva sa že človek prehliadne! Pekný den ti prajem :-)
Prepáč že som nereagovala skôr,ale vidím,že si si aj tak poradil :-) Priznám sa bez mučenia,že občas dám u mesiara zomliet kus mäsa a občas zasa kúpim už hotové mleté-kedy ako.A toto bolo už hotové namleté,takže..:-) Ale pravdaže je lepšie použit mastnejšie mäso.Tvoje jedlo vyzerá fantasticky! Vdaka za tvoju odozvu aj s fotkou a teší ma,že si bol spokojný :-)
Super :-) som rada, že chutí! Pekný deň :-)
Ja som do omáčky rozmixovala aj čerstvé rajčiny.
Ďakujem za recept.
Zdravím milá @kuch árka :-) Aj my máme cez leto dosť často tepsi kebab, keďže záhrada je plná zeleniny. Je to naozaj vdačné , jednoduché jedlo, ktoré sa dá vždy obmieňať :-) Vdaka pekne za odozvu, pekný večer.
Děkuji. Kája
Ahoj. Isot je turecká drvená paprika :-)