Zemiakové pagáče
Zemiakové pagáče

Meninové zemiakové pagáčiky fotorecept

beatacsontosova - bez fotkybeatacsontosova, 1. júla 2019
Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept)
Foto: Beatacsontosova

Keďže v piatok som mala meninky, tak som pripravovala pre kolegov menšie občerstvenie - pagáčiky a dobošky. Nejako som sa nevedela rozhodnúť, ktoré z Zobraziť celý popisKeďže v piatok som mala meninky, tak som pripravovala pre kolegov menšie občerstvenie - pagáčiky a dobošky. Nejako som sa nevedela rozhodnúť, ktoré z overených spravím... Vyriešila to chladnička, v ktorej nebol dostatok surovín na žiadne z obľúbených, tak som trošku experimentovala :-)

15
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
700 g
150 ml
100 ml
300 ml vlažné
220 ml vlažná
10 g
1,5 PL
400 g varené
180 g
Na posyp:
1 ČL




Postup

  1. 1

    Na akýkoľvek sviatok máme v práci taký zvyk, že sa donesie nejaké občerstvenie pre kolegov, spravidla nejaký koláčik alebo niečo slané. Moje meninky bez zákusku a nejakých pagáčikov by snáď v práci ani neprešli. Nejako som ale neodhadla suroviny doma, tak som musela trošku improvizovať, pre istotu som si písala a fotila - ak by sa nevydarili tak nech viem čo nerobiť :-) našťastie sa vydarili, viacerí po mne pýtali recept, tak ho dávam sem, aspoň sa mi nestratí. Robila som ich vo štvrtok a keďže mi ostalo trošku zemiakov, tak som si dala repete z polovičnej dávky aj v sobotu a brali sme na grilovačku. Pre moju zvedavosť som si pár kúskov odložila do igelitového sáčku, aby som vedela aké budú na druhý deň, stále sú mäkučké a šťavnaté (teda vlastne už iba boli).

  2. 2

    Takže ideme na to, ráno pripravíme zemiaky do kastróla a napíšeme polovičiakovi aby ich poobede uvaril keď príde domov, aby sme už prišli na hotové (hlavne vychladnuté varené zemiačky). Do väčšej misky preosejeme obe múky, pridáme droždie a soľ, premiešame, potom pridáme vodu, mlieko, smotanu a olej. Nejako som sa s tým nebabrala, pekne som to zmiesila, išlo to docela ľahko, až kým som nezískala takéto cesto:

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme ho odpočívať, u mňa stálo tak asi trištvrte hodinky kým som trošku popratala doma, ono to cesto nejako extra nenarastie, ale je jemnučké a dobre sa s ním robí. Keď nám už nakyslo, tak ho vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na hrúbku prsta, na jednu polovicu som nastrúhala polovicu masla a polovicu zemiakov (robila som väčším strúhadlom, mám rada keď je zemiaky poznať v ceste) a trošku posolila:

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som preložila na polovicu:

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom zase zhora nadol:

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A posledné zdola nahor:

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nenechala som vôbec odpočívať, rovno som to zase rozvaľkala na hrúbku prsta a postup zopakovala so zvyšnými maslom a zemiakmi. Potom som cesto musela rozdeliť na 2 kusy, bolo ho nejako veľa... takto krásne vyzerá v reze:

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jednu polovicu vrátime späť do misky a dáme do chladničky kým pracujeme s prvým, nech sa nám maslo priveľmi nerozlieza, druhú pekne rozvaľkáme, ja som robila tak odoka zhruba na 1,5 cm, cesto je pekne bublinkavé, miestami podsýpame múkou. Vykrajujeme na ľubovoľnú veľkosť, ja mám po starkej takéto vykrajovátko, má to taký rozmer pagáčika "akurát do papuľky".

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, ja som ich dávala natesno z dvoch prozaických dôvodov - 1. dúfala som, že sa mi to zmestí na dva plechy aby som v tejto horúčave nepiekla 3 (márna sláva, boli nakoniec 3), 2. aby sa mi nerozutekali a "nepripili" (aspoň toto sa mi podarilo), z celej dávky sú takto tri plechy, ak som dobre počítala, tak 155 kúskov:

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tieto plechy sú trošku väčšie ako bežné, moja nová rúra má vnútorný rozmer úplne fantastický, aj dva chleby sa mi do nej zmestia. Až keď som ich mala na plechu som zapla rúru na 180 °C, potrela vyšľahaným vajíčkom, časť posypala semiačkami čo boli poruke, kľudne znesú aj syr (mne výnimočne syr nechýbal na nich). Kým sa rúra zohriala ešte kúsok podkysnú, dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 20 minút (treba si sledovať samozrejme).

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto pekne putovali s podobnou nádobou takýchto dobošiek ráno kolegom do práce :

    Meninové zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kukulienka71
Oslavu bez pagáčov si neviem pedstaviť. Tvoje vyzerajú chrumkavo a mäkko zároveň, to je prednosť tých zemiakových. A doboška je úplne dokonalá. Dodatočne všetko najlepšie!
haji
Krásná práce, experiment chce odvahu, super pagáčiky ti vyšly. O dobošce nemluvím, tam je můj obdiv bezmezný. Jsi šikulka. Také se připojuji k dodatečné gratulaci: všechno nejlepší, ať se ti daří!
romanneta
Vydarili sa. A veľa ti ich vyšlo bodaj v nie, keď sú z 1 kg múky. Moc pekné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia