Zemiakové šúľance
Zemiakové šúľance

Šúľance so strúhankou a s čučoriedkami

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 9. septembra 2025
Šúľance so strúhankou a s čučoriedkami
Foto: Jana Štrbková

Sladký obed vylepšený kopčekom šľahačky.

4
porcie
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g varené
400 g
3 ks
 štipka
Dokončenie:
100 g
5 PL
3 PL
200 g čerstvé
2 PL
250 ml (33 %)
1 ČL



Postup

  1. 1

    Z uvarených vychladnutých zemiakov, múky, vajec a zo soli vypracujeme nelepivé cesto.

  2. 2

    Vyvaľkáme valčeky, nakrájame na šúľance dlhé cca 5 cm, ktoré varíme vo vriacej vode 2–3 minúty, kým nevyplávajú.

  3. 3

    Na panvici rozpustíme maslo, opražíme strúhanku dozlatista, vmiešame cukor.

  4. 4

    Uvarené šúľance obalíme v opraženej ochutenej strúhanke. Čučoriedky krátko prehrejeme s cukrom.

  5. 5

    Smotanu vyšľaháme s vanilkovou pastou a šľahačkou ozdobíme šúľance s čučoriedkami.

Diskusia k receptu