Paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak

Hustý domáci paradajkový pretlak fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 9. septembra 2025
Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept)
Foto: olinecka

Ponukám recept na paradajkový pretlak, ktorý používam do varenia.

5 pohárov
porcií
30 minút
príprava
30+90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg zrelé
1 ks
 (z mlynčeka)
1 ČL



Postup

  1. 1

    Paradajky a ostatné suroviny na prípravu pretlaku.

    Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky umyjeme, necháme odkvapkať, vrátime do misy, zalejeme vriacou vodou a necháme postáť (budeme blanšírovať).

    Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vodu zlejeme, z paradajok odstránime šupky. Ošúpané paradajky nakrájame do hrnca.

    Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K paradajkám pridáme ošúpané jablko nakrájané na malé kúsky. Dáme rozvariť za občasného miešania 30 minút.

    Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablko som pridala kvôli sladkosti, aby som nemusela pridávať cukor. Paradajkovú zmes rozmixujeme tyčovým mixérom.

    Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom scedíme, zbavíme sa tak jadierok. Pridáme soľ, kyselinu citrónovú, chilli a trochu cukru. Hrniec vrátime na sporák a za občasného miešania varíme na miernom plameni 90 minút do zhustnutia.

    Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvareným pretlakom naplníme suché menšie poháre, uzavrieme viečkom.

    Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sterilizujeme 10 minút, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť do druhého dňa. Dobrú chuť.

    Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evanaaa
Pekné....a musí sa sterilizovať, lebo som tu videla aj taký, ktorý sa nemusí, len sa naleje horúce do pohárov a prevráti....
amilka2
Ušetríte si čas a prácu, nešúpem, aj tak sa mixuje a cedí, takže šupky ostanú v sitku. Stačí trochu naberačkou prepasírovaˇcez sitko a hotovo.