Skvelá pečená zeleninka so slaným syrom
Foto: siuuu
My všetci sme doma mäsožravci... Nuž čo narobím. Ale okrem mäsa máme radi aj zeleninu a toto je jedno z našich obľúbeným bezmäsitých jedál Zobraziť celý popisMy všetci sme doma mäsožravci... Nuž čo narobím. Ale okrem mäsa máme radi aj zeleninu a toto je jedno z našich obľúbeným bezmäsitých jedál a zároveň aj jeden z vôbec najchutnejších zeleninových receptov, ktoré som mala možnosť ochutnať. Dá sa jesť ako samostatné jedlo alebo ako zdravšia príloha k mäsku. V lete poteší a v zime zahreje. Inšpiráciou mi kedysi dávno bol recept Evy Mázikovej, ktorý však bol pre mňa chuťovo veľmi fádny, tak som si ho doplnila a vychutila podľa seba.
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
1 kg |
|
3 ks väčšia |
|
1 hlavička |
|
20 ks |
|
podľa chuti |
|
4-5 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1-2 hrste čerstvé (oregano, tymian, bazalka, rozmarín) |
|
z 1/2 - 1 citróna |
|
150 - 200 g |
|
2-3 ks |
|
Postup
-
1
Očistíme a na menšie kusy pokrájame zemiaky. Dáme do misy, pridáme soľ, korenie, citrónovú šťavu, premiešame a necháme pol hodinku odpočívať.
- 2
Medzitým očistíme mrkvu, cibuľu a cesnak. Mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu na osminky. Na pekáč dáme olivový olej, zemiaky aj so šťavou, mrkvu, cibuľu a cesnak, dobre premiešame a vrch môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom.
- 3
Rúru zohrehrejeme na 190 °C, vložíme pekáč so zeleninou a pečieme 25-30 minút, podľa veľkosti zemiakov a mrkvy. Občas premiešame. Mrkva a zemiaky by mali byť takmer upečené. V tejto fáze pridáme pokrájané cherry paradajky, prekrojené olivy, čerstvé bylinky (časť môžeme pridať už v prvej fáze), posypeme hojne slaným syrom a dopekáme ešte cca 10-15 minút. Podávame teplé.
- 4
Veľká dobrota.
- 2
... ďakujem za upozornenie, doplním - nejako mi vypadla
Ďakujem ... mám rada, keď je jedlo farebné a lákavé aj pre oči ;-)