Varenie

Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025

haji - bez fotkyhaji, 1. augusta 2025

Léto v plném proudu a s ním přichází plno dobrot ze sezónního ovoce a zeleniny, plno skvělých letních jídel. Vaříme, pečeme, smažíme, zavařujeme, sušíme, grilujeme. A také spolu sdílíme plno zážitků, proměn a radostí, případně někdy i starostí. Krásné letní dny, přátelé! Pojďme spolu posdílet jak jde čas a umění nejen v kuchyni. S láskou a radostí se navzájem obohatíme. Moc děkuji všem!

@zareaguj

Diskusia k téme

haji
Dostala jsem dvě cukety, spinkají v lednici. Zatím je ve hvězdách co s nimi udělám. Musím do terénu!
Přeji všem krásný nový letní měsíc August, přátelé!
mijaita
@haji

Čas nejde, čas neutíká, čas letííí! Jen se ohlédneš zjistíš, že někam zmizel. Tak zmizel i mně. Včera, ve 21.50 před 50 rokama se narodil muj kamarad, radost i starost, štěstí, syn. Dala jsem mu zivot, aby pak on zachranil ten muj. Dali jsme si toho za tech 50 let mnoho a doufám, že ještě dáme.
To jen tak mimochodem a vzhuru do Ceskeho Krumlova, kde je na zitřejší večer předpovězený déšť. Snad to Růženka stihne schovat se mezi šípky a usnout a nám nezruší kvůli dešti celý, nádherný balet v zámeckém parku.
Prazdniny přešly do druhé poloviny, užijme si ji co to dá!
haji
@mijaita (1.8.2025 12:03)
Blahopřeji vám oběma, tobě k synovi a synovi vše nejlepší a pevné zdraví ke kulatinám! Krásné celé...
Držím pěsti, ať je Český Krumlov přívětivý tobě i Popelce! Krásný zážitek!
Jsem dorazila domů, celá splavená. Venku je sice 21°C, přijde déšť, mraky se honí a je dusno.
Písnu email později, jsem ko, musím si dát pauzičku.
stefanm
...dnes:

Obed s "vôňou prázdnin"

...nevaril som, len ohrieval polotovary a čo ostalo od včera a malo to väčší "úspech" ako keď sa dva-tri hodiny "trápim" s lahodným vychutenym obedom!
... vnučky si pochutili, mali čo si priali

... odchádzame sa "túlať"...v pláne je aj podvečerné "pizza" posedenie

... užívajte leto, či už doma alebo sa "tulate" po Rakúsku, Taliansku 🙂 (mne nieje "žiaľ", že sa musimvrátiť !)

atina1947
@mijaita (1.8.2025 14:53)

Divala jsem se na ne v OC Chodov, ale nevedela jsem jak je pripravit, ted uz vim ale prosim posli ochutnavku na Kamyk urcite nesklame, zatim si pochutname na paprikasi z hlivy s maslovymi noky.
haji
@helena10 (1.8.2025 13:37)
Děkuji za komenty a fotečky, jsi prostě neúnavná, Helenko! Jablkový koláč od tebe vypadá dobře a lákavě, mrkvová polévka je moje oblíbená a jasně, že cuketové placičky jsou "in" letní dobrota.
Přeji bezva procházku a hezčí večer! U nás sprchlo, ale Oskar už se snaží topit, zvedli jsme se na 25°C.
haji
@stefanm (1.8.2025 14:45)
Děkuji za fotečky a koment. Buď rád, že máš milé a nenáročné strávníky! Vaše holky jsou prostě radost! Pizza posedenie ať se vydaří, krásné odpoledne celé rodině!
haji
@mijaita (1.8.2025 14:53)
Děkuji za fotečky a komenty. Cuketa s mozarellou vypadá dobře a japonské houby enoki mě dostaly úplně!! U nás takové čudo nedostaneš. Dlouho je obdivuji na netu... Blahé paměti z počátku po revoluci bývala k mání obyčejná klasická penízovka. Tu jsem milovala, není lepší houba na polévku, parádička. Jenže to asi nesypalo a brzy se ztratila. Škoda.
1x zolik
haji
@zolik (1.8.2025 16:21)
Polévka z pečených rajčat a paprik musí být fajnová.
Dám s dovolením link:  varecha.pravda.sk/recepty/polievka-z-pecenych-paradajok-a...

Ani nepamatuji kdy naposledy jsem měla přetlak domácích rajčat a paprik. Letos mám každý týden polní okurky na salát - nemají chybu, kopec padaných žňových jablek a teď cukety. Díky Bohu za ty dary.
Řízeček z morčacieho masa je fajnová volba a když na přání, tak to se musí splnit! Co by jeden neudělal pro své drahé a milé.
Krásné odpoledne a hezký večer přeji!
mijaita
@atina1947 (1.8.2025 15:40)

Ktery Kamyk mas na mysli? Praha, nebo Kamyk/Vltavou? Ani jeden neni problem! :-) Tyhle houbicky se nejvíc používají do asijských pho, ale jak vidíš, i tohle s nimi jde. Vse chce vyzkoušet!
kukulienka71
Pekne sa to tu rozbehlo aj v auguste. Pripájam sa ku gratulantom, @mijaita. A užite si Ruženku! Tie huby sú fakt vkusné, hlavne v cestíčku. Včera som obrala broskyne, jedli sme ich priamo zo stromu už týždeň. Ráno bola kaša so semienkami

haji
@kukulienka71 (1.8.2025 21:47)
Ahojík, milá Kuku, děkujeme za komenty a chutné fotečky! Kašu miluju a tvoje je tuším hlavně vločková? Jejda, musím si udělat, dlouho jsem ji neměla. A proteinová bomba naslano vypadá hodně dobře, o chuti nepochybuji! Domácí broskve jsou k nezaplacení. Hlasitě závidím!
Krásný víkend přeji!
haji
Dnes jsem hezky zrána udělala kompot - padaná letní jablka, hrušky a mirabelky. Včera jsem dostala pytlík a došlo na něj až dnes ráno. Už je kompot ve sklenici a pošupe až zchládne do lednice.
Na zítra mám naplánované cuketové zelí - prívarok, knedlík a špekáčky. Už se těším. Dnes brzy po poledni musím do terénu.
Přeji všem krásný víkend a dobrou chuť k obědu, přátelé!
helena10
...dnes bola polievka mrkvová od včera, zemiaky omastené maslom a k ním acidko, či palacinky z acidka s domácim ríbezľovým lekvárom, tvarohom, posypané osladeným makom alebo grankom s mlieko...
Samozrejme melón červený, marhule, slivky,... bylinkový čaj,...

helena10
Palačinky spravila dcéra... popoludní som upiekla rýchlu hrnčekovú makovú bublaninu so slivkami...nikto teraz v lete nechce krémové plnkové koláče, každý iba niečo jednoduché, s čerstvým ovocím...
Príjemnú nedeľu prajem všetkým, či už budete blízko domova alebo za hranicami všedných dní 🌞

haji
@stefanm (2.8.2025 11:05)
Děkujeme za krásné fotečky, hezky ucelené díly putování, kupování a pizzování. Děkujeme za milé okénko z tvého krásného domova!
janger
Mila @haji -nka, muselo sa ti stikutat....mali sme "little gem". Viem, ze ten salatik mas rada, tak som na teba myslela, ze by si si pochrumkala :-)). Posielam augustovy, uprsany (u nas) pozdrav, pa-pa.
janger
@mijaita (1.8.2025 12:03), z tvojich slov ziari laska k synovi....srdecne blahozelam aj jemu, aj tebe. Uzite si spolu vela peknych chvil!
(Tu, u nas, je taky zvyk, ze ked ma niekto narodeniny, tak sa blahozela na oslave vsetkym pritomnym...vsetci si pri podani ruky blahozelaju)...

Veru, ten cas strasne leti. Mne sa stale zda, zase je koniec tyzdna, zase je koniec tyzdna. Az sa clovek niekedy zlakne.
zolik
@helena10 (2.8.2025 19:16)
Ďakujem, ako pre mňa. Zajtra budem cestovať 7 hodín za hranice všedných dní. Ak sa zadarí tak navečer dorazím do Bratislavy. Ak nie, rak zostanem zaseknutá niekde medzi Villach-Graz-Wien-Blava 😊
Prajem Vám peknú nedeľu 😘
janger
@haji (2.8.2025 10:44), taky kompot je vyborny!
Ja uz sa tesim, ze sa moje dule zatial celkom dobre drzia, (len aby som neprechvalila), budem tiez robit na jesen kompot, pretlak....Minuly rok sme absolutne nic z nich nemali, vsetky do jednej mali cierne skvrny, aj listky, aj plody :-(.
janger
Nedavno sme sa zrazu neocakavane ocitli v polskom obchode.....okrem ineho kilove vrecko krowiek (to mi najviac bolo treba!!). Mali tam vo vitrine cerstve grilovane kurence, tak sme si jedno kupili.
Ta diera v stehne.....kuriatko malo tak "zviazane " nozicky, ze jedno stehno bolo prepichnute cez druhe...este som to tak nevidela.

zolik
@janger (2.8.2025 22:25)
Ďakujem pekne. Práve som si pripravila proviant na zajtrajšiu cestu. Lebo “Hladný tulák, hotová katastrofa” 😊
P.S. Tvoje záviny vyzerajú pekne a popraskané mám ja najradšej. Pá a peknú nedeľu
haji
@stefanm (2.8.2025 20:42)
Děkuji za fotečky, bábovka je fajn volba, s ovocem mňam. Pro mě k Hugovi raději klobásku a sýr, děkuji! Určitě bylo fajn, o tom nepochybuji!
Krásnou neděli!
haji
@ janger (2.8.2025 21:34)
Jejda, ty jsi hodná, že u Littlu na mě myslíš, opravdu ho miluju! Aj u nás prší víc, než je obvyklé, ale má na co. Včera ve 23.00 hod k nám doletěly bouřky, pršelo dlouho. Ještě teď máme mokrou silnici , je zataženo, kolem 18°C. Včera odpoledne pekl Oskar o dušu.
Letí pozdravení do upršeného Holandska! Objímám @
haji
@ janger (2.8.2025 22:21)
Děkuji za komenty a fotečky, chutný průřez dobrotami a díky také za link na Opekanú ryžu. U vás by mi chutnalo. Grilované kuře je z grilu koupené vždy delikatesa hmm
Ještě jednou letí pozdravení a obejmutí @ papááá
A já letím do kuchyně na tu cukínu. Bude cuketový prívarok /či zelí/, mám knedlík a k tomu opečené špekáčky. Chtěla jsem kuře, ale tak mě naštvaly ceny, že jsem se zatvrdila a nekoupila. Špekáčky stačí.
Krásnou neděli přeji všem!
haji
@stefanm (3.8.2025 12:29)
Díky za fotečku, měli jste dobrý nedělní oběd, aj fotogenický a pěkně naservírovaný.
Letí pozdravení, u nás se vybatolil Oskar.
haji
Musím říct, že cuketový prívarok, knedlík a špekáček se spolu chutně doplnily. Prívarku jsem navařila kastrol, bude na další dny - ještě zítra knedlík, špekáček, pak se uvidí.
Klidná a pohodová neděle, přeji ji ze srdce všem!
zolik
Viedeň som zvládla 👏. Prenocujem u kamarátky. Aj tá sa niekde túla po južnom Francúzsku, ale ja mám kľúče. Uvidím či sa mi bude chcieť ísť ďalej. Má dobre zásobenú vínovú chladničku 😍
Foto: viedenská hlavná stanica

mijaita
Jak říká Murphy. Když se má něco pokazit, pokazí se to. A tak když něco záleží na počasí, může se pokazit. A to se tedy stalo.
Když počasí neporučíš a lístky musíš kupovat mnoho měsíců dopředu. Tak jsme se projeli sem a tam, propadlo zaplacené ubytko, snědli jsme všechny řízky a ujeli 400km deštěm. Jediné plus, nemusela jsem řídit! Jednou to holt přijít muselo, když tam jezdíme 20 let. Aspoň se Růženka vyspala ve své postli a ne v šípkovém roští :-)
Budeme doufat, že přítí rok nám počasí vyjde.
janger
@haji (3.8.2025 12:49), no dobre si to vymyslela, aj privarok, aj spekacky. Ja by som si veru pochutila.
My tu spekacky nemame :-(. Takze su nam vzacne :-). Ked som na Slovensku tak musim vzdy (na zelanie) priniest a potom si opekame nad ohnikom, na palickach... Aj vnucatka maju zazitok a uz sa vopred tesia....trochu taky slovensky pocit :-).
My sme mali zemiakovy smyklavy salat a sniclu. Casto nevyprazam, ale prislo mi na chut :-).
Dobru nocku 🤗.

helena10
Prší, prší, len sa leje...raz menej, inokedy viac a musela som aj teraz zažať svetlo, aby som v tej tme niečo nevyparátila😂
...včera slepačia polievka s rezancami a bravčové dusené plece znojemské s tarhoňou, uhorkový letný šalát.

mijaita
@stefanm (3.8.2025 18:15)

Joooj, zas nekdy snad taky budu mit. Ale radsi obyč cibuli. Na Budvar pivsona chodime v damske tlupě primo do Budvarky! Prijd mezi nas! :-)
2x zolik a haji
mamka4
neviem, či dobre vidim, ale je tu helena10 a helena64, ste jedna alebo 2 osoby
1x zolik
mijaita
Zbytek červené řočky na másle, volské oko pokryté citronovým chili. Vejce jsou "vyšlechtěná" a žloutek je téměř bílý a vejce mini. No nekupte taková :-) :-) :-)

helena10
Muž mal vývar-polievku s uvarenými zemiakmi, jeho obľúbená kombinácia od detstva. Ja so takú jedávala iba s bravčovým vývarom , keď bola zabíjačka, čo už je veľmi dávno...

haji
@stefanm (4.8.2025 08:16)
Krásné foto, ovocný koláč nikdy nezklame a věřím, že vnučku potěšil. Všechno nejlepší k svátku pozpátku!
haji
@zolik (5.8.2025 01:46)
Díky za fotečky. Vídeňské nádraží hezky vybarvené, aj cuketový krém vypadá moc dobře. Je fajn, že už jsi Bratislavě, v pořádku a při chuti! Hezký den a ať se daří!
1x zolik
haji
@mijaita (3.8.2025 21:49)
No to je pech a smůla. Škoda, ale s počasím je to vždy sázka do loterie. Je mi to líto také...
1x zolik
haji
@mijaita (3.8.2025 21:50)
Vstupenka jako malovaná........ díky za vložení, alespoň trochu parády Popelka nadělala!
1x zolik
haji
@ janger (3.8.2025 23:04)
Máte to prostě těžké s pochutinami z rodného kraje, chápu, že ta trocha, co přivezete, je velmi vzácná. Ať jsou to špekáčky či jiné dobroty. My tu, doma, často vrčíme, že kvalita ide dolu vodou, ale přesto můžeme koupit 365 dní v roce. Ať zásoby drží a vydrží!
Díky za foto řízku s br. šmyklavým salátem, velmi pěkné a chutné foto! Také často nesmažím, o to víc vše chutná.
Letí pozdravení a obejmutí @ papáá Krásný zbytek prázdnin!
haji
@stefanm (4.8.2025 13:49)
Díky za fotečky a koment, krásný krém aj cuketa v těstíčku, o chuti nepochybuji. Obdivuji, jak krásně do zlatova ji máš opečenou! Kdo umí, ten umí!
1x zolik
haji
@mijaita (4.8.2025 18:23)
Mrkvová polívčička jako ze žurnálu! Miluju mrkev ve všech podobách. Kouzelné foto, díky za něj!
kukulienka71
Už som síce po večeri ( kapustové vrtule), no kým som tu vsetko poprezerala, zase som vyhladla😄 všetko pekné fotky, aj príroda, aj jedlá aj huby...len tá zrušená Ruženka ma mrzí.

haji
@mijaita (5.8.2025 08:29)
Pěkná fúze, vajíčko je někdy světlé, dovnitř nevidíš. A až vidíš, vidíš.... Neva, mně by chutnalo, jsi dobrá hospodyňka!
Letí pozdravení, hezký večer!
haji
@helena10 (5.8.2025 19:04)
Ano, Helenko, i u nás doma se vařila vepřová polévka z kostí, s bramborem, zeleninou a krupkami. Když ji dělám, nevymýšlím, ta chuť je nezaměnitelná.
haji
@helena10 (5.8.2025 19:11)
Krásné fotečky, sušení hub je skvělé a vůně, která se line bytem nemá chybu! Jejda, nemohu napsat, že hlasitě závidím. Dnes se mi podařilo neuvěřitelným způsobem dostat k několika modrákům. Byla z nich smaženice, s bonusem v podobě posledního špekáčku. Hezky s chlebíkem. Slupla jsem to na dvakrát, tak snad mi nebude těžko.
Ovšem takový košík hub z lesa bych si dala líbit, krásné sú a budú výborné!
haji
@kukulienka71 (5.8.2025 20:39)
Díky za koment a kapustové vrtule, milá Kuku. Ano, je to tady nebezpečné. Než se vším proberu, dostávám pravidelně ne jeden, ale dva hlady! haha
Hezký večer i k vám!
stefanm
... podvečerné balkónové posedenie dnes s varenými paprikovym bôčikom

a k tomu Bitterol Spirtz "extra"... extra preto, lebo namiesto pomaranča, ktorý mi poobede zjedli vnučky, som improvizoval s čerstvou broskyňou!...a inač už asi robiť nebudem... lahôdka!!

stefanm
@mijaita (6.8.2025 02:37)

...o druhej v noci klepať rezne je také "zvlaštne"...ja vtedy chodím čurať!!🙂...ale keď je to potrebné tak prečo nie?!?!

...u nás chodil jeden sused pravidelne, vždy o jedenástej v noci, keď sa vrátil z krčmy, kosiť travniček (s motorovou kosačkov!!)... už nechodí, záhadné mu z nej zmizli všetky štyri kolieska

...pozdrav z upršaného Prešova na Letnú posielam
2x haji a zolik
mijaita
@stefanm (6.8.2025 08:04)

Holešovice na Moravě zdraví pána a sdělují, že do řízků nemlátí ani ve dne! :-) Jen lehynce, nakrojí se kraje aby se maso nekroutilo. Řízek musí být šťavnatý a vysoký :-)
haji
@stefanm (5.8.2025 22:24)
Milé večerní posezení s dobrotami. Bitterol Spritz s broskvemi je fajn obměna a dobré broskve pozvednou nejen pití. Díky za hezkou autentickou fotečku!
1x zolik
haji
@mijaita (6.8.2025 02:37)
Tomu se říká milující maminka, řízek jako ze žurnálu a ještě v temné noci... má to syneček dobře zařízené! Krásné foto!
haji
@stefanm (6.8.2025 12:11)
Hezky, halušky s bryndzou se ti povedly! Díky za krásné foto!
1x zolik
haji
A aquapark v Uherském Hradišti. Splnila jsem si sen, dnes jsem dala velký bazén. Ono vyšplhat po schůdkách tam a zpět není až taková brnkačka, pokud nožky neslouží. Dnes to šlo jako po másle Paráda!
mijaita
@haji (6.8.2025 19:59)

Jak to, ze neslouzi? Cos jim provedla, srnko? Do bazenu 4 patra jako ja mam domu? :-)
2x haji a zolik
haji
@mijaita (6.8.2025 21:09)
Boženky, léta nesloužily, teď už jsem po operaci kyčle, i koleno se částečně umravnilo a tak jsem si to dnes dovolila. Byl to běh na dlouhou trať, zlato, však to dobře víš.
haji
Máme pěkné počasíčko, otepluje se, Oskar se snaží, obloha vymetená.
Dnes k obědu cuketový prívarok, brambory ve slupce opečené, volí okol. Na zítra zůstane trocha prívarku. Budu muset do ulic na nákup.
Dobrou chuť k obědu, přátelé!
mamec
@stefanm (7.8.2025 12:56)
Môžeš to kľudne brať ako poklonu.
Spomenula som si ako som raz priniesla chorému synovi obed zo školy. Sviečkovú. Keď som mu ju prihrievala, tak som samozrejme ochutnala. To bola taká dobrota! Naložili mu do obedára fakt riadnu porciu, tak som dúfala, že mi aspoň trochu omáčky zostane, ale on všetko "vylízal":)
haji
@stefanm (7.8.2025 12:56)
Děkuji za srdečný koment a chutné foto! Bravčové na paprike a nokerle bych si dala líbit. A ano, jako ve školní jídelně - můžeš brát jako poklonu! Beru to podle sebe. A to si piš, že babička nebyla ráda, když jsem okupovala školní jídelnu /většinou bez stravenky/.
janger
@haji (6.8.2025 19:55), no tak ste ma tu viaceri "nacuketovali" ;-). Kazdy vari, pripravuje cuketu. Zaciatkom tyzdna som spravila cuketovy privarok. Muz privarky nikdy nejako nezboznoval, tak som to ani nevarievala. Ale ako sa hovori, chute sa menia :-). Nalozil si dvakrat a zevraj vyborne :-).
Pouzila som zltu cuketu, v privarku boli aj nadrobno pokrajane zemiaky. Strasne dobre.
Takze podobne sme jedli, ako ty, mila @haji .
Srdecne objatie leti na Moravu :-).

janger
@haji (7.8.2025 12:00), boli tu na chvilu vnucatka, dali si melon, figy (postupne dozrievaju). Spravila som aj trosku figoveho dzemu, tak jeden poharik isiel hned prec.
Dostala som "muskatove" cukety (alebo tekvicky su to?, take hadovite, pokrutene). Nieco z toho vymyslim.

haji
@ janger (7.8.2025 14:42)
Prívarok cuketový jako malovaný - krásný servis! Je dobře, že manželovi chutnalo. Také se mi mění časem chutě, jeden nikdy neví, Lišky jsem nikdy v řetězci nezachopila, určitě byly výborné. V naší gubernii takový výběr není a pravda, Lidl mám z ruky. Kauf má někdy šitaké, to už jsem měla. Máte vlastní fíky? A sklidíš, jak jsem pochopila. Kamarádka má keř, ale opadávají, nedozrají. Muškátové tekvičky vypadají moc dobře, určitě budou jemňoučké a chutné, ať se vydaří!
Díky za komenty, přání a fotečky, umíš potěšit! Na dálku letí pozdravení a objímám @ papáá
haji
Poctivě jsem testovala makovou bublaninu, je výborná! Něco vyjde i sousedům, poctivě se dělíme. Mám zásobu okurek a rajčátka, jsem tomu moc ráda. Brácha přivezl kvašáky, pár hroznů ze skleníku. Hrozny už jsou pryč, byly slaďoučké a chutné.
Hezký letní večer přeji všem!
haji
@helena10 (8.8.2025 12:54)
Děkuji za komenty a fotečky. Krásné huby, kulajda musela být skvělá! Hlasitě závidím. Psík je krásný, je to holka nebo kluk? a jak se jmenuje? Ať vím, pejsky miluju. Krásné výšlapy, příroda i zvířátka vždy potěší. Kokosový slivkáč je skvělá volba, sbíhají se mi sliny. Mám posledních pár kousků makové bublaniny, část rozdaná.
Přeji všem krásný páťulínek a bezva víkend! Dětem utíkají prázdniny, teď si užijí víc tepla a koupání, musely se nudit. My dnes dobrých 30°C, docela dusno, Oskar se může přetrhnout.
kucharka
@haji (7.8.2025 20:21)

Ďakujem. V Abu Dhabi sme boli iba dva dni. ( využili sme ponuku Etihad aerilínií, a mali dve noci v hoteli zadarmo ).
Teraz sa prepchávame v Tokyu.

Minule si spomenula kúpalisko v Hradišti, radi sme tam chodievali s deťmi, keď boli malí, hlavne v zime. Bolo tam vždy super.
Pekný horúci deň prajem.

Posielam výhľad na Tokyo. :-))

stefanm
@stefanm (9.8.2025 08:13)

...potom manželka mala pravidelný termín u kaderníčky a pretože vedľa je holičstvo pre pánov tak som si dal trochu ostrihať moje krásne sivé vlasy aj ja.
Asi tridsiatniča, ale ešte celkom zachovalá a riadne ukecana chcela vedieť môj názor na manželskú neveru. Tak som si spomenul na výrok pána Františka Ringo Čecha: ..."zakazat nevěru? To je jako uzákonit zdraví! To nejde"!...madam hneď zmenila tému a začala o Bohu. Už som mlčal, tringelt nedostala 🙂

stefanm
@stefanm (9.8.2025 08:27)

...o 7:30 naše piatkové stretnutie so švagrovcami v "Café Bongusto" v historickom centre mesta, v priestoroch na ktoré mám zmiešané spomienky. Budova bývalej "Vojenskej správy" kde som bol "odvelený" na dva roky na vojenskú služb. Malebné juhočeske mestečko Jindřichuv Hradec a ja ako zdravotník! ...a zase spomienky 🙂
Výborne "ristretto", info čo kto za týždeň prežil to a čo ho čaká ďalší týždeň. Rodina spolu - šťastie v živote!

stefanm
@stefanm (9.8.2025 08:45)

...cestou zastávka v Talianskej predajni na originál "Prosciutto" šunku a trojuholník syra "Grana Padano".

...potom ešte odniesť nákup pani svokre a o desiatej domove lebo manželka je na PN, končila jej "vychádzka" a kontroly z poisťovne sú časté.

... pekný víkend prajem a všimajte si drobnostie, su z nich pekné zážitky!

haji
Byla jsem v terénu, venku Oskar peče, máme 31°C a dusno.
Dnes k obědu pečené kuře, jasmínová rýže a kvašák. Už se těším. Dezert: malinový sorbet. Dobrou chuť přeji všem!
haji
@kucharka (9.8.2025 02:27)
Děkuji za krásné foto Tokya! Tomu se říká, že máte "boty z toulavého telete", vzali jste to letos od podlahy!
Ano, v Aquaparku v Uherském Hradišti je plno bratrů a sester ze Slovenska. Právě minule jsme pomáhali mladé slovenské dívce, kterou trénoval vstupní mechanismus. Dobře to znám, už se mi to párkrát stalo, jeden nesmí při průchodu otálet. Technika je svéhlavá.
haji
@kucharka (9.8.2025 02:56)
Děkuji za autentické dobroty, fotečky a poznatky. Oči mi přecházejí a štěstí, že mám hotový oběd, jinak bych si zaplakala...
Užívejte si krásné země a dobrot, hlasitě závidím! Japonsko je krásná země!
haji
@stefanm (9.8.2025 08:55)
Díky za komenty, fotečky a zážitky. Pěkně, od srdce sdílené! Měli jste krásnou část dne. Písničku jsem nedoposlouchala, udělám to později. Byla jsem objednat kytici na pohřeb, odešla nám tetička za Brnem, ve středu se jedeme rozloučit. Smutný čas. Takový je život. Na jedné straně začne a na druhé se vytratí.
Maličkosti. Ještěže máme maličkosti, které nám dělají radost. Chválabohu za každou a díky Bohu za ně.
haji
@stefanm (9.8.2025 13:39)
Díky za fotečky a komenty. Polévka vypadá moc dobře a jistě byla výborná. Palačinky můžu zepředu i zezadu, s ovocíčkem v létě chutnají skvěle!
Hezké odpoledne i večer přeji!
haji
@helena10 (9.8.2025 15:48)
Jejda, Missy! Je krásná a zlatá! Poulička je nejlepší, žádné přešlechtění. Z útulku taková maličká... a tolik lásky pohromadě v kožichu! Letí pozdravení Missy i dceři, ať je holkám fajn!
Hezký víkend přeji! U nás teploučký, jsme dobře na 33°C. Už jsem zalezená jako sysel.
farbuska
@helena10 (9.8.2025 15:48)
Pozdravujem! Môj útulkáč Amigo je so mnou tiež už takmer 9 rokov, akurát bol podstatne starší, keď sme sa našli. Mal vtedy odhadom tak 4,5 - 5 rokov, takže teraz je už z neho starší pán, ale stále má radosť zo života. A mne ju prnáša tiež. Sme svoji.
haji
@zolik (9.8.2025 16:13)
Utěšený broskvový košík, utěšená broskvová práce! Ať se daří! Broskve miluju ve všech podobách. Vloni jsem dělala džem, skvělý džem!
helena10
O chvíľu vyrazíme do prírody 🌳🌲 schladiť sa, máme teplo, nebo modré. 🌞
Budíček bol dnes skoro ráno o 5.-tej, aby sme stihli do cirkvi Pánu Bohu poďakovať aj poprosiť ... potom uvariť obed ... dnes bez polievky... fašírky z rúry s trochou šťavy zahustenej pretlakom, pečené baby zemiaky (trebalo zúžitkovať), uhorkový šalát s čerstvým kôprom.
Prajem vám dobrú chuť k obedu a peknú nedeľu.

haji
@kukulienka71 (9.8.2025 20:04)
Děkuji za komenty a chutné fotečky. Krkovička je moje oblíbená, s ryžou a salátkem z rukoly s bonusy by mi moc chutnalo. Vidím, že jsi semínková!
Krásnou neděli přeji!
haji
@helena10 (10.8.2025 11:22)
Jste ranní ptáčata, krásnou a požehnanou neděli přeji!
Měli jste dobrý oběd, fašírky jsem dlouho neměla, určitě by mi chutnalo. Fajn výlet i zchlazení, u nás Oskar také peče a určitě přesáhneme 30°C.
Dnes k obědu pečené kuře, jasmínová rýže, salát mix rajčata a okurky. Dezert vidím na chlazené broskvičky. Později odpoledne mě čeká terén, už teď se rosím.
haji
@stefanm (10.8.2025 13:15)
Děkuji za koment a fotečku, tyjo, svíčková s knedlíkem, obdivuji tě v tomto horku.
Krásnou neděli přeji a dobré chlazení jakéhokoliv druhu!
zolik
Broskyňový kompót
Dve krabičky najkrajších išli ošúpané, na mesiačiky nakrájané do mrazničky, časť sa zjedla a ešte pár ich je na strome.
Na Záhorí je horko, sucho a dusno 31C.
Hríby nerastú. Včera som sa túlala s mojou psicou Corrou (Piť Bull) po okolitých lesoch. Našla som 4 masliaky, 1 bedlu a 4 suchohríby (karmínové). Nič moc ☹️

haji
@zolik (10.8.2025 23:04)
Děkujeme za komenty a fotečky, tvoje broskyňové, rajčinové a pagáčové projekty nemají chybu. Zvlášť chválím broskyňový džem, je skvělý! Pagáče které sublimují si umím představit. S radostí bych jim pomohla také...
Hezký a úspěšný nový týden!
1x zolik
haji
Dnes k bědu pečené kuře, jasmínka a rajský salát. Ještě mám na zítra a když to půjde dobře, kousek kuřete zůstane na kapesní oběd i na středu.
Směřujeme nad 30°C, teploučko je a slunečno.
Fajn nový letní týden přeji všem! Kdo dovolenkuje, krásnou dovolenou, kdo zavařuje či suší, vaří - ať se dílu daří!
zolik
@haji (9.8.2025 16:11)
Na Záhorí je dnes príjemnejšie, 28C, slnečno a bezveterno. Som vďačná aj za tie 2 stupne pod 30-tkou. Strihám popínavé ruže. Mám zvláštny (svojský) systém, strihám len tam kde je tieň 😂, navečer dorovnám do konečnej fazóny.
mijaita
@haji (11.8.2025 15:14)

To máš už skoro jako folklor, ne? Ale i ja bych to mohla často, nebo aspoň někdy :-) I ta písmenka voněj !
1x haji
mijaita
Když je čas zavařování, tak jsem velkou část orestovala trochu a uplacatila do mrazaku a z bílých hříbků jsem udělala slaný "kompot", Ještě bramboračka včera k večeři a dnes upekla s fenyklem a bramburkama na másle. To je totiž mana nebeská i když ne zrovna fotogenická.

mijaita
@zolik (10.8.2025 23:04)

To bych jednou chtěla zažít! Až zase pojedu na Slov, vetřu se k někomu na pagáčiky! :-)
2x zolik a haji
stefanm
@stefanm (12.8.2025 14:45)

...ale som si aj trochu povarila
Dnes na objednávku:... dcére do práce flečky s kapustou, synovi halušky s kapustou (vnučky mali s tvarohom a slaninkou)
...ideme robiť rozvoz!...zadarmo🙂

mijaita
@stefanm (12.8.2025 14:45)

Tak jsem take zalovila v mrazaku a dezert bude pozdeji. Taham zmrzle broskve. Kdyz povoli, pridam do tvarohu a krystalovy cukr a mlaskam a chroupu :-)
2x haji a zolik
stefanm
@mijaita (12.8.2025 15:36)

..."broskyne" je u nás aspoň na mesiac zakázané slovíčko!!

... včera som bol v pivnici a objavil som všetky tohto roku zavarene skysnute...hrozil manželský konflikt, bol som obvinený, že som zle zatvoril viečka!...musel som zvoliť "únikový manéver", cestu do obchodu na nanuky "Magnum"...to situáciu upokojilo 🙂

haji
@mijaita (11.8.2025 17:35)
Pěkně, houby na několik způsobů, dala bych si s chutí a radostí!
Letí pozdravení!
mijaita
@stefanm (12.8.2025 16:11)
Konecne jsem se zas mohla zasmat cizimu nestesti!!! :-) Nooo, pochopila bych, ze se zatahne mene jedno, ale vsechna? To si delala milostiva pani z tebe legraci a tys ji na to skocil :-)
Nekdy se stane. Ja ted hlidam ty houby, nejmin mesic je necham na lince.
Broskvicek by mi bylo hodne lito. Hlavne te prace s nimi. Mne se nechtelo, tak jsem je nasypala do mrazaku a vzdycky si vyndam kolik potrebuju. Bohuzel ale, malo mista, ubejvaj.
Nevyhazuj, vytvor broskvovici!!!
haji
@stefanm (12.8.2025 14:49)
S láskou navařeno, s láskou rozvezeno! A ještě každému podle chuti. Tady chce přijít někdo rovnou do nebe!
Omelety bych si také dala, nejen flíčky a halušky! Díky za fotečky a komenty!
haji
@stefanm (12.8.2025 16:11)
Ajajaj, to je nemilé, Emile! Tedy, Stefane... Je mi tě líto, takové práce to dalo a ještě nedůvěra. Jsou broskvové věci mezi nebem a zemí. Něco o tom vím. Už je to drahně let, co jsem absolutně zanevřela na zavařování broskví. Zavařovávala jsem většinou dva druhy broskví. Jedny jsem si koupila /regionální/ - velké, žluté, masité. Ty jsem i loupala. A druhé broskve byly od tatínka - menší, žlutomasé s červenou kůží /i tečkovanou/, ty jsem zavařovala bez loupání /nešlo to/. A stalo se, že první druh zkvasil a druhý druh zplesnivěl ve sklenicích. Všechny sklenice. I jsem plakala. Od té doby ani ťuk. Jo, džem ano, ten jsem dělala vloni. Jinak se cpu broskvemi v přímém přenosu, v mrazáku místo nemaje.
Drž se a přijmi to, že letos to prostě nevyšlo. Je to možné.
stefanm
... večera:

"Parížsky nárez"...toto podávali v polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia v Krajinskej ulici v "Budějicich" v Mastných kramoch. K tomu chrumkavá houska a desiatka Budvar.
Dubové lavice a stoly, na stenách maľované výjavy z histórie regiónu, hliníkový príbor (občas už nožík s čiernou rúčkou z umelej hmoty), trochu viac rozopnuta blúzka čašníčky. Na to sa nezabúda!!

(A na "pikador" cez "porcinkule" v Jindřichovom Hradci!)

farbuska
@stefanm (13.8.2025 10:42)
U nás podobne. Na balkóne (obrátený na juh) na slnku mi teplomer ukazuje 50, ale to zrejme len preto, lebo ten teplomer meria len do 50! :)
stefanm
@stefanm (13.8.2025 13:12)

...a (od včera) ... Domáce fľečky s kapustou, ľadový ovocný nápoj 😋

Poznámka:
...ochladzovacia sprcha už bola 2x a prijal som už asi jeden a pol litra tekutín!!
...mali sme v pláne návštevu cintorína ale sa nám nechce, tak posedávame na balkóne, príjemný chládok

zolik
@stefanm (13.8.2025 10:42)
Záhorie 32C, dusnóó, bezveterno. A zajtra a v piatok bude ešte horšie 33-34C
2x janger a haji
janger
@haji (7.8.2025 14:57), ano, mame svoje figy. Haluze sa nam tahaju okolo dveri. Je to iste uz stary strom, ktory zasadili este predchadzajuci majitelia. Figy dozrievaju postupne, co mne vyhovuje. Robim dzem a nerada robim vo velkych mnozstvach, takze len par poharikov. A cast sa zje len tak. A cast zjedia osy alebo ine potvorky.
Niektore figy su zatial len male gulicky (tie asi ani nedozreju...) a niektore su uplne zrele.
Myslim, ze kazdy rok sa im dari inak. Tento rok velmi neopadavaju.
Minulu jesen zostalo aj vela malinkych, nedozretych. Neviem ani, ci sa to ma nechat potom na strome, alebo ostrihat. My sme vacsinu poodtrhali. Ale citala som niekde, ze tie nedorastene a nedozrete rastu potom na buduci rok dalej. Moc sa v zahradnickych veciach nevyznam a robim len tak podla "intuicie" :-)).
Pa-pa, mila @haji (nka) :-).
janger
Aj u nas horko uz par dni!!! Az do 35 bolo na niektorych miestach. Tuto noc trosku sprchlo. Ale len malo.
Dost vysoka vlhkost vzduchu :-(.

Zase som dostala tekvicove cukety (cuketove tekvice), tak vymyslam....znovu bol privarok.

mijaita
i v horku muzu polívky, klidne jím i chladné. Jednoduchá cuketová, do které jsem dala pár knedlíčků, jidášovo ucho a smetanu. Trochu dochucená a pepř a pak jeste salát a den se dal přežít se vším všudy.

stefanm
... dnes:

Polievka: karfiol, zemiaky, drobná cestovina a k tomu chrumkavé toustik 😋
Bravčové ragú s paprikou, zemiaky, pečené vajco

...odpoludnia cestou za povinnosťami, zmrzlina (ja... veľká citrónová, čoko) a, pre kratkosť času, kelimkova kava na ulici!

zolik
Dnes som neplánovane musela navštíviť moje rodné (teda aj hlavné) mesto v takej nepríjemnejšej záležitosti. Všetko som vybavila a tak som si na záver urobila trochu radosť a zašla som na Veľký Trh (Miletičová). Jeden pán od Maďarov predával džemové marhule. Musím povedať, že za slušnú cenu (2,5€/kg) a mám robotu (vytešujem sa, že bude dobrý džemík na palacinky). Už ho mám prepasírovaný 😊

zolik
@mijaita (13.8.2025 20:55)
Pekné a určite aj dobré, ale ja radšej v týchto horúčavách octovú vodu, alebo otočený, letný biely strik (1:2) citrón a kopec ľadu.
Dnes v Bratislave 34C a na Záhorí 35C.
Zajtra idem na veľkú záhradnú párty do BA, má byť do 35C - možno sa v tom vínovom striku aj utopím 🥂😍
Prajem Vám všetkým na Vareche pekný víkend 😘
P.S.: Ešte musím dovariť kečup
haji
@farbuska (13.8.2025 12:18)
Ano, mám to na balkoně podobně, 50°C končí teploměr. Už mi jeden rok pukl a bylo po něm. Nový teploměr už na slunce nedávám. Výrobci sveřepě ustrnuli na 50°C.
Léto je léto.
Docela idealistický text písničky, která může potěšit pamětníky:

haji
@stefanm (13.8.2025 13:23)
Flečky s kapustou vypadají dobře, polévka taktéž. Obdivuji tě v tom vedru, že vaříš polévku. Moje maličkost v parném létě nepolévkuje.
My jsme byli s bráchou ve středu v terénu za Brnem. 33°C a téměř bezvětří. V autě klima. V obřadní síni také. V restauraci také, ale všechny dveře na letní terasu otevřené. Takže jako by klima nebyla. Na terase ani packa. Všichni jsme dodržovali pitný režim. Brácha k pozdnímu obědu smažák. Já jen tekutiny.
haji
@stefanm (13.8.2025 14:25)
Naštěstí už dělají asfalt sofistikovaně /alespoň někde/, že už není možné se na silnici brouzdat v tekoucím asfaltu. Jednu dobu to bylo běžné. Měla jsem plno bot zespodu znesvěcených asfaltem.
1x zolik
haji
@janger (14.8.2025 14:42)
Děkuji za vyčerpávající zkušenosti s fíky. Moc jsem pěstování fíků nezkoumala, bo nemám ani fík, ani půdu kam nasadit. Kamarádka má oboje a nedaří se. Hlavně že u vás to jde a máš možnost zpracovávat, bo se urodí. Jsi šikulka!
haji
@ janger (14.8.2025 15:10)
Hezky, vidím, že žijete tekvicovú vlnu - nahoře tekvica, docela cuketa a opačně! haha Snad to manžel přežije... možná že už "střihá metr" a těší se na zimu! haha
Foto s dobrotami - pralinkami - vypadá hodně zajímavě. Určitě bych jim pomohla!!
Letí pozdravení do dálky a objímám @
haji
@mijaita (14.8.2025 17:57)
Díky za vložený link na Čajovou limonádu - pitný režim se musí dodržovat. Vařila jsi zajímavou polévku, moc chutné foto! Já v horku bez polévky. Zato okurkový salátek si dám i 2x.
Letí pozdravení do hlavního stanu!
1x zolik
haji
@stefanm (14.8.2025 18:48)
Máš můj obdiv, polévky - květáková i máčanka - vypadají moc dobře. Bravčové ragú je skvělá volba. Foto zmrzlinového boxu beru všema deseti, doma mít takovou nálož, s nikým se nebavím... haha Kafíčko miluju také. Měl jsi fajn den!
Včera u nás dobrých 34°C, bezvětří. Hezky zrána jsem byla zalít na hřbitově, pak rychlý nákup a šupky domů, už po deváté jsem zaklapla dveře bytu. K obědu tvarůžková pomazánka /koupená/ a olivová bageta. Jediné teplé - kafe. Další teplá noc. Zchladí se až těsně nad ránem o pár stupňů.
Dnes čekáme pálku k 38°C, nevystrčím z domu ani nic, natož chlup. Ohřeju si poslední díl pečeného kuřete a udělám kýbl okurkového salátu. Dostala jsem okurky od sousedů, zásoba dlí v lednici.
Přeji krásný den, pijte, chlaďte se a žijte, přátelé!
haji
@zolik (14.8.2025 23:43)
Ty jsi pilná včelka Mája, broskvový džem je skvělá věc a tvůj /dokonce pasírovaný/ vypadá skvěle, o chuti si nechám zdát. Letos jsem se k domácím broskvím nedostala. Škoda. Vloni byl výborný!! Mně k pitnému režimu stačí čistá pramenistá. I kousek citronu potěší. A když je nejhůř, dám pro změnu trochu kupovaného sirupu /tak 1x za den/, bohatě stačí taková změna. Střik v horku by mě rozfajroval. To už pivo, když to musí být. I z toho mě "oleje". To je tak, když jeden s alkoholem netrénuje... Věřím, že kečup je hotový!
Krásný den přeji a užij si zahradní slavnost!
Já dnes nevystrčím ani chlup. Jsem ráda, že nemusím. A dnes ještě nemusím vařit, to se počítá. Věřím, že zítra už bude méně stupňů. Alespoň nám to slibují - teoreticky.
haji
@haji (15.8.2025 07:42)
Nahrávka je zdvojená, druhá bez zvuku, tak link vyšel. No co už?
1x zolik
stefanm
@haji (15.8.2025 06:46)

...niekto v "parnem lete" nepolievkuje, niekto áno

Tak som sa opýtal mojej "asistentky" AI (Artificial intelligence). Tu je jej odpoveď:

2x haji a zolik
stefanm
@haji (15.8.2025 06:53)

...nie, nieje to samozber, je to "darozber"... manželka doniesla ani neviem kto jej to daroval...ale prívarok chutil, sladkokyslá trpká chuť, nezvyčajná - ..."ale svíčkova to není, jasná pani"! 🙂
2x haji a zolik
mijaita
@stefanm (14.8.2025 18:48)

To je jaka? Asi bych nacucany chleba v ni nemusela, ale jako takova se dela jak? Pisej, usmivej se, nestyd se!! :-)
1x zolik
haji
@stefanm (15.8.2025 10:13)
Díky za přiblížení, máte dobré zdroje. Jsi vtipálek a s básnickým střevem!
Hezký den!
P.S. Než polévku, já raději velkou mísu salátu. Což se dnes stalo. Okurkový se smetanou a chlazený z lednice. Dobrota!
1x zolik
stefanm
@mijaita

...asi jaká, keď je tam karfiol, zemiak a cestovina?! ...Polievka s karfiolom, zemiakom a cestovinou. Nie?

Ja robím na masle lebo teraz sú často u nás vnučky. Pridám trochu hladkej múky, popražím, zalejem vodou a vložím štvrtku talianskeho zeleninového bujónu. Mierne posolim a pridám na just odporcom vegety aj lyžičku Podravky. Desať - pätnásť minút povarím. Na sucho opražím zopár toustikou z bieleho pečiva a pokapem ich tym olejom čo je na foto.
Nenacucaju sa toustiky lebo sa k polievke len prikusuju.

... dnes som nám k polievke urobil placky (1/2 zemiak, 1/2 cuketa. V byte rozvoniava cesnak a je nám blažene 🙂.

... stačí takto??... musí!...viacej sa hce s prstikom na mobile ťukať!!

mijaita
Ale kde, ja mela na mysli tu máčanku houbovou! Květákovou miluju jen moji :-) Kazdopadne diky za snahu,kamo! :-) Za chvii musim do terenu, nastesti auto pred domem (jsou prazdniny, obcas se misto najde).
2x haji a zolik
kucharka
@stefanm (15.8.2025 10:06)

Je to pravda, teplé nápoje v horúcom počasí sú lepšie. Chľadené nápoje prinášajú len chvíľkové ochľadenie.

Ale aj tak najviac chutí niečo dobre chľadené :-))))
Ja som mala dnes prvýkrát matcha pivo. Bolo výborné.

kucharka
Sme v Kyoto, tiež je tu neuveriteľný hic, vlho a bezvetrie… hotové utrpenie 🥵.

Zmrzlinový pohár - ovocie, keksíky alebo kopčeky zmrzliny, pokryté nastrúhaným ľadom a sirupom.

kucharka
Videli sme ako v jednom obchode robili “mochi” - japonské mäkké koláčiky rôznych chutí. Tu robili z matcha. Ťahavé cesto mali v drevenom vandlíku, pani si namáčala ruky vo vode a potom cesto obracala a po každom obrátení mládenec búchal veľkým dreveným kľadivom po ceste.
Všimnite si ramená toho mladého muža 💪💪💪 …. Netreba chodiť do posilovne, stačí robiť cesto na mochi. 😂

haji
@kucharka (15.8.2025 16:36)
Ahojík, děkujeme za další fotečky, zajímavosti, aktuality, fajn chlazení i zprávu o mochi. Hlasitě závidím. Jen to horko nezávidím. V hustě zastavěných aglomeracích to musí být sila.
Letí pozdrav do země zapadajícího slunce!
haji
@kucharka (15.8.2025 16:28)
Tak matcha pivo hmmm Musí to být zajímavé pití. U nás teď nedávno proběhla zpráva, že matcha je sice vymoženost, ale je jí na světě čím dál méně - nějaké potíže s výrobou, úrodou či co tam povídali. Spíš bych řekla, že zdraží a hodně.
haji
Naštěstí jsme se nedopracovali na slíbených 38°C, teplota se opět jako včera motala kolem 34°C. Stačilo. Zítra musím vařit. Budou vepřové přírodní řízky z krkovice s br. kaší. A okurkový salátek, holý. Smetanový jsem si dnes užila bohatě.
mijaita
Tak abych trochu rozvířila teplotní vody, tak jsem vyjela do terenu v 16.30 a bylo 37°C !!! Domu jsem prijela ve 21.30 a bylo uz "jen" 31°C. V Praze vuuubec neni blaze! Jen auto to zachranuje, zlata klimoška!
Moje noha vyrazně avizuje zmenu pocasi. Snad moji duveru nezklame kdyz si vezmu prasek? :-)
mijaita
@kucharka (15.8.2025 16:36)
Shodou náhod jsem byla včera s chlapečkem (19) v jedné restauraci a ten zakusek jsem mela moznost ochutnat. Z ponožek mě to nevystrelilo, ale zajimave to testo docela bylo. Takové 2 male bochanky.
Pozdrav po hvězdách Praha - Tokyo :)
haji
Dnes k obědu budou přírodní vepřové řízky z krkovice, br. kaše a okurkový salátek. O snídani - chlebíčky - a dezert - linecké, van. rohlíčky a ořechové trubičky s karamelovým krémem - se postarala sousedka. Jak milé.
Počítám, že se budeme pohybovat někde kolem 31°C, na nebi je pár bílých mráčků, bezvětří.
Přeji všem krásný víkend a dobrou chuť k obědu!
haji
@stefanm (16.8.2025 12:43)
Díky za fotečku a koment, měli jste výborný oběd, ražniči miluju, pečené brambory také! Vidím, že paní manželka pekla koláč s ovocem hmm
Krásnou sobotu!
kucharka
@haji (16.8.2025 10:57)

No teda, na túto pesničku som skoro zabudla :-)))
( a Kotwald a Hložek vzadu robia “křoví” …. 😂 )
Ďakujem, @haji , dalo mi to spomienky a veselú náladu.
2x zolik a haji
kucharka
@stefanm
@mijaita

Veru, ani mne sa to nezdá výnimočne dobré… ale každému chutí niečo iné.

Inak, nám sa celkovo zdá Japonsko lacnejšie ako Katalánsko. Myslím pre turistov : hotely, reštaurácie, doprava …
kucharka
@haji (15.8.2025 21:07)
Matcha je moderná, stala sa populárnou a žiadanou : matcha čaj, matcha latte, matcha zmrzlina … atď. , po celom svete.
Pestovanie kvalitného matcha čaju je zdĺhavé a komplikované, japonské dane z import/export tiež nepomáhajú … tak tak…
2x zolik a haji
haji
@kucharka (16.8.2025 15:57)
Díky za koment, matcha je moderní komodita a jak píšeš, souvislostí plno.
1x zolik
haji
@zolik (16.8.2025 23:55)
Tak koprovka s knedlíkem hmmm to bude dobrota! Dobrou chuť a krásnou neděli!
1x zolik
haji
@zolik (16.8.2025 23:44)
Utěšené fotečky, nakřečkované zásoby na zimu! Krásná práce a že jí bylo!
haji
@zolik (16.8.2025 23:41)
Zajímavá komodita, to je dva v jednom? Dala bych s radostí testovací vzoreček.
1x zolik
haji
@zolik (16.8.2025 23:41)
Už to vím, je to Nashi a z botanického hlediska je to samostatný botanický druh. Z obchodu je znám od vidění, většinou je mají v bedničkách s důlky a ještě navlečené v síťovaném kabátku. Přiznám se, že jsem je ještě neochutnala. Počítám, že jsi dostala regionální úrodu. Zajímavé.
1x zolik
haji
Dnes je líp, fouká příjemný větřík. Budeme někde na 26°C, i noc bude chladnější. Hurá!
Sázím truhlíky, spíš vyměňuji pár rostlin. Za dosloužilou surfinii chryzantému. Za chcíplou koniferu brsleny a Muehlenbeckia.
Oběd: přírodní vepřový řízek, br. kaše a okurkový salát. Dezert včera někdo spapal.
Dobrou chuť k nedělnímu obědu přeji všem!
mamec
@haji (17.8.2025 10:15)
Raz sme zo zvedavosti kúpili, že čo je to za zázrak, keď to tak vychvalujú. No, keď ti mám pravdu povedať, nič moc. Síce sladučké, ale inak totálne bez chuti. Za nás, vyhodené peniaze, nikdy viac!
2x zolik a haji
janger
Mila @haji , v recepte z 2018 na kecup, ktory tu spomenula @zolik , si pisala v komentaroch, ze si zavarala cuketu (cuketove zeli). Ako si to, prosim ta, robila? Porad mi :-). Nemam skusenosti so zavaranim zeleniny :-(. Mas nejaky receptik na to?
Dakujem a x :-).
2x zolik a haji
janger
@haji (15.8.2025 06:28), som veru pamatnik, ale vies, ze tuto si napamatam? V prvom momente som si myslela, ze je to "Bylo leto, horke leto, tak jak leto ma byt". Ale to je veru ina, aj tu som si s radostou vypocula na youtube.
2x zolik a haji
janger
@zolik (16.8.2025 23:44), ty si taka stonozka, strasne vela toho zvladas!!!
Marhulovy dzem zboznujem, tusim moj najoblubenejsi, uplne ti ho zavidim:-). Dokonca aj na omelete mi chuti ;-).
2x zolik a haji
janger
@haji (17.8.2025 11:10), u nas sa ochladilo. Dokonca cez tyzden boli rano aj hmly na viacerych miestach. Vidiet, ze sa jesen uz blizi.
2x zolik a haji
zolik
@haji (17.8.2025 10:15)
Áno dostala som rovno zo záhrady od jednej pani priamo v Skalici. Chuťovo boli o veľa lepšie ako tie “sieťkované” z obchodu. Ja uprednostňujem hrušky. Bol to viac-menej pokus, uvidíme v zime 😊
1x haji
zolik
@mamec (17.8.2025 12:00)
Mám podobnú skúsenosť so “sieťkovanými” z obchodu. Tieto boli darované. Dopestované na záhrade v Skalici. Mali ďaleko výraznejšiu chuť. Časť sme zjedli a zvyšok som zavarila ako kompót, lebo po zbere sa dosť rýchlo kazia.
Maj peknú nedeľu
1x haji
haji
@janger (17.8.2025 12:26)
Díky za korekci, opravdu jsem chtěla vidět broskve a četla džemové broskve. Mno, marhule - meruňky. Uf U nás se také řekne marhula meruňce. @zolik omlouvám se! Ale pokud vím, dělala @zolik aj broskvový džem. Jsem prostě nepzorná.
haji
@zolik (17.8.2025 13:08)
Tak to bych s radostí, domácí, ochutnala. Ano, píše se o tom, že jsou háklivé /lehko se potlačí/. Budu napnutá, jak bude chutnat kompot, dej vědět. Ty síťkované jsou na tom, jak píše i @mamec hodně špatně s chutí.
Mám také hrušky ráda, zvlášť ty voňavé, žluté s červenými líčky - máslovky. Regionální. hmmm i slzu jsem zatlačila.
1x zolik
haji
@stefanm (17.8.2025 12:11)
Děkuji za chutné foto, zeleninový talíř ve tvém provedení vypadá moc dobře!
Hezkou a klidnou neděli, věřím, že s příznivějším počasím!
1x zolik
haji
@janger
Ještě k tomu cuketovému zelí: užiju si ho v sezóně z domácích cuket naživo. Později mám možnost udělat z řetězcové cukety a nebo z kalerábu/kedlubny - klidně řetězcové. Určitě mi to víc chutná než ze zavařované. Mám chlupatý jazyk...
mijaita
Pred několika rokama jsem tady objevila recept, ktery mě zaujal svojí zvlaštností. To byla výzva, ze které jsem jsem si fakt sedla na zadek, jaka je to mana nebeska!!! Když mám rajčata od nějaké kamarádky, nebo, jako asi letos koupím, musím doplnit. Fakt delikatesa!! Ochutnáš budeš hned dělat další

janger
@haji (17.8.2025 13:54), dakujem za rady aj za pridany link. Rozmyslam, ze ked ten recept nebol upne podla tvojej chuti, tak mozno najdem nieco ine. Alebo len ozaj malo spravim.
Ani nemam v plane robit nejake velke mnozstva. Zavaranu zeleninu takmer nikdy nekupujem, ved aj v zime je dost cerstvej v obchode. Jedine cervenu kapustu s jablkom, niekedy cervenu cviklu, fazulu, aj sosovicku mam vzdy v zasobe, uhorky v roznych podobach...

Ale kedze som teraz dostala kopu cerstvej, je mi to luto nic s tym nerobit.

Tie merunky, to neber ako korekciu, to mi len napadlo, ked som to citala, ze tusim su marhule merunky...a veru ani som nevedela, ze vy pouzivate aj slovo marhule. Clovek sa stale uci :-).

Minule sme spominali tie figy. Nedavno som robila v rure - zabalila som ich do platkov slaninky, naplnila plesnivym (modrym) syrom, trosku medu, piniove zrniecka a tak zapiekla. Len som rozmyslala, ze co k tomu. Spravila som pseno (v zasobe, bolo treba uz minut) a figy som potom poukladala na to pseno. Ani by si neverila, ale celkom to pasovalo.
Mam fotku len pred upecenim.
Pa-pa, srdecne objatie leti na Moravu.

mijaita
@zolik (17.8.2025 17:08)

Famozni oběd, omáčka, maso. Jen tenhle typ slovenské knedle je ro mě neprijatelny. Ale, nic si z toho nedelej, ten muj by byl také pro kdekoho uz od pohledu nepozivatelny!! :-)
2x haji a zolik
atina1947
@mijaita (17.8.2025 16:38) Dalsi recept na ktery uz nemam sklenice, ale pamatuji ze pred lety jsem neco podobneho delala, potom uz ne, bylo tolik ovoce ze rajcata koncila v protlaku, ted uz vsechno kupujeme.

2x haji a zolik
stefanm
@mijaita (17.8.2025 10:41)

... lyžica bravčovej masti a v nej mierne opraženy strúčik cesnaku, alebo dva a hladká múka...zaliate vodou z kyslej kapusty a k tomu 1/4 bujonu... domäkka uvarené sušené huby aj s vývarom, kúsok feferonu, mleté čierne korenie a štipka vegety aby odporcov vegety trochu rozčúlilo...ja varím asi desať minút, smotanu nedávam žiadnu
...do taniera kúsky chleba ( kto nechce ani mierne rozmočeny jesť nech si ho trochu opraži alebo len pripisuje!), zaliate "Šarišskou mačankou"
stefanm
@stefanm (17.8.2025 22:26)

...zle som ťukol
...prikusuje...ja ešte pridávam, keď mám, opražené kúsky slaniny (švagrinka pridáva opečenu klobasu)

...ako "kamoške" prajem, nech sa podarí, voe!🙂
2x haji a zolik
zolik
Tohto roku máme bohatú úrodu Arónie.
Na fotke je 3,5 kg očistenej a pripravenej na ďaľšie spracovanie. Bola to dobre na fialovo farbiaca piplačka 😊
Prajem Vám všetkým pekný a príjemný začiatok nového týždňa

mijaita

Dnes jsem na řadě i v knihovně, knížka, na kterou jsem čekala několik měsíců na mě prý připravená k vyzvednutí. A dočkala jsem se i máčanky :-) Zkusím, bohužel až s příštím zelí. Právě jsem jedno intenzivně propláchla :-) Ty máš vegetu (brrr) a já mám maggi (mnaaam) !
Tož děkuji a dobrá ráno po celý den!
2x haji a zolik
stefanm
@mijaita (18.8.2025 08:29)

...moje dnešné ráno začalo netradične, rozcvička 27 drepov za zvuku vodopádu nadávok!
... čím to je, že keď sú vo fľaštičke 2 tabletky nevypadne z ruky, len keď je plná!?!?

... pekný deň prajem (dnes nevarím...dojedame z víkendových dobrôt)

mijaita
@kucharka (18.8.2025 09:49)

Jedna knížka je Plavba snů a druhá Objektivní nález.
o plavbě otce a jeho desetiletého syna na malé plachetnici přes Atlantik a jeste jednu tam mam, o životě a misích skvělého chirurga Tomáše Šebka.
mijaita
@kucharka (18.8.2025 09:49)
Mám široký záběr. Každý týden mi chodí mailem novinky z knihovny. Čtu hodně. Teď jsem měla období knížek o Sudetech, fantastická kniha Mlýn mě provázela Ecuadorem, fantastická víc než veselá knížka Barbar mezi lidmi , jak se jeden doktor rozhodl cestova, nevedela kam, nakonec se rozhodl pro Madagaskar. Formou víc než humornou popsal, musela jsem si ji i koupit. A tak dál. Doma klasické knihy, kamkoliv se čtečkou. :-) Ty ctes knihy v jakem jazyce? :-)
haji
@mijaita (17.8.2025 14:21)
Díky za komenty a link na dobrotu z rajčátek. Zajímavý receptík. Si o něm nechám zdát. Dostala jsem toto léto pár cherry rajčat, z toho jsem měla 2x k chlebíku a kapesně 2x salátek. Finito a nemyslím si, že mě čeká rajčatový přetlak obecně. Co už?! Vypadl mi zdroj od kamarádky, která má letos divoký program.
Hezký nový týden přeji!
1x zolik
haji
@zolik (17.8.2025 22:55)
Díky za komenty a fotečky, měli jste výborný oběd, koprovku miluju. Přežiju i kynutý knedlík, když je nejhůř. Uzené k tomu, nic by mi nechybělo. Arónii obdivuji, moc se s ním nesetkávám, spíš vůbec. Ani nepamatuju, jestli jsem ji někdy ochutnala. Barvička silná, o tom nepochybuji. Ať se daří!
1x zolik
haji
@kukulienka71 (17.8.2025 21:51)
Ahojík, milá Kuku! Díky za koment - zprávy a grilovací fotečku. U nás ještě nekaplo. A nejspíš když ano, tak až ve čtvrtek. Věřím, že vám stromy zůstaly ve vzpřímené poloze a že je vše v pořádku!
Letí pozdravení a fajn nový týden přeji!
1x zolik
haji
@janger (17.8.2025 14:41)
Díky za milý koment! Věřím, že to s cuketami, dyňami vymyslíš. Když už tak bych spíš udělala nějakou formu čalamády s nimi, je to chutnější a chuťově to pasuje. Kdysi jsem dělala cuketu, papriku, cibulu, koření a zálivku včetně oleje jako na zavařované papriky. To bylo moc dobré.
Marhule se meruňkám říká na Moravě. A spousta názvů je blíže Slovensku. Taky je to za humny, že ano?!
Pěkná fíková fúze, s pšenom zajímavá a věřím, že je to příjemné chuťové i konzistentní spojení!
Pohodový nový týden přeji a objímám!
haji
@atina1947 (17.8.2025 20:18)
Klidně sklenice poskytnu! Mně se nestane, že bych neměla, bo jsem stále ještě křeček.
Letí pozdravení a díky z komentík!
1x zolik
haji
Díky za receptík! Jak znám Míšu, polévkovou královnu, vystřihne Šarišskou máčanku jedna radost!
haji
@stefanm (18.8.2025 08:49)
Nahoře vědí jak nás dostat do pokory! Já musím na kolena, 27 dřepů by mělo zabilo jako orla v letu. Každou chvíli jsem na kolenou a s láskou! hmatám po podlaze. Mám od včera najít vypadnutý prášek hořčíku. Ovšem padl pod stůl, kde zapadl do přepravky. Nejlepší jsou léky na platečku, tam hrozí, že vykluše jenom jeden, případně platečka jdou líp sbírat.
Pořád se něco děje.
haji
@mijaita (18.8.2025 09:59)
Tyjo, takovou posilu si dát, můžu jít kácet les a ne nakupovat. Vidím vajíčka i škvarečky, chlebík, kafíčko hmmmmmmmm
Dobré a výhodné nákupy přeji!
haji
Dnes bude příjemně, 25°C, i noc byla chladnější, hurá!
Opět k obědu přírodní vepřový řízek, br. kaše a kopec skvělého, vychlazeného okurkového salátku.
Měla jsem v plánu ráno vyrazit do terénu, ale s chutí jsem to odložila na zítra. Nic mi neuteče.
Mějte všichni bezva nový týden, plný pohody a neklesejte na duchu, když se něco zvrtne. Nikdy nevíme, jaký má Pán Bůh s námi plán.
mijaita
Do terenu jsem dnes musela, proto ta vydatna snidane. Doprala jsem si par lahudek, jako treba houbicky shiitake, zelene, ploche lusky. Odeprela jsem si rajský ve vetsim mnozstvi nez je pul kila. Oběd jsem mela luxusní.
Pár houbiček shiitake v masle, pár plochych lustiček take změklých v másle a hrstička edamame máslem čerstvým olahodněná.

kucharka
@mijaita (18.8.2025 09:57)

Ďakujem za tip, pozriem si ich.
Ja čítam v angličtine. Milujem knihy, som členkou dvoch Book Clubs.
Niekto vyberie knihu, prečítame, stretneme sa pri večeri a rozoberáme…
Naposledy sme čítali : Demon Copperhead, On earth we are briefly gorgeous, A short border handbook, All fours, Children’s act … ani by som asi nevedela vybrať moju najobľúbenejšiu. 🥴
Ale asi áno, bola by to Shuggie Bain od Douglas Stuart.

Ospravedľňujem sa, že som skoro odbočila od varenia ale aby to malo niečo spoločné s jedením tak :
Radi niečo mlsáte keď čítate knihu?

Ja áno. Čaj alebo káva a k tomu niečo maličké : keksíky, tyčinky …
mijaita
@kucharka (18.8.2025 15:53)

I cteni je preci potrava! Ducha, ale tělo i to potrebuje aby žilo! Toho Shuggie Baina uz jsem si nasla, rozhodne uz ho mam na seznamu. Na ty dalsi, cos mi napsala se podivam take. V jinych jazycich ctu jen recepty, jsem takovy češtinovo - slovensky patriot.
Ke knizce mam nejradsi kafe s míkem, naproste pusto a ticho kolem. No, nekdy i bramburky :-)
zolik
@kucharka (18.8.2025 15:53)
Ja čítam knihy prioritne v nemčine, sekundárne v angličtine. Ani si nespomínam kedy som naposledy čítala knihu v inom jazyku, ako v týchto dvoch.
kucharka
@zolik (18.8.2025 22:38)

Viem si predstaviť. Človek si proste zvykne. Bolo to skoro nemožné dostať knihy v slovenčine v zahraničí.
Keď mi podarujú knihu v slovenčine alebo v španielčine, rada si ju prečítam. Ale angličtina vyhráva.

Pekný deň prajem.
2x haji a zolik
kucharka
@mijaita (18.8.2025 17:16)

K Shuggie Bain knihe si budeš musieť pripraviť kapesníčky.

Krásne si napísala o knihách a ako sú potravou pre dušu :-)))
Súhlasím.
Pekný deň prajem.
2x haji a zolik
haji
@mijaita (18.8.2025 15:33)
Pěkné a chutné spojení hub a zeleniny, fotogenické! S chutí bych dala celý talíř.
@kucharka @zolik
Poučný a milý pokec o knihách a jazycích. V jiném, než českém, slovenském jazyce bych nic nepřečetla, nepochopila. Bo moje jazykové znalosti jsou silně omezené. Ale jak jde čas, spousta mladých Čechů slovenštině nerozumí. A já si připadám /konečně/ políbená znalostí cizího jazyka... haha
Někde jsem četla pojednání o jazycích, kdy pokud se nám zdají sny, zpravidla se zdají v rodném jazyce. Už si přesně nevybavím detail toho, když se nám zdá sen v jiném jazyce - nějak to souviselo se ztotožněním se s daným jazykem. Měla jsem období, kdy se mi sny zdály ve slovenštině. Opakovaně. Mám tedy otázku: V jakém jazyce sníte?
haji
@mijaita (18.8.2025 20:54)
Krásné dobré ráno po flámu! A díky za foto a baklažánový link Kou kou, pěkné využití lilku!
1x zolik
atina1947
@haji (18.8.2025 13:08) To by opravdu neslo, mam zavareno asi 60 sklenic - ruzne velikosti, dalsi uz nechci jsme na to jen dva duchodci, staci nam to do dalsiho zavarovani. ale dekuji za nabidku.

2x zolik a haji
kukulienka71
@haji , posielam virtuálnu porciu mrveničkového koláča. Je tam zvyšok broskýň, už dozrievajúce slivky, čo nám víchrica striasla zo stromu a čucoriedky. Zara sa usalašila na zvyšku dlažby z renovácie. Máme pekne, nie moc teplo. Už sa ochladzujú rána a večery dosť intenzívne.

zolik
@kukulienka71 (19.8.2025 13:50)
Ahojky Kuku!
Náš má slnko len doobeda, potom už je v polotieni. Ale darí sa mu a každý deň sa otvorí nový kvet. Kúpila som ho takto pred rokom v maličkom súkromnom záhradníctve v Borskom Mikuláši.
haji
@zolik (19.8.2025 13:46)
Díky za fotečky, cuketový krém s dyňovým olejem vypadá náramně chutně /od tebe už několikrát prezentovaný a fakt mě napínáš/, ibišek je skvostný! U nás jsem zachopila rostlinu v květinářství i s květem stejné barvy. Je to ale rozměr květu! Ovšem i cenovka byla "rozměrná", nechám si o něm zdát. Cestou autem jsem je viděla nasázené v předzahrádce v bílé barvě - krása nesmírná - velké keře.
haji
@kukulienka71 (19.8.2025 13:56)
Moc děkuji za kouzelné foto mrveničkového koláča s ovocem /ten miluju/ a v pozadí, celkem v mlze se rozprostírá Zaruška - že zdravím, hladím a posílám pusku! Pěkný relax, holky!
Tak pokud větrem spadly jenom slivky, je dobře, díky Bohu! A nech tak ostane. Letí pozdravení!
haji
Dnes k obědu opět vepřový přírodní řízek, na pánvi dušené regionální brambory /jsou lepší než vařené/, okurkový salátek.
Úrodný den : dary od tří dárců - jablka, hrušky, ringle, hrozny, rajčata, okurky, cuketa a pár fíků. Jojo, hezky se dnes zásoby rozrostly. Něco jsem posunula k dalším sousedům. Postupně se pasu a taky po částech zpracuji. Léto a přátelé budiž pochváleni!
haji
@stefanm (19.8.2025 14:35)
Vepřové ragú s fazokami a klobásou, pečenými brambory by mi jistě chutnalo, vypadá moc dobře.
1x zolik
zolik
@haji (19.8.2025 10:03)
Pokiaľ sa mi zadarí, že si sen pamätám, tak je vždy v nemčine. V tejto reči žijem už veľa, veľa rokov. Odchádzala som z ČSSR ako veľmi mladá v roku 1985, hneď po strednej škole. Ja mám viac problém s tým, že si nepamätám v akej reči som niečo videla v TV alebo čítala na internete. Keď si chcem pripomenúť kde som nejakú informáciu získala, neviem. Bolo to v nemčine, slovenčine, angličtine, alebo češtine? Jednoducho neviem. Ukladám informácie, nie zdroj.
Tvoja otázka je pre mňa zaujímavá aj v tom, že som sa zamyslela nad tým aký interesantný orgán je mozog.
1x haji
haji
@stefanm (20.8.2025 12:42)
Děkuji za fotečky, snídaně krásně pruhovaná, oběd krásně barevný paprikou a vajíčkem. Není nad dobré jídlo, připravené s láskou!
Já dnes hodně rychlý oběd: opečený salám s volím okem, semínková bageta, domácí rajče. Dezert: ořechová zmrzlina.
U nás dusno, jasno, blížíme se ke 29°C, bezvětří.
1x zolik
haji
@zolik (19.8.2025 23:47)
Děkuji za zajímavou odpověď. Pro mě je to, co popisuješ, exotika, bo jsem statická - žiju na stejném místě de facto.
Pěkná úvaha o mozku. Je to fenomén o kterém člověk moc neví, plno věcí zahaleno tajemstvím. A můžeme si myslet, jestli je mozek přehlížený fenomén cíleně nebo obecně. Velmi zajímavé téma.
Podobné je to s DNA. Nedávno jsem zachopila pořad o DNA a genetičtí inženýři mají zájem ukrátit naši DNA o části, které jsou, podle nich, prázdné či "hluché". Vzápětí jsem četla pojednání o tom, jak závažné kvality a opodstatnění právě ony části mají. A to je jen špička ledovce na co vědci přišli a ještě přijdou.
Létáme do kosmu, máme chuť kolonizovat vesmír a o svém mozku, DNA, původu toho víme malinko.
zolik
Polievka zeleninová (mrkva, petržlen, celér, pór, brokolica) s kuriatkami (hríby mi podaroval synáčik) a na Ghee opečené rožky. Priznávam, že som mala aj dupľu 😊

haji
@zolik (20.8.2025 14:15)
Děkuji za velmi chutné foto, tvoje polévka by mi moc chutnala, samé dobré věci. Okouzlily mě nejen kuřátka, ale hlavně krutonky na ghee opečené hmmmmm
1x zolik
haji
@stefanm (20.8.2025 15:21)
No teda?! Trochu loupež za bílého dne a ještě s dokumentací! Chutnalo, já vím...!
1x zolik
mijaita
@zolik (19.8.2025 13:43)
Tenhle kürbiskernöl mam take rada, je z pražených, dynovych semen. Ale ty dáš víc na polévku, já trochu mín a nejradsi na polívku z hokaido dýně. Skvostnou jsi uvarila, klasika tvoje jidla!
1x zolik
chemik
@haji (17.8.2025 13:54)

Zdravím po návratu z delšího kolového pobytu v Lužnici u Třeboně, bohužel jako vždy ode mne, bez fotek. Zdejší povídání o cuketovém zelí mi připomnělo, že mám v PC uloženo svoje systémové pojednání o přípravě dýňového (tekvicového) zelí jako přílohy nikoliv řídkého prívarku. Je to v rozsahu jedné stránky A4, ale nevím jak a kde ji umístit, když to nemá formu receptu. Je tam pár technologických fint, které je dobré znát. Byl bych vděčný za návrh přesného postupu publikace. Dík @chemik
2x haji a zolik
zolik
@stefanm (20.8.2025 15:21)
Hlavne, že Ti tiež chutilo, ale hlavne si ma náramne pobavil 😂
Ďakujem a pozdravujem 😍
1x haji
zolik
@mijaita (20.8.2025 18:32)
Ďakujem za pochvalu, veľmi potešila 😍
Ja Kürbiskernöl milujem a mám ho nadmernú spotrebu. Aj karfiolová a mrkvová krémová polievka je s ním výborná. Pá do Stovežatej, t.č. Ze Záhoria
zolik
@haji (20.8.2025 16:12)
Virtuálna lúpež identity mojej kuriatkovej polievky 😂
A ten hackerský útok prišiel z Východu!
1x haji
haji
@chemik (20.8.2025 18:40)
Vítej z dovolené, určitě jsi odpočatý a virtuálně natěšený na Varechu!
Postup: V zelené liště nahoře se orientuješ vpravo. Vidíš 3 ikony, 1. PRIDAJ 2. obláček s tečkami, kterým otevíráš sumář komentů 3. tvoje logo. Nejjednodušší postup je kliknout na 1. ikonu PRIDAJ - ta se rozbalí na 4 řádky: pridaj recept, pridaj diskusiu, pridaj zážitok, vac možností. Klikneš na "pridaj diskusiu" a otevře se ti základní list Diskusia. Je šedivý a oživíš ho vyplněním patřičné kolonky: Názov diskusie - do krabičky vepíšeš název /doporučuji jasný název a ne moc dlouhý/, Text diskusie - v kostce o čem to je /pozor má omezenou velikost, je dobré říct základ proč ji přidáváš/. Vlevo dole je text KATEGORIA DISKUSIE. Orámovanou krabičku rozbalíš kliknutím na šipku vpravo textu ostatné diskusie. Vidíš 11 řádků možných názvů - vybereš si /nejspíš Varenie/.
Dej si na čas a zkontroluj text. Pokud je vše ok, zmáčkni živou krabičku orámovanou zeleně: Odoslať diskusiu na zverejnenie.
Redakcia to zkontroluje, zda jsou dodržená pravidla apod. diskusiu odsouhlasí. Ta se pak následně propíše na Varechu. Nepropsanou diskusiu uvídíš v sekci Moje diskusie /klikneš na 3. ikonu /1.PRIDAJ,2.obláček s tečkou- sumář komentů/ a 3. ikona je tvoje logo. Rozbalíš nabídku 8 řádků a vybereš si Moje diskusie - tam uvidíš svoje diskusie. Jsou-li schválené a zveřejněné, jsou psané zeleným textem a označeny zeleně slovem aktivní. Pokud nedokončíš odesláním redakcii, pak diskusia je rozpracovaná, má označení červeně slovem čakajúca. Varianta, že redakcia našla nějaký důvod, pro který diskusiu nezveřejní: svítí celý řádek názvu diskusie šedě a označení červeně slovem nezverejnená.
Jestli je diskusia už schválená poznám jednoduše, když si na sumáři komentů /2. ikona obláček s tečkami/ rozbalím komenty a vpravo pod textem Diskusie kliknu na druhý řádek nabídky - tedy Nové. To ti zobrazí novou diskusiu v nabídce diskusií.
A teď to hlavní - nabereš myší ten svůj uložený text o cuketovém zelí - a vložíš ho sám sobě do diskusie - bude to tedy tvůj první koment s radami, vychytávkami, postupy apod.
Tímto úkonem se také zviditelní tvoje nová diskusie v základní nabídce.
UF Snad jsem k pochopení. Ptej se na co potřebuješ. Ale pozor, jsem laik, nejsem IT, jsem pouze uživatel sítě a to velmi vlažně pokrokově vzdělaný.
mijaita

Byl jsi kolovat i v te bažanterii? JA tam byla jednou po desti, no krasa plna bazantu :-)
1x zolik
haji
@zolik (20.8.2025 18:43)
Velmi zdravá večeře, aktuální. Bo cukety jsou teď všude, dokonce i já jsem včera jednu dostala. Už jsem to tu psala, brácha cukety ignoruje celoživotně.
1x zolik
haji
Dovětek: živou diskusii, zážitek, článek, můžeš moderovat, je na tobě, jestli ponecháš všechny komenty a nebo některý vymažeš. Pokud uděláš nějaké opravy v textu - musíš znovu odeslat celé na schválení redakcia. Někdy opraví sama redakcia - je to různé...
Také můžeš z rozepsané diskusie úplně utéct /něco tě vyruší a nemůžeš, nechceš pokračovat - máš hned v záhlaví zakládacího listu diskusie vpravo krabičku Zatvor bez uloženia. Stejným způsobem můžeš utéct z opravy už zařazené a schválené diskusie. Někdy jsou okolnosti náročné a odchod nic nepokazí.
haji
@mijaita (20.8.2025 20:51)
Nono, jestli ty si ze mě neděláš tak trochu srandu, zlato. Jsem rozvláčná, vím já.
1x zolik
mijaita
@zolik (20.8.2025 18:43)

Vítám každou invenci z cukety, muzu je kazdy den! Tohle neni spatny napad, pouziju comte, mám ho ráda. A s medvědem, aaach, to bude! :-)
1x zolik
chemik
@haji (20.8.2025 20:57)

Dokonale jsi mne pochopila, takže dík za opravdu podrobný návod typu "step by step", který při prvním přečtení se jeví být srozumitelný. Vzhledem ke své, již věkem chabnoucí, krátkodobé operační paměti ( v hlavě nikoliv v PC 😉) si jej vytisknu jako příruční manuál. Nejprve však musím zredigovat svůj cca 15 let starý článek, ještě ve formátu Word.doc, takže buďme trpěliví. Přeji hezký víkend, i když Ventusky hlásí, že Rakušáci k vám chtějí dnes v noci poslat nějaké přívalové deště.
2x haji a zolik
haji
@chemik (21.8.2025 06:50)
Děkuji za koment. Jsi šikovný a určitě to, dřív nebo později, dáš! Máš moji důvěru! Jak už jsem psala, když tak se ptej. Pokud budu vědět, poradím. Jsem vlažný uživatel sítě, ale uživatel.
Pokud jde o počasí u nás, máme zataženo, že polojasno a pršet bude. I to je potřeba. Takže díky za zprávy, že z Rakous přijde déšť. Mno, nějak se to vykompenzovat musí. My poslali do Rakouska losa Emila, oni nám déšť. Je to vyrovnaně harmonické...
Nevím, jestli a kdo sledujete našeho zahraničního turistu, ale je to zlatíčko! Lidé si ho oblíbili a vlastně většina lidí ví, kdo je los Emil a kde se přibližně nachází. Vyrazil z Polska, vzal to přes Zlínsko, Horňácko, Slovensko, Hodonín, další část Slovenska, Břeclav a vzal "dráhu" do Rakouska. Zatím. Miluju ho, jak kouzelně ťape a nenechá se rozhodit. V Rakousku jsou šťastní, losa u nich předlouho neviděli.
 search.seznam.cz/?q=los+emil&aq=0&ks=4&a...
chemik
@mijaita (20.8.2025 20:41)

No to jsi tedy pamětnice, protože bažantnice je už 8 let mimo provoz. Zakládali ji místní myslivci v roce 2000, když jsme začali jezdit na kola do Lužnice 2 rodiny. Pak jsme postupně přibrali turistický spolek VŠCHT a letos byla 26. sezona ve 24 lidech už i s vnoučaty. Protože bažantnice byla na vyvýšeném místě, nezasáhly ji povodně 2002, když celou obec evakuovali před odstřelem hráze Rožmberka. Ovšem nechápu jak se se k ní dostala, neb to místo je stranou na slepé cestě za bývalým statkem. Teď se tam scházejí myslivci k soukromému výčepu neb přišli jako všichni občané o hospodu na návsi.
1x zolik
mamec
@stefanm (21.8.2025 12:52)
Špagety s kečupom a so syrom sú vďačný obed pre deti, ale čo tie biele tričká?
Ale možno slečny sú šikovnejšie, ako boli moji synovia, tí vždy po jedle vyzerali ako "čuniatka":)
haji
@stefanm (21.8.2025 12:52)
Hrášková polévka s vaječným svitkem vypadá prudce jedle a prázdninové špagety s kečupem a sýrem jsou dobrota! Vnučky se mají jako na kraji v nebi, plníš jim každé přání, dědeček jako z pohádky! Díky za fotečky!
Pozdravení prázdninářkám, tobě i paní manželce!
haji
@stefanm (21.8.2025 15:51)
Není nad bezpečnost, "vikslajvant" to jistí! Já si potrpím na látkový ubrus, ale je to háklivý materiál. Látkové prostírání už jsem zrušila - neustále mi vyklusává kafe z hrnků.
1x zolik
haji
@zolik (21.8.2025 15:52)
U nás se také ochladilo, po jedenácté začalo prskat a doteď přeprchá. Kačička s prílohami a knedlou vypadá prudce jedle! Skvělý tah na ohřátí a zkrásnění dne! Díky za chutné foto! Hlasitě závidím.
1x zolik
haji
Musela jsem do terénu, také nakoupit. Oběd studený, teď se cpu makovým závinem. Máme slabý déšť a 21°C. Je víc než příjemně. Sbírám síly na krájení jablek.
mijaita
@stefanm (21.8.2025 16:23)

Ale to maaso, to masooooooooooo, to by mohlo soutěžit ve "Zpívá celá Varecha" !!
mijaita
@chemik (21.8.2025 13:01)

Byla jsem v Auroře v lázních, půjčené kolo. Rok - dávno. Na lávce přes vodu seděli všude, uzasny pohled, no a kolem, fakt zážitek!
2x haji a zolik
mijaita
Tato situace se opakuje maximálně 2x do roka. Uzený tuňák v oleji na chlebu s máslem, sypaný cibulí a ochucený citronem. Na rybu to bylo dost dobré. Ono to možná podle chuti ani tuňák nebyl. Nic moc.

haji
@stefanm (21.8.2025 16:23)
Tvoje tvořivost nezná hranic, teď si představ, jaké má možnosti AI, může nám předkládat cokoliv. Máme se na co těšit. Mišku jsi potěšil, o tom žádná!
haji
@mijaita (21.8.2025 19:39)
Polévečka vypadá moc dobře, chlebík s tuňákem fajnově a štrúdlík s kafíčkem exkluzivně! Díky za fotečky!
Přeji krásný nový den!
1x zolik
haji
Máme páťulínek a víkend před námi. Krásný víkend, přátelé!
Na sobotu mám pozvání na oběd a odpolední grilování. Dnes čekám PPL a zároveň musím do terénu. Potřebovala bych se telereportovat v případě nouze. @stefanm to neumíš?
P.S. Jablka stále čekají.
stefanm
@haji (22.8.2025 05:01)

... práve sa, za hustého dažďa,"teleportujem" (MHD🙂) na piatkové ranné rodinné kafé stretnutie (možno pridám fotodokument)
haji
@stefanm (22.8.2025 06:48)
U nás hustě pršelo v noci, teď úřaduje Oskar, vše oschlo. Máme příjemných 21°C, polojasno. Úkol v terénu mám splněn, PPL může přijet. Ráno poslali sms s dobrým časem doručení. I bez telereportace je vše ok.
Jasně, vy máte každo páteční setkání, určitě bylo fajn! Hezký den přeji!
1x zolik
stefanm
@haji (22.8.2025 10:51)

... upršané ráno , doplnené posedením s rodinou pri káve má tiež svoje čaro!

...a cestou domov čerstvé mäso na víkend (morčacie drobky na polievku, krkovička na rezne)

Poznámka:
... podľa predpovede by o hodinu malo svietiť slnko. Potešilo by lebo odpoludnia u nás začína dvojdňový hudobný festival (Hellfest 2025)...bude veselo!

zolik
Pekné fotodoku. U vášho mäsiara by sa mi tiež páčilo 😊
zolik
@haji (22.8.2025 10:51)
U nás mierne popršalo v noci. Od rána slnečno, bez mráčika a príjemných 24C. Aj Tebe milá Háji pekný piatok a vydarenú, pohodovú sobotnú grilovačku 😘
1x haji
haji
@stefanm (22.8.2025 11:55)
Díky za fotečky a zprávy. Kafíčko já ráda, zvlášť když dělají dobré... Masnu máte hezkou. Morčacie droby na polévku ti chválím, je to velká dobrota. Krkovice na řízky je nejlepší. Alespoň pro mě. Nemusí být moc tučná, když vidím hezkou, zhřeším.
Držím pěsti, ať se Oskar u vás pochlapí, hudební festival si užijte bez deště!
1x zolik
haji
@zolik (22.8.2025 12:40)
Díky za přání, jsi milá. Kečup ať je žhavý, v bříšku hřeje, zvenku hladí! U nás jsme se vyškrabali na 23°C, už máme oblačno. Pršet nemá - teoreticky.
Ať se daří a pohodový víkend!
1x zolik
zolik
“Cuketové placky so syrom” podľa @olinecka
S uhorkovým šalátom a kyslou smotanou
Placky sú výborné, vrele odporúčam ešte počas cuketovej sezóny vyskúšať.
Ja som použila údený oštiepok a vynechala som cibuľu. K tej jemnej cukete mi jednoducho nepasuje.
Majte pekný piatkový podvečer, ja musím ešte dokončiť/sterilizovat môj
🌶 kečup

stefanm
@zolik (22.8.2025 17:26)

Ospravedlňujem sa, že som sa ponúkol bez dovolenia...neodolal som!... prepáč, musel som jednu placku ochutnať.
Cibuľa vôbec nechýbala, cesnak ju výborne nahradil. Údený oštiepok dodla placke správnu durovu tónininu a zadné tóny čerstvej cukety doladili melódiu do dokonalosti. Mierne nedosolena chuť nevadí, osoliť sa vždy môže!🙂🙂🙂

... pokojnu sterilizáciu a pekný večer prajem! Nech je veselo.

zolik
@kukulienka71 (23.8.2025 10:08)
Takéto tiež poznám. Keď prídu synovia tiež varím na želania. Našťastie, keď prídem ja k mojej mame tiež si môžem objednávať 😍. Na zajtra mám objednané makové šúľance. Práve k ním varím slivkový rozvar. Uži si pekný víkend s deťmi a pofoť čo si výborné varila. Pá 😘
stefanm
... dnes (konečne) bez vnučiek tak dojedame čo nedojedli 🙂

... manželka halušky s tvarohom a ja špagety

...a dojedli sme aj zeleninovu mixovanu polievku a bábovku ku káve.

Poznámka:
...pani domu chce ísť "niekde, neviem kde" von ja chcem ísť viem kde - na pivo. Z toho je jasné kde pôjdeme!🙂

mijaita
@stefanm (23.8.2025 14:29)

Vypucuj si objektiv, vis jak se to dela? Zadni strana telefonu, takove male ocicko, dychnes, hadrik .... :-) Nepouzivej kartacek ani tekouci vodu :-)
1x zolik
mijaita

Davas do vyvaru i papriku? Ja se to naucila v JA a je to vyborne. Tam treba na male kousicky cervenou davaji. Ale korenovou zeleninu ne, neznaji. Ale na vyvary si potrpi a jsou vyborne! Daji ti do misky co chces a kolik chces ryze, masa a pak zaleji skvelym vyvarem (caldo).
1x zolik
janger
@haji (19.8.2025 10:03), tak som teda striehla na to, ze v akom jazyku sa mi sniva (mne sa velmi casto sniva) a veru ten sen, co som naposledy ustriehla bol po holandsky....ale zda sa mi, ze vacsina snov je "bezjazycnych" ;-)).
Po slovensky pocitam a modlim sa...
Tiez som rozmyslala, ze ak by sa v buducnosti dostavila nejaka demencia, ze v akom jazyku by som potom rozpravala. Stretla som sa uz castejsie s tym, ze clovek s demenciou zacne rozpravat vo svojom rodnom jazyku.

S tymi mladymi ludmi mas pravdu. Volakedy davno sme v TV pozeravali filmy ceske, slovenske. Citali sme knihy ceske, slovenske. V skole sme sa ucili aj ceskych spisovatelov, basne....takze nam to bolo uplne prirodzene vsetko rozumiet. Pre dnesnu mladez je to uz zrejme cudzi jazyk :-(.
2x zolik a haji
stefanm
@janger (23.8.2025 19:57)

...boli sme pánovi svokrovy b.p. "poblahoželať" k zajtrajším meninám (Bartolomeo), zapálili sme mu sviečku ako darček, prešli sa po meste a zastavili sa na koláčik u dcéry lebo zas dnes má, u nás na Slovensku, meniny zať (Filip)...moju krčmičku sme obišli veľkým oblúkom 🙂 (nevadí, aj zajtra výjde slnko!)

mamec
@janger (23.8.2025 19:41)
Slovenská mládež nemá s češtinou problémy, veď hodne ich tam študuje na VŠ. Opačne je to asi horšie, ale to bolo aj za čias federácie.
mijaita
Pajdaním krok sun krok směr kuchyň, ke kukuřici na pánvi přidány 2 brambory, vše opečené na másle, na to 2 vajíčka a trochu isotu na oživení chuti. Velká chuť na čaj s citronem. Spřátelený oběd mám skoro hotový. Houbová, silná, výstavní polívka s bramborkama, jíškovýma "kucmouchama" vaječnýma a smetanou. Jen tak bokem kolečka cukety v sýrovo semínkovém těstíčku. Po troškách to do oběda zvládnu. Dobrá nálada , sluníčko, přátelský kvok a den je (bude?) krásný !
Dobré ráno na vlně úsměvu po celé Vareše :-)
mijaita
@mamec (23.8.2025 21:12)

Z mého pohledu je to jen pohodlnost něco slov číst nebo malo mozností se naživo se slov setkat. Mela jsem doma slov navstevu a náhodou byl i vnuk. Po 2 hodinach milé konverzace rekl, ze nerozumel jedno slovo! A bylo mu 16 let. Kamarádky kluci, dnes velcí, od mala sledovali ceské pohádky bez problému. Takze nevěřím, že nerozumí. Jen nechtějí!?
zolik
@stefanm (24.8.2025 14:45)
To je rezeň z tej krkovičky od vášho fešáckeho mäsiara?
Dobre vyzerá váš nedeľný obed 😋
1x haji
janger
@haji (21.8.2025 08:14), ja som o Emilovi nevedela. Pozrela som si par filmov na tebou pridanom linku. Zlaty je.
Ale je mi ho luto chudaka. Ked sa tak tula po mestach, cestach.....Nejaky je asi popleteny.
2x zolik a haji
janger
@zolik (24.8.2025 16:20), pochval tvoju maminu!!! Sikulkaaaa! Fantazia, lahoda :-))). Hned by som prisadla, jajajaj :-). Dobru chut vam prajem a vela spolocnej rodinnej pohody. Pa-pa.
kukulienka71
@zolik Tie šúľance vyzerajú famózne, pozdravuj maminku! Neviem ako ty, ale ja niekedy nestíham fotiť. Este som dovárala keď dorazili hladoši🙂
2x zolik a haji
stefanm
@mijaita (25.8.2025 12:45)

Prehľad od AI

+1
"Hadžadža" je šarišské slovo, ktoré označuje jedlo. Konkrétne ide o druh halušiek so zemiakmi. V slovenčine by sa to dalo preložiť ako "halušky so zemiakmi". Recept na hadžadžu zahŕňa nastrúhané zemiaky, múku, vajce, soľ a niekedy aj kyslú smotanu a maslo, uvádza Zones.sk.
stefanm
@mijaita (25.8.2025 12:45)

...je to ako "Granadír" ale miesto domácich rezancov klasické zemiakové halušky. Niekto pridáva ku. smotanu my mletú červenú papriku

Poznámka:
...v prípade, že vidiš nekvalitne foto použij handričku a otri si displej (nepouživaj tečúcu vodu!)🙂
mijaita
@stefanm (25.8.2025 13:02)
Ku tvemu podivu, vim co to je hadžadža!! Za ty roky na Varese a cestovanim po Slovensku jsem se ledascemu priucila. Jen paprikovou vidim prvne u tebe.
Ani bryle, ani uterak, nic nezachrani tve neostre fotky, nevykaceas se z toho ani pod tekouci vodou :-)
2x zolik a haji
zolik
@kukulienka71 (25.8.2025 22:07)
Máš ju chutnú a peknú červenú.
Chystám sa na ňu budúci týždeň 😋
Zostalo mi 1/2 hlávky zo 4kg letnej kapusty (tá druhá pólka bola ku kačici)
A na záhrade dozrievajú veľké mäsité paradajky (Sorte Ochsenherz)
Ja milujem tieto sezónne jednoduché jedlá 😍
mijaita
Vytvořila jsem větší delikatesu než jsem si myslela. Jemný bulgur, čočka a cizrna s opečenou merquez (jehněčí) klobáskou. Obrázek musím teprve vymyslet, nebyl vůbec čas aby klobásky nevystydly . Klobásky jsem pekla v remosce a do výpeku jsem vmíchala tu bulgur s čočkou a cizrnou. Kromě soli žádné koření.

mamka4
@mijaita , zaujal ma tvoj avokádový šalát s vajíčkami. Máš tu recept,? neviem ho nájsť.Dakujem.

1x haji
mijaita
MERQUEZ klobásky
Merguez klobásy jsou základem Maghrebovy kuchyně již od 12. století. Vyrobeno ze syrového jehněčího masa plněného do jehněčího střevního pláště, merguez jsou okořeněny kmínem, chilli práškem a harissou (a někdy sumac a fenyklem) jim dávají pikantní, pikantní chuť a výraznou červenou barvu.
1x zolik
mijaita
@mamka4 (26.8.2025 17:00)

Dělám bez receptu, jen nahrubo pokrájím avokado a pridala jsem, take na hrubo, tri natvrdo vajícka. Dost majolky, citron, sul a pepř. Recept tady nekde je, pro me to byla inspirace.
2x zolik a haji
zolik
@stefanm (26.8.2025 19:56)
Špek vyzerá neodolateľne. Vedľa údeného je nejaký špeciálny syr?
A mýlim sa ak na tom krásnom tanieri vidím Vianočku?
1x haji
stefanm
...toto je vlastne východniarsky Veľkonočná klasika

...robili sme generál poriadok v mrazničke a trochu nám zavadzala údená šunka čo ostala od Veľkonočných sviatkov...tak som ju uvaril a manželka urobila "syrek" a cviklu. Chcel som ju aj obliať ale ušla!🙂
... pochutili sme si a ešte budeme aspoň tri dni.

Nie je klasická vianočka, je to Rakúska "treccia" vianočka Zopf od fy. Ölz, kupovali sme v Billa
haji
Polévečka vypadá velmi dobře, měli jste v neděli výborný oběd, ještě bylo na výběr... tyjo,co by maminky neudělaly pro svoje zlatíčka! Je to milé, láskyplné vaření. Hlasitě závidím.
I u nás bylo v sobotu a neděli krásně. V sobotu trocha oblačnosti, nechalo nás pogrilovat kuřecí křídla a stehnýka u kámošky. Sprchlo až v noci. Neděle hezká.
haji
@stefanm (23.8.2025 16:40)
Díky za fotečky a milé komenty. Počítám, že už je všechno ustálené, dojezené a paní manželka spokojená - byla s tebou na pivě... haha Kukuřice je fajnová věc a bábovka také!
Vnučkám už se prázdniny silně krátí, letos to měly s nevyvedeným počasím těžké. Snad to vyvážilo jen to volno od školy. Ať se holkám v novém školním roce daří!
1x zolik
haji
@janger (23.8.2025 19:41)
Děkuji za zajímavé odpovědi na otázku jazyku ve snech, reále. Je to fakt zajímavé a člověk si neuvědomuje jak to má, bo se věci dějí automaticky. Rozsekala jsi mě s tou demencí, ale je to nejspíš logické, že mozek najde původní jazyk. A nejspíš je rád, že vůbec něco našel. Je zajímavé, že umí /někdy/ výjimečně nají i jazyk, kterým člověk v životě nemluvil, ani ho neznal. Je mnoho tajemství, které jsou skryté. Nejen v člověku, v přírodě, v životech...
haji
@janger (23.8.2025 20:08)
Děkujeme za přání, komenty a fotečky. Hezky jsi to vystihla - @stefanm má chuť tvořit a ochutnávat, třeba i kečup od @zolik haha Zajímavé čatní, figové, musí být zajímavé a výborné! Díky za foto a odkaz obrácených řízků, měli jste výborný oběd!
Krásné a pohodové dny přeji! Ať se daří!
haji
@stefanm (23.8.2025 20:54)
Hezký den jste měli, díky za koment a fotečky. Aj u nás se slavil Bartoloměj, k němu v sobotu trhy a zábava. Bylo fajn. Koupila jsem si oštěpek, zatím drží, je zatavený a v lednici na mě počká. Máš pravdu, i zítra je den, i zítra "vyjde" pivo! Někdy je třeba ustoupit a nechat zářit paní manželku! Jsi gentleman!
1x zolik
haji
@zolik (24.8.2025 16:23)
Ty brďo, polévka výstavní, miluju morčací vývar, kráásné tenučké nudličky, hned bych si dala velký talíř hmm No a zemiakové šúlance s makom, bohaté máslem a ještě se švestkovým rozvarem beru celičké a s nikým se nedělím! Kouzelný pekáček se šúlancami, o tom se mi bude zdát!!!
Kečup máš hotový, jsi šikulka! Mno, na mě spadlo kopec plodin a vypadalo to, že hrozí kečup. Ale nedala jsem se, jím rajčata jako o život. Žádný kečup nebude. Dostala jsem mladý kopr, už spinká v mrazáku. Ještě mě čekají cukety, hokaido a pár jablek.
V neděli jsem pekla vepřové plecko, k němu rýže a vždy kopec rajského salátu s balzamikem. Cuketové zelí neprošlo, čekala by rajčata.
Letí pozdravení a užij si krásné dny u mamy! Hlasitě závidím, to mi věř.
1x zolik
haji
@zolik (26.8.2025 17:50)
To je dezertík, který by se mi hodil. Měla jsem v sobotu pár černic sólo před grilováním. Takto obšancované černice byly jistě výborné. Mám naslintáno v klávesnici.
1x zolik
haji
@zolik (26.8.2025 14:25)
Dobrota, na fašírky se také chystám, velmi fotogenické aj se salátem.
1x zolik
haji
@mijaita (26.8.2025 08:38)
Hezky! Omeleta je velká dobrota, tvůj avokádový mls vypadá moc dobře - díky za fotečky i odkaz na receptík. Zajímavé spojení luštěnin s pro mě exotickou klobáskou, to musela být velká dobrota. Foto vypadá dobře, finální chuť a vůně musely být extra dobrota!
Letí pozdravení do hlavního stanu!
P.S. S čištěním čočky to nevyznělo, není slyšet, @stefanm nemá zapnutý přijímač haha
haji
@stefanm (26.8.2025 19:56)
Díky za komenty a fotečky všech dobrot. Řízky z krkovice jsou nej! Na kroupy se také chystám, jen čekám na ochlazení, což bude co nevidět. Díky za velikonoční dobroty včetně sirku /zajímavá dobrota, ke které jsem se ještě nikdy nepropracovala/. Hadžadža je mi celkem neprobádanou veličinou - no tradice je tradice, o tom žádná. Pohár se šlehačkou a ovocem je vždy fajn dezert.
Kočkování o zamlženém objektivu mě pobavilo, vy jste dvojka s @mijaita ! haha
Letí pozdravení i k vám!
1x zolik
haji
@kukulienka71 (25.8.2025 22:07)
Díky za fotečku. Paradajková kapusta je zajímavá, a přiznám se, že k ní jsem se ještě nepropracovala. Nejspíš to bude moje škoda. Ochutnala bych ráda. Prosím, máš tu recept?
1x zolik
haji
Dnes k obědu dorazím pečené vepřové plecko s jasmínovou rýží. A pro změnu s okurkovým salátkem.
U nás příjemných 23°C a Oskar se činí, pár obláčků se sem tam objeví, půjdeme někam na 27°C.
Přeji všem dobrou chuť k obědu a bezva den!
mijaita
Den mi nezacal hezky, bylo treba oživit nejen ducha. Svěží sprchopád, fresh snídaně, pohled realite (hrníček) do tváře kávou vytuněný. Ibalgin a zvolna se vyjasnilo. I to slunícko casem vyleze, já mu věřím! :-)

stefanm
... dnes:

Paradajková polievka s haluškami a Šuľance

...info pre pani @haji : ...ja som nekonfliktný typ. A, pretože to je diskusia o tom "čo sme piekli, varili" tak ma pripomienka o nekvalitnom foto netrápi...tu, u mňa, má prednosť obsah a forma ( a k tomu krátky popis s náznakom recesie!) nad technickým prevedením foto!

mijaita
@haji (27.8.2025 11:21)

Ta tvoje masa bych mohla castejc a živý, ne pismenkovy! :-) Mam tu krkovici jednu, bud se zamyslim a nekdy udelam, nebo zas o tom budu jen cist :-) mááááááááv někam, vyber si!
2x haji a zolik
haji
@mijaita (27.8.2025 11:37)
Copak to? Ty jsi měla blízké setkání s matičkou Zemí? Jejda, ve sprše je to nepříjemné. Je mi tě líto a na dálku foukám! On už Ibalgin určo zabral, věřím, že je líp! Prosím, buď na sebe opatrná!
Fotogenická snídaně i kafíčkový hrnek, to vždy potěší!
Mno, o vepřovém píšu teď už podruhé - tak to vyšlo. A tu krkovici vysvoboď, je to dobré maso a dá ti sílu!
Díky za komenty a fotečku, přeji klidné odpoledne! U nás se honí mráčky, takže jsme dosáhli jen na 27°C, jak predikovali.
Mně se podařilo oprat /co mně, pračce/, vyhrnu si rukávy, umyju nádobí a upeču koláč z jablíček. Práce sice není zajíc, ale samo nikam nenaskáče. Stejně jako ta tvoje krkovice haha
haji
@stefanm (27.8.2025 14:08)
Díky za koment a fotečky. Rajská polévka a šúlance vypadají prudce jedle, mně by moc chutnalo.
Jasnačka, já do tě nešiuju. Nefotím a tak nevím ani jak na to. Můžu akorát šoupat nohama a učit se.
1x zolik
haji
@zolik (27.8.2025 14:20)
A tak to já ráda, moc ráda, plněné papriky. Dlouho nebyly a tuším je čas na změnu.
Hezké pozdní odpoledne!
1x zolik
haji
@mijaita (27.8.2025 18:21)
Naprostý souhlas, zlato! Jídlo to jistí. Už se mi koláč peče.
1x zolik
zolik
@kukulienka71 (27.8.2025 21:39)
Ďakujem za milý komentár. Tak mu tú plnenú papriku urob, keď si ju tak praje. Myslím, že momentálne aj tak varíš len na želanie 😊
Maj sa pekne a Pá 😘
haji
@kukulienka71 (27.8.2025 21:49)
Děkuji za fotečky, komenty a dobré zprávy. Snídaně se mi líbí, vajíčka natvrdo nikdy nezklamou. Zajímavý počin dcery - vidím, že se asi peklo něco dohromady s neuvařeným potrubím. Už jsem o tom slyšela. Já bloud pořád jedu starou školu - potrubí vařím haha Hezky to trefila @zolik , že zátiší hmmm Ano, takové zátiší se zavařenými trnkami /či čímkoliv jiným naplněné sklenice/ evokují zabezpečení na zimu. Krásná práce! Aj koláč bude... to já ráda, švestkové koláče mňam. Stěhuji se na víkend k vám. Plněná paprika a když to půjde, švestkový koláč!
Letí pozdravení i k vám a pohlazeníčko Zare!
mijaita
@stefanm (27.8.2025 14:08)

hahahahaaaa, provedeni tveho foto nehodnotim, ale nemam v ocich mlhovky! :-) No, dovolila jsem si dost, jdu se nekam krotit :-)
2x zolik a haji
stefanm
@mijaita (28.8.2025 10:49)

...🙂...pokračujeme??... Tak ti ďakujem za info o tom čo nemáš v očiach. Je to všeobecne prospešná informácia!!
2x zolik a haji
haji
@stefanm (28.8.2025 12:56)
Děkuji za koment a fotečky. Máme podobné chutě, také jsem včera vařila uzené masko. Udělala jsem z vývaru velmi chutnou polévku s krupicovými nočky s pažitkou a libečkem. Uvařila jsem si rajčata a přepasírovala. Dnes budu pokračovat - dokončím rajskou omáčku a uvařím těstoviny.
Včera dopoledne nám překopli optický kabel od internetu. Naštěstí už to od teď fachá. Byla jsem jako bez ruky. Tuším nás čekají "světlé zítřky", pokud se technika či elektřina odporoučí.
Také musím do terénu. Bo doma straší cukety, hokaido ze zásob a volají po zpracování. Chci dělat hořčici. Potřebuji cibuli, bez té to "nepude". Má pršet. Pomalu se nasunují mraky, je teplo. Máme opět teplé noci. Včera přes den dobrých 32°C, dusno, vedro a velký vítr. Dnes čekáme déšť a bratru 25°C, pofukuje.
haji
Jo a ještě na mě čekají jablka. a to k nim včera přibyly další. Chystám se na jablečná povidla. Se z těch "splodin" letos nevyhrabu... Díky Bohu za ty dary! A že jich letos je. Hrozil i kečup, ale raději rajskou omáčku - rychlejší akce.
Přeji všem krásný, u vás sváteční den a ještě hezčí víkend, přátelé!
mijaita
@haji (29.8.2025 06:53)

Tak hlavne at ty mraky k vam frčej, mám pred sebou dlouhou cestu a leje a leje! Ne ze bych nemela sterace, ale dest se mi dneska vubec, ale vubec nehodi, grrrrrrrr :-)
Jeste několik obchodu a ztratim se mezi kamoskama pinkama :-)
Preji fajn den mezi kapakami deste!
2x haji a zolik
haji
@mijaita @kukulienka71
U nás nakonec ani nekaplo, teplota se vyšplhala na 31°C, trocha oblačnosti, vítr. Ovšem vítr něžnější než včera - ten byl!
1x zolik
haji
@mijaita (29.8.2025 09:33) ¨
Věřím, že jsi dojela v pořádku a jsi celá! Jsi nezmar zelený! Krásný víkend!
1x zolik
haji
@kukulienka71 (29.8.2025 15:49)
Děkuji za komenty a fotečky. Jogurt s karamelizovanými slivkami a semínky bych si dala líbit. Krásná miska!!
Kuku, krásné krupicové nočky v zeleninové polévce, hlasitě závidím. Mně se tentokrát moc nepovedly /tvrdé/. Máš tajný recept či fígl? Docela bych poradu uvítala.
Plněná paprika jako malovaná a vůbec se nedivím, že byla na přání. Přála bych si také... hmm
Hezký víkend!
haji
Sotva jsem se dotáhla z nákupu. Bylo víc pochůzek. K obědu klobása s cibulovou bagetou a zmrzlinka /jahodovo smetanová/. A tím jsem pro dnešek skončila. Jsem úplně ko.
Velmi nehezky jsem hned dopoledne vyhrešila můj telefon. Ostal doma a bez kódu mi balíček nevydají. Potupně jsem se musela vrátit. Hezky to začalo. Pak jsem si upletla na sebe bič a chtěla na Kaufu vyzkoušet nákup pomocí skeneru. Nikdy více. Zlatá fronta u pokladny, kterou jsem stejně na konci celé té komedie absolvovala. Teď už vím.
zolik
@kukulienka71 (29.8.2025 15:49)
No konečne 😊
A hneď za celý veľký hrniec. Želania sa majú plniť “nejen o Vánocích”. Určite si manžela potešila.
haji
@zolik (29.8.2025 16:53)
Krása střídá nádheru! Ty jsi ale Mičurin. Přiznám se, že na první šup jsem měla pocit, že jsou to růže umělé. Nádherná barvička i tvar květů! Blahopřeji a děkuji! Potěšily, pohladily a ještě kousek vůně...... hmmmm
1x zolik
haji
@zolik (29.8.2025 17:05)
Ty jsi zlatá tetička, která plní přání! Slepičí polévka nemá chybu a má silu! Rezeň s ryžou byl třešnička na dortu! Budeš ho mít na dlouho v hledáčku splněných přání? Źe bych se nenápadně přidala. Aj mně by paprikáš s nočkami chutil.... hmmm
Hezký večer a pohodový víkend přeji tobě i celé rodině!
1x zolik
haji
@stefanm (29.8.2025 21:48)
Krásný den přeji a děkuji za fotečky ze včerejška. Večeře výborná, fotogenická, nadělal jsi mi chutě. Divoký chmel je zajímavá a léčivá komodita. Ujo google ti určitě poradí, pokud máš zájem si trochu nasbírat a ozvláštnit, podpořit své zdraví. A jasně - opatrně.
Dám odkazy, snad půjdou rozbalit:  www.herbalus.cz/blog/1633175-chmel-pusobeni-ziviny-leci...

www.rehabilitace.info/bylinky/chmel-a-zdravi-na-co-je-dobry/...

plnielanu.zoznam.sk/divoky-chmel-burina-ziadana-potravina/...

Přeji pohodový víkend a dobrou chuť ke všemu, co připravujete!
kucharka
A aj obyč rajčinový šalát, zálievka z oliváča, octu, soli a korenia, jarná cibuľka a olivy.
Pomiešala som rôzne druhy rajčín.

U nás je cez deň ešte stále hícek, ale noci už sa približujú k jeseni. Ešte stále to nieje na sveter ale už sa lepšie spí, človek si v noci "oddýchne".
Všetkým prajem pohodový víkend.

haji
@kucharka (30.8.2025 09:07)
Vítej na Vareche a ano, máš pravdu, žije to tu a to je fajn. Díky za dobroty, fotečky, odkaz a inspiraci. Také za zprávy od vás o letě, které pomalu končí u vás aj u nás. Pečené kuře s rýží miluju, líbí se mi salátek s papájou - ovšem papája u vás a u nás být rozdíl, škoda pro nás. Miluju rajský salát a inspirace s olivami je fajnová, díky za ni - snad se k ní konečně prokopu.
Na dálku letí pozdravení s přáním pohodových dnů a úlevných nocí, ať se daří!
haji
K dnešnímu obědu : uzená polévka s krupicovými nočky /moc se povedla/ a konečně dokončená rajská omáčka s uzeným a těstovinou /potrubí/. Moc dobrý oběd. Přestože kombinace rajská s uzeným není obvyklá, chutnalo.
Krásný zbytek soboty a ještě krásnější neděli přeji všem!
haji
@zolik (30.8.2025 13:53)
Všechno nejlepší oslavenci, 1 rok je kráásnýý věk a přeji maličkému/maličké vše nejlepší, hodně lásky a radosti v životě, ať se mu ve zdraví daří!
P.S. Krásná torta a jistě chutná!
1x zolik
stefanm
... dnes:

Prekladané zemiaky, kompót

... stále slnečno a teplo, ale hnusne dusno!!

Poznámka:...zajtra ruším "prázdninový" (neesteticky ale prakticky) gumený obrus...dva mesiace mi kazil foto!

haji
@stefanm (30.8.2025 15:53)
D9ky za fotečku a inspiraci, mně by chutnalo. Ano, gumový ubrus je zákeřný a nespolupracuje. Fleky umí podržet, ale také ruku přilepí a jak vidět, robí šarapatu při fotění. Se ti uleví, o tom žádná!
U nás včera podobně, teploučko a protivně dusnu. Později odpoledne začalo pršet a tak prší doteď. Je příjemně.
Dobrou chuť k nedělnímu obědu a fajn pohodu!
1x zolik
haji
Dnes k obědu poslední díl uzené polévky, rajská omáčka, uzené masko a potrubí. Bez dezertu, za trest. Nenechala jsem si z jablečného koláče ani odrobinku.
kukulienka71
@zolik (30.8.2025 13:53)

Vsetko najlepšie drobčekovi. Bude vyrastať v láskavom prostredí, už to vidieť. Krásna a iste aj chutná torta, šikovné ste!
2x haji a zolik
zolik
So šalátmi
Paradajkový; s bazalkou, ľadovým šalátom, ďatlovým octom a olív. olejom

haji
@kukulienka71 (31.8.2025 13:37)
Děkuji za fotečky a komenty. Diviinu s knedlou bych si ráda dala, vypadá famózně. Počítám, že v plechovce je nějaký dezertík z cizích krajů, plný ořechů a cukru. Jo, když musíš, tak musíš... Miska s podušeným ovocem na másle je dobrý nápad a fajn využití aktuálního ovoce. Díky za inspiraci.
Letí pozdravení a pohlazeníčko pro Zaru!
haji
@stefanm (31.8.2025 12:31)
Díky za komenty a fotečky. Tvoje uzená polévka vypadá také dobře, milý servis. Prírodný močací plátok s fazulkou a přílohou by mi chutnal. Měli jste výborný oběd!
Hezký večer přeji!
haji
@zolik (31.8.2025 18:10)
Morčací pečené stehno miluju a s br. kaší je to super dobrý oběd. Dva druhy salátu jsou docela schíza, nevěděla bych který si vybrat. Oba vypadají prudce jedle. Datlový ocet neznám, poohlédnu se. Mám fíkový a bude končit. Je v pernamenci hlavně v létě.
haji
@zolik (31.8.2025 18:10)
Jo a pěkná miska, tuším ji známe, jestli se nepletu.
Hezký večer i k vám!
kvakac
@haji
Zdravím Vás a pekný deň želám. Mäso z polievky a zelenina tiež z polievky, ako šalát.