Kelová polievka fotorecept
Foto: macka78
Kel má málo kalórií a nízky glykemický index, čo z kelu robí skvelú zložku redukčnej stravy. To však nie je všetko. Kel ma vysoký Zobraziť celý popisKel má málo kalórií a nízky glykemický index, čo z kelu robí skvelú zložku redukčnej stravy. To však nie je všetko. Kel ma vysoký obsah vody, preto je skvelou voľbou počas horúčav. Osviežuje a hydratuje telo. Pritom obsahuje celý rad minerálov a mnoho bielkovín, takže zasýti na dlhé obdobie. Na chudnutie a zhadzovanie posledných gramov tuku do plaviek je ideálnou voľbou.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1/2 ks (ak je veľký) |
|
8 menších ks |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
50 g |
|
200 g (1/2 konzerve) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
(ja som použila čerstvú) |
|
2 l |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Nachystáme si suroviny:
-
2
Nakrájanú slaninu osmažíme na bravčovej masti, keď začína slanina zlatovieť, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, chvíľku osmažíme, pridáme nasekaný cesnak a nakoniec poprášime mletou červenou paprikou...
-
3
Primiešame nakrájaný kel a chvíľku ho orestujeme. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bol kel ponorený. Pridáme lúpané paradajky, osolíme, okoreníme, ak máte radi pikantné, môžete pridať drvené čili.
-
4
Necháme variť a medzitým si nadrobno nakrájame zemiaky, ktoré pridáme do polievky...
-
5
Polievku varíme cca 25 až 30 minút na miernom plameni.... Vyskúšame, ak sú zemiaky spolu s kelom mäkké, odstavíme z plameňa a jemne rozmixujeme, ale nie celú polievku, len na zahustenie.... Ak treba už len doladíme chute, primiešame majoránku a môžme servírovať... podávame s chrumkavým pečivom..
-
6
dobrú chuť....
No, ak by sme jedli len takéto polievky, nebol by najmenší problém zhodiť aj ten posledný gram tuku do plaviek, ako si vtipne poznamenala:-))