Zapekané zemiaky zo surových zemiakov.
Zapekané zemiaky zo surových zemiakov.

Francúzske zemiaky fotorecept

margitka100 - bez fotkymargitka100, 11. septembra 2025

Zemiaky na francúzske väčšinou varím, no keď je menej času, tak aj táto jednoduchšia verzia je veľmi chutná.

30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

2 kg
2 ks
2 ks
1 ks
1 ks
200 g
10 ks



Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme uvariť 5 vajíčok na tvrdo. Zemiaky očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na polkolieska, na hrúbku cca 0,5 cm. Osolíme, okoreníme rascou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pekáč vymastíme sadlom (môžete namiesto sadla použiť olej). Viac ako polovicu zemiakov dáme do pekáča. Potom poukladáme klobásku a špekáčiky a uvarené vajíčka pokrájané na kolieska. Na hrubom strúhadle nastrúhame tvrdý syr a nasypeme do pekáča. Na syr poukladáme zvyšok zemiakov.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V miske vymiešame kyslú smotanu, šľahačkovú smotanu a 5 surových vajíčok. Trocha osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Túto zmes vylejeme na zemiaky.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech zakryjeme alobalom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C cca 1,5 hod. Ja po cca hodine odokryjem a dopekám, aby boli pekne pripečené. Dobrú chuť.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Dávno som nerobila, ale dcéra ich teraz robila a nabádala aj mňa, keď som sa pýtala, čo variť (som sama).....možno aj spravím, ale mne viac vyhovujú zemiaky v šupke uvarené, robila som aj zo surových, ale treba dlhšie piecť, no je to zbytočné, lebo vajcia ani klobása už toľko pečenia nepotrebujú.....