Zemiakové krokety
Zemiakové krokety

Zemiakové krokety s pohánkovou múkou fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 10. júna 2019
Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept)
Foto: tiginko

Krokety pečené v rúre nielen pre bezlepkáčov. Výborná príloha k rôznym omáčkam, alebo k pečenému mäsu so špenátom.

20
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks stredne veľké
3 PL
1 ks
1 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v dostatočnom predstihu v šupke tak, aby boli pred ďalšou úpravou úplne studené. Ošúpeme ich a postrúhame na jemno. Pridáme 3 kopcovité lyžice pohánkovej múky, vajce a lyžičku soli a rukou krátko spracujeme na cesto.

    Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta mokrými alebo naolejovanými rukami tvoríme guľky veľkosti pingpongovej loptičky a ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Vidličkou namáčanou v oleji roztlačíme na hrúbku maximálne 1 cm. Čím tenšie, tým chrumkavejšie. Z uvedeného množstva vyjde zhruba 20 krokiet.

    Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme na 200 °C teplovzduchom cca 10 minút, potom otočíme, môžeme potrieť olejom a dopiecť 10 minút z druhej strany. Samozrejme každý podľa svojej rúry, aby mali peknú farbu a nezhoreli.

    Zemiakové krokety s pohánkovou múkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pre menej skúsených pripomínam, že zemiakové cesto sa má robiť krátko pred jeho tepelným spracovaním, lebo dlhším skladovaním redne a dohusťovaním múkou sú krokety zbytočne tvrdé. A tiež neodporúčam robiť ich z nových zemiakov.

Diskusia k receptu

evanaaa
Vyzerajú fantasticky, viem si predstaviť ich chuť, iste sú krásne chrumkavé, hneď ma zaujali, len čo som ich zbadala. Moja známa z podobného cesta zasa smažila akési pagáčiky na panvici, aj tie boli dobré, ale toto sa mi zdá byť lepšie.
evanaaa
Už som si ich uložila do KK, ale by ma zaujímalo, aké by boli z inej múky, a aká by sa hodila, aby boli rovnako dobré ako z pohánkovej.
haji
Pěkný receptík, bramborové placičky ve všech podobách miluju. Připojuji se ke @Kvakac - hlavného chodu by se nedožily. Díky za pěkný receptík a přidané poznámky, zkušenosti - jsou k nezaplacení.
finczi
Oj tak toto urobím. Hneď by som si dala! KK
marienka44
Aj ja ich urobím. Ale na obrázku č.1 sú v mise 2 vajcia a v recepte len 1 ks. Robila si z duplovanej dávky?
1x sashan
luss44
vyzerajú skvele, myslím že u nás by padli hneď len tak s nejakým dipom. Pohánkovú múku ešte nemám odskúšanú, asi je na čase..
@Marienka44 už podľa úvodnej foto je zrejmé že áno.
tiginko
ďakujem za pekné komentáre, verím že by Vám tiež chutili. Už ich robievame dlhšie, dcére som sľúbila, že pridám recept, nech ho má vždy kde nájsť :-)
@evanaaa recept v podstate vychádza z klasického cesta na zemiakové knedle. Moja mama z neho vždy robievala podobné "pampúchy" ako sme ich volali, k sviečkovej. Boli robené s klasickou hrubou múkou, na 70 dkg zemiakov išlo 20 dkg múky a 1 vajce. Pohárom sa vykrajovali kolieska a vyprážali sa na panvici. Tiež veľká dobrota
@marienka44 veľmi správne, aj @luss44 si všimla, že som robila rovno z dvoch dávok, totiž ako spomína @kvakac a @haji , mnohé sa veru obeda nedožijú :-)
Dajú sa po upečení potrieť ochuteným olejom, ideálne cesnakom, bylinkami a pod., alebo podávať s dipom ako píše @luss44
yogicek
Ahoj @tigi. Vyzerá to dobre. Hlavne na poslednej foto. Počúvaj žabička čo si tam schovala pod tú omáčku? Žeby hovadzinku? Priznaj!
tiginko
@Yogicek (11.6.2019 15:06)

ahoj @yogi , ďakujem :-) jasne že hovädzinka, konkrétne falošná sviečková na divoko, po troch dňoch v náleve najlepšia na svete :-)
1x haji
motyka
Obdivujem - na čo všetko dokážeš využiť zemiakové cesto. Povznesie a povýši jedlo na "vyšší level". Určite toto urobím. Výborná príloha a v nemäsité dni aj ako hlavné jedlo s nejakým dipom, či kyslým mliekom. Vďaka za recept, aj s pohánkovou múkou....super.
yogicek
@Tiginko (11.6.2019 19:45)

Je to už trošku mimo uvedený rcp. ale to trojdňové pácovanie Ti schvaľujem. Ja už to tak robím 35rokov a stojí to za to si tie tri dni na to mäsko počkať.
janakrajcova
velmi zaujimavy recept, mam rada zemiaky a trochu mi prpomina zemiakove tasky-ako sme icg volali,robievala ich stara mama ,piekla na sucho na sporaku a horuce potierala mastou. Dobrota velika




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia