Bratislavské rožky
Moje vynikajúce chutné rožteky. Recept je na 20 ks.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
120 g |
|
40 g |
|
6 g |
|
2 g |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
1 ČL |
|
Plnka maková na 10 ks: | |
150 g |
|
75 g |
|
50 g |
|
30 g |
|
Plnka orechová na 10 ks: | |
160 g |
|
80 g |
|
40 g |
|
Postup
-
1
Maslo roztopíme. Zmiešame polovicu vlažného mlieka, droždie a lyžičku z cukru, necháme nakysnúť 10 minút. Zmiešame preosiatu múku, soľ a zvyšný cukor, pridáme zvyšné mlieko, kvások, vlažné maslo a vymiesime cesto. Prikryté necháme kysnúť asi 20 minút.
- 2
Urobíme plnky. Maková: Vodu a cukor chvíľku povaríme, odstavíme z ohňa, do horúceho primiešame mak a lekvár. Necháme vychladnúť. Orechová: Zmiešame orechy a cukor, primiešame vodu. Obe plnky si odvážime 10x 27 g a vytvarujeme šúľky.
- 3
Cesto odvážime, rozdelíme 20x asi 35 g, urobíme guľky, rozvaľkáme na tenko do dlhého oválu. Makovou a orechovou plnkou naplníme po 10 ks a vytvarujeme rožky. Tvar U makové a tvar C orechové. Prikryté necháme kysnúť asi 45 minút.
- 4
Zmiešame žĺtka a vodu, rožky potrieme a odkryté necháme kysnúť asi 15 minút.
- 5
Pečieme na 180*asi 15 minút.
Tiež kysnuté rožteky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem
Ďakujem.