Kysnuté rožteky
Kysnuté rožteky

Bratislavské rožky

alica7 - fotkaalica7, 5. septembra 2025
Bratislavské rožky
Foto: alica7

Moje vynikajúce chutné rožteky. Recept je na 20 ks.

20
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
200 g
150 g
120 g
40 g
6 g
2 g
Na potretie:
2 ks
1 ČL
Plnka maková na 10 ks:
150 g
75 g
50 g
30 g
Plnka orechová na 10 ks:
160 g
80 g
40 g



Postup

  1. 1

    Maslo roztopíme. Zmiešame polovicu vlažného mlieka, droždie a lyžičku z cukru, necháme nakysnúť 10 minút. Zmiešame preosiatu múku, soľ a zvyšný cukor, pridáme zvyšné mlieko, kvások, vlažné maslo a vymiesime cesto. Prikryté necháme kysnúť asi 20 minút.

  2. 2

    Urobíme plnky. Maková: Vodu a cukor chvíľku povaríme, odstavíme z ohňa, do horúceho primiešame mak a lekvár. Necháme vychladnúť. Orechová: Zmiešame orechy a cukor, primiešame vodu. Obe plnky si odvážime 10x 27 g a vytvarujeme šúľky.

  3. 3

    Cesto odvážime, rozdelíme 20x asi 35 g, urobíme guľky, rozvaľkáme na tenko do dlhého oválu. Makovou a orechovou plnkou naplníme po 10 ks a vytvarujeme rožky. Tvar U makové a tvar C orechové. Prikryté necháme kysnúť asi 45 minút.

  4. 4

    Zmiešame žĺtka a vodu, rožky potrieme a odkryté necháme kysnúť asi 15 minút.

  5. 5

    Pečieme na 180*asi 15 minút.

Diskusia k receptu