Makový závin
Makový závin

Maková pochúťka

anemarka - fotkaanemarka, 7. júla 2019
Maková pochúťka
Foto: Anemarka

Už naše babičky vedeli, že ak chceme potešiť niečím sladkým naše vnúčence či deťúrence, najlepšou voľbou je závin. Je sýty, je ho veľa a nejeden z nás má naň príjemné spomienky z detstva. Makový, tvarohový alebo orechový. Možností je neúrekom. Ja som sa rozhodla pripraviť závin, ktorý však nie je pripravený z kysnutého cesta. Hlavnou zložkou sú zemiaky. Poviem vám, ten pocit, keď sa zahryznete do neodolateľne mäkučkého cesta á la perinka... Mňam! :-)

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
550 g
250 g (Hera)
200 g
1 ks veľké
2 ČL
Plnka:
200 g mletý
podľa chuti
100 ml
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistíme ich a najemno postrúhame. Potom k nim pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, cukor, vajce a maslo (ja som dala Heru). Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Mne vyšli tri asi 30 cm dlhé.

  2. 2

    Cestá môžeme zabaliť do potravinárskej fólie a dať do chladničky trocha stuhnúť. Lepšie sa s nimi bude pracovať.

  3. 3

    Do vriaceho mlieka prisypeme pomletý mak a práškový cukor. Premiešame a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm. Potrieme ho makovou plnkou a zvinieme do závinu.

  5. 5

    Vzniknuté záviny preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30 až 35 minút. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme mlsať :-)

    Maková pochúťka - obrázok 5

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Dnes som recept vyskúšala. S cestom sa výborne pracuje. Podarili sa mi 3 záviny. Mala som málo maku, tak som ho pomiešala so strúhanými jablkami a posledný závin som natrela domácou nutelou. Vydarili sa. Ukladám do KK

Pridaj komentár k receptu: