Foto: Anemarka
Už naše babičky vedeli, že ak chceme potešiť niečím sladkým naše vnúčence či deťúrence, najlepšou voľbou je závin. Je sýty, je ho veľa a Zobraziť celý popisUž naše babičky vedeli, že ak chceme potešiť niečím sladkým naše vnúčence či deťúrence, najlepšou voľbou je závin. Je sýty, je ho veľa a nejeden z nás má naň príjemné spomienky z detstva. Makový, tvarohový alebo orechový. Možností je neúrekom. Ja som sa rozhodla pripraviť závin, ktorý však nie je pripravený z kysnutého cesta. Hlavnou zložkou sú zemiaky. Poviem vám, ten pocit, keď sa zahryznete do neodolateľne mäkučkého cesta á la perinka... Mňam! :-)
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
550 g |
|
250 g (Hera) |
|
200 g |
|
1 ks veľké |
|
2 ČL |
|
Plnka: | |
200 g mletý |
|
podľa chuti |
|
100 ml |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistíme ich a najemno postrúhame. Potom k nim pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, cukor, vajce a maslo (ja som dala Heru). Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Mne vyšli tri asi 30 cm dlhé.
- 2
Cestá môžeme zabaliť do potravinárskej fólie a dať do chladničky trocha stuhnúť. Lepšie sa s nimi bude pracovať.
- 3
Do vriaceho mlieka prisypeme pomletý mak a práškový cukor. Premiešame a necháme vychladnúť.
- 4
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm. Potrieme ho makovou plnkou a zvinieme do závinu.
- 5
Vzniknuté záviny preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30 až 35 minút. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme mlsať :-)
Tiež makový závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za inšpiráciu.
Áno, samozrejme môžte. Nič tým nepokazíte :)
Marienka, pokud použiješ nové brambory do těsta, je potřeba dodat bramborový škrob - Solamyl. Uvádí se na 500 g nových brambor 3 lžíce bramborového škrobu. Přeji hezký den.
Ďakujem za radu. :-)