Makový závin
Makový závin

Maková pochúťka

anemarka - fotkaanemarka, 7. júla 2019
Maková pochúťka
Foto: Anemarka

Už naše babičky vedeli, že ak chceme potešiť niečím sladkým naše vnúčence či deťúrence, najlepšou voľbou je závin. Je sýty, je ho veľa a Zobraziť celý popisUž naše babičky vedeli, že ak chceme potešiť niečím sladkým naše vnúčence či deťúrence, najlepšou voľbou je závin. Je sýty, je ho veľa a nejeden z nás má naň príjemné spomienky z detstva. Makový, tvarohový alebo orechový. Možností je neúrekom. Ja som sa rozhodla pripraviť závin, ktorý však nie je pripravený z kysnutého cesta. Hlavnou zložkou sú zemiaky. Poviem vám, ten pocit, keď sa zahryznete do neodolateľne mäkučkého cesta á la perinka... Mňam! :-)

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
550 g
250 g (Hera)
200 g
1 ks veľké
2 ČL
Plnka:
200 g mletý
podľa chuti
100 ml
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistíme ich a najemno postrúhame. Potom k nim pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, cukor, vajce a maslo (ja som dala Heru). Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Mne vyšli tri asi 30 cm dlhé.

  2. 2

    Cestá môžeme zabaliť do potravinárskej fólie a dať do chladničky trocha stuhnúť. Lepšie sa s nimi bude pracovať.

  3. 3

    Do vriaceho mlieka prisypeme pomletý mak a práškový cukor. Premiešame a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm. Potrieme ho makovou plnkou a zvinieme do závinu.

  5. 5

    Vzniknuté záviny preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30 až 35 minút. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme mlsať :-)

    Maková pochúťka - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak tento sa mi páči, nie je z kysnutého cesta, a tými pridanými zemiakmi je toto asi vláčnejšie, plnka bohatá na mak, tak to má byť......
marienka44
Chcela by som to upiecť, recept sa mi pozdáva, suroviny mám. Môžem použiť aj nové zemiaky? Ďakujem za odpoveď, prajem pekný deň všetkým.
haji
@Marienka44 (8.7.2019 13:57)
Marienka, pokud použiješ nové brambory do těsta, je potřeba dodat bramborový škrob - Solamyl. Uvádí se na 500 g nových brambor 3 lžíce bramborového škrobu. Přeji hezký den.
evia
Dnes som recept vyskúšala. S cestom sa výborne pracuje. Podarili sa mi 3 záviny. Mala som málo maku, tak som ho pomiešala so strúhanými jablkami a posledný závin som natrela domácou nutelou. Vydarili sa. Ukladám do KK
garanco
Veľmi sa mi páči to cesto! Určite upečiem makovník podľa Teba, krásne sa Ti vydaril!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia