
Foto: Anemarka
Už naše babičky vedeli, že ak chceme potešiť niečím sladkým naše vnúčence či deťúrence, najlepšou voľbou je závin. Je sýty, je ho veľa a Zobraziť celý popisUž naše babičky vedeli, že ak chceme potešiť niečím sladkým naše vnúčence či deťúrence, najlepšou voľbou je závin. Je sýty, je ho veľa a nejeden z nás má naň príjemné spomienky z detstva. Makový, tvarohový alebo orechový. Možností je neúrekom. Ja som sa rozhodla pripraviť závin, ktorý však nie je pripravený z kysnutého cesta. Hlavnou zložkou sú zemiaky. Poviem vám, ten pocit, keď sa zahryznete do neodolateľne mäkučkého cesta á la perinka... Mňam! :-)
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| 550 g | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g (Hera) | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks veľké | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| Plnka: | |
| 200 g mletý | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| Na potretie: | |
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistíme ich a najemno postrúhame. Potom k nim pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, cukor, vajce a maslo (ja som dala Heru). Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Mne vyšli tri asi 30 cm dlhé.
- 2
 Cestá môžeme zabaliť do potravinárskej fólie a dať do chladničky trocha stuhnúť. Lepšie sa s nimi bude pracovať.
- 3
 Do vriaceho mlieka prisypeme pomletý mak a práškový cukor. Premiešame a necháme vychladnúť.
- 4
 Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm. Potrieme ho makovou plnkou a zvinieme do závinu.
- 5
 Vzniknuté záviny preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30 až 35 minút. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme mlsať :-)
                                                    Tiež makový závin:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 
                                                    




                                                        
                                                    
 


Ďakujem za inšpiráciu.
Áno, samozrejme môžte. Nič tým nepokazíte :)
Marienka, pokud použiješ nové brambory do těsta, je potřeba dodat bramborový škrob - Solamyl. Uvádí se na 500 g nových brambor 3 lžíce bramborového škrobu. Přeji hezký den.
Ďakujem za radu. :-)