Recepty, kde je soľ
Syrové rožky
Najprv si urobíme kvások
a zo surovín vypracujeme
vláčne cesto. Necháme
na teplom mieste nakysnúť.
Bryndzové rožky
Do mlieka vložíme droždie
a vymiešame ho vidličkou.
Prilejeme olej. Zmiešame
s preosiatou múkou a soľou.
Lacné keksy z bryndze
V preosiatej múke rozmiešame
soľ, pridáme maslo,
bryndzu, vajce, smotanu
alebo mlieko a zamiešame.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme
soľ, vykysnutý kvások, žĺtok
a teplé mlieko. Cesto dobre
vypracujeme a necháme na
teplom...
Pikantná bryndza
Bryndzu vymiešame so
zmäknutým maslom,
postupne pridáme sardelovú
pastu, mlieko, horčicu,
mletú papriku a soľ.
Chrumkavá ryba
Tuniaka uvaríme na mäkko
v mierne octovej, slanej
vode s bobkovým listom a po
odkvapkaní šťavy vyberieme z neho...
Domáci králik na smotane s brusnicami
Králika rozdelíme na porcie,
aby sa vmestil do hrnca.
Cibuľu a slaninu nadrobno nakrájame. Slaninu dáme
smažiť...
Grobská domáca pečená hus
Vyčistenú a umytú hus
aspoň 12 hodín pred pečením
dôkladne nasolíme.
Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané
a vychladnuté zemiaky
prelisujeme alebo
najemno zomelieme.
Plnená hus
Hus očistíme, umyjeme
a osušíme. Odrežeme
konce krídiel, krk a osolíme
ju zvnútra aj zvonka.
Pečená kŕmená hus alebo kačica
Vypitvanú hus alebo kačicu
nahrubo potrieme (aj brušnú
dutinu) nadrobno pomrvenou
palinou obyčajnou,
zabalíme do vrecúška z plastickej
látky a uložíme...
Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu
zomelieme, pridáme
zomletú cibuľu a cesnak,
vajce, osolíme, okoreníme
a posypeme nadrobno
nasekanou petržlenovou
vňaťou....
Šarišská roláda
Mäso rozdelíme na 2 časti,
orez pomelieme a veľký
kus si prerežeme a nakrojíme. Vyklepeme čo najväčší
plát....
Panenková roláda
Mäso po dĺžke rozkrojíme
a jemne rozklepeme na čo
najväčší plát. Posolíme ho
a okoreníme.
Údený pokrm starej mamy
Údené bravčové stehno
a údené kurča uvaríme, precedíme,
vykostíme a nakrájame
na menšie kusy.
Mäsová polievka s hubami
Huby namočíme do vody na
20 minút, potom ich vytlačíme,
odstránime nožičky
a nakrájame na pásiky spolu
s mäsom,...
Sikulská polievka
Z hovädzieho alebo baranieho
mäsa pripravíme perkelt
a podlejeme ho 1 l vody.
Mäsové guľky s kyslou kapustou
Bravčovú krkovičku uvaríme
a postrúhame alebo
pomelieme. Cibuľu nakrájame
na jemno, podusíme
na oleji, pridáme cesnak,
mäso, ...
Trebuľková polievka
Natrháme poriadne hrste trebuľky,
pridáme k nej šťaveľové
listy a varíme ju s teľacími
kosťami a soľou v 2...
Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku,
podlejeme ju paradajkovým
pretlakom a vodou.
Mäsová polievka soľanka
Nadrobno pokrájanú cibuľu dáme do roztopeného masla. Bravčové mäso pokrájame na drobné kúsky, rovnako aj...
Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...
Kalamáre
Kalamáre nakrájame na prúžky, cibuľu a petržlenovú vňať nadrobno a cesnak na plátky.
Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)
Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...
Nákyp Nanette
Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...
Piperada
Zo žemle vyberieme striedku, namočíme ju do mlieka a následne vyžmýkame. Šunku opečieme a uložíme...
Šampiňónové paštétky v cestíčku
Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po...
Francúzka nátierka (French Paté)
Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.
Francúzska pečeňová pochúťka
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň (teľaciu, alebo bravčovú) a nakrájané šampiňóny....
Bretónsky koláč
Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru....
Palacinky plnené mandľovým krémom
Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr, aby sa uležalo. Do misy...
Kokosovo-rumový krém s ovocím (Créme Á La Noix De Coco)
Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Vyškrabeme dreň vanilkového struku, pridáme vaječný krém a vytvoríme zmes z...
Cibuľky s hrozienkami
Olúpané cibuľky opečieme na masle a oleji dozlata, tuk zlejeme, na panvičku pridáme sparené hrozienka,...
Špargľa s vajcami na francúzsky spôsob
Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame.
Pór so zemiakmi
Biele časti póru nakrájame najemno a cibuľu nasekáme. Spolu ich dáme na rozpálený olej a na...

Syrové rožky
Najprv si urobíme kvások a zo surovín vypracujeme vláčne cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť.

Bryndzové rožky
Do mlieka vložíme droždie a vymiešame ho vidličkou. Prilejeme olej. Zmiešame s preosiatou múkou a soľou.

Lacné keksy z bryndze
V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme maslo, bryndzu, vajce, smotanu alebo mlieko a zamiešame.

Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...

Pikantná bryndza
Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, postupne pridáme sardelovú pastu, mlieko, horčicu, mletú papriku a soľ.

Chrumkavá ryba
Tuniaka uvaríme na mäkko v mierne octovej, slanej vode s bobkovým listom a po odkvapkaní šťavy vyberieme z neho...

Domáci králik na smotane s brusnicami
Králika rozdelíme na porcie, aby sa vmestil do hrnca. Cibuľu a slaninu nadrobno nakrájame. Slaninu dáme smažiť...

Grobská domáca pečená hus
Vyčistenú a umytú hus aspoň 12 hodín pred pečením dôkladne nasolíme.

Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.

Plnená hus
Hus očistíme, umyjeme a osušíme. Odrežeme konce krídiel, krk a osolíme ju zvnútra aj zvonka.

Pečená kŕmená hus alebo kačica
Vypitvanú hus alebo kačicu nahrubo potrieme (aj brušnú dutinu) nadrobno pomrvenou palinou obyčajnou, zabalíme do vrecúška z plastickej látky a uložíme...

Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu zomelieme, pridáme zomletú cibuľu a cesnak, vajce, osolíme, okoreníme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou....

Šarišská roláda
Mäso rozdelíme na 2 časti, orez pomelieme a veľký kus si prerežeme a nakrojíme. Vyklepeme čo najväčší plát....

Panenková roláda
Mäso po dĺžke rozkrojíme a jemne rozklepeme na čo najväčší plát. Posolíme ho a okoreníme.

Údený pokrm starej mamy
Údené bravčové stehno a údené kurča uvaríme, precedíme, vykostíme a nakrájame na menšie kusy.

Mäsová polievka s hubami
Huby namočíme do vody na 20 minút, potom ich vytlačíme, odstránime nožičky a nakrájame na pásiky spolu s mäsom,...

Sikulská polievka
Z hovädzieho alebo baranieho mäsa pripravíme perkelt a podlejeme ho 1 l vody.

Mäsové guľky s kyslou kapustou
Bravčovú krkovičku uvaríme a postrúhame alebo pomelieme. Cibuľu nakrájame na jemno, podusíme na oleji, pridáme cesnak, mäso, ...

Trebuľková polievka
Natrháme poriadne hrste trebuľky, pridáme k nej šťaveľové listy a varíme ju s teľacími kosťami a soľou v 2...

Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku, podlejeme ju paradajkovým pretlakom a vodou.

Mäsová polievka soľanka
Nadrobno pokrájanú cibuľu dáme do roztopeného masla. Bravčové mäso pokrájame na drobné kúsky, rovnako aj...

Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...

Kalamáre
Kalamáre nakrájame na prúžky, cibuľu a petržlenovú vňať nadrobno a cesnak na plátky.

Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)
Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...

Nákyp Nanette
Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka...

Piperada
Zo žemle vyberieme striedku, namočíme ju do mlieka a následne vyžmýkame. Šunku opečieme a uložíme...

Šampiňónové paštétky v cestíčku
Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po...

Francúzka nátierka (French Paté)
Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.

Francúzska pečeňová pochúťka
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň (teľaciu, alebo bravčovú) a nakrájané šampiňóny....

Bretónsky koláč
Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru....

Palacinky plnené mandľovým krémom
Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr, aby sa uležalo. Do misy...

Kokosovo-rumový krém s ovocím (Créme Á La Noix De Coco)
Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Vyškrabeme dreň vanilkového struku, pridáme vaječný krém a vytvoríme zmes z...

Cibuľky s hrozienkami
Olúpané cibuľky opečieme na masle a oleji dozlata, tuk zlejeme, na panvičku pridáme sparené hrozienka,...

Špargľa s vajcami na francúzsky spôsob
Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame.

Pór so zemiakmi
Biele časti póru nakrájame najemno a cibuľu nasekáme. Spolu ich dáme na rozpálený olej a na...