Recepty, kde je petrzlenova
Fazuľkový šalát s tuniakom v oleji
Do šalátovej misy nalejeme ocot a olej, vložíme zmes posekaného majoránu, bazalky a petržlenovej vňate....
Cestovinový šalát s avokádovou omáčkou
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Scedíme ich a necháme odkvapkať. Slnečnicové semienka opražíme
nasucho na...
Ryžový šalát s tofu dressingom
Najprv pripravíme dressing tak, že všetky suroviny spolu rozmixujeme s malým množstvom vody.
Zapečená špargľa so šunkou a syrom
Špargľu umyjeme, očistíme a odkrojíme konce. Dáme ju variť do mierne osolenej vody, až...
Karfiol s kečupom a cesnakom
Najemno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme prelisovaný cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať, vmiešame ružičky...
Dusená cuketa na cesnaku
Na panvici rozpálime trochu olivového oleja, pridáme na tenko nakrájanú cuketu a podusíme ju pár minút,...
Hostelové gule
Žemle pokrájame na drobné kocky. Pripravíme zmes: rozšľaháme vajíčka, mlieko, pridáme vegetu , ...
Romantická treska
Pekáč vymastíme maslom, naň položíme plátky filé a na rybu poukladáme kúsky masla. Pekáč vložíme...
Chrenová zapečená treska so syrom
Tresku umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky, ktoré pokvapkáme šťavou z polovice citróna...
Tokáň zo sviečkovice Gundel
Sviečkovicu nakrájame na tenké kúsky (okolo 0, 5 cm), osolíme a odložíme do chladničky. Husaciu...
Husacie stehná
Očistené, umyté a osušené husacie stehná rozrežeme v kĺboch, osolíme, okoreníme a opečieme z...
Kapor na spôsob „Rác“
Kapra nakrájame na kusy a prešpikujeme slaninou. Zemiaky uvaríme v šupke a nakrájame na plátky.
Maďarská šampiňónová polievka
Šampiňóny očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Na horúcej masti ich osmažíme a dusíme...
Polievka z údeného mäsa
Údené mäso konzervované soľou a dymom namočíme do vody, aby sa znížil obsah soli. Potom...
Fazuľová polievka Jókai
Suchú fazuľu deň pred varením umyjeme a necháme cez noc namočenú. Na druhý deň ju opäť...
Hus s gaštanovo– žemľovou plnkou
Hus zvonku aj zvnútra nasolíme a okoreníme, vnútro hrude vytrieme muškátovým orieškom. Mlieko s vajíčkami
vyšľaháme...
Hus na zemiakoch
Očistenú hus rozdelíme na porcie a vykostíme. Kúsky mäsa posolíme a prešpikujeme cesnakom. Očistené zemiaky...
Husacie stehná
Očistené, umyté a osušené husacie stehná rozrežeme v kĺboch, osolíme, okoreníme a opečieme z...
Morčacia roláda s hubovou plnkou
Morčacie mäso narežeme tak, aby vznikol veľký plát mäsa, ktorý ešte naklepeme. Umyjeme a...
Baklažány plnené kuracím mäsom
Umyté baklažány pozdĺžne rozkrojíme a varíme asi 10 minút v slanej vode. Po vybratí dužinu vydlabeme...
Plnené kurča s hubami a pečeňou
Huby očistíme, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Podobne nakrájame kuraciu pečeň a oboje osmažíme
v...
Kuracie palacinky
Na masle usmažíme cibuľu, pridáme kuracie prsia, osolíme a okoreníme. Mäso opečieme, zalejeme...
Kačacie stehno s kosťou v medovom dipe
Viedenské knedle: Rožky pokrájame na malé kocky, pridáme vajcia, olej, múku, mlieko, ...
Kapustné listy plnené zeleninou
Kapustné listy povaríme 10 minút v osolenej vode, necháme ich odkvapkať, hrubé žily zrežeme, ...
Musaka z kyslej kapusty a ryže
Kyslú kapustu pokrájame na menšie kúsky, vložíme na panvicu s rozohriatym olejom, ochutíme mletou paprikou
a...
Zajac na víne a francúzskej horčici
Domáceho zajaca rozdelíme na 8 častí. Na masle a oleji opečieme mäso z obidvoch strán...
Dusené jelenie závitky
V mise zmiešame červené víno, 1 PL rastlinného oleja, mletý zázvor, polámaný bobkový list...
Teľacina a‘ la divina
Teľacie líčka: Do hrnca nalejeme olej, rozpálime ho. Sprudka osmažíme očistené teľacie líčka, potom...
Jelení guláš s rajčiakmi
Mäso odblaníme, opláchneme a osušíme. Zeleninovú zmes nakrájame, obložíme ňou mäso a necháme na...
Polievka z jarabíc
Očistené a umyté jarabice vložíme do osolenej vody, okoreníme a uvaríme do polomäkka. Jarabice vyberieme,...
Jelení vývar s knedličkami
Dobre umyté mäso z jeleňa vykostíme. Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu pokrájame na plátky. Spolu...
Srnčia polievka
Mäso a kosti uvaríme v osolenej vode spolu so zelerom a mrkvou. Vývar precedíme a dochutíme...
Talianske chlebíčky
Recept pochádza od mojej starej mamy a pôvodne zrejme z oblasti Talianska, kde za prvej svetovej...
Fazuľkový šalát s tuniakom v oleji
Do šalátovej misy nalejeme ocot a olej, vložíme zmes posekaného majoránu, bazalky a petržlenovej vňate....
Cestovinový šalát s avokádovou omáčkou
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Scedíme ich a necháme odkvapkať. Slnečnicové semienka opražíme nasucho na...
Ryžový šalát s tofu dressingom
Najprv pripravíme dressing tak, že všetky suroviny spolu rozmixujeme s malým množstvom vody.
Zapečená špargľa so šunkou a syrom
Špargľu umyjeme, očistíme a odkrojíme konce. Dáme ju variť do mierne osolenej vody, až...
Karfiol s kečupom a cesnakom
Najemno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme prelisovaný cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať, vmiešame ružičky...
Dusená cuketa na cesnaku
Na panvici rozpálime trochu olivového oleja, pridáme na tenko nakrájanú cuketu a podusíme ju pár minút,...
Hostelové gule
Žemle pokrájame na drobné kocky. Pripravíme zmes: rozšľaháme vajíčka, mlieko, pridáme vegetu , ...
Romantická treska
Pekáč vymastíme maslom, naň položíme plátky filé a na rybu poukladáme kúsky masla. Pekáč vložíme...
Chrenová zapečená treska so syrom
Tresku umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky, ktoré pokvapkáme šťavou z polovice citróna...
Tokáň zo sviečkovice Gundel
Sviečkovicu nakrájame na tenké kúsky (okolo 0, 5 cm), osolíme a odložíme do chladničky. Husaciu...
Husacie stehná
Očistené, umyté a osušené husacie stehná rozrežeme v kĺboch, osolíme, okoreníme a opečieme z...
Kapor na spôsob „Rác“
Kapra nakrájame na kusy a prešpikujeme slaninou. Zemiaky uvaríme v šupke a nakrájame na plátky.
Maďarská šampiňónová polievka
Šampiňóny očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Na horúcej masti ich osmažíme a dusíme...
Polievka z údeného mäsa
Údené mäso konzervované soľou a dymom namočíme do vody, aby sa znížil obsah soli. Potom...
Fazuľová polievka Jókai
Suchú fazuľu deň pred varením umyjeme a necháme cez noc namočenú. Na druhý deň ju opäť...
Hus s gaštanovo– žemľovou plnkou
Hus zvonku aj zvnútra nasolíme a okoreníme, vnútro hrude vytrieme muškátovým orieškom. Mlieko s vajíčkami vyšľaháme...
Hus na zemiakoch
Očistenú hus rozdelíme na porcie a vykostíme. Kúsky mäsa posolíme a prešpikujeme cesnakom. Očistené zemiaky...
Husacie stehná
Očistené, umyté a osušené husacie stehná rozrežeme v kĺboch, osolíme, okoreníme a opečieme z...
Morčacia roláda s hubovou plnkou
Morčacie mäso narežeme tak, aby vznikol veľký plát mäsa, ktorý ešte naklepeme. Umyjeme a...
Baklažány plnené kuracím mäsom
Umyté baklažány pozdĺžne rozkrojíme a varíme asi 10 minút v slanej vode. Po vybratí dužinu vydlabeme...
Plnené kurča s hubami a pečeňou
Huby očistíme, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Podobne nakrájame kuraciu pečeň a oboje osmažíme v...
Kuracie palacinky
Na masle usmažíme cibuľu, pridáme kuracie prsia, osolíme a okoreníme. Mäso opečieme, zalejeme...
Kačacie stehno s kosťou v medovom dipe
Viedenské knedle: Rožky pokrájame na malé kocky, pridáme vajcia, olej, múku, mlieko, ...
Kapustné listy plnené zeleninou
Kapustné listy povaríme 10 minút v osolenej vode, necháme ich odkvapkať, hrubé žily zrežeme, ...
Musaka z kyslej kapusty a ryže
Kyslú kapustu pokrájame na menšie kúsky, vložíme na panvicu s rozohriatym olejom, ochutíme mletou paprikou a...
Zajac na víne a francúzskej horčici
Domáceho zajaca rozdelíme na 8 častí. Na masle a oleji opečieme mäso z obidvoch strán...
Dusené jelenie závitky
V mise zmiešame červené víno, 1 PL rastlinného oleja, mletý zázvor, polámaný bobkový list...
Teľacina a‘ la divina
Teľacie líčka: Do hrnca nalejeme olej, rozpálime ho. Sprudka osmažíme očistené teľacie líčka, potom...
Jelení guláš s rajčiakmi
Mäso odblaníme, opláchneme a osušíme. Zeleninovú zmes nakrájame, obložíme ňou mäso a necháme na...
Polievka z jarabíc
Očistené a umyté jarabice vložíme do osolenej vody, okoreníme a uvaríme do polomäkka. Jarabice vyberieme,...
Jelení vývar s knedličkami
Dobre umyté mäso z jeleňa vykostíme. Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu pokrájame na plátky. Spolu...
Srnčia polievka
Mäso a kosti uvaríme v osolenej vode spolu so zelerom a mrkvou. Vývar precedíme a dochutíme...
Talianske chlebíčky
Recept pochádza od mojej starej mamy a pôvodne zrejme z oblasti Talianska, kde za prvej svetovej...