Foto: sracz
V stredu som v TV videl starší záznam relácie „Dve tučné dámy v kuchyni“. Mimo iného piekli morskú rybu – Diablov chvost . Keďže Zobraziť celý popisV stredu som v TV videl starší záznam relácie „Dve tučné dámy v kuchyni“. Mimo iného piekli morskú rybu – Diablov chvost . Keďže patrím k tým, ktorí milujú ryby v bársakom „sóse“, tak som si povedal, prečo nie! Splašil som potrebné suroviny a výsledok prekvapil aj mňa. Naviac som odpovedal na všetečnú otázku: kedy je kuchár (gazdinka) najšťastnejší? Samozrejme vtedy, keď po spapkaní jedla, ním pripraveného, ostanú prázdne vylízané taniere; keď nie je čo odložiť do chladničky alebo na prihriatie!
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 ks vykostené stredne veľké |
|
1,5 dcl |
|
2÷3 PL |
|
0,5 dcl (ocot) |
|
podľa potreby podľa chute |
|
1÷1,5 PL (MČK) |
|
4 ks stredne veľké |
|
1 zväzok čerstvá |
|
podľa potreby ks čerstvé biele alebo domáci chlieb |
|
Postup
-
1
očistené, umyté a osušené pstruhy rozložíme na pracovnú plochu; osolíme a oMČKujeme ich čerstvo na hrubo drveným korením, z obidvoch strán a necháme ich tak 10÷12´tíško do seba nasávať nové vône.
-
2
štyri zrelé čerstvé červené paradajky na špičkách nadkrojíme do hĺbky 5÷7 mm a na 60´´ (1´ ) ich vložíme do vriacej vody; potom ich hneď vložíme do studenej vody a zbavíme už odstávajúcej kože; pokrájame ~ 10÷15 mm □ □ a uložíme do pomocnej misky (taniera).
-
3
na ľavé ½ rozložených a odpočinutých pstruhov uložíme à 1 PL na hobliny pokrájaného masla a à vetvičkách umytej čerstvej petržlenovej vňate (nebojte sa pridať aj po 2 kolieska citróna a vetvičke rozmarínu); preklopíme pravé ½ na ľavé a takto uzatvorené pstruhy preložíme na suchý pekáč alebo na adekvátnu panvicu; pekáč vložíme na 37÷42´ do elektrickej rúry (trúby), predohriatej na 180 ˚C (350 ˚F).
-
4
10´ pred dopečením pstruhov necháme na ďalšej panvici zovrieť ½ dcl ololeja, s ½ dcl čerstvej citrónovej šťavy (alebo octu) a 1 PL čerstvo na hrubo drveného MČK, ktoré hneď po zvretí zmiešame s □□□ olúpaných paradajok z pomocnej misky (taniera); necháme zmes „kooperovať" do okamihu, keď □□ stratia hrany.
-
5
z rúry vyberieme upečené pstruhy, otvorené ich rozložíme na plytké taniere, odstránime nepotrebné a prostriedok vyplníme „paradajovým závojom“ - pozri hlavný obrázok.
-
6
servírujeme na plytkých tanieroch s čerstvým bielym pečivom alebo domácim chlebíkom.
-
7
tiež ste šťastní, keď po Vašich stravníkoch ostanú takéto taniere?
Diskusia k receptu