Gnocchi s hovädzím ragú

Marcel Ihnačák
šéfkuchár reštaurácie Au cafe v Bratislave, 7. októbra 2010
Gnocchi s hovädzím ragú
Foto: Pravda - Robert Hüttner
5
porcií

Suroviny

gnocchi:
1 kg umyté neošúpané
250 g
1 celé zmiešané s ďalším žĺtkom
 čersvto strúhaný
 štipka
Okrem toho:
3 vetvičky (lístky)
50  g strúhaného
Hovädzie ragú:
2 kg (alebo mäso z lýtka)
2 ks posekané nahrubo
1 ks posekaná nahrubo
3 ks posekaný nahrubo
4 strúčiky celé ošúpané
3 celé vetvičky
200 ml
500 g šúpané
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Gnocchi: Zemiaky uvaríme alebo upečieme do mäkka. Ešte zatepla ich ošúpeme a prepasírujeme cez lis na zemiaky. Pridáme múku, vajce, štipku strúhaného muškátového orieška a soli. Zľahka rukami vypracujeme jemné, pružné cesto. Rozdelíme ho na 6 častí, ktoré postupne rukami vyšúľame na valčeky s hrúbkou asi 2 cm.

  2. 2

    Cesto priebežne posýpame múkou, aby sa nelepilo. Valčeky pokrájame na 3 cm kúsky. Hotové gnocchi varíme v posolenej vode asi 3 minúty, kým nevyplávajú na povrch.

  3. 3

    Ragú: Rúru rozohrejeme na 220 stupňov Celzia. Do veľkého kastróla dáme olej, pridáme posekané chvosty (alebo mäso z lýtka), posolíme, okoreníme a opečieme dohneda. Pridáme na kúsky pokrájanú mrkvu, cibuľu, zeler, celé strúčiky cesnaku a vetvičky rozmarínu. Podlejeme červeným vínom, paradajkami z konzervy aj so šťavou a polovičným množstvom vývaru. Prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre asi 2 hodiny (kým mäso nejde ľahko od kosti).

  4. 4

    Prípadne podlievame, šťava sa bude hodiť. Mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Šťavu prepasírujeme do menšieho kastróla. Z chvostov oberieme mäso a dáme ho do šťavy. Vmiešame čerstvo uvarené gnocchi, petržlenovú vňať, posolíme a okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme postrúhaným parmezánom.

Recept je zaradený do kategórií:
Cestoviny, Hovädzie mäso, Talianska kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha