Gnocchi s hovädzím ragú
šéfkuchár reštaurácie Au cafe v Bratislave, 7. októbra 2010
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
Suroviny
gnocchi: | |
1 kg umyté neošúpané |
|
250 g |
|
1 celé zmiešané s ďalším žĺtkom |
|
čersvto strúhaný |
|
štipka |
|
Okrem toho: | |
|
|
3 vetvičky (lístky) |
|
50 g strúhaného |
|
Hovädzie ragú: | |
|
|
2 kg (alebo mäso z lýtka) |
|
|
|
|
|
2 ks posekané nahrubo |
|
1 ks posekaná nahrubo |
|
3 ks posekaný nahrubo |
|
4 strúčiky celé ošúpané |
|
3 celé vetvičky |
|
200 ml |
|
500 g šúpané |
|
500 ml |
|
Postup
-
1
Gnocchi: Zemiaky uvaríme alebo upečieme do mäkka. Ešte zatepla ich ošúpeme a prepasírujeme cez lis na zemiaky. Pridáme múku, vajce, štipku strúhaného muškátového orieška a soli. Zľahka rukami vypracujeme jemné, pružné cesto. Rozdelíme ho na 6 častí, ktoré postupne rukami vyšúľame na valčeky s hrúbkou asi 2 cm.
- 2
Cesto priebežne posýpame múkou, aby sa nelepilo. Valčeky pokrájame na 3 cm kúsky. Hotové gnocchi varíme v posolenej vode asi 3 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
- 3
Ragú: Rúru rozohrejeme na 220 stupňov Celzia. Do veľkého kastróla dáme olej, pridáme posekané chvosty (alebo mäso z lýtka), posolíme, okoreníme a opečieme dohneda. Pridáme na kúsky pokrájanú mrkvu, cibuľu, zeler, celé strúčiky cesnaku a vetvičky rozmarínu. Podlejeme červeným vínom, paradajkami z konzervy aj so šťavou a polovičným množstvom vývaru. Prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre asi 2 hodiny (kým mäso nejde ľahko od kosti).
- 4
Prípadne podlievame, šťava sa bude hodiť. Mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Šťavu prepasírujeme do menšieho kastróla. Z chvostov oberieme mäso a dáme ho do šťavy. Vmiešame čerstvo uvarené gnocchi, petržlenovú vňať, posolíme a okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme postrúhaným parmezánom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu