Rybacie guľky v paradajkovej omáčke

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 3. septembra 2010
Rybacie guľky v paradajkovej omáčke
Foto: Archív Vojtecha Artza

Pochúťky pre úplných začiatočníkov.

10
porcií
20 minút
príprava
10+10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg mleté (treska, kapor..)
 nastrúhaný
4  ks staršie
120 g očistená
20 g nasekaná
100 g
100 g
3 ks
Na omáčku:
1 kg
1 dl
100  g očistená
20 g
 sušené
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy dáme mleté mäso z ryby, najemno nakrájaný pór, soľ, koreniny, namočené pečivo, nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať, vajcia a vypracujeme hustú zmes. Hladkú múku prisypeme podľa potreby. Z rybacej hmoty vypracujeme malé guľky a dáme variť do omáčky asi na 10 minút.

  2. 2

    Omáčka: Na rozohriatom oleji opražíme najemno pokrájanú cibuľu a pridáme drvené paradajky. Krátko povaríme na miernom ohni.

  3. 3

    Omáčku posolíme, okoreníme, pridáme oregano, prelisovaný cesnak a prípadne pridáme štipku cukru. Hotové jedlo posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

  4. 4

    Náš tip: Paradajkovú omáčku varíme na miernom ohni, aby nestratila farbu. Pri prudkom varení by mohla až zhnednúť. Cukor pridávame, len ak omáčka nie je prirodzene sladká.

Diskusia k receptu

marienka44
Jeden postreh: Moja neb. mama ma ucila /zomrela, ked som mala 15 rokov/, ze vsade, kde su paradajky, treba nutne pridat trochu cukru.
Ja davam podla nej aj do leca, paradaj. polievky, atd. asi za 1 KL. Tlmi sa tak prirodzena kyslost paradajky. Pravidlo: Vsade, kde je paradajka, treba mierne osladit.
mamatata2
Dobrý nápad, použijeme aj pangasiusa. Bude to zmena v rybacom jedálničku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia