Chilli con Carne con Café fotorecept

jody - fotkajody, 4. októbra 2010
Chilli con Carne con Café (fotorecept)
Foto: jody

Dnes sa varí pod heslom - Ingrediencia ako výzva. Keď som rozmýšľala nad prísadou - kávou, takmer som hodila flintu do žita. Pretože kávový nápoj sa mi nechcelo pripravovať a piecť veľmi neviem. Ale! Vŕtalo mi to v hlave, vŕtalo a myšlienkové pochody vyprodukovali toto - káva sa hodí ku sladkému; sladké sa hodí k štipľavému. Ergo, káva sa hodí k štipľavému! :-))) Takže vážení, neviem ako to dopadne, ale zbraň do obilia nehodím. Dosť bolo slov, poďme na to!!! :-)

4 - 6
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme deň vopred. Na druhý deň dáme variť v tej istej vode s vavrínom a guličkami nového korenia. Solíme až tesne pred dovarením. Scedíme, ale vodu nevylievame, dáme ju bokom a udržujeme teplú.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľku pokrájame na drobno a dáme dusiť. Keď zosklovatie, pridáme pokrájanú chilli papričku (zrniečka som nevyberala) a spolu opekáme.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíli pridáme kmín a opekáme ďalej.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme na tenké slížiky nakrájané mäso a opekáme, až sa zatiahne. Posolíme.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme petržlenovú vňať a obe papriky a necháme ich pustiť farbu.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podlejeme vrelou vodou, pridáme kúsok zelenej papriky a chilli korenie.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložíme cesnak nakrájaný na prúžky a bujónovú kocku.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prilejeme deci silnej čiernej horúcej kávy (poviem Vám, ohromne sa fotí, keď máte foťák v jednej ruke a druhou chcete liať kávu... :-)))

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme rajčinový pretlak, bobkový list a malú lyžičku mletého koriandra.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podlejeme vodou z fazule a pridáme med (tmavý cukor nemám a med sa mi zdal vhodnejší ako biely cukor).

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ešte pridáme čerstvú bazalku, trochu citrónovej šťavy a dusíme za občasného podlievania fazuľovou vodou.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď je mäso takmer mäkké, pridáme uvarenú fazuľu, oregáno a chvíľku ešte podusíme. Nehustíme ničím.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávame s ryžou, ktorú sme varili s pridaním citrónovej šťavy.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A ešte jedna poznámka na koniec. Poznám aj verziu chilli con carne s čokoládou. Milujem chilli a milujem čokoládu. Ale nie spolu. Jednoducho mi to nechutí, tá čokoláda preráža ešte aj to chilli. No ale nemusím mať rada všetko. :-) Avšak táto verzia, s kávou, je pre mňa to pravé orechové, pasuje tam aj vôňou, aj chuťou. Skutočne som rada, že som prijala výzvu, inak by som neprišla na to, že aj neobvyklá ingrediencia môže vylepšiť obľúbené jedlo. Snáď sa inšpirujete aj vy. Dobrú chuť.

    Chilli con Carne con Café (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Teraz dokončujem tento recept a vyzerá a chutí to super.....prvý krát v živote varím Chilli con Carne a môžem povedať že vďaka tebe vyšiel veľmi dobre :)

Pridaj komentár k receptu: