Recepty, kde je gin
Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša
Ľudový rozprávač Fero zo Šariša bol môj nebohý otec. Venoval sa tejto záľube, vyplývajúcej z...
Zemiakový šalát obyčajný
Na vianočný stôl k rybe nemusíme podávať šalát majonézový, ale aj takýto obyčajný zemiakový. Vyprážaný kapor žalúdok...
Hovädzí steak so špargľou a grilovanou zeleninkou
Kúpil som si steakovu panvicu. Otvoril červené víno a začal písať báseň. K následnému
receptu...
Bazalkovo-cesnakový olej
V minulom živote som určite žila niekde pri Stredozemnom mori, lebo kombinácia vône bazalky, cesnaku...
Frišne kurče v tepši
Mnohé (í) z Vás sa hlásia k receptom z jedného hrnca. Pretože ani ja nie som...
Šalát z kalmárov s olivami a paprikami
Kalmáry nakrájame na kolieska, ktoré varíme v osolenej vode s cesnakom asi 20 minút. Necháme...
Baby kalmáry plnené panzanellou
Panzanella: Bagety vydlabeme a natrháme na malé kúsky. Necháme uschnúť v trúbe. Na oleji orestujeme...
Grilované kalmáry so zeleninou a pikantnou omáčkou
Kalmáry prekrojíme, ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme asi 1 hodinu...
Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rožkom
Piňukám (Drobček v košickom dialekte), chceš rybací šalát? Opýtal sa raz v 50-tych rokoch Luxy (môj...
Tagliatelle s kuracími pečeňami, paradajkami a majoránom
Na rozohriatu panvicu nalejeme olivový olej, pridáme pokrájané kuracie pečene a cesnak a pražíme asi 6...
Penne s baklažánom a hovädzím mäsom
Baklažán pokrájame na malé kocky, ktoré nasolíme a necháme 10 minút poriadne vypotiť. Na olivovom...
Linguine so sardelkami, olivami a pangratattou
Do rozohriatej panvice nalejeme olivový olej, pridáme cesnak, čili papričku a zľahka opražíme. Pridáme...
Farfalle s cukinou, slaninou a mascarpone
Do panvice dáme pokrájanú slaninu a na slabom ohni pražíme 3 minúty alebo kým sa nevyškvarí tuk....
Gnocchi s hovädzím ragú
Gnocchi: Zemiaky uvaríme alebo upečieme do mäkka. Ešte zatepla ich ošúpeme a prepasírujeme cez lis na...
Zázvorové rizoto v ryžovom papieri, steak z klokana na morskej soli s redkvičkou a opekaným zemiakom
Toto jedlo je vhodné zakomponovať do viac chodového degustačného menu. Váha jedla je pre 4 osoby....
Hubové rizoto s omáčkou zo syra Taleggio a bylinkovým olejom
Na masle a olivovom oleji speníme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme huby, ryžu a restujeme...
Cestoviny s brokolicou, citrónom a píniovými orieškami
Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente spolu s kúskami brokolice. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej,...
Hovädzia roštenka na rozmaríne
Mäso naporciujeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a prudko opečieme na rozpálenom oleji. Vo...
Mozzarella s grilovanou zeleninou
Mladý baklažán a cukety nakrájame na tenké plátky, zeleninu ochutíme soľou a čiernym korením a položíme...
Grilované kalmáre
Kalmáre osolíme a okoreníme, položíme na rozpálený gril a grilujeme zo všetkých strán asi 5 minút....
Carpaccio z hovädzej sviečkovice
Sviečkovicu nakrájame na tenké plátky a nožom rozotrieme na ešte tenšie plátky. Preložíme na tanier, ...
Vichyssoise - francúzska studená zemiaková polievka
Na olivovom oleji orestujeme nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cibuľku a nakoniec zemiaky. Zeleninu zalejeme...
Ajo blanco - španielska studená cesnaková polievka
Do mlieka pridáme mandle a povaríme. Pridáme ostatné ingrediencie a dôkladne rozmixujeme, až má polievka...
Gazpacho andaluz - španielska studená zeleninová polievka
Zeleninu nakrájame na kúsky a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Bagetu natrháme na menšie kúsky a namočíme...
Tarator - bulharská studená uhorková polievka
Uhorky nastrúhame a zmiešame so smotanou a jogurtom. Ochutíme soľou, čiernym korením, roztlačeným cesnakom...
Hovädzí steak na banánovom pyré
Steak: Hovädzie mäso marinujeme cez noc v limetkovej šťave s hovädzím vývarom a troškou oregana. Mäso...
Krevety na mangu a póre
Tento recept som už raz robila, vtedy som ešte nevedela pridávať obrázky, tak som si...
Salsa k hocičomu
Prapôvod tejto pochúťky patrí, bezosporu, Mexicu. Ja som ju prvý raz jedol pred šiestimi...
Guacamole - nátierka
V podstate som "odchovaný" na strave slovenského pôvodu, no rád ochutnám aj novoty. Rýchlo som...
Medajlónky so šampiňónmi a pusinkami
Tento recept je môj vlastný čo sa týka mäsa a hríbov, ale tie zemiakové pusinky minule...
Bleskové krevety so špagetami
November 1996 - ako kvestor Vojenskej leteckej akadémie som s našou delegáciou navštívil Pozuolli pri Neapole (rodisko...
Šalát rajčiny a mozarella-Caprese
Prišla nám jar, pomaly sa blíži leto aj keď upršané a nastalo obdobie šalátov. Ja...
Kelový list plnený ricottou s mladým listovým šalátom
Kelové listy zblanšírujeme vo vriacej vode alebo na pare, ochladíme a necháme osušiť. Ricottu vyšľaháme...
Pečená paprika s bryndzou
Už nejaký čas som pokukovala po červených paprikách v hypermarketoch, kápie som však hľadala márne...
Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša
Ľudový rozprávač Fero zo Šariša bol môj nebohý otec. Venoval sa tejto záľube, vyplývajúcej z...
Zemiakový šalát obyčajný
Na vianočný stôl k rybe nemusíme podávať šalát majonézový, ale aj takýto obyčajný zemiakový. Vyprážaný kapor žalúdok...
Hovädzí steak so špargľou a grilovanou zeleninkou
Kúpil som si steakovu panvicu. Otvoril červené víno a začal písať báseň. K následnému receptu...
Bazalkovo-cesnakový olej
V minulom živote som určite žila niekde pri Stredozemnom mori, lebo kombinácia vône bazalky, cesnaku...
Frišne kurče v tepši
Mnohé (í) z Vás sa hlásia k receptom z jedného hrnca. Pretože ani ja nie som...
Šalát z kalmárov s olivami a paprikami
Kalmáry nakrájame na kolieska, ktoré varíme v osolenej vode s cesnakom asi 20 minút. Necháme...
Baby kalmáry plnené panzanellou
Panzanella: Bagety vydlabeme a natrháme na malé kúsky. Necháme uschnúť v trúbe. Na oleji orestujeme...
Grilované kalmáry so zeleninou a pikantnou omáčkou
Kalmáry prekrojíme, ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme asi 1 hodinu...
Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rožkom
Piňukám (Drobček v košickom dialekte), chceš rybací šalát? Opýtal sa raz v 50-tych rokoch Luxy (môj...
Tagliatelle s kuracími pečeňami, paradajkami a majoránom
Na rozohriatu panvicu nalejeme olivový olej, pridáme pokrájané kuracie pečene a cesnak a pražíme asi 6...
Penne s baklažánom a hovädzím mäsom
Baklažán pokrájame na malé kocky, ktoré nasolíme a necháme 10 minút poriadne vypotiť. Na olivovom...
Linguine so sardelkami, olivami a pangratattou
Do rozohriatej panvice nalejeme olivový olej, pridáme cesnak, čili papričku a zľahka opražíme. Pridáme...
Farfalle s cukinou, slaninou a mascarpone
Do panvice dáme pokrájanú slaninu a na slabom ohni pražíme 3 minúty alebo kým sa nevyškvarí tuk....
Gnocchi s hovädzím ragú
Gnocchi: Zemiaky uvaríme alebo upečieme do mäkka. Ešte zatepla ich ošúpeme a prepasírujeme cez lis na...
Zázvorové rizoto v ryžovom papieri, steak z klokana na morskej soli s redkvičkou a opekaným zemiakom
Toto jedlo je vhodné zakomponovať do viac chodového degustačného menu. Váha jedla je pre 4 osoby....
Hubové rizoto s omáčkou zo syra Taleggio a bylinkovým olejom
Na masle a olivovom oleji speníme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme huby, ryžu a restujeme...
Cestoviny s brokolicou, citrónom a píniovými orieškami
Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente spolu s kúskami brokolice. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej,...
Hovädzia roštenka na rozmaríne
Mäso naporciujeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a prudko opečieme na rozpálenom oleji. Vo...
Mozzarella s grilovanou zeleninou
Mladý baklažán a cukety nakrájame na tenké plátky, zeleninu ochutíme soľou a čiernym korením a položíme...
Grilované kalmáre
Kalmáre osolíme a okoreníme, položíme na rozpálený gril a grilujeme zo všetkých strán asi 5 minút....
Carpaccio z hovädzej sviečkovice
Sviečkovicu nakrájame na tenké plátky a nožom rozotrieme na ešte tenšie plátky. Preložíme na tanier, ...
Vichyssoise - francúzska studená zemiaková polievka
Na olivovom oleji orestujeme nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cibuľku a nakoniec zemiaky. Zeleninu zalejeme...
Ajo blanco - španielska studená cesnaková polievka
Do mlieka pridáme mandle a povaríme. Pridáme ostatné ingrediencie a dôkladne rozmixujeme, až má polievka...
Gazpacho andaluz - španielska studená zeleninová polievka
Zeleninu nakrájame na kúsky a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Bagetu natrháme na menšie kúsky a namočíme...
Tarator - bulharská studená uhorková polievka
Uhorky nastrúhame a zmiešame so smotanou a jogurtom. Ochutíme soľou, čiernym korením, roztlačeným cesnakom...
Hovädzí steak na banánovom pyré
Steak: Hovädzie mäso marinujeme cez noc v limetkovej šťave s hovädzím vývarom a troškou oregana. Mäso...
Krevety na mangu a póre
Tento recept som už raz robila, vtedy som ešte nevedela pridávať obrázky, tak som si...
Salsa k hocičomu
Prapôvod tejto pochúťky patrí, bezosporu, Mexicu. Ja som ju prvý raz jedol pred šiestimi...
Guacamole - nátierka
V podstate som "odchovaný" na strave slovenského pôvodu, no rád ochutnám aj novoty. Rýchlo som...
Medajlónky so šampiňónmi a pusinkami
Tento recept je môj vlastný čo sa týka mäsa a hríbov, ale tie zemiakové pusinky minule...
Bleskové krevety so špagetami
November 1996 - ako kvestor Vojenskej leteckej akadémie som s našou delegáciou navštívil Pozuolli pri Neapole (rodisko...
Šalát rajčiny a mozarella-Caprese
Prišla nám jar, pomaly sa blíži leto aj keď upršané a nastalo obdobie šalátov. Ja...
Kelový list plnený ricottou s mladým listovým šalátom
Kelové listy zblanšírujeme vo vriacej vode alebo na pare, ochladíme a necháme osušiť. Ricottu vyšľaháme...
Pečená paprika s bryndzou
Už nejaký čas som pokukovala po červených paprikách v hypermarketoch, kápie som však hľadala márne...