Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. decembra 2010
Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept)
Foto: sracz

Ľudový rozprávač Fero zo Šariša bol môj nebohý otec. Venoval sa tejto záľube, vyplývajúcej z veľkej lásky k svojmu rodnému regiónu. V rokoch 1955÷1989 Zobraziť celý popisĽudový rozprávač Fero zo Šariša bol môj nebohý otec. Venoval sa tejto záľube, vyplývajúcej z veľkej lásky k svojmu rodnému regiónu. V rokoch 1955÷1989 ho bolo vidieť hlavne na -vihodze- v šarišskom kroji a s nezabudnuteľným hnedým kufríkom s nálepkami. Rozdával ľuďom radosť a smiech a miloval domácu kuchyňu a Vianoce a aj nás, s bratom Imrichom, naučil, že u Blaškovcov -bombaľky-, ako volal opekance, na štedrovečerný stôl pripravuje zásadne otec, manžel, hlava rodiny, s úderom 8. hodiny rannej.

6 (8÷12?)
porcií
30/360 minút
príprava

Suroviny

400÷600 g, (asi 2 balíčky)
500 g
75÷95 g
16÷24 g, (2÷3 balíčky)
1÷2 ks, postrúhaná čerstvá
1 ks, postrúhaná čerstvá
1÷2 ks, postrúhaná čerstvá
7 PL, (ak trstinový pridať 7 KL)
8 PL
1 500 ml
štipka g
3 PL
3 PL
1÷2 PL
3÷5 a > PL




Postup

  1. 1

    Tento recept, na konečnú úpravu domácich opekancov, som Vám sľúbil 18. novembra t. r., keď som uverejnil postup na pečenie -vihodňarskich bobaľkoch- a tak som, kvôli Vareche, začal s prípravou štedrej večere o týždeň skôr. Dúfam, že tieto opekance vydržia sedem dní a keď nie, nič sa nestalo. Napiekol som ich aj do zásoby a na budúci piatok môže byť repete. Viem, že práve na sviatky Vianočné, každá rodina dodržiava dlhoročné zvyky a tradície, ale raz snáď dostanete chuť aj na nejaký nový receptík, s inou kombináciou ingrediencií a chutí, zo stola sviatkov pokoja a mieru u nás doma, na Slovensku. Receptúra blaškovských bobaliek patrí do rodinnej pokladnice. Prešla mnohými inováciami a túto, pre tentoraz svoju finálnu, venujem pamiatke môjho otca. Tak nech sa páči, toto je sólo pre Abov, Gemer, Spiš, Šariš a Zemplín! Pripravíme si všetko, čo potrebujeme k rukám.

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dobre vysušené opekance uložíme do pracovnej misy (weindlingu), zasypeme pomletým makom, pridáme vanilku, nastrúhanú kôru z citróna, pomaranča a mandarínky a balíček hrozienok.

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kryštálový cukor skaramelizujeme v 2, 5÷3 l vysokom hrnci, ak dostane nádhernú vianočnú farbu a krásnu vôňu,

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme 8 PL čerstvého masla a po jeho spojení sa s karamelom,

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    opatrne zalejeme teplou až horúcou vodou (ja presne odmeraný objem vopred nechám zovrieť v čajníku); postupne do variaceho sa nálevu prilievame med, olivový olej (tentoraz extra panenský), štipku soli a na záver aj 1 PL vanilkového extraktu. Vo chvíli, keď sa ukáže pena,

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    touto vriacou emulziou zalejeme opekance s makom, vynilkovým cukrom, strúhanou kôrou a hrozienkami, premiešame, zakryjeme čistou utierkou a ideme poumývať a odložiť použitý riad a pomôcky.

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 60´ opekance jemne premiešame a opäť prikryjeme utierkou a pretože sa pripravujeme na Štedrú večeru, ideme s čvorgľami postaviť a ozdobiť Vianočný stromček.

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po ďalších 60´opäť opekance nežne premiešame, zakryjeme utierkou a pomôžeme manželke uvariť sedem klobásovú kapustnicu a zemiaky v šupke na šalát. Po hodine napätého čakania, konečne, povrch opekancov pokropíme kvalitným tmavým voňavým rumom (až teraz, nie skôr!), premiešame a zakrytý weindling odnesieme do chladu komory alebo garáže, kde na nás bude čakať až naň príde rad. Medzitým pripravujeme darčeky pre Ježiška a so skrčeným čelom rozmýšľame, kde sme niektoré z nich ukryli (svedkom mi je moja dcérka Bábika Angelika). Dokončíme zemiakový šalát a pomôžeme -poviť- rybku do trojpyžamka.

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ak už Vaša krajšia polovička rozprestrela na stôl obrus s vianočným motívom, rozložíte naň taniere, príbory, poháre a poháriky, oblátky, med a plátky cesnaku a ešte sviatočný svietnik z rodinného striebra. Pripravíte si slávnostný príhovor s poďakovaním, zvlášť pre Vaše nežnejšie ja! Servírovanie: na malých bielych tanierikoch s dezertnými vidličkami na slávnostnom Štedrovečernom stole a zapíjame tým, kto čo a koľko môže: Vianočným pečeným čajom, lipovým čajom, bylinkovým či zelinkovým čajíkom, prevareným vínkom so škoricou a klinčekami, alebo Šráczovým ekrazitom (uvarím, nafotím a pridám na Varechu).

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetkým Vám, ctené dámy, vážení páni, aj Vám milé deti, čvorgli, kotňaci a ostatná krpatá háveď, vzácni moji priatelia, zo srdca prajem šťastné, veselé a požehnané sviatky kúzelných Vianoc, ako aj pevné zdravie, silné nervy a úspešné kroky v dňoch Nového roka 2011! A abi som ňezapomnul, ta aj po našim, po vihodňarski, jak muj Tatuš i Ocec hutoreľi: naj Vam da šickim, ľube mojo, Panboško zdrave, Panamaria peňeži a Kristuspan paľenki, potom už budze šicko na poriadku, ľem še majme radzi a bečeľujme jeden druheho!

    Vianočné opekance s makom - Bombaľky Fera zo Šariša (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

danculka
Super,toto sú opekance nefalšované unás je iný postup a menej ingrediencii,tie kôry u nás nedávajú ani rum,tvoje budú ľepšie:)))))))
1x sracz
stefanm
...recept nebudem komentovať....Som rád,že rozvíjaš tradície novými smermi.Inovuješ a vytváraš nové pre ďalšie generácie.Mne pri počúvaní piesne ktorá ma zaujme alebo pri počúvaní zaujímavého príbehu prebehnú po chrbte a temene hlavy "zimomriavky" a viem,že to je niečo s čím sa stotožňujem a čo ma naplňa šťastím.Ale ešte nikdy sa mi to nestalo pri čítaní.A teraz som si prečítal "obyčajný" recept na tradičné regionálne jedlo a stalo sa!!!Chĺpky sa zježili a duša sa potešila.Poskytnúť v jednoduchom recepte na "bobaľky" toľko citu je fenomenálne.Prejavil si opäť talent na rozpútanie vášni v dave.V dave príjemných ľudí za ktorých,verím,ti úprimne ďakujem...Skončím,ako ináč, s humorom.Keď už sa na nás "vykašle" Pánbožko aj Panamáriia tak,pre boha,Kristuspán nie :).
1x sracz
kumari
Och, tiez som s napatim docitala recept, bobalky sme nikdy nemavali, ale tak sa mi pacia (asi hlavne kvoli tomu dobrodruznemu receptu :) ), ze ich tento rok urcite pripravim. Mnam! :)
1x sracz
evas13
S toľkou poéziou v receptoch sa stretávam len pri Tebe Fery a dovoľ mi, aby som Ti poďakovala za to. Krásne a požehnané Vianočné sviatky prajem,
1x sracz
tinca
@sracz je nesporné, že to rozprávačstvo si zdelil po svojom otcovi. Krásna poézia ako vždy. Feri aj ja ti želám spokojné a láskyplné vianoce škoda, že tak ďaleko od domova.
1x sracz
frezia68
Už som chcela pripomenúť,že si sľúbil a čas vianoc sa blíži,lebo som bola veľmi zvedavá na finále.Ale Ty si perfekcionalista,pripomínať netreba,že som hoci v myšlienkach zapochybovala,bolo chybou.A to finále?Precízny a zasa musím použiť slovo "vyšperkovaný" recept,robený s veľkou láskou a porozumení k chuťovým kalíškom a Ty obyčajný recept urobíš a opíšeš tak nádherne,že mám dojem,že je to najlepšie jedlo na svete.Určite si tým opisom neurobil radosť len mne :-)))))))
1x sracz
vierik
Dobré, ako sa u nás volali,makové pupáčky,a k tomu prekrásny komentár
tak to ozaj nemá chybu.Veľké ďakujem.
1x sracz
babav
Krasne si ich pripravil , este krajsie priblizil tradicne caro vasich
vianoc! Prajem ti stastne a radostne sviatky prezite v kruhu najmilsich.O tom ,ze budu naplnene laskou nepochybujem ;-)
1x sracz
zitar
Nádherný receptík, nielen zimomriavky na tele, ale aj slzička v oku sa objavila, prajem pokojné a radostné Vianoce
1x sracz
sovka62
Už tri dni čakám, kedy sa objaví sľúbené finále a čo to teda bude. Nesklamal si, ani receptom, ani spôsobom podania, hneď som chytila štedrovečernú náladu. Už len mať pred sebou ten tanierik. Prajem pokojné, láskyplné Vianoce a ďakujem.
1x sracz
murgaska
Bobalky som kupila na nasom podkostolnom bazare ale nevedela som co mam s tym robit a tak Ferko zo Sarisa mi pomohol.Srdecna vdaka...MM
1x sracz
jerica
ta zrobil šebe, krásne pofocil , ba aj na varechu priložil , nezapre še vyhodňar , u mojej švekry sme bobaľky mali bo nebuli v zime ale v lece , prajem vychodňarovi veľa nových nápadov , no ale aj zdravý by si bul , baraj celý rok:-)) JERICA
1x sracz
hella
taketo po po nasom "lokše" urobim tento rok pre moje deti. napisane s laskou a hlavne z ucty k otcovi. pekne.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia