Salsa k hocičomu

sracz - fotkasracz, 16. júna 2010
Salsa k hocičomu
Foto: sracz

Prapôvod tejto pochúťky patrí, bezosporu, Mexicu. Ja som ju prvý raz jedol pred šiestimi rokmi a veľmi rýchlo som si na jej chuť zvykol. Zobraziť celý popisPrapôvod tejto pochúťky patrí, bezosporu, Mexicu. Ja som ju prvý raz jedol pred šiestimi rokmi a veľmi rýchlo som si na jej chuť zvykol. Teraz ju už robím vlastnoručne a samozrejme podľa mojej chuti a predstáv. Podobne, ako guacamole, vo variantoch od "mild", cez "medium", až po hot; takže "pošmakovať" si môžu všetky vekové kategórie - od 1,5 až nad 115 ....... !

6 ÷ 8 (10)
porcií
18´ minút
príprava

Suroviny

2 ÷ 3 ks
2 ÷ 3 ks
3 ÷ 4 ks
podľa potreby podľa chuti
1/2 ks
4 ÷ 6 ks
2 ÷ 3 PL
podľa potreby podľa chuti
1 ks
1÷2 PL
1,2÷1,5 PL
podľa potreby podľa chuti




Postup

  1. 1

    na pracovný pult si pripravíme všetky ingrediencie.

    Salsa k hocičomu - obrázok 1
  2. 2

    poumývame všetku potrebnú zeleninu; skontrolujeme jej bezchybnosť a vymeníme všetko, čo nezodpovedá hygienickým požiadavkám. Paradajky a papriku pokrájame na asi 5 mm kocky (kto má rád túto špecifickú pikantnú "omáčku" viac tekutú, môže 1÷2 paradajky zospodu plytko nadrezať na 10 mm krížik a na 1´÷ 2´ zaliať vriacou vodou, zlúpať kožku, rozmixovať ich a priliať do pokrájanej zeleniny); mladú cibuľku, aj s vňaťou, pokrájame na kolieska; pridáme 1÷2 PL červenej cibule, pokrájanej na drobné 2÷3 mm kocôčky, 2÷3 PL čerstvého koriandra (cilantro) - opláchneme, otrasieme a lístočky nakrájame na drobno - , 4÷6 (viac, alebo menej podľa Vašej chuti) strúčikov pretlačeného (prelisovaného) cesnaku; opäť podľa potreby a chuti, pridáme nadrobno pokrájané jalopeño (feferónku, alebo 3÷5 malých chilli papričiek) - ak niekto nevie odhadnúť štipľavosť omáčky, nech radšej na začiatku odstráni z jalopeña semienka a postupne, podľa okolností, ich môže primiešavať, až dosiahne požadovanú chuť.

    Salsa k hocičomu - obrázok 2
  3. 3

    dochutíme troškou extra panenského (virgin) olivového oleja, šťavou z 1/2 citróna (limetky), vínnym octom, soľou a MČK - podľa chuti; zmiešame všetko spolu, zmes však nesmie byť kašovitá, musíme v nej cítiť kúsky zeleniny; necháme aspoň hodinu odpočinúť v chladničke a potom opäť premiešame; prelejeme do servírovacej misky a necháme dobré 3 hodiny oddýchnuť v chladničke, aby sa dôkladne zosnúbili všetky chute, arómy a kolóry.

    Salsa k hocičomu - obrázok 3
  4. 4

    podávame v servírovacej mise, okolo ktorej rozložíme taniere s hriankami, hrubými domácimi zemiakovými lupienkami, tortillas chips, .... . Salsa je vhodná ku všetkým druhom vareného ži pečeného mäsa, na plnenie rôznych druhov jedál, na "sólo" jedenie, alebo v kombinácii s guacamole, iba tak lyžicou, alebo ako horná nátierka na chlieb (pečivo) s maslom, či domácou bravčovou škvarenou masťou (šviňski šmaľec tiš ňe plany)!

    Salsa k hocičomu - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
Až tu bude zasa veľa slnka,budem si predstavovať že som v Mexiku a iste vyskúšam :-))
tinca
@sracz tak toto je supééér, len ja som u nás tie jalapeňo ešte nevidela viackrát som ich hľadala. Krásne fotky, tá zelenina je priam ako vymaľovaná.-))))) Si punktičkár-dekoratér. Dotaz, keď sa nezje, koľko vydrží v chladničke?? Ukladám!
sovka62
Ešte som to ani nevidela, nie to jedla. ale keďže to má byť štipľavé, určite nám to bude chutiť. A mne najviac s tým "šmaľcom".
tatranka
Vôbec vlastne túto mexickú pochutinu nepoznám.Vďaka za recept,určite vyskúšam.
sracz
Dakujem Vam vsetkym za mile slova a drzim Vam paste a vsetkych 21 prstov, pri Vasich pokusoch; nebudete lutovat. Podla mojich skusenosti, SALSA - a aj ta "extrahot" - najviac chuti prave krajsej, lepsej, neznejsej a jemnejsej {vacsej} polovicke clovecenstva; najradsej ju papkaju iba tak, bez nicoho, cajovou lyzickou, maximalne s kukuricnymi ci zemiakovymi lupienkami! Tinca zlata, nic to za to, ze nemas jalapeňo, aj ked si myslim, ze nas Kimlo je natolko "galanterny", ze sa uprimne rad podeli so svojou urodou aj s Tebou; inac jalapeňo mozes smelo nahradit feferonkami, palivou paprikou, alebo nakrajanymi "baranimi rozkami". Co sa tyka doby skladovania, ja vlastne skusenosti nemam, lebo vetko co som doteraz vyrobil, sa zazracne strati za niekolko minut. Podla toho, ako poznam paradajky, papriku a ostatnu zeleninu este z domova, tak ulozenie v chladnicke na 7 az 10 dni by nemalo byt problematicke Ale vo velkovyrobe pouzivaju prirodny stabilizator - ksantamovu gumu = Xantham Gum (Natural Thickener), ale ako predpokladam, ani Tebe neostanu zvysky na dlhodobejsie skladovanie. Sovka, moj Bubo bubo - najmudrejsi - a este ked ten "smalec" vydolujes z uplneho dna hrnca na mast, tam kde su skvarkove omrvinky, tak to Ti je potom len "lakokocinka fajne prefajna", smrtelne prudko jedla! Aaaaaaach jaaaaaaaj! Tesim sa na Vas, dozdzivena, pri dalsich receptoch!
sjuz
tinca - keďže mi zásielku čili semiačok z Čiech nevedia! doručiť, našla som v Metre tácku s jalapenom, habanerom, a ešte s nejakými ďaľšími druhmi paprík, tak ked usuším semiačka, podelím sa s tebou :)
stefanm
...nooo...tak som sa dočkal.Dodržal si slovo a to si vážim.To je určite tá "salsa" ktorú si sľúbil pri tvojej "odmeňujúcej" praženici.Páči sa mi na nej to,že je taká variabilna.Kto chce palivu dá si palivu kto nie tak si tam tie feferónky nedá.A množstvo sa dá tiež redukovať podľa potreby a chutí.Len tie 4 hod.čakania na "zosnúbenie" koloru a chutí keby sa dali skrátiť!!!Ale máš určite pravdu.Je to potrebne a nič netreba urýchľovať.Všetko má svoje pravidlá a zákony.A tým kto ich určil je čas!!Takže treba uvažovať dopredu a vedieť čo bude na druhý deň.Nachystať si salsu večer a ráno huráá do prírody alebo na záhrady,opekať,grilovať,zajedať "salsou" a zapíjať pivečkom.Prejem ti silu do ďalšej tvorivosti.
babav
@sracz , tvoja salsa nema chybu!
Nevedela som ,ze cilantro je koriander?!
marta5t
ja milujem salsu :) dakujem za receptik. urcite urobim. Este sa chcem opytat ci si Cilantro pestujete v zahrade? a ci aj zavarate salsu? lebo sa to vraj da. Len som este neskusala.
garanco
Dnes som sa dostala k Tvojmu receptu, ešte som to nejedla, ani nepripravovala, ale skúsim. Keď tak rozmýšľam, šraci sú asi iba v jednom meste na Slovensku a Tvoje slovo v jednej diskusiu, že je to "fasa" mi hovorí, že si z mesta, dze na turni dva holubky šedza. Alebo sa mýlim?
sracz
Čaute všetci! Veľká Vám buď vďaka! No sevas Piťu bratu - chytám Ti ešte recept na PESTO! Cilantro allias Koriander je možno pestovať aj na záhradnom záhone; salsu nezaváram, nikdy totiž neostane a pri jednoduchosti prípravy vždy urobím čerstvú. Garanco_vka - máš recht - ta ňe!?
garanco
Nepoužívam koriander, lebo ho nepestujem. Nedal by sa nahradiť ligurčekom, obe buriny sú mrkvovité, majú podobné listy aj plody? Takú krásnu zeleninu, aká je na obrázkoch, nepredávajú u nás ani kofy na pľacu /znaš dze?/
2010
@scraz , pozeram a salsa je pridana a este k tomu vyborna , ja som robil velmi podobny recept z Chile na salsu Pebre.


judith
salsu jsem dnes dělala, dala jsem oproti receptu méně cibule i jarní cibulky a přišlo mi to příliš cibulové. Uvidíme jak se to odleží...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia