Bazalkovo-cesnakový olej

tizian1cat - fotkatizian1cat, 4. decembra 2010

V minulom živote som určite žila niekde pri Stredozemnom mori, lebo kombinácia vône bazalky, cesnaku a olivového oleja ma privádza do mdlôb. Nie vždy Zobraziť celý popisV minulom živote som určite žila niekde pri Stredozemnom mori, lebo kombinácia vône bazalky, cesnaku a olivového oleja ma privádza do mdlôb. Nie vždy máme doma čerstvú bazalku, ale pomôže malý trik a nemusíme ani bežať do najbližšieho supermarketu, aby sme vykúzlili báječne ochutený šalát, mäsko alebo len tak namočili čerstvo upečenú ciabatku.

10 minút
príprava

Suroviny

1 zväzok, čerstvá
2 KL
1/2 KL
150 ml




Postup

  1. 1

    Umytú a osušenú bazalku natrháme na väčšie kusy, natlačíme nahusto do polovice 200ml skleného pohára s kovovým uzáverom

  2. 2

    Pridáme cesnakovú pastu naloženú v soli -2Kl, lupienky sušených chilli papričiek -tu postupovať individuálne, kto nemá rád štipľavé jedlá, môže chilli papričky úplne vynechať. V tom prípade sa môže pridať nadrobno nakrájaná sušená rajčina.

  3. 3

    Zalejeme doplna olivovým olejom, viečko pevne uzavrieme, obsah pretrepeme a odložíme do chladničky. Pred použitím odporúčam nechať niekoľko dní odstáť. V chladničke vydrží aj pol roka - mne však málokedy, sme na ňom totiž závislí- celá naša rodina.

Diskusia k receptu

enerrgizer
je to výborný nápad, lebo tie hypermarketové bylinky dlho nevydržia, ale takto áno...
evusik
@tizian ja si tiež robím takéto ochutené oleje, dávam aj koreniny a robím napr. len čistý cesnakový, čistý bazalkový, feferónkový a tiež rôzne mixy.... najbližšie vyskúšam takýto mix ako robíš ty :-)
emica
dobry napad na topinky alebo na minutky pisem si do kk
alexdidi
robila som bazalkový olej, bez cesnaku...vyskúšam teraz tak ako Ty...aj keď tiež som od bazalky závislá a musím ju mať aj čerstvú neustále...
jozka
robím si to tiež na zimu ale len olej s bazalkou je to výborné
jozka
robím si to tiež na zimu ale len olej s bazalkou je to výborné
julica
Super, urcite to spravim, uz som aj chcela, len som zabudla, vdaka za pripomenutie. V bratislave na Kollarovom namesti je jedna fantasticka pizzeria, kde maju na stoloch taketo ochutene oleje - cesnakovy aj chilli. vzdy odchadzame s mastnymi pusami, mnam :)
marianne69
...tiez mam ten pocit,ze som v minulom zivote musela zit niekde v Stredomori,lebo zboznujem tieto chute:-) bazalku mam uz nasiatu a uz ma take 4 centimetriky,takze tento olej bude pre mna ako stvoreny,ale ak sa mi podari teraz kupit aj v crepniku,urobim skor...normalne by som ho bola presvihla:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia