Frišne kurče v tepši fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. novembra 2010
Frišne kurče v tepši (fotorecept)
Foto: sracz

Mnohé (í) z Vás sa hlásia k receptom z jedného hrnca. Pretože ani ja nie som „od macochy“, tak som sa rozhodol, že taktiež Zobraziť celý popisMnohé (í) z Vás sa hlásia k receptom z jedného hrnca. Pretože ani ja nie som „od macochy“, tak som sa rozhodol, že taktiež prispejem svojou troškou do mlyna. Uznávam, nie je to hrniec, ale „tepša“ (pekáč), ktorou som nahradil „kastról“, ale nám ide o výsledný efekt. Varíme a pečieme z toho, čo dom (špajza, komora, chladnička, ...) dal! Ja som vychystával moju ½ do popoludňajšej smeny a než sa „načančala = farby, lagy, fermeže“ a naraňajkovala, „menage“ mala naporcovanú aj s obedárom v sieťke.

2
porcie
15´ minút
príprava
90´ minút
na 190 (375 ˚F)  °C

Suroviny

1 ks, (859÷1447 g)
2÷3 PL
0,5÷0,75 ML
0,25÷0,50 ML
2÷4 PL, čerstvé
podľa chuti podľa potreby, potrhané lístočky z čerstvého tymianu, a ihličie z rozmarínu
1 000 g, čerstvé pokrájané
4÷6 ks, čerstvé pokrájané
1÷1,5 PL
2÷4 ks, vetvičky čerstvého




Postup

  1. 1

    z rozmrazeného kurčaťa odrežeme a prepolíme stehná a prsia (zvyšok som odložil do mrazničky a pridám ho na zjemnenie nedeľnej domácej hovädzej polievočky); umyjeme ho v studenej vode, osušíme a rozložíme po „tepši“ (na pekáči); pridáme olúpané, umyté a na 1/8_nky pokrájané zemiaky; všetko na pekáči podľa chuti osolíme, orascujeme, oMČKujeme, posypeme potrhanými lístočkami čerstvého tymiánu a ihličím čerstvého rozmarínu; rukami jemne, ale dobre, premiešame.

    Frišne kurče v tepši (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na povrch zostavy porozkladáme 2 ÷ 3 PL pokrájaného čerstvého masla; vložíme na 90´piecť do vyhriatej rúry na 375 ˚F / 190,57 ˚C (po 60´ kuchyňskými kliešťami poobraciame).

    Frišne kurče v tepši (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    upečené necháme chvíľočku odpočinúť,

    Frišne kurče v tepši (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Servírovanie: na plytkých tanieroch, pokropené masielkovým výpekom a pokrájanými paradajkami s „rosou“ extra panenského olivového oleja a sviežou vetvičkou oregána (jeho lístky si natrhá na tanieri už každý sám).

    Frišne kurče v tepši (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    roztrhané lístočky bazaličky voňavej by určite prišli vhod, ale moju záhradku už „navštívil“ prvý tohoročný mráz, tak si musím počkať na novú úrodu; ale aj grécke oregáno = náš dobromyseľ allias pamajorán, dodá jedlu úžasnú chuť! Preložil som ho, spolu s tymiánom (materinou dúškou „obyčajnou“) z terasy do garáže k oknu.

    Frišne kurče v tepši (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rozmarín si po celý rok rastie v kvetináči na stole v kuchyni. Dovoľujem si Vám poradiť: "Varte s bylinkami i zelinkami všade, kde sa len dá; strava je pestrejšia, zdravšia a naviac, bude Vám krásne voňať celý byt či dom!"

    Frišne kurče v tepši (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    .......... hej a takto vyzerá dávka pre viac ako dve osoby!

    Frišne kurče v tepši (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ketty3811
pekný a jednoduchý receptík,už je uložený v kk.A aby som nezabudla,dobrý popis a fotto.Mne sa nedarí pestovať bylinky:-(
sovka62
Krásne kurátenko, aj tie bylinky. Aj ja to takto pekávam na jednom plechu, to je jeden z najrýchlejších obedov a zároveň jeden z najlepších. Vnučky ešte len otvoria dvere a Evička sa už pýta: Robila si jednoplecháč?
babi
@sracz bolo by celkom fajn byť tvojou 1/2. Kuriatko je super a bylinky tiež
evas13
Páčil by sa mi sadnúť za stôl s takto pripraveným obedom Mňam :)
garanco
Krásne pripravené, jednotepša nemá chybu!!! Bylinky tiež hodne využívam, len rozmarín sa mi nedarí (asi to má korene niekde pri mojom vydávaní?).
tatranka
Kurča môžem na každý spôsob.Tiež sa mi nedarí s bylinkami v kvetináči ich dopestovať ako ketty 3811.
egreska
krasne to vyzera...si šikovný :-)) ja každemu zavidím bylinky doma,ani mne sa nedarí nič vypestovat ...ach jaj :-(
matased
Tvojej polovičke sa teda žije!!!! Ja som bylinková, mám ich pred domom v záhradke snáď všetky potrebné typy. A recept si ukladám pre jeho pútavé farebné zobrazenie.
babidka
Feri , take kurce zlignem jak nic :-)Ja tiez vsade pouzivam bylinky, ale nie kazdemu to lahodi :-((( Ked som nedavno robila nase oblubene morkacie stehno plnene bylinkami na veceru pre pozvanych hosti , tak jeden z hosti iba poznamenal" je to celkom inaksie jedlo ake varievame my.." a uzdibol si zdvorilo iba kusok maska a zjedol jeden zemiacik ....
valeri
parada............................., aj u nas boli a aj su ťapše, hlinené pekáče, z nich upečené mäso, najmä hus chutili najlepšie.
abdul
Šikovný. :-))). Mám v kk. Najbližšie moju starú na totok narichtujem.
enge149
super,poznám dá sa vylepšiť podľa chuti pridať ešte spolu so zemiakmi kyslú kapustu a piecť spolu,mňam...zdravé jedlo..
nataly111
ukladám do KK...robievam, ale niekedy si človek musí aj pripomenúť, tak preto tá KK......
...babenky k tým bylinkám...ani mne sa nedarili, ale tohto roku som si nakúpila u našej milej kvetinárky na jar priesady byliniek a mala som na parapete balkona celú jar aj leto...či prežijú zimu dám vedieť...hlavne medovke sa darí super...rozmarín nemám, musím prikúpriť..:)
zemo
Aj ja chcem, ale ako si mám preboha šrácok môj amerikánsky nastaviť trúbu na 190,57 ˚C ? Ja tam mám iba také paličky od 150 cez 175 až 200 stupňov. Nevieš môj milený vyhodňáru za veľkou mlákou: Kde je na mojej trúbe hlúpej a nedokonalej ten presný teplotný azimut 190,57 ˚C ????
bozulka
Najprv sa poteším,že sa @zemo ukázal...!!!...a teraz trošilinku závidím Feryho 1/2,že má takého @sracz-a !!!!!!!!
darinocka
Ta to bars fajne,i ja ľubim a ňetreba umivac veľo gratoch!<3 Ta to po šarišsk pisanei,zato tam ňit tvarde i,ľem mäkke ;)).
hannah22
fajne fajne, ukladam a vyskušam, rozmajryn dam sušeny a bars še cešim... :))
hannah22
vitaj zemo, som rada že si zas medzi varecháčmi, vitaj, nič nepytaj a užívaj si .... :))
enerrgizer
výborná rýchlovka, pred týždňom som si doma posadil bylinky...uvidím, či z nich niečo bude :-) tiež mám rád ich chuť v jedle...
evanaaa
Vzchodňarske narečie je tu dosť, ale kde sú tí záhoráci? A co sateho tyka, Szraci, též by mňe to chutnauo. Aj kedz nejsem záhoráčka, ale tam žijem momentálne ( až do smrti...).
evanaaa
Vidím, že všetcia máte radi bylinky, ja tak akurát vňať petržlenu, pažítku a majorán do gulášu, tie ostatné nám moc nejdú, preto namám rafda ani to provensálske korenie. Raz som kúpila estagónovú horčicu, ale som ju aj vyhodila. Ono to má všetko takú arómu....
zdezda
super jednoduché, rýchle a chutné papanie :-)
aroooo
výborné,ukladám,a ono sa to smie rozmrazené kura /zvyšky/ znovu zmrazovať na nedeľňajšiu polievočku? pri čítaní množstva som sa aj zasmiala,to delené som automaticky brala kúsok kuraťa nejakých 0,0...a tie bylinky 1*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia