Šalát z tresky s feferónkovým a s čerstvým slaným rožkom
Foto: sracz
Piňukám (Drobček v košickom dialekte), chceš rybací šalát? Opýtal sa raz v 50-tych rokoch Luxy (môj terajší švagor) svojej sestričky. Po kladnej odpovedi jej Zobraziť celý popisPiňukám (Drobček v košickom dialekte), chceš rybací šalát? Opýtal sa raz v 50-tych rokoch Luxy (môj terajší švagor) svojej sestričky. Po kladnej odpovedi jej čaroval: krajec chleba natrel domácou masťou, na ňu dal kolieska cibule a všetko pokropil horčicou. Tak čo, chutí? Zázračne, odpovedala sestra a bohatiersky ujedala z chleba. Nedávno mi šepla: mám chuť na dobrý šalát z tresky! V hlave nosím jeden recept od Laca Veslára, kombináciu s feferónkovým a s čerstvým slaným rohlíkom! Nech sa páči!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na šalát z tresky: | |
1÷1,5 kg,„COD“ – mrazené |
|
1 l, 5 % univerzálny |
|
7÷10 ks |
|
2÷3 KL |
|
1÷1,5 KL |
|
1÷2 ks |
|
10÷12 PL, čerstvá biela |
|
podľa chuti g |
|
Na feferónkový šalát: | |
100 g |
|
225 g |
|
310 g |
|
241 g, s karotkou (malá konzerva) |
|
175 g, (eidam alebo iný tvrdý syr) |
|
1÷2 ks |
|
2÷3 PL |
|
10÷12 PL |
|
1÷1,5 KL |
|
2÷2,5 KL |
|
podľa chuti g |
|
Postup
-
1
7 ÷ 10 ks maličkých „Baby“ karotiek uvaríme do mäkka a necháme vo vode vychladnúť.
-
2
rozmrazené a odkvapkané filety tresky rozložíme v nízkom širokom hrnci, zalejeme ich litrom 5 % octu (ak máme silnejší, náš slovenský, zriedime ho vodou; v budúcnosti už podľa vlastných skúseností)
-
3
a varíme až do spenenia; hrniec odstavíme zo zdroja tepla a penu necháme opadnúť.
-
4
vrátime na šporák a varíme opäť až do ďalšieho spenenia; odstavíme a po chvíľočke ocot zlejeme; rybie filety nenecháme odkvapkať, lebo by boli veľmi suché.
-
5
vychladenú karotku pozdĺžne prekrojíme na dvakrát a potom na ¼ kolieska.
-
6
podobne aj sladkokyslé uhorky (ja som mal z vlastných zdrojov) porežeme na malé kúsky.
-
7
filety tresky dáme do väčšej nádoby a vidličkou „rozmagáme“ na drobné kúsky; necháme vychladnúť a postupne pridáme 2 KL MČK, 1 KL MČPS, pokrájané karotky a uhorku; všetko spolu ľahko premiešame a necháme ~ 20´odpočinúť v chladničke.
-
8
potom pridáme dobrú majonézu, podľa toho či chceme šalát redší alebo hustejší (ja som dal 12 PL); dôkladne premiešame a ochutnáme; podľa vlastnej chute pridáme soľ, MČK, alebo šťavu z uhoriek; ak je chuť podľa Vášho jazyka, odložíme šalát na 24 hodín (ak vydržíte) i viac do chladničky, aby sa "ryba napila" a chute sa s citom zosnúbili.
-
9
za mojich študentských čias bolo nemysliteľné jesť šalát tresky v majonéze bez 2÷3 (5) PL feferónkového; na drobno pokrájame 100 g feferóniek, 225 g jalopeño
-
10
a ja som „splašil“ aj Baburcinja hot peppers v sladkokyslom náleve, tak šup tam s nimi 310 g; pridáme 1 malú konzervu (241 g) sterilizovaného hrášku s karotkou – scedeného a jednu na drobno pokrájanú uhorku,
-
11
175 g slovenského údeného oštiepku (eidamu alebo iného tvrdého syra); 2÷3 PL extra panenského olivového oleja; nálev z feferóniek ~ 1 dcl; MČK 2 KL; MČPP 1 KL a soľ podľa chuti a potreby.
-
12
všetko dobre premiešame, ochutnáme, podľa potreby dochutíme a necháme cez noc v chladničke „dôjsť“ na správnu konzistenciu.
-
13
Servírovanie: na malých tanierikoch, kto koľko vie a vládze; ja v pomere 5 : 1 (treska : feferoniak); s čerstvým chrumkavým slaným rožkom (alebo radšej 2 a >).
Toto vyskusam urcite,je tam vsetko,co lubime,akurat sa ospravedlnujem za nevedomost co je ta Baburcinja a Jalopeno?
pre vedu, výskum a využitie extrémnych chutí paprík a papričiek"! Som však presvedčený, aj z vlastnej praxe, že pre domáce využitie je na Slovensku dostatočný počet iných plodov na báze feferóniek. Takže - nebojme sa skúšať, variť, ochutnávať a výsledky popularizovať aj na Vareche! Ďakujem Sjuz_ik i Marianne69 za milé slová. S chuťou dotoho! Odmena bude sladká! Wouh! Čo to trepem, pikantná!
správne je rožok a nie rohlík (to je po česky);
jalapeño a nie jalopeño, typická mexická mierne štipľavá chili paprička zelenej farby, v Španielsku používaná napr. na plnenie olív.
Zelenej farby sú ešte nedozreté papričky. Po dozretí sú červené.
vidím, že už pred viac ako dvoma (2) rokmi Vás niekto upozornil na nesprávnosti vo Vašom recepte, ale zatiaľ ste tomu nevenovali pozornosť.
Recept na varenie nie je len návod na prípravu jedla, ale je zároveň zrkadlom kulinárskej a kultúrnej úrovne jeho autora.
Pán Abdul,
mýlite sa, sú zelené chili papričky (napr.: jalapeňo a nie jalopeňo ako nesprávne píše p. Sráč), tie sú jednoducho zelené a svoju farbu nikdy na červenú nezmenia, ani keby zostali roky na koreni.
A potom sú červené (napr.: habanero).
Ak tomu neveríte, tak to môžete nájsť v každom slušnom hľadači.
); s odvolaním na redakciu sa s "červenými ušami" ospravedlňujem, ale rcp staršieho dáta sa zatiaľ opravovať nedajú! Mám však za to, že názvoslovné ani gramatické nedostatky úroveň aj tohoto rcp neznehodnocujú a výsledné "dielo" sa každému v konečnom dôsledku vydarí a bude mu aj chutiť!!! Milá @torticka kamarátka moja, srdečne Ťa pozdravujem, želám pevné zdravie a silné nervy. Všetko je v kľude a pohode, ber to s úsmevom a deň bude aj pre Teba krajší a ľahší!
vidieť že sa papričkám rozumieš ako hus pivu, @abdul má pravdu, ja osobne japaleňos už roky pestujem a zrelé sú červené, akurát že konzumnú zrelosť majú už za zelena.
Ja som z Mexika a predpokladám, že viem o jalapeňos aspoň toľko ako Vy!
Zrejme máte "slovenské" jalapeňos...
Akým právom urážate?
Odkedy si tykáme?
Nepoznám nikoho s menom Kimlo!
zrele su cervene
úplne súlasíme!!!!!!!
Veľmi srdečne Ťa pozdravujeme do dalekej Iowy z domoviny, Teba i celú Tvoju milú rodinku, prajeme veľa krásnych receptov, životných síl k ich uskutočneniu, ktoré nás Vareškárov vždy potešia a pohladia, nech dobré slovo od Teba nás všetkých povzbudí a zahreje, veľa úsmevu a elánu :-)
dakujeme za všetko :-)