Foto: sracz
November 1996 - ako kvestor Vojenskej leteckej akadémie som s našou delegáciou navštívil Pozuolli pri Neapole (rodisko Sophie Loren). V sesterskej talianskej VLA nás Zobraziť celý popisNovember 1996 - ako kvestor Vojenskej leteckej akadémie som s našou delegáciou navštívil Pozuolli pri Neapole (rodisko Sophie Loren). V sesterskej talianskej VLA nás pohostili aj maličkými krevetami v (podľa mňa) slanom pudingu. Veľmi mi chutili, ale recept som si, na moju a teraz už aj na Vašu škodu, nevypýtal. Po rokoch som sa tieto morské potvorky, ale už väčšie (8 až 10 cm), naučil pripravovať týmto rýchlym spôsobom.
porcie
príprava
na 215 °C
Suroviny
0,25 ÷ 0,30 kg |
|
2 ÷ 3 PL |
|
2 ÷ 3 PL |
|
8 PL |
|
4 ÷ 6 strúčikov |
|
1 zväzok |
|
1÷2 KL |
|
1,2÷1,5 ČL |
|
24 ÷ 32 ks |
|
Postup
-
1
balíček špagiet uvaríme "al dente" v osolenej vode s 1 PL olivového oleja; priebežne na väčšej panvici rozpustíme 8 PL masla (!neprepražujeme!), pridáme 4 ÷ 6 strúčikov pretlačeného (prelisovaného) cesnaku, veľkú (chlapskú) hrsť čerstvo posekanej petržlenovej vňate, soľ a MČK (podľa možností hrubšie podrvené "peprovou bazukou", mlynčekom alebo inou kuchynskou pomôckou) a chute týchto ingrediencií necháme aby sa "zosnúbili" do fantastického "súvoňania"; vložíme scedené a v horúcej vode raz prepláchnuté špagety a kuchynskými nerezovými štipcami premiešame; prikryté udržiavame v teple!
- 2
paralelne tepelne upravíme aj krevety ("last minute shrimps"). Umyjeme ich v studenej vode, vylúpneme z pancierov, v oblúku nadrežeme asi do 5 mm hĺbky,odstránime vény a opäť premyjeme v studenej vode. V pracovnej mise ich osolíme, OMČekujeme hrubo mletým čiernym korením a premiešame s 1÷2 PL olivového oleja. V jednej vrstve ich porozkladáme na pekáč a 7´pečieme v rúre pri 215 ˚C. Pripravené na konzumáciu majú zlatooranžovú (pre moju Bábiku marhuľkovú) farbu. Pozor však pri krevetách predvarených (mrazených) a už ružovkastou farbou = ak ich použijeme, na tepelnú úpravu postačuje iba niekoľko sekúnd; riadime sa pohľadom, skúsenosťami a citom!
- 3
podávame na plytkých tanieroch = špagetové lôžko a na ňom poukladané krevetky; na jednu osobu je potrebné počítať s 5÷6 ks kreviet strednej veľkosti; už na tanieroch ľahko pokropíme s vysokokvalitným extra panenským olivovým olejom; čerstvú citrónovú šťavu podávame v samostatných mištičkách a ten, komu to tak chutí, môže krevety do nej ručne namáčať; jeme pomocou lyžice s vidličkou. Poznámka pre Chilli cowboya zo Záhoria - Kimla_kamaráta a ostatných "ohnivákov" bez rozdielu pohlavia: štipľavé papričky (druh podľa vlastného výberu a požadovanej výšky "ekrazitu") čerstvo na drobno pokrájané (alebo sušenú drvenú zmes aj so zrniečkami) si môžete pridať tiež na začiatku do rozpusteného masla! Ja som, naviac, porcie ozdobil lístkami čerstvej zelerovej vňate.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pre tych co nemaju moznost kupit cerstve,kupujte mrazene
v pancieri ;-),tie si udrzia chut dlhsie, aj po rozmrazeni.