Bleskové krevety so špagetami

sracz - fotkasracz, 3. júna 2010
Bleskové krevety so špagetami
Foto: sracz

November 1996 - ako kvestor Vojenskej leteckej akadémie som s našou delegáciou navštívil Pozuolli pri Neapole (rodisko Sophie Loren). V sesterskej talianskej VLA nás Zobraziť celý popisNovember 1996 - ako kvestor Vojenskej leteckej akadémie som s našou delegáciou navštívil Pozuolli pri Neapole (rodisko Sophie Loren). V sesterskej talianskej VLA nás pohostili aj maličkými krevetami v (podľa mňa) slanom pudingu. Veľmi mi chutili, ale recept som si, na moju a teraz už aj na Vašu škodu, nevypýtal. Po rokoch som sa tieto morské potvorky, ale už väčšie (8 až 10 cm), naučil pripravovať týmto rýchlym spôsobom.

4 a viac
porcie
8´÷ 12´ minút
príprava
10´/7´ minút
na 215 °C

Suroviny

0,25 ÷ 0,30 kg
2 ÷ 3 PL
2 ÷ 3 PL
8 PL
4 ÷ 6 strúčikov
1 zväzok
1÷2 KL
1,2÷1,5 ČL
24 ÷ 32 ks




Postup

  1. 1

    balíček špagiet uvaríme "al dente" v osolenej vode s 1 PL olivového oleja; priebežne na väčšej panvici rozpustíme 8 PL masla (!neprepražujeme!), pridáme 4 ÷ 6 strúčikov pretlačeného (prelisovaného) cesnaku, veľkú (chlapskú) hrsť čerstvo posekanej petržlenovej vňate, soľ a MČK (podľa možností hrubšie podrvené "peprovou bazukou", mlynčekom alebo inou kuchynskou pomôckou) a chute týchto ingrediencií necháme aby sa "zosnúbili" do fantastického "súvoňania"; vložíme scedené a v horúcej vode raz prepláchnuté špagety a kuchynskými nerezovými štipcami premiešame; prikryté udržiavame v teple!

  2. 2

    paralelne tepelne upravíme aj krevety ("last minute shrimps"). Umyjeme ich v studenej vode, vylúpneme z pancierov, v oblúku nadrežeme asi do 5 mm hĺbky,odstránime vény a opäť premyjeme v studenej vode. V pracovnej mise ich osolíme, OMČekujeme hrubo mletým čiernym korením a premiešame s 1÷2 PL olivového oleja. V jednej vrstve ich porozkladáme na pekáč a 7´pečieme v rúre pri 215 ˚C. Pripravené na konzumáciu majú zlatooranžovú (pre moju Bábiku marhuľkovú) farbu. Pozor však pri krevetách predvarených (mrazených) a už ružovkastou farbou = ak ich použijeme, na tepelnú úpravu postačuje iba niekoľko sekúnd; riadime sa pohľadom, skúsenosťami a citom!

  3. 3

    podávame na plytkých tanieroch = špagetové lôžko a na ňom poukladané krevetky; na jednu osobu je potrebné počítať s 5÷6 ks kreviet strednej veľkosti; už na tanieroch ľahko pokropíme s vysokokvalitným extra panenským olivovým olejom; čerstvú citrónovú šťavu podávame v samostatných mištičkách a ten, komu to tak chutí, môže krevety do nej ručne namáčať; jeme pomocou lyžice s vidličkou. Poznámka pre Chilli cowboya zo Záhoria - Kimla_kamaráta a ostatných "ohnivákov" bez rozdielu pohlavia: štipľavé papričky (druh podľa vlastného výberu a požadovanej výšky "ekrazitu") čerstvo na drobno pokrájané (alebo sušenú drvenú zmes aj so zrniečkami) si môžete pridať tiež na začiatku do rozpusteného masla! Ja som, naviac, porcie ozdobil lístkami čerstvej zelerovej vňate.

    Bleskové krevety so špagetami - obrázok 3

Diskusia k receptu

stefanm
Prečo mi tu na našom krásnom Slovensku nemáme more??Takže tie morské "lahôdky" poznáme len mrazené alebo keď sme pri našom "chorvátskom" mori.Ale tam si ich tiež veľmi nedožičíme lebo musíme pojesť paštéty a konzervy (jezibabka1 rezne) čo sme si doniesli z domu!!Priznám sa krevety som ešte nejedol.Ale mne by asi stačili aj tie "fantastické" cesnakové špagety.Len tak,čisté (veď ani v rozpise surovín nie sú uvádzané krevety).A jedol by som ich hoci aj z "ešusu" s "bágrom"(lyžica).Ale asi vyskúšam aj s krevetkami.Láka ma to.Ďakujem za recept.
tinca
@sracz krevety obrie mám v mraziaku, skúsim tatk,o tie špagety by boli výborné aj samé. Ale chcem z nich urobiť iný recept, niekedy pridám. Žiaľ mám len mrazené, čo už, keď my máme Tatry a nie more?:))
sracz
Ďakujem Ti Piťu, dnes extra special, za upozornenie na chýbajúce krevety v rozpise! To vieš! "Šiva hlava = stary čľovek na šmich!" Podobne Tinca, ďakujem, v 2. bode som vďaka Tebe doplnil poznámku o používaní mrazených kreviet! Všetkým - dobrú chuť!
zdezda
:-) aj ja ďakujem za 2.bod, určite ich pripravím podľa tvojho receptu
alexdidi
Krevety mám veľmi rada...pokúšala som sa ich pripravovať už niekoľkokrát, ale výsledok nebol na 100%, ako by som chcela...možno je to kvalitou mrazených kreviet, ktoré tu kúpim, alebo "...riadime sa pohľadom, skúsenosťami a citom!", ako uvádzaš v bode 2...a to mi pri morských potvorkách určite chýba.
tinca
Feri díky, že na mňa myslíš, vždy pridaj také rady, však sám dobre vieš, že niektoré veci by sme radi čerstvé, no ale čo už.
honestka
"Spaghetti Aglio e Olio" s krevetkami je moj back-up recept, ked som naponahlo,- vynikajuci rychly.. ohhh a chutnucky, lenze na rozdiel odteraz budem s laskou "snubit" jednotlive ingridiences dokopy, pretoze popis tvojich receptikov MA vzdy necha s nejakou novou poznamkou:-aha- pozerat sa na vsetko co robim s vacsou laskou, vratiti sak dobrym starym zvykom, hoci som tak velmi odbocila od svojich presnosti, ktore ma davno sprevadzali aj pri vareni... zacinam to napravat ferry, pozdravujem.
babav
Perfekt! " Shrimp" oblubujem najviac, zo vsetkych plodov mora.
Pre tych co nemaju moznost kupit cerstve,kupujte mrazene
v pancieri ;-),tie si udrzia chut dlhsie, aj po rozmrazeni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia