Guacamole - nátierka

sracz - fotkasracz, 14. júna 2010
Guacamole - nátierka
Foto: sracz

V podstate som "odchovaný" na strave slovenského pôvodu, no rád ochutnám aj novoty. Rýchlo som si privykol na maslovú konzistenciu avokáda, s jeho (teda aspoň podľa mňa) neutrálnou príchuťou. Začal som "nenápadne" s pokrájanými kúskami avokáda na v chlebíku vlastnoručnej výroby s maslom a neutralitu som "odstránil" soľou a hrubo MČK. Zapíjal som to studeným 1/2 l mlieka. Dnes si už trúfnem aj na vlastné guacamole, obľúbené v štátoch Strednej Ameriky. Čo keď zachutí aj niekomu z Vás!?

4 a viac
porcie
17´ minút
príprava

Postup

  1. 1

    zrelé avokáda (zistíme tak, že pri nákupe každý kus overíme miernym tlakom prstov, brušká ktorých sa nám zaboria max. na 5 mm; ak sú tvrdé, necháme ich, pri izbovej teplote, dozrieť 2 až 3 dni; ak sú veľmi mäkké, môžu ich naše jemnejšie a krajšie polovičky použiť na pleťovú masku; pozor však, ak sú po rozkrojení okolo kôstky nahnedlé, nepoužívať; dokonca nie sú vhodné ani na výrobu domácej "frndžalice") pozdĺžne rozkrojíme, pootočením o 45˚ a potiahnutím dostaneme ich polovičky od seba, kôstky vyberieme (zaseknutím ostria noža na ich stred), prekrojíme na 1/4 a olúpeme (už mám rozpracovaný foto-recept na "Šalát s avokádom", v ktorom to uvidíte detailne), čím získame 16 štvrtiniek; 12 vidličkou popučíme v porcelánovej miske a 4 pokrájame na malé kocky (odložíme na bok ku ruke).

  2. 2

    do popučených pridáme asi 1 ČL soli; po 2÷3 PL nadrobno posekanej malej červenej cibule (môže byť aj jarná cibuľka s vňaťou), paradajok a paprík; 4 pretlačené (prelisované, či postrúhané) mesiačiky čerstvého cesnaku; čerstvú šťavu z 1/2 citróna (ja si nastrúham aj drobné rezančeky jeho kôry); malú čerstvú feferónku (jalopeño) pokrájanú nadrobňúčko (ak sú v rodine rôzne chute, tak až na záver do, alebo na, porcie pre Vašich labužníkov); 1 PL čerstvo natrhaných a pokrájaných lístočkov koriandra a 3 PL extra panenského olivového oleja; dobre vymiešame, dokonca až vyšľaháme a na úplný záver vmiešame kocôčky 4 štvrtín posledného odloženého avokáda.

  3. 3

    podávame na krajci chlebíka, veky, či sendviča natretého maslom (ja si ešte na povrch "bazukou" nadrvím čerstvé čierne korenie), alebo len tak lyžicou na holo pri sledovaní MS vo futbale, alebo iných TV programov. Guacamole - nátierku (pomazánku) pripravujeme v prevedení od "mild", cez "medium" až po "hot" (t. j. Oheň v papuľke pre Kimla_Chillicowboya zo Záhoria, ktorý použije habaneros ekrazitos)!

    Guacamole - nátierka - obrázok 3

Diskusia k receptu

frezia68
Zasa jeden veľmi podrobne opísaný recept a okrem koriandra a avokáda mám všetko.Takže až dokúpim,rada vyskúšam.Ale avokádo akosi nevyužívam,vyskúšam.....veď avokádo znižuje cholesterol,aj triglyceridy a pridal si samé zdravé veci.Spoznáme novú nátierku :-))
1x vikih
tinca
@sracz Feri mne sa ešte nepodarilo vylúpnuť kôstku tak perfektne ako opisuješ, super pomazánka, robíš mi chute, ale pred polnocou sa už nepatrí gniaviť
babav
@sracz , vyborne si to namiesal.Ja robievam dip podobne,ale bez papriky a oleja .
honestka
mam ho tiez rada ked je nie uplne rozmackane, ale su v nom kusky avodkada. nam teraz vozia sem mexicke a bohuzial su take mizerne, ze nechutia nech do nich pridam hocico a pokial mi doma dozreju tak skor ocerneju a nedaju sa zjest. pohroma!
tesim sa ze uz zacne dovoz a bude zase vyber tych poriadnych vonavych a masielkovych...
alexdidi
vyzerá to" fajne"...nedávala som kúsky avokáda ani papriky...skúsim...
@tinca , asi si nemala dosť zrelé avokádo,lebo ináč ide kôstka veľmi dobre...čo sa nedá povedať o mangu...
zdezda
:-) no, to je pikantéria - mňamka, pokúsim sa ju podľa tvojho perfektného popisu pripraviť a šplhnúť si s novotinou v mojej kuchyni :-)
bababa
Podobne robím aj ja, ale vynechávam papriku a cesnak dávam vždy iba čerstvý. Výborné a rýchlo zasýti...
marikafil
Skvelý recept, absolútne "blbovzdorný" postup:-) Len ja pod avokádovú nátierku už nepoužívam žiadne maslo, lebo avokádo samo osebe má tuku dosť - ale toho zdravšieho, teda rastlinného.
stefanm
...tak toto si urobím na budúcu sobotu.Máme "večerné posedenie pri ohníku".Bude to na záhrade spojené s ohaňaním sa po komároch.Tento typ guocamole bude určite pasovať k opekaný klobáskam.Verím,že sa mi to podľa tvojho podrobného rozpisu podarííí.Len si musím niekde požičať uhlomer , lebo ten svoj zo ZDŠ-ky som niekde zapotrošil , a bude mi treba namerať tých 45 stupňov na rozdelenie primerane mäkkého avokáda. :) No a určite zmením druh prestierania . Ja to budem podávať na "prešovskom večerníku"!!!!Pozdravujem a prajem veľa ďalších "supernápadov".
tinca
@alexdidi prepáč veru že to bolo mango nie avokádo,ďakujem som deravá hlava.
sjuz
ano, ano! guacamole by som jedla veľkou lyžicou:)
sracz
Dakujem Vam vetkym za priazen! S chutou do vlastnych pokusov! Iniciative sa medze nekladu; smelo realizujte vlastne napady a podelte sa s nimi na Vareche! Stefanm - Ty si extra zvlast precitaj moj nasledujuci recept, myslim si, ze Salsa na tvoju BBQ_zahradnu grilovacku, ci party, pasuje lepsie. Prijemnu zabavu a dobru chut!
forneta
skúste použiť tortillové chipsy... neolutujete... to vám na 100% zaručujem...
forneta
skúste použiť tortillové chipsy... neolutujete... to vám na 100% zaručujem...
ajwika
Akurat som si pripravila Guacamole podla receptu mojej znamej,kde boli 2ks avokada,2struciky cesnaku,citron.stava,cierne korenie,sol a trosku oliv.oleja.urobila som si z toho natierku,ale dala som trosku viac citronu ale je to bozske.:)
akzuzka
mňam mňam - můžem denne - ráno, na obed aj večer, robím si k nemu maličké placky so špenátom od Mišky avokádo je super ovocie!!!! určite vyskúšajte - stačí ho pokvapkař citrónom (limetkou) a je úžasné:)))
frezia68
Tiež chválim túto nátierku,akurát som nemala čerstvý koriander,pridala som viac citrónu a bola výborná :-) iste zopakujem.
katka78
Výborné, výborné, výborné! Ďakujem za recept, chystala som sa na guacamole už x-krát a teraz som ho konečne pripravila, podľa Vášho receptu a je .. no ako píšem, výborné! Také výborné, že sa ani nehanbím, že sme ho dve baby v takejto pokročilej večernej hodine takmer celé spráskali :)
michaelita
ja guacamole milujem a som na ňom závislá.
ja tam dávam iba soľ,chilli,čierne korenie,rajčiny, červenú cibulku a cerstvu petrzlenovu vnat.
minule som skúšala aj bez cibulky a tiež dobre chutilo :)
vladokat
výborné mal som trochu iný recept ale tento tvoj je super :-)
labuska
zaujímave ...nikdy som to nejedla je čas začat určite vyskušam
erikao
... prosím vás a dá sa niekde kúpiť tá koriandrová vňať? v tescu iste nie...
sracz
U nás doma neviem kde, ale ak máš záhradku, alebo aspoň kúštiček miesta pre truhlík na balkóne a do e_mailu mi napíšeš svoju adresu, tak Ti vrecúško semienok pošlem. Na budúci rok budeš mať svoju vlastnú úrodu. Srdečne pozdravujem a ďakujem za záujem!
erikao
Ďakujem za ponuku, nemám ale veľmi kde pestovať rastliny a v tomto prípade je to so mnou takto: keď sme boli v Mexiku, všetky šaláty tam vyzerali veľmi lákavo, boli nápadité, farebné, chutné, ale... niektoré mali mydlovú príchuť, ktorá mi najviac vadila práve pri avokádovej salse, ktorá sa podávala k paradajkám... nevedeli sme to pochopiť, hľadali "vinníka" a z Mexika sme odchádzali s tým, že tam proste majú cibuľu alebo petržlen s touto príchuťou... tie boli spoločné všetkému čo sme jedli... no a keď som kdesi našla v recepte, že do qakamole ide koriander, tak mi došlo, že to asi nebol petržlen... a chcela som koriander zohnať len preto, aby som sa presvedčila...
pseudocognac
Nechapem, preco maju vsetci tu cudnu tendenciu vsade, dokonca do mexickeho jedla, davat olivovy olej...to ste vsetci natolko vymyti, ze ste sa nechali presvedcit o uzasnej prospesnosti olivoveho oleja a slnecnicovy (mimochodom, slnecnice pochadzaju z Mexika, takze davat do mexickeho jedla je fakt smiesne.) je pre vas obycajny a nezaujimavy???? Nehovoriac o tom, ze na chemicku ochranu oliv sa casto pouzivaju pripravky u nas uz zakazane, je dalsim negativom nutnost transportu na dlhe vzdialenosti..ale to by sme museli trochu uvazovat, ze a to boli..
srac
Vážený @pseudocognac - veľmi pekne ďakujem ua obšírny koment! Veľmi si to vážim, zvlášť, teda aspoň pre mňa, za info o slnečnicovom oleji. Nevedel som o tejto alternative, ale hneď ju vyskúšam. Ale ubezpečujem Ťa, že varím a kuchtím tak, ako to mne a mojim "stravníkom" chutí a nie tak, ako sa to páči pseudooponentom!
katka78
@sracz guacamole robím výlučne podľa tohoto receptu a máme ho veľmi radi. Ďakujem!