Cvikla

Cvikla ako ingrediencia v receptoch:

  • Králičí „wellington“ na cviklovo-pórovom ragú

    Králičí „wellington“ na cviklovo-pórovom ragú

    V panvici rozohrejeme olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme nakrájané šampiňóny. Dochutíme ich soľou, korením, zalejeme vínom a na miernom ohni zmes dusíme, až kým sa neodparí všetka voda zo šampiňónov a víno. Hotovú...

  • Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept)

    Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept)

    Opäť som skúšala nové chute. Verte mi, pokojne si dám tento lekvárik na maslový chlebík. Bez dochutenia, by bolo veľmi cítiť v ňom cviklovú chuť, preto som pridala citrónovú šťavu, hruškovicu, lebo...

  • Cviklové carpaccio s parížskou šľahačkou a mrveničkou
  • Marinovaný losos s jahodovým brunoisse a so želé

    Marinovaný losos s jahodovým brunoisse a so želé

    Lososa marinujeme 24 – 48 hodín v rozmixovanej cvikle, chrene a vo vodke s kôprom, so soľou, s cukrom, bobkovým listom a novým korením. Po marinovaní lososa vyberieme, opláchneme vodou, usušíme a krájame na požadované...

  • Najlepší cviklový šalát

    Najlepší cviklový šalát

    Napriek tomu, že nemám rada cviklu, vyskúšala som tento šalát a odvtedy patrí k mojim najobľúbenejším :) Najlepšie chutí dobre vychladený, kedy nás super osvieži.

  • Cviklovo-mrkvové rizoto

    Cviklovo-mrkvové rizoto

    Ak sem nakukne pravý „ rizotovač“, zostane urazený. Toto rizoto je totiž zo zbytku ryže, žiadne vínkom postupne podlievané, kým ryža nezmäkne. Avšak nastrúhaná cvikla a mrkva mu dodajú mňamkovú šťavnatosť a...

  • Treska s cviklovým šalátom (fotorecept)

    Treska s cviklovým šalátom (fotorecept)

    Nápad vznikol vo chvíli, keď som si všimol, že cviklu som postrúhal na veľkých a nie syrových „slzičkách“. Cviklu so „statočnou“ dávkov čerstvo strúhaného chrenu, na 2÷3 kg ho dávam dobrého poldruha kg, majú...

  • Polievka z červenej šošovice a lososové fašírky

    Polievka z červenej šošovice a lososové fašírky

    Môj muž miluje hummus a kuskus bar. Často si tam dáva aj polievku z červenej šošovice. Ja si recepty vždy vymýšľam, podľa toho, čo nájdem doma. Teraz mi chladnička povedala: Je tu losos.

  • Cviklový kaviár (fotorecept)

    Cviklový kaviár (fotorecept)

    Výborná a zdravá pochúťka z cvikly. Je perfektná na hrianky, tmavý chlieb alebo aj ako príloha /šalát k mäsovému alebo aj zeleninovému jedlu. Recept pochádza z ruskej kuchyne a je tam veľmi obľúbený.

  • Šaltibarščiai - národné jedlo Litvy (videorecept)

    Šaltibarščiai - národné jedlo Litvy (videorecept)

    Napriek tomu, že litovská kuchyňa je veľmi bohatá a rozmanitá, obyvatelia Litvy majú veľmi nízky index obezity. Najstarší recept na túto cviklovú polievku sa datuje v 19. storočí, ale sú známe príbehy o hosťoch...

  • Krém z medvedieho cesnaku s ružovým prepeličím vajíčkom (fotorecept)

    Krém z medvedieho cesnaku s ružovým prepeličím vajíčkom (fotorecept)

    Zemiaky očistíme a nastrúhame. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji. Pridáme zemiaky a podlejeme zeleninovým vývarom.

  • Zeleninové ozdoby (fotorecept)

    Zeleninové ozdoby (fotorecept)

    Keďže na Veľkú noc sa snažíme jedlá aj pekne naservírovať, prikladám jednoduchý spôsob ako vyrobiť kvety z mrkvy, cukety a cvikly, prípadne ozdobu z póru.

  • Syrový šalát s cviklou

    Syrový šalát s cviklou

    Taká ľahká večera.

  • Košíček s čokoládovou penou a meringue

    Košíček s čokoládovou penou a meringue

    Košíčky: Zo surovín na košíčky vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na rovnomerné časti. Jednotlivé časti vyvaľkáme a vytvarujeme do košíčkov v pripravených vymastených formách. Zakryjeme alobalom, zaťažíme strukovinou, dáme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme dozlatista....

  • Zemiakovo-cviklové placky

    Zemiakovo-cviklové placky

    Ostali mi zemiaky s petržlenovou vňaťou a zemiaková kaša. Čo s tým? Tu je jedna alternatíva ku kyslej fazuľovej polievke. Naučím aspoň rodinu, že sa nevyhadzuje jedlo.

  • Boršč

    Boršč

    Boršč som varila v 6 litrovom hrnci, naliala som si vodu, keď zovrela pridala som do nej všetky kosti a aj mäso, najlepšie by bolo, kebyže sú kosti s kusom mäsa. Necháme zovrieť a...

  • Rizoto z červenej ryže (fotorecept)

    Rizoto z červenej ryže (fotorecept)

    Červená ryža je nutrične veľmi bohatá. Keďže nebola zbavená šupiek, ani leštením pripravená o povrchovú vrstvu, obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a ďalších cenných látok. Červená ryža je dobrým zdrojom bielkovín, sacharidov i...

  • Krvavnička s kyslou kapustou a plneným zemiakom

    Krvavnička s kyslou kapustou a plneným zemiakom

    Cibuľu upražíme na masti, pridáme koreniny, med a domácu kyslú kapustu, posolíme a asi 10 minút restujeme. Potom pridáme horčicové semená, na plátky nakrájané hrušky a podlejeme bielym vínom. Dusíme do polomäkka, aby kapusta zostala chrumkavá....

  • Paštéta s oškvarkami a cibuľovo-cviklovým džemom

    Paštéta s oškvarkami a cibuľovo-cviklovým džemom

    Paštéta: Nakrájanú cibuľu speníme na masti, pridáme bravčové mäso, pečeň, osolíme a okoreníme, pridáme cesnak, tymian, podlejeme bielym vínom a necháme dusiť úplne domäkka. Nakoniec pridáme maslo a smotanu, dobre prevaríme a odstavíme.

  • Cviklový krém s kozím syrom


Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist